De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Instructie voor gebruik

Verwante presentaties


Presentatie over: "Instructie voor gebruik"— Transcript van de presentatie:

1 Instructie voor gebruik
Doorloop deze presentatie in de diavoorstelling modus. Klik op

2 JCI accreditatie en jij?
Doel van deze presentatie = kennisoverdracht Eind 2017 wil AZ Delta het JCI-accreditatielabel behalen. Hiervoor doen we beroep op alle medewerkers. Jij speelt dus een cruciale rol! Benieuwd of je mee bent met de belangrijkste JCI-verwachtingen? Test je kennis aan de hand van deze slides. Veel succes!

3 JCI zelftest Thema: medicatiebeheer en -gebruik
Reminder: doorloop deze presentatie in de diavoorstelling modus. Lees elke vraag aandachtig en tracht zelf een antwoord te formuleren. Weet je het niet meer/zeker? Geen nood, het juiste antwoord verschijnt na een muisklik. Ready? Set! Go!

4 Medicatiebeheer en -gebruik

5 Hoog risico medicatie (HRM)
Welke geneesmiddelen worden beschouwd als Hoog Risico Medicatie? Insuline Hoog geconcentreerde elektrolyten (bv. KCl, NaCl 20%, Kfosfaat) Verdoving Cytostatica Ledertrexaat LASA’s (look alike sound alike) Heparine verpleegkundige/arts/apotheek IPSG 3 Hoog risico medicatie (document Id 13189)

6 Hoog risico medicatie (HRM)
Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen bij gebruik van HRM? Insuline: Hoog geconcentreerde elektrolyten: Verdoving: (Cytostatica: gemerkt met gele krab) Ledertrexaat: LASA’s: Heparine: nooit op de kamer van de patiënt bewaren nooit onverdund toedienen, afzonderlijk bewaren steeds afgesloten bewaren nooit dagelijks toedienen, gebruik handschoenen bij toediening niet naast elkaar bewaren verpleegkundige/arts/apotheek IPSG 3 Hoog risico medicatie (document Id en 9639 en en 12739) check concentratie (opgepast: er zijn twee verschillende concentraties!)

7 Beschikbare medicatie
Hoe weet ik welke geneesmiddelen beschikbaar zijn in AZ Delta? Zie thema “Geneesmiddelen” op het portaal apotheek via intranet verpleegkundige/arts/apotheek MMU 2 Geneesmiddelenformularium (document ID 8988)

8 Help! Ik heb medicatie nodig!
Als de apotheek gesloten is, maak ik gebruik van… Afdelingsvoorraad Lenen bij andere dienst/patiënt VANAS kast Wachtdienst verpleegkundige/arts MMU 2 bekomen van geneesmiddelen tijdens de wachtdienst (document ID 13012)

9 Medicatie koelkast alarm
Bij een alarm van de medicatiekoelkast onderneem ik actie: Ik controleer of de koelkastdeur goed dicht is. Als de deur dicht is en toch nog twee keer alarm gegeven wordt, dan: registreer ik dit in Ultimo, verplaats ik de medicatie onmiddellijk naar een nabijgelegen medicatiekoelkast. verpleegkundige MMU 3 flowchart koelkast (document ID )

10 Wanneer medicatievoorraden afsluiten?
Ik sluit de de medicatiekarren de medicatieleveringen de afdelingsvoorraad steeds af wanneer ze onbewaakt worden achtergelaten. Verdoving moet: verpleegkundige MMU 3 MMU 3 (document ID 15550) ten allen tijde afgesloten zijn.

11 Thuismedicatie Wanneer mag ik thuismedicatie gebruiken?
Indien het geneesmiddel niet verkrijgbaar is in België Bij dagopname of één overnachting Wanneer geen substitutieproduct aanwezig is in de apotheek verpleegkundige MMU 3.1 thuismedicatie: bewaring en gebruik (document ID 4543)

12 Medicatie in de patiëntenkamer…
Mag dit? Dat mag niet, tenzij de arts toestemming geeft en dit schriftelijk wordt gedocumenteerd. Reminder voor mezelf: ik weet dat oogdruppels, puffers, … ook medicatie zijn! Bij bewaring op de kamer moet de arts bijgevolg toestemming geven en schriftelijk documenteren. verpleegkundige MMU 3.1 thuismedicatie: bewaring en gebruik (document ID 4543) Insuline mag nooit op de kamer worden bewaard.

13 Wanneer moet ik toezicht houden op de medicatie inname?
Altijd! Altijd, behalve voor thuismedicatie. Enkel als de patiënt niet in staat is om zelfstandig zijn medicatie in te nemen. Als de werkdruk het toelaat op de afdeling. Kies de juiste stelling verpleegkundige MMU 3.1 thuismedicatie: bewaring en gebruik (document ID 4543)

14 Voorschrift voor verdoving
Is er een verschil…? Tussen een gewoon medicatievoorschrift en een voorschrift voor verdoving? Neen Ja, want: Het voorschrift moet handgeschreven zijn door de arts (input in medicatiebeheer is niet voldoende). Het aantal gevraagde eenheden moet voluit geschreven zijn. arts/verpleegkundige MMU5 ME1 Aanvraag verdoving (Document ID )

15 Juist of fout Onderstaande stellingen zijn… Juist Fout Juist Fout Fout
Om een antibioticum correct te bereiden op de afdeling kan ik beroep op het document “Oplossen van geneesmiddelen”. Hierin staat hoe elk IV geneesmiddel moet worden opgelost. Een bereiding die niet in shot wordt toegediend moet niet voorzien worden van een bereidingsetiket. Handhygiëne en een gereinigd werkoppervlak zijn absolute voorwaarden om een correcte bereiding te maken. Ik mag verschillende geneesmiddelen in 1 keer pletten in de pillenpletter. Ik moet spaarzaam zijn en ik mag alle halve pillen en ampullen bewaren voor een volgende toediening. Alle halve comprimés/ampullen moeten in de gele naaldcontainer verwerkt worden. Juist Fout apotheek/verpleegkundige MMU 5 Oplossen van geneesmiddelen (Document ID ) Labeling medicatie (Document ID ) Pletten en deelbaarheid van medicatie (Document ID ) Juist Fout Fout Juist

16 Bereidingsetiket Welke items moet ik vermelden op een bereidingsetiket? Naam en voornaam patiënt Geboortedatum patiënt Actieve stof + dosis Tijdstip van bereiding Houdbaarheid Verdunningsmiddel Wist je dat er reeds een 150-tal verschillende soorten voorgedrukte etiketten beschikbaar zijn voor te bereiden infusen? Voor een overzicht: gebruik de zoekterm “lijst beschikbare etiketten” via infoland (etiketten te verkrijgen via bestelnummer - aankoopdienst).

17 Bewaring thuismedicatie
Waar wordt de thuismedicatie bewaard? Kies de juiste stelling In een afgesloten verpleeglokaal in een (thuismedicatie)zak. De medicatie wordt zo snel mogelijk terug meegegeven aan de patiënt/familie. In de medicatiekar. De medicatie wordt zo snel mogelijk terug meegegeven aan de patiënt/familie. verpleegkundige MMU 6.2 ME2 Bewaring en gebruik van thuismedicatie + zelftoediening (Document ID )

18 Medicatie toediening Ik stel mezelf 5 vragen vóór ik medicatie toe toedien aan een patiënt Juiste patiënt? Juiste geneesmiddel? Juiste dosis? Juiste tijdstip? Juiste toedieningsweg? verpleegkundige MMU 6.2 ME2 Bewaring en gebruik van thuismedicatie + zelftoediening (Document ID )

19 Een (bijna)incident met medicatie
Meld ik steeds door middel van… De snelkoppeling via intranet Veilig Incidenten Melden. iedereen MMU 7 Meld en leersysteem

20 Voorschrijven thuismedicatie
Hoe schrijf ik thuismedicatie voor in het elektronisch voorschrijfsysteem? Duid de juiste stelling aan Ik duid in het posologie scherm aan dat het om thuismedicatie gaat. In het overzichtsscherm zie ik een huisje verschijnen bij dit geneesmiddel. Als een patiënt thuismedicatie mee heeft moet de hoeveelheid ingebracht worden in het elektronisch voorschrijfsysteem. De stock van de thuismedicatie die niet zal gebruikt worden tijdens de opname moet ingebracht worden in het elektronisch voorschrijfsysteem. verpleegkundigen MMU 4 Medicatiebeheer: handleiding verpleegkundigen (Document ID )

21 De verdovingsstock op mijn afdeling moet…
Telling verdoving De verdovingsstock op mijn afdeling moet… Kies de juiste stelling Dagelijks Wekelijks Maandelijks Jaarlijks Als de stock uitgeput is … geteld worden. verpleegkundigen/apotheek MMU 3 controle en bewaring van verdoving (document ID )

22 De behandelde procedures op een rijtje
Medicatiebeheer en gebruik Hoog risico medicatie: Bekomen van geneesmiddelen tijdens de wachtdienst: 13012 Koelkastalarm: 15649 Thuismedicatie: bewaring en gebruik: 4543 Afsluiten van medicatievoorraden: 15550 Aanvraag verdoving: 4337 Controle en bewaring van verdoving: 13078 Labeling medicatie: 11381 Handleiding medicatiebeheer: 14982 Voor een overzicht van alle belangrijke JCI procedures over dit thema: surf via het intranet naar het portaal van apotheek en klik op “Need to knows JCI”.

23 Proficiat! Je voltooide zonet level 1 medicatiebeheer en gebruik
Vergeet je diensthoofd en/of referent kwaliteit niet op de hoogte te brengen dat je deze vragenreeks hebt doorgenomen. Doe dit door de overzichtslijst op het kwaliteitsbord af te tekenen. Vragen over dit thema? Neem contact met: hoofdapotheker: Ann-Sofie Vanthournout, apothekers: Delphine Vermeersch of Laetitia Missiaen, stafmedewerker kwaliteit: Emilie Masquelier.


Download ppt "Instructie voor gebruik"

Verwante presentaties


Ads door Google