De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Honden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Honden."— Transcript van de presentatie:

1 Honden

2 Inhoudsopgave Eigen veiligheid Lichaamstaal Benaderen Hanteren Fixeren
Wat doe je wanneer je gebeten wordt? Geslacht bepalen Gezondheidscontrole Huisvesting Voeding Oefenen

3 Eigen veiligheid! Kalm en voorzichtig benaderen.
Alleen handelingen uitvoeren die je beheerst. Ruimte en rust rondom het dier. Van de voorkant benaderen. Praat het dier met een iets verhoogde stem toe. Let op de lichaamstaal. Houd je handen in het zicht en haal het dier (indien mogelijk) onder zijn kop aan. Dieren kunnen schrikken of bang worden als je ze te abrupt benadert of vastpakt. Benader daarom een dier altijd kalm en voorzichtig. Als je zelf rustig bent, zal het dier ook niet snel bang zijn. Het is niet alleen voor het dier dat je voorzichtig moet zijn. Het is ook voor je eigen veiligheid. Probeer de situatie goed in te schatten en doe alleen die handelingen, waarvan je zeker weet dat je ze goed beheerst. Als je iets niet durft of onzeker bent, doe het dan niet maar vraag hulp aan je collega. Zorg dat er rondom het dier ruimte ontstaat. Zo voelt het dier niet alsof het wordt aangevallen en zal het minder snel zelf aanvallen. Als een dier ziet dat het de mogelijk zou hebben om te vluchten zal het meestal eerder die optie nemen dan te vechten. Probeer het dier zoveel mogelijk van de voorkant te benaderen. Het dier ziet je dan aankomen en kan je verdere handelingen waarnemen. Kniel naast het dier en maak geen plotselinge bewegingen waar het dier eventueel van zou kunnen schrikken. Praat het dier rustig toe. Doe dit het liefst met een ietwat verhoogde stem. Let op de lichaamstaal van het dier en haal het dier (indien mogelijk) onder zijn kop aan. Pas wel goed op want onder andere door angst is er een grotere kans dat het dier gaat bijten/vechten Zorg dat het dier je handen in de gaten kan houden

4 Lichaamstaal Oren Ogen Bek Neus Staart Houding Verschilt per ras.
Elk ras heeft een andere neutrale houding. Sommige hebben rechtopstaande oren, andere juist hangende. Soms staat de staart omhoog en soms tussen de benen.

5 Lichaamstaal Ontspannen Alert Stress Angst Onderdanig Dominant
Agressie Angst agressie

6 Angstig

7 Onderdanig/onzeker

8 Angst agressie

9 Dominantie agressie Een angstige hond zal bij het aanvallen kleine happen maken, terwijl een aggresieve hond meer de aanval inzet en zich minder snel terug trekt

10 Stress signalen Wegkijken Pootje heffen Tongelen/bek aflikken
Hijgen en kwijlen Oogwit laten zien Gapen (niet net na wakker worden) Uitschudden Trillen Hoog blaffen Hoog blaffen: van angst, zenuwen of opwinding

11

12 Oversprong gedrag Ook wel conflictgedrag
Twijfelt tussen vluchten of vechten Ineens heel ander gedrag vertonen Bijvoorbeeld: zichzelf schoonmaken, gaan eten of een poot geven.  vanaf 0.39

13 Benaderen Niet recht aankijken Naar jou toe laten komen
Handen laag en laten ruiken Aai langs het oor, niet gelijk boven op de kop. Heeft de hond geen zin of laat het stress signalen zien, laat het dan met rust Boven op kop aaiendit is bedreigend/dominant.

14 Kleine honden Hanteren Bij twijfel een muilkorf of snuitband gebruiken

15 Hanteren Grote honden Let bij grotere rassen vooral op de gewrichten
en rug. Hier kunnen ze snel last van krijgen als ze verkeerd gehanteerd worden.

16 Fixeren Vast = Vast Bij twijfel: NIET PROBEREN!! Kop fixeren
Pak vel bij wangen vast Houd lijf tussen je benen vast Pas op bij kortsnuitigen Een hond zal zich uiteindelijk overgeven als je hem lang genoeg vast hebt. Als je loslaat “wint” hij. Honden maken misbruik van twijfel, dus meteen handelen en goed vastgrijpen. Als je het zelf niet aandurft of als je denkt dat je de hond niet aankan, niet proberen. Vraag hulp aan een collega. Pas op bij kortsnuitigen. Bij te hard trekken kunnen de ogen uit de kas ploppen.

17 Fixeren Snuitbandje omdoen
Bij kortsnuitigen kan het zijn dat de snuitband niet past, gebruik dan een muilkorf

18 Fixeren Til de onderliggende poten iets van de grond
Klem de kop op de grond met je arm en elleboog

19 Wat doe je wanneer je gebeten wordt?
De hond heeft losgelaten Ernst verwonding bekijken Kijken naar lichaamstaal Indien agressief: vangstok, hulp inroepen Veel hondenrassen zullen meteen loslaten en zullen als het angst is meer happen dan bijten.

20 Wat doe je wanneer je gebeten wordt?
De hond laat niet los Achterpoten hond optillen (door collega/voorbijganger) Kaken van elkaar d.m.v.: Stevige stok door halsband en draai tot het dier minder lucht krijgt en los laat Steek stok tussen de tanden en spreidt zo de kaken Er zijn een aantal rassen met een kaakslot. Deze honden zullen niet snel loslaten, meestal alleen wanneer ze volledig ontspannen zijn kunnen ze dit. Het eerste wat je moet doen is zorgen dat de hond niet kan gaan trekken en zo dat wat hij vast heeft uit elkaar kan gaan trekken. Dit doe je door de achterpoten omhoog te houden, daar krijgt hij zijn trekkracht vandaan. Ook zijn de achterpoten vaak zo ver weg dat de hond zich niet makkelijk kan omdraaien om de persoon die ze vast heeft te grijpen. Hierna de kaken van elkaar af halen. Als de hond een halsband om heeft kun je hier een stok tussen steken en draaien tot hij geen adem meer kan halen en (bijna) bewusteloos raakt. Ook kun je een stok tussen zijn tanden steken en zo de kaken van elkaar af halen. Dit is echter niet heel goed voor de kaken en tanden van de hond, dus is een laatste optie.

21 Geslacht bepalen

22 Gezondheidscontrole Kijk goed op het formulier
Eerste indruk rijder belangrijk Eerste indruk rijder: deze weet al hoe de hond heeft gereageerd toen deze met mensen in contact kwam.

23 Extra op letten bij: Oren veel oorsmeer, irritatie, infectie
Ogenstaar, oogleden/wimpers naar binnen        krullen, loslating van de lens, cherry eye Mond/gebittandsteen, losse elementen Vacht/huidklitten, mijt, ontstekingen in huidplooien Anusontstoken anaalklieren (“sleetje rijden”) Oren: met name bij hangoren Ogen: oogleden die naar binnen of naar buiten krullen (entropion/ectropion), wimpers op de ooglidrand/die naar binnen krullen/binnenkant ooglid loslating van de lens: de spieren hierom heen werken niet meer goed (behandelen binnen drie dagen om blindheid te voorkomen) cherry eye: opgezwollen derde ooglid (roze bobbel in binnenste ooghoek), verstopt de traanbuis Mond/gebit: wanneer een hond niet wil eten kan dit veel oorzaken hebben. Mond/gebit controleren of dit gezond is, is het makkelijkst af te schrijven wanneer dit gezond bevonden is. Vacht/huid: klitten kunnen erg pijnlijk zijn en moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Het beste kan eerst worden overlegd met een trimmer hoe dit gedaan kan worden mijt is meestal besmettelijk, pijnlijk en duurt erg lang voordat het weg is. Honden met overtollige huid moeten goed schoongehouden worden, anders kan het hiertussen snel gaan ontsteken.

24 Extra op letten bij: Beweging
Jong: gewrichtsaandoeningen Volwassen: aflopende en zwakke achterhand, zwakke rug, elleboog en heupdysplasie Ademhalingbenauwd, hoesten Voedingstoestandmager/dik, maagtorsie Gedragrondjes draaien, epilepsie Uitscheidingblaasontsteking, blaasgruis Beweging: jonge dieren: losse knieschijf, heupaandoening. De gewrichten op jonge leeftijd zijn vaak nog erg bewegelijk en als het dier te wild doet kan dit problemen opleveren. volwassen dieren: een aflopende en een zwakke achterhand, zoals bij een Duitse Herder. Zwakke rug (aandoeningen aan tussenwervelschijven en kraakbeen)- vaak aantasting van zenuwen als gevolg, komt veel voor bij honden die wat lager op de poten staan, grote rassen en jonge dieren. Elleboogdysplasie en heupdysplasievooral bij grotere rassen Benauwd: door stompe schedel, komt voor bij honden met een platte snuit Hoesten: samenklappen van luchtpijp, hond hoest veel, raakt benauwd Mager: wanneer is een hond te mager? Ribben zichtbaar, geen voelbare vetlaag, uitsteeksel lendewervel+bekkenbeenderen zichtbaar, weinig spiermassa Maagtorsie: met name bij grote honden met een diepe borstkas kan de maag omdraaien als ze te snel na het eten gaan bewegen. Maar kan ook bij kleine honden voorkomen Rondjes draaien: bijna altijd een neurologische afwijking Epilepsie een vermindering of afwezigheid van het bewustzijn en het optreden van spierkrampen, komt voor bij alle rassen Blaasontsteking, blaasgruis: let op tijdens het uitlaten hoe (persen?)en of de hond plast en hoeveel de hond plast

25 Huisvesting In de kennel
Een plastic mand, met een kleed en een handdoek. Water en voerbak

26 Voeding Altijd bak met water Na drie uur in de opvang pas voer
Datum op nieuwe zak bij openen ivm houdbaarheid De verzorging moet te vaak voer weggooien omdat er niet bij staat wanneer het geopend is en tot wanneer het goed is Gooi ook geen gebruikt voer terug in de voer container.

27 Oefenen Angstige hond

28 Oefenen Angst agressie

29 Oefenen Neutrale houding

30 Oefenen Agressie

31 Oefenen Speelhouding

32 Vragen???


Download ppt "Honden."

Verwante presentaties


Ads door Google