De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Naar het buitenland… Discover Yourself AND the world deel 1

Verwante presentaties


Presentatie over: "Naar het buitenland… Discover Yourself AND the world deel 1"— Transcript van de presentatie:

1 Naar het buitenland… Discover Yourself AND the world deel 1
Goede avond. Ik ben Bieke Dutoit, ik ben stafmedewerker Internationalisering aan de faculteit Wetenschappen en ik ben hier vanavond om jullie ten eerste warm te maken voor een studieverblijf in het buitenland en ten tweede een overzicht te geven van alle mogelijkheden. Wel dat zijn er heel wat! Aangezien jullie hier zijn, ga ik ervan uit dat jullie sowieso al interesse hebben in een buitenlands verblijf. Waarom? Wat denken jullie dat een buitenlands verblijf jullie zal bijbrengen?

2 8 goede redenen om te gaan!
Ontwikkeling van de persoonlijkheid Academische verbreding Taalontwikkeling Maatschappelijke realiteit Stimuleren van het internationaal denken Multiculturele ervaring Netwerkuitbreiding Voorbereiding professionele loopbaan Dit zijn de redenen waarom wij denken dat jullie moeten gaan. Hier vind je al 8 goede redenen om te proberen een tijd van jouw studie in het buitenland door te brengen. De meest gehoorde is ‘persoonlijke ontwikkeling’. En dat is zeker zo. Een verblijf in het buitenland, liefts in je eentje, weg van al het bekende, vrienden, familie, zorgt ervoor dat je jezelf tegen komt. En soms is het moeilijk, en soms kan je eenzaam zijn, maar na dit verblijf zal je sterker in je schoenen staan en veel, veel meer zelfkennis hebben. De tweede reden vinden wij als universiteit belangrijk: academische verbreding. Je gaat naar een buitenlandse instelling om kennis op te doen, om vaardigheden bij te schaven en na een aantal jaren onderwijs aan de KU Leuven is het heel verfrissend om eens met een andere kijk geconfronteerd te worden of om je te verdiepen in een specialisatie die aan de KU Leuven misschien niet zo goed vertegenwoordigd is; Daarnaast zijn er nog redenen die in meerdere of mindere mate voor jou belangrijk kunnen zijn. Ten derde is een buitenlands verblijf ook goed voor het leren communiceren in een andere taal. In Leuven heb je tegenwoordig ook meer lessen in het Engels, en dat is goed, daar leer je al communiceren in een andere taal, maar als je elke dag opnieuw ondergedompeld wordt in een omgeving waar geen Nederlands gesproken wordt, dan leer je echt communiceren in een andere taal. Welke taal dat ook is, Frans, Engels, Spaans, …. Het doet er niet toe. -maatschappelijke realiteit – stimuleren internationaal denken – multiculturele ervaring: we leven in een multiculturele wereld, de wereld wordt alsmaar kleiner, maar toch is het verschil vaak nog heel groot. En het is goed om zelf te ervaren hoe het is om als vreemdeling ergens aan te komen en alles te moeten ontdekken en je aan te passen aan plaatselijke gewoontes. Dat maakt ook jouw eigen wereld groter en daarmee komen we aan netwerkuitbreiding: nieuwe vrienden maken, nieuwe onderzoekers, nieuwe proffen, …. Sommige van deze mensen zullen vrienden blijven voor het leven, andere zal je nog enkel op facebook tegen komen of helemaal uit het oog verliezen. En last but not least: een buitenlandse ervaring is een goede voorbereiding op een professionele loopbaan en kan een voordeel geven bij het solliciteren.

3 Verover Dus ik zou zeggen als je hier straks buiten komt: Ga en verover de wereld. Maar vooraleer je dat doet, luister eens goed wat de verschillende mogelijkheden zijn.

4 Welke mogelijkheden bestaan er?
Uitwisseling van vakken of masterproef Stage Ontwikkelingssamenwerking Summer School Dual Degree De meest klassieke vorm: vakken of masterproef…..

5 Uitwisseling van vakken of masterproef
Binnen Europa ‘erasmus’uitwisseling : Via een facultair of departementaal akkoord : zie website Uitwisseling binnen EG +Liechtenstein + Noorwegen + IJsland + Turkije Zwitserland via beurs van Zwitserland Erasmus Belgica De klassieke ‘erasmus’ Maar waarom ook eens geen kijkje gaan nemen aan de overkant van de taalgrens?? Studeren in het Frans. Voor elke vlaming een verrijking en een heel nuttige kennis…

6 Uitwisseling van vakken of masterproef
Buiten Europa Brazilië: China Japan Taiwan USA Zuid-Afrika Uitwisseling blijft echter niet beperkt tot Europa…

7 Stage Erasmus + Via eigen financiering: buitenlands bedrijf of universiteit Onderzoeksstage Professionele stage Overleg altijd met de stagecoördinator of programmadirecteur. Deze moet goedkeuring geven als je hiervoor credits wil krijgen.

8 Ontwikkelingssamenwerking
IRO Reisbeurs AFD

9 Summer School Kort verblijf, meestal tijdens de zomervakantie, voor een specifiek onderwerp. Voorbeelden: Utrecht Summer Schools The Coïmbra Group Development Master Intensive Programme Berkeley Summer Sessions ….

10 Dual Degree Studeer één masterjaar aan een partneruniversiteit en behaal een diploma van beide universiteiten. Momenteel enkel mogelijk met : National Chiao Tung university in Taiwan Internationale Masteropleidingen EMM in Theoretical Chemistry and Computational Modelling International Joint Master in Sustainable and Territorial Development EMM in Nanoscience and Nanotechnology

11 Waar vind ik informatie?
De facultaire website helpt je op weg:

12 Waar vind ik informatie
Ook de universitaire website bevat heel wat informatie

13 Wanneer en hoe lang kan ik op uitwisseling?
Vanaf 3de bachelor (sommige opleidingen) Meestal in 1ste of 2de fase van de masteropleiding 1 à 2 semesters

14 Wat zijn de voorwaarden?
Je blijft student aan de KU Leuven en dient je dus ook in te schrijven aan de KU Leuven. Je moet een ISP aan de KU Leuven invullen. De KU Leuven erkent de credits die je behaalt in het buitenland. De erkenning van de vakken gebeurt op basis van de Learning Agreement die getekend wordt door alle actoren: student, thuisuniversiteit en uitwisselingsuniversiteit

15 Wanneer mag ik vertrekken?
Ba studenten: max 12 stp tekort + voldoen aan specifieke vwn opleiding* Ma studenten: max 12 stp tekort + voldoen aan specifieke vwn opleiding* S/V Ma studenten: volledig geslaagd in juni + voldoen aan specifieke vwn opleiding* Deeltijds: max 12 stp tekort + voldoen aan specifieke vwn opleiding* *Vwn externe stage, thesis, ...

16 Wanneer begin ik te zoeken?
Nu !!! Informatie verzamelen : welk land, welke universiteit ? Studieaanbod en/of onderzoeksdomeinen van de universiteiten grondig nakijken voor je je keuze maakt Website van de faculteit voor een aantal ‘links’ Overleg met Erasmuscoördinator, programmadirecteur, studietrajectbegeleider en docenten.

17 Stappenplan

18 Wanneer dien ik mijn aanvraag in?
Voor eind december Daarna maken we een rangschikking op van de kandidaten (toekennen van een toelage) melden we je aan bij de gastinstelling Voor je vertrekt moet je studieprogramma goedgekeurd zijn door de POC.

19 Waar dien ik mijn aanvraag in
Via KU Loket: ‘Aanvraag studieperiode buitenland’ Duidt het juiste statuut aan: Binnen Europa, behalve Zwitserland: Uitwisselingsstudent via Erasmusovereenkomst Buiten Europa, inclusief Zwitserland : uitwisselingsstudent op basis van facultaire overeenkomst

20 Kan ik een taalcursus volgen?
In Leuven ILT (Erasmus); CLT; Groep-T, CVO Tot 8 studiepunten op te nemen als opo in bacheloropleiding Vergoeding door onze faculteit (beperkt bedrag) Online Erasmus+ Online Linguistic Support In buitenland Erasmus Intensive Language Course, gratis en te volgen aan de gastuniversiteit (niet voor Engels, Spaans, Frans, Duits)

21 Verplichte taaltest Erasmusstudenten moeten verplicht een taaltest afleggen, zowel voor vertrek als bij terugkomst. Studenten die slecht scoren krijgen een uitnodiging om gratis deel te nemen aan de online taalcursus. Enkel de leertaal wordt getest. Vb Studenten die naar Zweden gaan, maar in het Engels les krijgen, krijgen een Engelse taaltest.

22 Bij wie kan ik terecht? Wiskunde prof. R. Keppens
Informatica prof. B. Berendt Fysica prof. V. Afanasiev Chemie prof. W. Dehaen Biochemie prof. J. Robben Biologie prof. F. Volckaert Geologie prof. R. Swennen Geografie prof. N. Van Lipzig Master in het Toerisme prof. J. van der Borg Master of Statistics prof. T. Verdonck

23 Bij wie kan ik terecht? Facultaire administratie:

24 Studentengetuigenis Nathal Reinders Geologie Université de Lausanne


Download ppt "Naar het buitenland… Discover Yourself AND the world deel 1"

Verwante presentaties


Ads door Google