De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Keel en neus Week 3.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Keel en neus Week 3."— Transcript van de presentatie:

1 Keel en neus Week 3

2 Verkoudheid Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Mogelijke klachten zijn niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en oorpijn.  Virussen zijn de oorzaak. Medicijnen zijn bij verkoudheid niet nodig. U kunt eventueel neusdruppels of spray met xylometazoline gebruiken.

3 Bloedneus (epistaxis)
Bij een bloedneus komt er bloed uit één of beide neusgaten. Ga rustig zitten en snuit de neus. Houd het hoofd licht voorover. Knijp de neus 10 minuten dicht, vlak onder het neusbeen. Neem contact op als de bloedneus langer dan 10 minuten duurt, als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt of als u regelmatig een bloedneus heeft.

4 Hoe ontstaat het? Het slijmvlies dat aan de binnenkant van de neus zit, is dun en vrij kwetsbaar. Door het slijmvlies lopen veel bloedvaatjes. Als zo'n bloedvaatje stuk gaat, kan dat een bloedneus geven. Dit gebeurt bijvoorbeeld door: een tik op de neus neuspeuteren iets in de neus, bijvoorbeeld een steentje of kraaltje droge lucht of verkoudheid ouderdom: oudere mensen hebben wat zwakkere bloedvaatjes door slijtage Door bloedverdunnende medicijnen stolt het bloed minder snel. Een kapot bloedvaatje bloedt dan langer door dan normaal.

5 Wanneer naar de huisarts?
U kunt contact opnemen met uw huisarts: Als het bloeden doorgaat, nadat u 10 minuten de neus dichtgeknepen heeft. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt en wel eens een bloedneus heeft. Als u regelmatig een bloedneus heeft, terwijl u niet peutert en altijd zachtjes snuit.

6 Pseudokroep (laryngitis subglottica)
Bij pseudokroep wordt uw kind ‘s avonds of ’s nachts huilend en benauwd wakker met een blafhoest. Blijf rustig en leid uw kind af met een boekje of knuffel. Een aanval van pseudokroep gaat binnen enkele uren vanzelf over. Pseudokroep is een virusontsteking van de bovenste luchtwegen.

7 Wat is het? Pseudokroep is een virus-ontsteking van de bovenste luchtwegen. Het geeft zwelling van de binnenkant van het strottenhoofd, bij de stembanden. Uw kind heeft een zware blafhoest en kan benauwd worden. Meestal is pseudokroep een onschuldige aandoening. Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van 6 maanden tot vijf jaar.

8 Verschijnselen: Een eerste aanval van pseudokroep is voor ouders vaak spannend om mee te maken. Een aanval verloopt bijna altijd op dezelfde manier. Uw kind is niet ziek, soms alleen verkouden. ’s Avonds of ‘s nachts wordt het huilend wakker. Uw kind is dan benauwd. Bij het inademen hoort u een gierend geluid. Uw kind heeft een luide blafhoest en is soms hees. De temperatuur is normaal of hooguit rond de 38 graden.

9 Hoe ontstaat het? Pseudokroep wordt door een virus veroorzaakt.
De slijmvliezen van de stembanden en bovenste luchtwegen raken ontstoken en zwellen op. Daardoor wordt het kind hees, gaat het hoesten en kan het moeite krijgen met inademen. Angst en huilen maken het ademhalen nog moeilijker.

10 Wat kan je doen? Bij een aanval van pseudokroep is het volgende van belang: Blijf rustig. Wanneer u als ouder paniekerig wordt, draagt u de angst over op uw kind, waardoor de benauwdheid kan toenemen. Probeer uw kind gerust te stellen en af te leiden, bijvoorbeeld met een knuffelbeest, een boek of een speeltje. Warme, vochtige lucht kan soms helpen de hoestprikkel te verminderen. Ga bijvoorbeeld samen met uw kind 10 tot 20 minuten naast de warme stromende douche zitten met de deur van de badkamer dicht. U kunt ook een tijdje (20 tot 30 minuten) met uw kind in bad gaan zitten. De werking van stoom op pseudokroep is wetenschappelijk niet aangetoond. Maar op deze manier samen met uw kind bezig zijn kan al veel rust geven.  Merkt u dat uw kind de stoom of het bad niet prettig vindt, stop er dan mee. Geef uw kind iets te drinken dat de keel verzacht, bijvoorbeeld warme thee met honing of suiker. Geef geen honing aan kinderen jonger dan één jaar. In honing kunnen bacteriën zitten waar baby’s ziek van kunnen worden.

11 Wanneer bel je de huiarts?
Neem contact op met de huisarts: als uw kind erg benauwd is; als de benauwdheid niet vermindert met het opvolgen van de adviezen; als uw kind suf wordt; als uw kind erg onrustig is.

12 Rhinosinusitis (bijholteontsteking)
De bijholten zitten links en rechts van uw neus in het bot van uw bovenkaak en voorhoofd. U heeft een bijholteontsteking wanneer u bij verkoudheidsklachten (lopende, snotterige of verstopte neus) extra klachten heeft, zoals pijn/druk voelt in uw gezicht of minder ruiken. Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over. Neusdruppels en paracetamol kunnen de klachten verminderen. Antibiotica hebben geen invloed op de klachten of op het herstel. 

13 Adenoid (neusamandel)
Achter neusholte Bevat lymfatisch weefsel (afweer) Bestrijd virussen en bacterien Tot 7 jaar neemt neusamandel toe in omvang > neusholte kan afgesloten worden > mond ademen > keelpijn Of sluit buis van Eustachius af > oorpijn

14 Tonsillen (keelamandel)
Bevinden zich in mond / keel Lymfatisch weefsel > afweer Bij tieners echter klachten: tonsillitis = keelpijn! Ernstige tonsillitis: keelpijn, koorts, verdikte lymfeklieren, pijn bij eten en drinken, praten Soms peritonsillair abces Eventueel tonsillectomie

15 Larynxcarcinoom Komt vooral voor bij oudere mannen Roken!
Symptoom: heesheid, verandering stem Verwijzing KNO arts Laryngoscopie Biopt Behandeling: bestraling of operatie

16 GMK bij mond en keelholte
Meer dan 90% van de infecties is een virus. Keelinfectie soms bacterieel Symptomatische bestrijding! Neusholte: Decongestivum: slijmvlies slinken Xylometaxzoline : otrivin Antihistaminica: afgifte histamine remmen Cetirizine : zyrtec, allerfre) Corticosteroiden: ontstekingsremmend Triamcinolon neusspray (nasacort)


Download ppt "Keel en neus Week 3."

Verwante presentaties


Ads door Google