De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

MATRIX GEBASEERD OP GEDACHTEGOED VAN Maarten kouwenhoven

Verwante presentaties


Presentatie over: "MATRIX GEBASEERD OP GEDACHTEGOED VAN Maarten kouwenhoven"— Transcript van de presentatie:

1 MATRIX GEBASEERD OP GEDACHTEGOED VAN Maarten kouwenhoven
VRAGEN MODEL MATRIX GEBASEERD OP GEDACHTEGOED VAN Maarten kouwenhoven

2 Coaching ? gericht op ontwikkeling Therapie ? gericht op heling, reparatie

3 Coaching ? doen ontwikkelen Mediation ? doen oplossen van conflicten doen onderhandelen

4 De coachingskant Wat is jouw thema, wat wil je onderzoeken ?

5 Besluit Ervaring Pay off Reactie gedrag Interpretatie Conclusie
Overtuiging Besluit Pay off Reactie gedrag

6 Scriptbesluiten / overtuigingen
1. Mindless Scriptbesluiten / overtuigingen verwarring 4. Powerless Passief gedrag Over adapteren 2. Joyless Niet oké 3. Loveless Ik wil niet dat… o v v k o Voorbeeld: Ik ben niets waard en mijn echtgenoot bakt er ook niet veel van; nu verlaat hij me ook nog voor een ander. Hoe moet dat nu verder ? Mijn probleem is dat ik boos, heel erg boos ben op hem. Ik voel me ook verdrietig en ik heb nergens meer zin in. Alles voelt leeg aan. Er is geen toekomst meer. Ik heb zin er het bijltje bij neer te gooien. Jullie bekijken het maar. k

7 1. Denken 4. Doen 3. Willen 2. Voelen leerzaam effectief leuk
liefdevol

8 DENKEN Lineair Van A naar B, van daad naar straf; Chaos
Complex: wat werkt ?

9 VOELEN Boos (als het doel wordt belemmerd);
Bang (signaal voor gevaar); Blij; Bedroefd (behoefte aan contact); Body (lust of last); Machteloos: alles doorlopen, eindpunt, weet het niet meer.

10 WILLEN Wat is het verlangen ? vaak de geheime agenda

11 DOEN SLIM Strategisch Liefdevol Integer Maatschappelijk verantwoord

12 Uitgangspunten Gezocht wordt naar: relevante feiten;
problemen die er toe doen; doelen; een of meerdere acties.

13 1. Feiten 4. Actie 3. Doel 2. Probleem Terug kijken Bewegen stilstaan
omdraaien o v v k o k

14 1. Feiten Een feit is iets waar beiden het over eens zijn;
Toets aannames; Leidt tot herstel van logisch denkvermogen; Noteer de gemeenschappelijke feiten (in blok 1). vrouw: hij wil scheiden, voor mij had het niet gehoeven; Hij heeft een ander; We hebben twee kinderen; Hij is het huis uit; Hij komt niet meer terug. De man: ik wil scheiden; Ik heb een ander; Ik wil het netjes regelen; Ik kom niet terug; Ik wil ouder blijven.

15 2. Probleem Een probleem is een emotionele belemmering tot het doel;
Je komt achter het probleem door naar de gevoelens te vragen ; En daarna: is dat gevoel een probleem voor U ? Bij bevestiging: noteer het probleem / gevoel in vak 2

16 Soorten problemen Individueel (de persoon die het probleem benoemt);
Relationeel (man / vrouw); Systemisch (gezin, ouders / kinderen). Vrouw: mijn probleem is dat ik boos ben op hem, kijk wat hij vernietigt. Man: mijn probleem is dat ik niet meer redelijk met haar kan praten, ik dring niet meer door. (relationele problemen)

17 Omgaan met problemen Is dat wat U wenst ?
U wijst steeds naar de ander ? Waar zit het bij U (zelf) ? Wat is er voor U nodig ? Op de vraag of zij oorlog of vrede willen antwoorden beide: liever vrede, voor onze kinderen. Spelregels: aan deze uitspraak mag de begeleider ons houden. Als we niet in staat zijn ons aan deze toezegging te houden zullen we in eerste instantie een korte time out inbouwen. In tweede instantie zou er een kleine sanctie moeten volgen: een gele kaart. Bij een blijvend falen geldt de rode kaart, een aantekening voor de partij duie het betreft, die door de andere partij mag worden ingezet in een procedure. Nodig om vrede te sluiten: een goede voorlopige voorziening op financieel gebied voor de vrouw: wordt uitonderhandeld. Hij stelt daar tegenover dat de vrouw zijn toegang tot de kinderen dient te waarborgen: dat doet ze.

18 3. Doel Een doel is een punt waarop de energie wordt gericht;
Hoe vind je het doel ? Door het probleem om te draaien En dan te vragen: is dit doel: Specifiek Meetbaar Aantrekkelijk Realistisch Tijdseffectief Ehtisch Liefdevol Als doel formuleert de vrouw: een goede (financiële) scheiding, de man: een goed ouderschapsplan.

19 De omkering, de kern Omkeren van het probleem kan op twee manieren:
Vertrek vanuit het probleem (en laat dat omkeren; Vertrek vanuit het gevoel (en laat dat omkeren); Laat (via de omkering) de doelen en daarbij behorende positieve gevoelens samenkomen

20 4. Actie Een actie is een beweging om het doel te bereiken;
Hoe kom je achter de juiste actie (het juiste afdoeningsmiddel) ? Door te vragen: wat is nodig om het doel te bereiken en bent U bereid die beweging te maken ? De beweging dient effectief te zijn en acceptabel. Als actie wordt gekozen voor een stevige begeleiding door een of twee mediators die partijen op financieel en ouderlijk terrein gaan begeleiden bij het treffen van een alles omvattende regeling.

21 Punten ter overdenking
Is een deur gesloten: dan is de ruimte daarna ontoegankelijk; De draaideur: we praten wel over iets, maar niet over datgene waar het om gaat; Manieren zoeken om doel te bereiken werkt beter dan naar oplossingen zoeken; Bij het doel: helderheid op de weg, afbakenen; Bij de actie: contract maken, U doet dit, ik doe dat; Sancties op niet naleving van contract.

22 1. Feiten 4. Actie 3. Doel 2. Probleem Terug kijken Bewegen stilstaan
omdraaien o v v k o k


Download ppt "MATRIX GEBASEERD OP GEDACHTEGOED VAN Maarten kouwenhoven"

Verwante presentaties


Ads door Google