De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

NATUURLES de antwoorden

Verwante presentaties


Presentatie over: "NATUURLES de antwoorden"— Transcript van de presentatie:

1 NATUURLES ....... de antwoorden

2 Vraag 1 Het verschil tussen een Afrikaanse en een Aziatische olifant kan je zien aan de oren. De "Afrikaanse" zijn veel groter. De "olifant' die in de zee leeft is een zee-olifant. Zoals je ziet lijkt de neus een beetje op een slurf.

3 Vraag 2 Een witte neushoorn kan je herkennen aan de brede mond. "Wit" is hier een verbastering van het afrikaanse "weid". De zwarte neushoorn heeft een spits toelopende bovenlip en een smalle mond.

4 Vraag 3 Een kameel heeft twee bulten en een dromedaris heeft er één. Tip: in het woord "kameel" zit twee keer de letter "e" en in dromedaris komt de "e" maar een keer voor. Met behulp van dit ezelsbruggetje kan je je nooit meer vergissen.

5 Vraag 4 Links staat de bekende lama. Denk er om, ze kunnen flink spugen. In het midden zien jullie de alpaca. Deze is zeer bekend om zijn wol. Rechts is de guanaco die voornamelijk in het wild leeft. Op het volgende blad zien jullie een afbeelding van de vicuña.

6 De vicuña is de kleinste van de lama's.
Als de lama's geschoren zijn (de wol is goed te gebruiken) lijken ze allemaal een beetje op elkaar. Alleen aan de grootte en aan de bouw kan men ze dan herkennen. De (grote) lama's kunnen verschillende kleuren hebben.

7 Vraag 5 Links de struisvogel die in Afrika leeft. Het zijn de grootste, zwaarste en snelste loopvogels ter wereld (ze kunnen niet vliegen). In het midden zien jullie de emoe. Deze leeft in Australië. Rechts is de nandoe uit Zuid-Amerika.

8 Vraag 6 Het is het vogelbekdier dat in Australië leeft. Het is een zoogdier, maar wel een bijzondere. Ze leggen eieren, hebben het lijf van een mol en een snavel van een eend. Rechts zie je een beverrat (is geen antwoord op de vraag). De rat lijkt op de bever (links) maar heeft een dunne staart. Zo kan je ze makkelijk uit elkaar houden.

9 Vraag 7 De keizerspinguïn (rechts) is de grootste en zwaarste pinguïn. Op deze foto's kan je duidelijk zien dat de gele kleur van de koningspinguïn veel helderder is en dat zij vlak onder de hals ook een gele vlek hebben. Een ander verschil is dat de "keizer" een iets gebogen snavel heeft en de "koning" een rechte.

10 Vraag 8 Dit is de keizertamarin. Bij deze dieren hebben zowel het mannetje als het vrouwtje een snor. Op de foto van keizer Wilhelm-2 zie je dat deze ook een flink grote snor heeft gehad.

11 Vraag 9 Dit zijn Japanse makaken. Zij kunnen goed tegen de kou. Maar als het te erg wordt, gaan zij naar een warmwaterbron (foto). De tijger kan je ook in het water vinden. Zij vinden het heerlijk en kunnen grote afstanden zwemmen.

12 Vraag 10 Op de rechter foto kan je duidelijk de lichtgekleurde 'vlek' zien. Omdat het een beetje op zilver lijkt, noemt men deze gorilla ook wel een 'zilverrug'.

13 Vraag 11 Rechts zie je de okapi (ook wel bosgiraffe genoemd). Hij lijkt op de giraffe maar is kleiner. Ook heeft de okapi een kortere nek. Net als de giraffe heeft de okapi een lange blauwe tong waarmee hij blaadjes van takken kan halen en zelfs zijn eigen oren kan schoonlikken.

14 Vraag 12 Links staat de grijze reuzen kangoeroe ons aan te kijken. Rechts is de rode reuzen kangoeroe. Deze is de grootste en heeft een mooie rode vacht. >>

15 Links zie je een wallaby. Dit zijn kleinere kangoeroes
Links zie je een wallaby. Dit zijn kleinere kangoeroes. Er zijn verschillende soorten van die niet allemaal even groot zijn en ook in andere gebieden leven. Daarnaast is de boomkangoeroe. In tegenstelling tot de 'gewone' kangoeroe zijn de voor- en achterpoten ongeveer even groot. Vergelijk dat maar met de foto rechts.

16 Vraag 13 Het is de renkoekoek. Deze leeft in het zuiden van de Verenigde Staten en in Mexico. Met zijn grote poten kan hij een snelheid van ongeveer 35 kilometer per uur halen en springt hij drie meter hoog of ver.

17 Vraag 14 Het is de lamantijn, ook wel zeekoe genoemd. Ze zijn planteneters, die de meeste tijd besteden aan het grazen in ondiepe wateren en leven van waterplanten zoals zeegras.

18 Vraag 15 De narwal. Alleen de mannetjes hebben zo'n lange slagtand (die wel drie meter lang kan worden). Het is een arctische tandwalvis. Ze zijn snel en eten voornamelijk inktvis.

19 Vraag 16 De koala eet bladeren van de eucalyptusboom. De bladeren zijn vezelrijk en bevatten vergif dat voor de meeste andere dieren gevaarlijk is. In de bladeren zit genoeg vocht, zodat hij verder niet hoeft te drinken. Een koala slaapt heel veel (er wordt wel gezegd tussen 18 en 22 uur).

20 Vraag 17 De krab (links) kan ook een grote en een kleine schaar hebben. Rechts zie je de kreeft. Er zijn hele grote krabben en kreeften maar ook hele kleintjes. Een langoest(ine) lijkt op de kreeft maar heeft geen scharen. >>

21 Dit is een schorpioen. Zoals je ziet heeft deze ook twee scharen
Dit is een schorpioen. Zoals je ziet heeft deze ook twee scharen. Van de schorpioen bestaan veel soorten. Ze komen voor in subtropische en tropische landen en leven ook in woestijnen. In Europa komen enkele soorten voor rond het Middellandse Zeegebied.

22 Vraag 18 De kiwi komt alleen voor in Nieuw Zeeland. Het is even groot als een gewone kip. Ze hebben wel vleugels maar kunnen niet vliegen. Een kiwi is schuw en vrijwel blind.

23 Vraag 19 De bongo is een Afrikaanse antilope en is een echte bos-bewoner. Naast de mooie kleur en strepen vallen ze op door de grote oren.

24 Vraag 20 Vanwege de strepen op zijn rug wordt hij zebramangoest genoemd. Het zijn kleine katachtige roofdieren. Zij zijn niet bang voor slangen (ze doden ze zelfs). Stokstaartjes (foto rechts) zijn familie van de mangoest.

25 Vraag 21 In het engels is een kwal een jellyfish. Het lieveheersbeestje wordt ladybird genoemd. >>

26 De libelle is een dragonfly
De libelle is een dragonfly. De sprinkhaan (rechts) wordt grasshopper genoemd.

27 Vraag 22 Een zeekrokodil en een zeeslang zijn niet de goede antwoorden. Want zoals je ziet lijken ze op het landdier. >>

28 Een zeehond en een zeeleeuw (rechts) zien er duidelijk anders uit dan het landdier. Het verschil tussen deze twee dieren kan je op deze foto's goed zien. Een zeeleeuw heeft uitwendige oren en de zeehond niet. >>

29 Een zeebeer en een zeepaardje.
>>

30 Een zeedraak en een zeekat (rechts).
Alhoewel een draak niet echt op het land leeft, dit dier komt voornamelijk in verhalen voor, zie je dat de zeedraak er niet op lijkt. >>

31 Een zeeluipaard. Deze geduchte jager is familie van de zeehond en leeft bij de Zuidpool. Een mannetje kan ongeveer 3 meter lang worden en weegt dan 270 kilo. >>

32 Een zeevarken. Dit dier wordt ook wel oranje schorpioenvis genoemd. >>

33 Een zeewolf. Dit dier kan je op de menukaart van een restaurant tegenkomen. Maar dan natuurlijk wel schoongemaakt.


Download ppt "NATUURLES de antwoorden"

Verwante presentaties


Ads door Google