De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

7e druk 24-12-2018.

Verwante presentaties


Presentatie over: "7e druk 24-12-2018."— Transcript van de presentatie:

1 7e druk

2 Deel 2 Kleine ongevallen Bloedneus

3 Oorzaken: Spontaan Door hard snuiten
Door slag of stoot tegen het hoofd Door slag of stoot tegen de neus

4 Aandachtspunten: Bij een bloedneus door slag of stoot tegen het hoofd, mag je het slachtoffer NIET de neus laten snuiten. Ook als je schedel- en aangezichtsletsel waarneemt of vermoedt NIET snuiten. In alle andere gevallen wel snuiten

5 Bloedneus Laat het slachtoffer in de schrijfhouding zitten.
Laat de neus eenmaal snuiten. Druk de neus tien minuten dicht vlak onder het neusbeen m.b.v de wasknijpergreep. Als de bloeding daarna niet gestopt is moet hulp van een arts worden ingeroepen.

6 Voorwerp in neus, oor of huid
Deel 2 Kleine ongevallen Voorwerp in neus, oor of huid

7 In de neus Laat alleen het neusgat snuiten waarin een voorwerp zit.
Laat dit krachtig doen. Lukt het op deze wijze niet, breng het slachtoffer naar professionele hulp.

8 In het oor Als er een voorwerp in het oor is gekomen, doen we er niets aan. Professionele hulp is noodzakelijk. Is er een insect in het oor gekropen, laat het slachtoffer dit oor naar boven draaien en druppel lauw water in het oor. Komt het insect niet naar buiten, laat behandeling over aan een arts.

9 In de huid Een zichtbare splinter kun je er zelf uit trekken.
Trek altijd in de lengterichting. Ontsmet nadien de uitwendige wond. Dek deze af met een wondpleister.

10 Deel 2 Kleine ongevallen Insectensteken

11 Verwijder eventueel met een pincet de angel.
Leg een natte doek of koud kompres op de steekplaats. Als het erg dik wordt, ga naar een arts. Gestoken in mond of keel, onmiddellijk naar het ziekenhuis.

12 Zaterdag 18 augustus HANK - Een enkele wesp heeft gistermorgen een hele kolonne hulpverleners in beweging gezet richting basisschool De Bolderik in Hank. Tijdens het speelkwartier stak de wesp een tienjarig meisje, dat van zichzelf wist dat ze op zo'n wespensteek een heftige allergische reactie krijgt. Thuis heeft ze daarvoor een medicijn, maar toen iemand dat wilde gaan halen, bleek er net even niemand thuis.

13 Daarop werd vanuit de school 112 gebeld. Directeur J
Daarop werd vanuit de school 112 gebeld. Directeur J. Blom: "Daarna ging het allemaal in een verbijsterend tempo. Eerst arriveerde huisarts Willemsen en vervolgens de ambulance en politie-auto's met gillende sirenes. Twintig minuten na onze melding kwam tot slot de traumaheli." Alle hulpverleners bogen zich in de lerarenkamer over het meisje dat goed aanspreekbaar was en dat ook al gauw gezelschap had van haar moeder. Het meisje is na de eerste behandeling per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Gorinchem. Daar ging het gistermiddag volgens directeur Blom al weer prima met haar: "Ik heb de moeder gesproken en waarschijnlijk komt ze vanavond (vrijdag, red.) alweer naar huis."

14 Kenmerken allergiereactie:
Grote rode jeukende vlekken Oogleden zwellen op Stoornissen in de vitale functies Haast is geboden

15 Deel 2 Kleine ongevallen Tekenbeten

16 Teken leven van bloed. Hangen vaak aan grashalmen en takken
Teken leven van bloed. Hangen vaak aan grashalmen en takken. Klampen zich vast aan mensen en dieren. Na enige tijd spuiten zij hun speeksel in de bijtwond. Dit speeksel kan bacterien bevatten die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken.

17 Teek verwijderen: Met een speciaal tekenpincet wordt de teek met een draaiende beweging uit de huid getrokken. Ontsmet het wondje. Noteer altijd de datum van de tekenbeet.

18 Deel 2 Kleine ongevallen Kwallensteek

19 Verschijnselen: Plaatselijke irritatie: Pijn Jeuk Roodheid Zwelling
Blaren Contact met ogen: Brandende ogen

20 Vergiftigingsverschijnselen: Misselijkheid Braken Duizeligheid
Vermindert bewust Spierkrampen Bewegingsonrust Verwardheid

21 Eerste hulp: Stel het slachtoffer gerust
Getroffen gebied nat houden met zeewater, verdunde azijn of ammonia. Als de ogen getroffen zijn, zo snel mogelijk naar een arts. Niet laten wrijven. Bij stoornissen in de vitale functies, handel zoals geleerd.

22 Uitgeslagen tanden, tand door de lip
Deel 2 Kleine ongevallen Uitgeslagen tanden, tand door de lip

23 Uitgeslagen tand Door en slag of val op de kaak kan een tand losraken of geheel eruit zijn.

24 Eerste hulp: Laat het slachtoffer zitten
Bel een tandarts dat je eraan komt Neem de uitgeslagen tand (niet aan de wortel komen) en spoel deze schoon met melk of water Bewaar de uitgeslagen tand in speeksel of melk Veeg gezicht en mond schoon

25 Tand door de lip Controleer de wond of er geen stukje tand of ander voorwerp in zit. Druk met een steriel gaas tussen duim en wijsvinger de wond enkele minuten dicht. Als de wond langer en dieper dan 1 cm is moet deze worden gehecht.

26 Deel 2 Kleine ongevallen Slangenbeten

27 In Nederland is in de vrije natuur alleen de adder giftig
In Nederland is in de vrije natuur alleen de adder giftig. Als iemand door een slang gebeten is, moet er gevraagd worden hoe deze eruit zag.

28 Het slachtoffer moet met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht.
Voor de rest doen we niets.


Download ppt "7e druk 24-12-2018."

Verwante presentaties


Ads door Google