De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

INFO - AVOND VMBO2 Basis en Kaderberoepsgerichte leerweg

Verwante presentaties


Presentatie over: "INFO - AVOND VMBO2 Basis en Kaderberoepsgerichte leerweg"— Transcript van de presentatie:

1 INFO - AVOND VMBO2 Basis en Kaderberoepsgerichte leerweg

2 Inhoud Leerwegen Profielen en Keuzevakken Keuzepad
Er moet een keuze gemaakt voor een sector en daarna voor een afdeling . Tevens moet er een keuze gemaakt worden voor een leerweg. Wat dit inhoud zal ik u verder in mijn verhaal proberen uit te leggen.

3 Nieuwe VMBO Inleidend Filmpje:

4 10 Profielen VMBO Economie en Ondernemen Horeca Bakkerij & Recreatie
Zorg en Welzijn Bouwen, Wonen en Interieur Produceren, Installeren en Energie Mobiliteit en Transport Media, Vormgeving en ICT Maritiem en Techniek Groen Dienstverlening en Producten

5 Op het Maurick College PROFIEL
ZORG & WELZIJN PROFIEL Ook voor de sectoren techniek en zorg en welzijn de volgende intrasectorale programma’s

6 Zorg en Welzijn op MC Het profiel Z&W bestaat uit:
- 4 vaste modules (3 in klas 3, 1 in klas 4) en - 4 keuzevakken ( 2 in klas 3, 2 in klas 4) Opm 1: Uiterlijke verzorging (UV) is niet meer verplicht. Opm 2: UV Huidverzorging voor basis wel mogelijk bij ons op school. Op het MBO is dat niveau 3 / 4 en daardoor niet meteen mogelijk.

7 Modulen profiel Zorg en welzijn
1. Module 1 Mens en gezondheid 2. Module 2 Mens en omgeving 3. Module 3 Mens en activiteit 4. Module 4 Mens en zorg

8 Keuzevakken bij het Z&W Profiel
Kennismaking met uiterlijke verzorging Haarverzorging Huidverzorging Hand- & Voetverzorging Wonen & Huishouden Welzijn kind en jongere Welzijn volwassen en ouderen Ondersteuning Sport & Bewegingsactiviteiten Voorkomen van ongevallen en EHBO (verplicht bij OSB) Recreatie, keukenspecialisatie en gastheer specialisatie uit HBR (horeca bakkerij en recreatie) Ondernemerschap (uit Profiel EC en Ondernemen). Facilitair: catering en inrichting (verplicht voor basis)

9 KEUZE LEERWEG Basisberoepsgerichte leerweg (BBL)
Kaderberoepsgerichte leerweg(KBL) Theoretische leerweg (TL) De keuze voor de leerwegen is als volgt : BBL ;KBL ; GL ;TL . Ik kom hier nog op terug.

10 Opm: De opleiding bepaalt waar je instroomt.
BBL en KBL Basisberoeps leidt op voor niveau 2 opleidingen Kan voor een aantal leerlingen moeilijk haalbaar zijn Kaderberoeps leidt op voor niveau 3 opleidingen (in enkele gevallen niv 4) Opm: De opleiding bepaalt waar je instroomt. Afhankelijk van de richting en competenties. Niveau 3 en 4 zijn te vergelijken met de vroegere MTS. Waarom een moeilijke opleiding ? DE stof die men voorgeschoteld krijgt is het vroegere D-niveau.Dit houdt in dat er heel veel van de leerlingen verwacht wordt. Zelfstandig kunnen werken, verantwoordelijk zijn voor eigen werk, eigen tempo kunnen bepalen, de tijd goed kunnen indelen, werkstukken zowel inhoudelijk als taalkundig goed kunnen maken en deze kunnen presenteren enz. Leerlingen moeten in een kortere tijd meer leerstof doorwerken

11 TOELATINGS VOORWAARDEN KBL
Cijfers Beroepshouding Inzet Motivatie Advies vakdocent Voor de goede orde wil ik u mededelen dat we enkele voorwaarden stellen om naar de kbl te mogen gaan. Hiervoor zijn de cijfers van de verplichte sectorvakken van belang. Ook wordt er gekeken naar de beroepshouding d.w.z. is de leerling hiervoor geschikt. Dit blijkt uit de PSO.Verder de inzet, motivatie en het advies van de vakdocent. Worden er hierover negatieve adviezen gegeven dan zullen we de leerling plaatsen in bbl.Het komt veel te vaak voor dat er voor een te hoog niveau gekozen wordt. Ik heb al vertelt dat de kbl heel moeilijk is vandaar deze toelatings voorwaarden.

12 BEPALEN DEFINITIEVE KEUZE
Gesprek mentor - leerling Gesprek mentor - ouders - leerling Eventueel gesprek decaan Toelatingsvoorwaarden Advies vakdocenten Hier kijken we naar alle voorwaarden om tot een goede keuze te komen.

13 LOB in het VMBO Nieuw VMBO Filmpje:

14 KEUZEPROCES PPO (Praktische Profiel Oriëntatie)
Bij dit vak wordt georiënteerd op de verschillende profielen. Daarnaast wordt gekeken naar de verschillende keuzevakken voor volgend jaar. Stage lopen is een belangrijk onderdeel. Lessen LOB bij de lesmethode en PPO Klassikale voorlichting (decaan en mentor) Beroepen-interesse-test (BIT-test) PSO : Praktische sector orientatie .Iedere maandag ochtend de eerste 2 lessen volgen de leerling volgens een bepaalde roosten lessen op de diverse afdelingen om ze in contact te brengen met de diverse vakken.Ze komen op alle afdelingen die we hier op school kennen.Hierdoor kunnen ze een indruk krijgen van de afdelingen. Dit is om een betere keuze te kunnen maken. Zo rond maart - april wordt er een definitieve keuze gemaakt en gaan de leerlingen voor de rest van het jaar naar de afdeling die ze gekozen hebben. In de mentorlessen komen de sectoren en leerwegen ter sprake en er wordt hier uitleg over gegeven. Mocten er nog vragen zijn over de sectoren en leerwegen dan spreek ik met de mentor een dag af om de leerlingen hier wat meer over te vertellen. Verder maken de leerlingen allemaal een beroepen interessetest waardoor we ook kunnen zien wat hun interesse is. In januari worden de leerlingen van de 2e klasse uitgenodigd om op het Willem 1 College een kijkje te komen nemen.

15 Wat te doen als de keuze géén Z&W profiel is?
De Bit test zal meer duidelijkheid geven Stage PPO aanpassen Gesprek met je mentor en decaan Gaan oriënteren op andere VMBO school. (Zie lijst overzicht scholen). Tijdig aanmelden: uiterlijk 31 maart!

16 KEUZE TIJDPAD November / december
Beroepen-interesse-testen (Bit) worden afgenomen November- maart Gesprekken met de mentor en de decaan Februari / maart - Tweede rapport bepaalt welke leerweg (BB/KB) - Er wordt een keuze gemaakt voor een profiel Uiterlijk 31 maart Aanmelden op een andere school, als je geen Zorg & Welzijn profiel gaat doen. Mei/juni Bepalen van de keuzevakken tijdens PPO. IN DEC./JAN WORDEN ER BEROEPENINTERESSETESTEN AFGENOMEN.IN FEBR./MAART WORDEN DE DEF.KEUZE VOOR EEN AFDELING GEMAAKT. GESPREKKEN MET LEERLINGEN EN OUDERS ZULLEN IN DIE PERIODE PLAATS VINDEN.HET TWEEDE RAPPORT BEPAALD WELKE LEERWEG ER GEKOZEN KAN WORDEN.DE CIJFERS ZIJN DOORLOPEND. DWZ DAT HET TWEEDE RAPPORT CIJFER BEPAALD WORDT DOOR HET GEMIDDELDE VAN ALLE TOT DAN TOE BEHAALDE CIJFERS.EIND MAART IS DE DEF.KEUZE BEPAALD.

17 Vragen stel ze!! Bereikbaarheid decanaat: Tot ziens!!
Na lesuren op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag op het decanaat bij stagiaire Sanne of Y. Hubers. Op afspraak Tijdens daltonuren Telnr: of Via de mail: Of de stagiaire: Tot ziens!!


Download ppt "INFO - AVOND VMBO2 Basis en Kaderberoepsgerichte leerweg"

Verwante presentaties


Ads door Google