De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Redeneren over bronnen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Redeneren over bronnen"— Transcript van de presentatie:

1 Redeneren over bronnen
Albert van der Kaap

2 Vier vragen aan historische bronnen
Orval: 12e eeuw Cisterciënzers, (LUX) Trappist. Legende: Gravin Mathilde van Toscanie verloor haar trouwring in een bron. Ze bad tot OLV . Keerde terug naar de bron en zie een forel stak zijn hoofd boven water met in zijn muil de ring. Waarop ze uitriep: (C’est un vrai val d’or ici) staat ook op het wapenschild.

3 Opdracht Bij een fragment uit een jaarboek van Jacopo Doria: Leg uit dat het verslag van Jacopo Doria kan worden beschouwd als een betrouwbare bron over het vertrek van de gebroeders Vivaldi in 1291.

4 Inleiding Lees eerst de vraag.
Stel, voor je de informatie in een bron analyseert, de volgende vragen aan de bron: wie heeft de bron gemaakt? wanneer ? waar? Waarom is de bron gemaakt? Je zult merken dat je niet op al je vragen antwoord krijgt.

5 Fragment uit een jaarboek
Jacopo Doria, inwoner van de Italiaanse havenstad Genua, houdt in zijn annalen (jaarboeken) belangrijke gebeurtenissen uit zijn tijd bij. Dit werk is de oudste bron die melding maakt van de reis van de gebroeders Vivaldi. Andere middeleeuwse bronnen die over de reis vertellen, wisten ervan dankzij Doria's annalen. Over het jaar 1291 schrijft hij: In hetzelfde jaar begonnen Theodisio Doria, Ugolino Vivaldi en diens broer samen met enige andere burgers van Genua aan de voorbereiding van een tocht die tot dan niemand anders had proberen te ondernemen. Ze rustten zo goed mogelijk twee schepen uit, laadden die vol met levensmiddelen, water en andere benodigdheden en stuurden ze in de maand mei in de richting van de Straat van Gibraltar, opdat ze over de oceaan naar Indië zouden varen om daar nuttige koopwaar vandaan te halen. Beide broers Vivaldi gingen persoonlijk mee, evenals twee franciscaner broeders. Iedereen die het zag of ervan hoorde, vond dit zeer opmerkelijk. Nadat ze de plek die Gozora (Kaap Chaunar in het zuiden van Marokko) wordt genoemd hadden gepasseerd, heeft men niets meer van hen vernomen. Moge God hen beschermen en hen veilig en ongedeerd thuis brengen.

6 1. Wie is de maker van de bron?
Wie heeft de bron geschreven? Wat was zijn functie? Was hij een belangrijk of invloedrijk persoon? Was hij ooggetuige? Over hoeveel informatie kon de schrijver beschikken?

7 1. Wie is de maker van de bron?
Jacopo Doria, inwoner van de Italiaanse havenstad Genua. Hij houdt in zijn annalen (jaarboeken) belangrijke gebeurtenissen uit zijn tijd bij.

8 2. Wanneer is de bron gemaakt?
In de tijd van de gebeurtenis of pas (veel) later?

9 2. Wanneer is de bron gemaakt?
Jacopo Doria houdt in zijn annalen (jaarboeken) belangrijke gebeurtenissen uit zijn tijd bij.

10 3. Waar is de bron geschreven?
In welke omgeving? Op de plaats van de gebeurtenis?

11 3. Waar is de bron geschreven?
Jacopo Doria woonde in de Italiaanse havenstad Genua. Hij schrijft over Theodisio Doria, Ugolino Vivaldi en diens broer die ook in Genua woonden.

12 4. Waarom is de bron geschreven?
Met welk doel is de bron geschreven. Gaat het om een feitelijk verslag of heeft de tekst een propagandistisch doel? Maar ook voor wie is de bron gemaakt. Met andere woorden wat is de doelgroep?

13 4. Waarom is de bron geschreven?
Jacopo Doria is een chroniqeur (kroniekschrijver) van zijn tijd. Hij schrijft over belangrijke gebeurtenissen in zijn tijd. Kan hij een reden hebben gehad om de feiten verdraaid (mooier of slechter) weer te geven?

14 Antwoord CITO De bron kan worden beschouwd als een betrouwbare bron, want de auteur is een tijdgenoot / leeft in de stad waaruit de expeditie vertrekt / kan ooggetuige zijn geweest van het vertrek en dus een directe weergave kan hebben gegeven van het vertrek van de gebroeders Vivaldi.


Download ppt "Redeneren over bronnen"

Verwante presentaties


Ads door Google