De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WELKOM OCSG 14 mei 2018.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WELKOM OCSG 14 mei 2018."— Transcript van de presentatie:

1 WELKOM OCSG 14 mei 2018

2 Het BOS-verhaal Stand van zaken

3 BOS - stavaza Nog steeds maar één zekerheid:
De SG lopen ten einde op juni 2020 Wachten op de zomernota van de minister… Geruchten : Andere verdeling incentives VVS versus scholengemeenschap SBK blijft altijd een mogelijkheid Contingentering verdwijnt Oprichtingsnorm verhoogt

4 BOS - stavaza Beslissing genomen : Intentieverklaring :
Hoge Geest (De Klinge) Kath. Scholen regio Noord Waasland (Sint-Gillis) Verlaten onze groep Intentieverklaring : Alle schoolbesturen wensen samen te werken tot 2020. Vier schoolbesturen tekenden niet : Zie boven Broederscholen KSRW Deze laatsten weten niet welke kant het uit zal gaan.

5 Gevolgen SG Zuid SG Noord Totaal verlies van 180 ptn (meer dan 2FT)
Geen wijzigingen 4761 lln (1 feb 18) Levert 312 stimulusptn op SG Noord Minus Hoge Geest en Regio Noord 3173 leerlingen Levert 192 stimuluspunten op. Totaal verlies van 180 ptn (meer dan 2FT)

6 Gevolgen Terug één SG worden?
Voordeel voor personeel van de scholen die blijven. Samen bij de oude berekening : slechts 372 ptn! Want : aftopping op 5400 lln Maar indien andere berekeningswijze à ratio van het aantal lln bijv, en niet meer getrapt… Bekijken of dit voordeliger is.

7 Gevolgen voor het personeel
Recht op TADD (TABD) TADD (deeltijds) VB Eerst : algemene beschouwingen Daarna : praktijkvoorbeelden

8 Recht op TADD Algemene principes:
Recht op TADD geldt per ambt en per scholengemeenschap. Recht op TADD op de vooravond van de splitsing = blijvend recht na de splitsing in de scholen die de vroegere scholengemeenschap vormen (instellingsnummer SG Noord) Ook TADD bij een aanstelling in de SG Stekene. Wie tijdens het huidige schooljaar reeds TADD is, blijft dit. Idem voor wie vast benoemd is. Van zodra men als TADD’er is aangesteld geweest, blijft dit recht in die scholengemeenschap gelden, tenzij men er gedurende 5 opeenvolgende schooljaren geen diensten presteert.

9 Recht op TADD Algemene principes – 2 Vanaf 2020-2021:
Voor het eerst TADD-kandidaatstelling in één van de beide SGn = voorrang enkel in die SG (en niet in de andere) ! Ofwel in Stekene ofwel in Noord.

10 Voorbeelden TADD Opbouw TADD :
naam Diensten Noord Stekene 1. Louisa 64 602 Opbouw TADD : Kan recht op TADD laten gelden in Stekene eind Want : meer dan 580 dagen opgebouwd

11 Voorbeelden TADD Opbouw TADD :
naam Diensten Noord Regio Noord & De Klinge Stekene 2. Marianna 654 Opbouw TADD : Kan recht op TADD laten gelden in Noord eind schooljaar want : 654 dagen opgebouwd. Aanstelling TADD : Geen probleem in de overblijvende scholen van Noord. Maar : ook aanstelling in september in Regio Noord of Hoge Geest levert TADD op.

12 Voorbeelden TADD Opbouw TADD :
naam Diensten Noord Stekene 3. Steven 655 590 Opbouw TADD : Kan recht op TADD laten gelden in beide SGn eind schooljaar want : overal meer dan 580 dagen opgebouwd. Aanstelling TADD : Wordt TADD bij aanstelling in één van de twee OF in beide SGn.

13 Voorbeelden TADD naam Diensten Noord De Klinge Stekene 5. Marie-Claire 581 20 40 Kan recht op TADD laten gelden in de huidige SGSNBaO eind schooljaar 19-20 Want : 580 dagen opgebouwd Aanstelling TADD : Toch recht op TADD bij aanstelling in SG Stekene, want recht verworven op de vooravond van de splitsing. TADD bij eerste aanstelling in september ofwel in Noord ofwel in SG Stekene ofwel bij beide,

14 Voorbeelden TADD Opbouw TADD :
naam Diensten Noord Pieternel Stekene 6. Fatima 202 78 Opbouw TADD : Kan het recht op TADD nog niet laten gelden in SG Stekene want slechts 78 daar dagen verworven. Kan in beide SGn verder bouwen aan haar diensten, maar het is voor haar gunstiger om in Noord verder te bouwen. Indien dit aangroeit tot minstens 580 dagen, kan zij daar haar recht op TADD laten gelden. In SG Stekene kan zij nooit op één schooljaar voldoende bijkomende diensten verwerven.

15 Voorbeelden TADD Marcel kreeg een TADD-aanstelling tijdens het schooljaar in een vervangingsopdracht waar hij al sinds zijn afstuderen in staat. Op 1 sept 2020 wordt de interim van Marcel verlengd… Maar de school waar hij staat, stapt in een andere SG! In de SG waar hij aangesteld is, blijft hij recht hebben op een TADD (en niet in de andere, omdat hij daar nooit is aangesteld geweest en daar geen diensten heeft opgebouwd).

16 Voorbeelden TADD Marcin heeft in 2017 recht op TADD verworven. Is sindsdien in dezelfde school werkzaam. Zijn school behoort na 1 sept 2020 tot de SG Stekene. Marcin kan op 1 sept 2020 niet meer aan de slag in zijn huidige school. behoudt het recht op een TADD in Noord. kan het recht in Stekene laten gelden als hij in de scholen van SG Stekene voldoende diensten kan voorleggen (en mits geldige kandidaatstelling).

17 Voorbeelden TADD Adriana heeft in 2011 recht op TADD verworven. Is sindsdien in dezelfde school werkzaam. Haar school behoort na 1 sept 2020 tot de SG Stekene. Maar kan op 1 sept 2021 niet meer aan de slag in haar huidige school. behoudt het recht op een TADD in Stekene. heeft geen recht meer in SG Noord want ze heeft gedurende 5 opeenvolgende schooljaren geen diensten gepresteerd in de SG met dat instellingsnummer !

18 Voorbeelden TADD Wat met personeelsleden TABD die een eindevaluatie onvoldoende kregen ? Gevolgen blijven dezelfde als voor de splitsing. In de school en het ambt waar een TABD'er een 'definitieve evaluatie kreeg met eindconclusie onvoldoende‘ voldoet de betrokkene niet meer aan de voorwaarden van art. 23bis om zijn recht op een TADD te laten gelden! Kan in andere scholen van de SG en/of de andere SG wel nog aan de slag ! In een andere SG een kans krijgen kan gevoelsmatig veel betekenen voor het betrokken personeelslid !

19 Voorbeelden TBS/OB Algemene principes :
TBS/OB moet eerst in het eigen schoolbestuur bekeken/opgelost worden, indien mogelijk. Lukt dit niet : oplossing in de andere scholen van de SG ! Daarna : Vlaamse reaffectatiecommissie !

20 Voorbeelden TBS/OB TBS/OB kan vermeden worden door :
Nieuwe affectatie aan een andere school Mutatie

21 De nieuwe CAO gevolgen

22 ONW stavaza

23 ONW Zicht op personeelsverloop? Zoektocht naar gulden middenweg :
Ankerfiguur op school Voldoende expertise op school

24 Inzetbaarheid ond.ASV Reaffectatie :
Verplichting om onderwijzer ASV te reaffecteren in het gewoon BaO. Meenemen anciënniteit : Mits aanvaarding door schoolbestuur TADD wordt opgebouwd per scholengemeenschap + per ambt!

25 Wet op de gegevensbescherming
Gevolgen personeel

26 GDPR Algemeen : Gaat in op 25 mei.
Gaat veel verder dan de wet op de privacy.

27 Waarop letten? Vanuit de school/het schoolbestuur :
Schoolbestuur is gegevensverwerkingsverantwoordelijke ! Moet haar personeel voldoende middelen en bescherming geven. Personeel moet ook ten persoonlijke titel de GDPR naleven.

28 Voornaamste wijzigingen
Bewaren van gegevens : Gegevens over leerlingen : Via LVS : schoolbestuur maakt overeenkomst met provider… Need to know/nice to know Ouders hebben recht om ALLE gegevens in te zien, te laten wijzigen,… Op eigen computer : Steeds met wachtwoord afschermen. Geen automatische wachtwoordherkenning !

29 Voornaamste wijzigingen
Mailverkeer Schoolbestuur dient personeel te voorzien van een werkmailadres. Personeelslid respecteert de afspraak : werkgerelateerde mails enkel via het werkadres. Versleuteling !

30 Voornaamste wijzigingen
Sociale media Voorbeeldfunctie van de lkr Foto’s = opletten (zie verder) Niet vergeten : Kinderen onder de 16j moeten toestemming van de ouders hebben om op sociale media te zitten.

31 Toestemming Voor elke verwerking van persoonsgegevens moet
Ofwel een grond zijn (wettelijk, levensbelang,…) Ofwel moet de betrokkene toestemming geven Elke vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinninge wilsuiting waarmee de betrokkene door middel van een verklaring of een ondubbelzinnige handeling de hem betreffende verwerking van persoonsgegevens aanvaardt. Deze toestemming moet aantoonbaar zijn. Het verzoek om toestemming moet in een begrijpelijke en gemakkelijke toegankelijke vorm gepresenteerd zijn en bovendien in duidelijke en eenvoudige taal.

32 Nog een paar zaken op een rijtje…
Rechtmatig, behoorlijk en transparant Eerlijke, niet frauduleuze verwerking Gerechtvaardigde verwerkingsgrond Informatie aan de betrokkene Duidelijke taal Regels, risico’s en rechten Doelbinding : Geen gegevens opvragen die je niet nodig hebt. Data minimalisatie Ook de gegevens die je wel opvraagt/bewaart zo minimaal mogelijk houden. Juistheid Steeds actueel bijv. Opslagbeperking Wat je niet (meer) nodig hebt, wordt verwijderd. Integriteit en vertrouwelijkheid De gegevens worden enkel bekeken door wie ze nodig heeft. Aantoonbaarheid !

33 Bijzondere persoonsgegevens
PRINCIPE Gegevens i.v.m. Raciale of etnische afkomst Politieke opvattingen Religieuze of levensbeschouwelijke overtuiging Lidmaatschap van een vakvereniging Genetische of biomedische gegevens Gezondheidsgegevens Seksuele leven of gerichtheid VERWERKING HIERVAN IS VERBODEN !

34 Wat met foto’s? Idem met film.
Past niet alleen in de nieuwe wet op de gegevensbescherming. Geregeld sinds 1992! Ondubbelzinnige, actieve toestemming : Per foto, per keer dat deze foto gebruikt wordt. Voor iedereen die op de foto herkenbaar staat (portretrecht) Openbaar gebruik door instellingen, vzw’s, (feitelijke) verenigingen, Alles behalve persoonlijk gebruik. Idem met film.

35 Planning

36 Varia


Download ppt "WELKOM OCSG 14 mei 2018."

Verwante presentaties


Ads door Google