Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
1
Kruiden- en specerijenquiz
2
Vraag 1. Welke bloem kan je eten?
3
Vraag 2. Bitterstoffen zijn goed voor de spijsvertering
Vraag 2. Bitterstoffen zijn goed voor de spijsvertering. Welke plant bevat geen bitterstoffen?
4
Vraag 3. Welk kostbaar kruid dat we hier afgebeeld zien wordt gewonnen uit de stijlen en stampers van een krokussoort?
5
Vraag 4. Het hier afgebeelde kruid stond lange tijd in een wat minder prettig daglicht. Men zei dat het schorpioenen deed ontstaan in de hersenen. Maar in Italië en Roemenië heeft het de naam liefdeskruid te zijn. Over welk kruid hebben we het?
6
Vraag 5. Deze specerij is de binnenste schors van de takken van een boom, die groeit op Sri Lanka, Java en in China. De takken worden geschild, de schors wordt opgerold en in de lucht gedroogd tot ze bruin kleuren. Geef zijn naam!
7
Vraag 6. Ik ben het broertje van de ui
Vraag 6. Ik ben het broertje van de ui. Dit lid van de uienfamilie heeft een bijzondere fijne smaak. Het wordt altijd rauw gebruikt. In het oude China was het geliefd als tegengif bij allerlei kwalen. Ook werd het gebruikt als bloedstelpend middel. Over welk kruid hebben we het?
8
Vraag 7. De Romeinen vlochten er kransen van voor hun teruggekeerde oorlogshelden, maar ze hingen het ook in eetzalen om de “zware” lucht te verdrijven. De blaadjes worden vers gebruikt, bij salades en in sauzen die gepresenteerd worden bij visgerechten of wit vlees. De bloemschermen en zaden worden gebruikt bij het inleggen van augurken en komkommer. Over welk kruid hebben we het?
9
Vraag 8. Deze specerij is de onrijp geoogste peul van de klimorchidee
Vraag 8. Deze specerij is de onrijp geoogste peul van de klimorchidee. Ze groeit op Java, Mauritius en Bourbon. Na het plukken laat men de peulen enkele dagen fermenteren alvorens ze te drogen. Geef de naam van deze specerij!
10
Vraag 9. In de Indonesische keuken wordt dit kruid “ketoembar” genoemd
Vraag 9. In de Indonesische keuken wordt dit kruid “ketoembar” genoemd. Het kruid wordt veel gebruikt in Oosterse gerechten. Over welk kruid hebben we het?
11
Vraag 10. Dit kruid is familie van het mosterdzaad en wordt sinds jaar en dag gekweekt in Azië, Afrika, Engeland, Frankrijk en Duitsland. Vooral in Duitsland wordt het gebruikt in sausen. Geef de naam van dit kruid!
12
Vraag 11. Gemalen heeft deze specerij een felgele kleur en is het het hoofdbestanddeel van kerriepoeder. Het wordt gebruikt als surrogaat voor saffraan en dient als smaak- en kleurstof in de Indonesische en Indische keuken. Geef de naam van deze specerij!
13
Vraag 12. Dit kruid is heel aromatisch, de smaak is zoet maar toch ook een beetje bitter. Gebruik er nooit te veel van want het overheerst vlug. Het wordt gebruikt in Béarnaise, vinaigrettes, mosterd en om er azijn mee te maken. Geef de naam van dit kruid!
14
Vraag 13. De dikke bladeren van dit kruid drogen moeilijker dan die van andere kruiden en verkleuren snel. Het heeft een sterke eigen smaak en je moet oppassen dat die niet gaat overheersen. Dit kruid bevordert de spijsvertering en smaakt uitstekend in vis- en vleesgerechten. Men maakt er ook een gorgeldrankje van tegen verkoudheid. Geef de naam van dit kruid!
15
Vraag 14. Dit kruid is een prachtige, altijd groene struik die in het Middellandse Zeegebied wel twee meter hoog kan worden. Bij ons komt hij nooit boven een meter uit. Het past door zijn aromatische smaak goed bij schapenvlees, maar ook bij ander vlees, vis of gevogelte is het niet te versmaden. Dit kruid heeft een gunstige invloed op de spijsvertering en stimuleert de bloedsomloop. Over welk kruid hebben we het?
16
Vraag 15. Deze specerij wordt geïmporteerd uit Italië en Turkije
Vraag 15. Deze specerij wordt geïmporteerd uit Italië en Turkije. De gedroogde bladeren dienen buigzaam te zijn. Het blad wordt gebruikt bij het trekken van bouillons, bij de bereiding van vlees-, wild-, vis- en groentegerechten, en in drop. Geef de naam!
17
Vraag 16. Deze specerij is de zaadmantel van de nootmuskaat
Vraag 16. Deze specerij is de zaadmantel van de nootmuskaat. De oogst begint als de vrucht (ter grootte van een perzik) openbarst. Een goede kwaliteit heeft een zacht-oranje kleur en is afkomstig van Indonesië. Ze wordt gebruikt in bouillons, vlees- en wildgerechten en vleeswaren. Wat is de naam van deze specerij?
18
Vraag 17. Dit kruid heeft een sterke eigen smaak en je moet er dus voor uitkijken dat het in gerechten niet gaat overheersen. De smaak combineert uitstekend met de sterke smaak van schapenvlees, maar ook andere vleessoorten en salades gaan er met dit kruid op vooruit. Een bijkomend voordeel van dit kruid is dat het help bij het verteren van vet. Je kan er ook een thee mee trekken die helpt tegen verkoudheid en kriebelhoest. Over welk kruid hebben we het?
19
Vraag 18. De naam van dit kruid betekent letterlijk “rotsselder”
Vraag 18. De naam van dit kruid betekent letterlijk “rotsselder”. Vooral de subspecies “crispum” met zijn sterk gekruld blad is zeer populair. Nochtans hebben de twee andere subspecies met een vlak blad een sterkere smaak en aroma. Geef de naam van dit kruid!
20
Vraag 19. De kruisvaarders hebben deze plant meegebracht naar onze streken. Het werd gebruikt als kalmeringsmiddel in de vorm van een drank. De smaak van dit kruid is komkommerachtig. Geef de naam van dit kruid!
21
Vraag 20. In Arabië beweert men :”Thee van dit kruid maakt het hart gelukkig en vrolijk”. Over welk kruid hebben we het?
22
Vraag 21.Deze specerij wordt als bloemknop geoogst van een boom op de Molukken. De rode bloemknoppen worden na het oogsten liggend op matten in de zon gedroogd. Ze hebben een hoog gehalte aan etherische oliën en komen heel of gemalen in de handel. Ze worden onder andere gebruikt bij de bereiding van rode kool, vlees- en wildgerechten, speculaas en vleeswaren. Over welke specerij hebben we het?
23
Vraag 22: Dit kruid behoort ook tot de uienfamilie
Vraag 22: Dit kruid behoort ook tot de uienfamilie. De bladeren van dit kruid lijken op de bladen van enkele andere, maar dan giftige planten, zoals die van het lelietje-van-dalen, de jonge bladen van de gevlekte aronskelk en eventueel de bladen van de herfsttijloos. Jaarlijks vallen er slachtoffers door verwisseling. Dergelijke verwisseling zal meestal het gevolg zijn van onbekendheid met de geur van dit kruid, aangezien de afwezigheid hiervan voldoende zou moeten zijn om de verwisseling snel op te merken. Over welk kruid hebben we het?
24
Vraag 23. De zaadjes lijken wat smaak en uiterlijk betreft op anijszaad van het kruid dat in ons klimaatgebied groeit. De specerij dankt zijn naam aan de stervormige, tropische vrucht waarin de zaadjes zitten. De geëxtraheerde etherische olie wordt verwerkt in onder andere sojasauzen. Geef de naam van deze specerij!
25
Vraag 24. Dit kruid is een conifeer uit de cipresfamilie
Vraag 24. Dit kruid is een conifeer uit de cipresfamilie. Het is een van de weinige coniferen, naast de grove den en de taxus, die van nature voorkomt in de Benelux. Gedroogde kegelvruchten worden als specerij verwerkt in bijvoorbeeld marinades voor wild. Ook zuurkool wordt traditioneel met jeneverbes gekruid. De besvomige kegelvruchten worden ook gebruikt voor het aromatiseren van gin, jenever, aquavit en Bénédictine. Geef de naam van dit kruid!
26
Vraag 25. De plant groeit in China, Japan, Jamaica en Afrika
Vraag 25. De plant groeit in China, Japan, Jamaica en Afrika. Het poeder van de wortel wordt veel gebruikt in de Indonesische en Chinese keuken. Soms wordt de wortel in stukken gesneden en gekonfijt. Medicinaal wordt deze specerij onder andere gebruikt tegen misselijkheid. Geef de naam van deze specerij!
27
Vraag 26. We zien hier Majorana hortensis
Vraag 26. We zien hier Majorana hortensis. Het kruid staat ook wel bekend als worstkruid. Het kruid heeft een intens aroma, dat aan tijm doet denken, maar zachter van smaak en zoeter is. Het kruid wordt voornamelijk gebruikt bij de bereiding van worsten. Oregano is de wilde soort van dit kruid, het is veel sterker van smaak dan het kruid dat we zoeken. Welk kruid zoeken we?
28
Vraag 27. Tegenwoordig wordt dit kruid graag gebruikt in medicijnen, snoep, kauwgom en tandpasta. De Romeinen gebruikten dit kruid om de tafel mee in te wrijven als teken van gastvrijheid en om de eetlust op te wekken. Welk kruid zoeken we?
29
Vraag 28. Dit kruid stamt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, de Balkan, Italiaanse Alpen en het Noorden van Griekenland. Het kruid werd gebruikt in kruidenparfums. Volgens sommigen zouden ook sproeten erdoor verbleken. Het kruid wordt gebruikt bij het trekken van bouillon, in soepen, sausen en ragoûts, bij het afmaken van sperziebonen en wortelen, bij gestoofde vis en vleesbereidingen. Welk kruid zoeken we?
30
Vraag 29. Deze specerij is het zaad van een plant, die groeit in India en Sri Lanka. De zaadjes hebben een indringende smaak en zijn heel of gemalen verkrijgbaar. Poeder wordt verwerkt in specerijenmengsels voor vlees, worst en koek (gebak). Welke specerij zoeken we?
31
Vraag 30. Deze specerij is een in de keuken gebruikte smaakmaker met een zeer scherpe smaak. Het groeit als bessen aan een tropische plant. Het bestaat in verschillende kleurvarianten, zwart, wit en groen. Welke specerij zoeken we?
32
…/ 30
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.