De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

huidparasieten Wat is laboratorium werk?

Verwante presentaties


Presentatie over: "huidparasieten Wat is laboratorium werk?"— Transcript van de presentatie:

1 huidparasieten Wat is laboratorium werk?
Een hond met huidklachten onderzoek je tijdens het 1e consult Je ziet wat zwarte korrels Of witte schilfers, heel vaak op de achterhand. Een vlooienkam is gauw gepakt.

2 huidparasieten Er blijft wat achter op de vlooienkam; doe er wat water bij, op een witte tissue. Je ziet bloed waarvan de rode kleurstof als een vlek diffundeert. Of bekijk dat korreltje dat wel een komma lijkt onder de microscoop. Microscoop bij de hand en bekijk wat meer debris: een ei. Zelfs een larve is zichtbaar, maar meestal aardig doorzichtig. Diagnose: vlo!

3 huidparasieten En die witte schilfers; zeer gelijkmatige witte ovaaltjes: Luizen ei ook wel neet. Luizen, met brede kaken of spitssnuiten.

4 huidparasieten Cheyletiella (vachtmijt)
Andere soort schilfering; met of zonder jeuk: In dit geval onder de microscoop: Vachtmijt: te herkennen aan hakerige monddelen. Cheyletiella (vachtmijt)

5 huidparasieten Onder de microscoop, want klein: 6 poten; larve van een mijt. Blote oog: volwassen vrouwtje, klaar om eieren te gaan produceren. Tenminste als er ook een mannetje is langsgeweest.

6 huidparasieten oogstmijt
Soms plak werk: plakband om de parasiet te oogsten: Oogstmijt; goede reden om flink jeuk te hebben. oogstmijt

7 huidparasieten Malazessia (gist)
Ander moment is de parasiet in grote getale aanwezig, Maar je toont hem pas aan na kleuring van het plakbandje dat je op de huid geplakt hebt.

8 huidparasieten Een soort “open” wattenstaaf waarmee oorsmeer geoogst wordt. Dit afwijkende cerumen wordt op een voorwerpglaasje gesmeerd. Eerst vallen de eieren op, dan blijkt zich ook nog een mijt verstopt te hebben.

9 huidparasieten Labwerk vraagt soms om speciale apparatuur;
Een huid laesie bij een mens die een kat op schoot heeft. Gebruik een vergrootglas, met Woodse lamp met uv licht; Of verzamel haar van de aangetaste plaats en verhelder het met koh. Je ziet een haar die aangetast is door de schimmel: sporen om de schacht; Geen strak belijnde haarschacht.

10 huidparasieten Woodse lamp Fluorescentie mbv Woodselamp;
Uv licht doet de schimmel draden oplichten Het is een aanwijzing, geen zekerheid: Regelmatig schimmel, zonder fluorescentie, maar ook wel eens fluorescentie zonder schimmel (bijvoorbeeld tgv het antibioticum OTC= oxytetracycline). Woodse lamp

11 huidparasieten 2x haarschacht aangetast door schimmel.
Geen strakke belijning van de schacht meer. Wel korrels, sporen van de schimmel. Synoniemen van schimmel: trichofytie, microsporie, ringschurft, rijksdaalderschurft, ringvuur.

12 huidparasieten Haren onder een pincet weggetrokken: op een voorwerpglaasje, onder een druppel olie. (je ziet soms nog wat bewegen) Wat plakt er aan de haren? Neten met uitlaatklep.

13 huidparasieten Demodex
Met scalpel(of scherpe lepel) maak je een afkrabsel; Onder de microscoop tref je de haarzakmijt; demodex aan. 8 pootjes maakt een mijt.

14 huidparasieten Ook een vorm van demodex
Sterk gelokaliseerd ipv gegeneraliseerd. 8 pootjes maakt een mijt.

15 huidparasieten Deze hond heeft veel jeuk; komt van een puppycentrale.
Onder een plakbandje tref ik slechts 3 eitjes aan. Toch motiveert dit om verder te zoeken: Echte schurft; scabies. De mijt graaft vlak onder de opperhuid; Daardoor moeilijk aan te tonen. Ook gering in aantal.

16 huidparasieten Echte huid bioptie:
Met een soort appelboortje pons je een rondje uit de huid. Dit moet je vervolgens wel weer hechten, nieten, agraves.

17 huidparasieten Kat met schurftmijt

18 huidparasieten Massale infestatie van een (tropische) mijt.
Toch geen oormijt.

19 huidparasieten DNAB dun naald aspiratie biopt.
Je steekt de naald in de bult die je wilt onderzoeken; door een beetje vacuüm op de naald te zetten, zuigt de naald zich vol. De inhoud van de naald smeer je uit op een voorwerpglaasje. Meestal stuur je dit op, anders kleur je het zelf met diff quick.

20 huidparasieten Die schilfers? Allemaal gelijk van grootte.
Enige beweging is er wel; wat zou dit zijn? Dikke luis met brede bek: bijtende luis.

21 huidparasieten Teek five = pauze Pedipalpen gestrekt.
Orgaan van Haller op de voorpoten reageren op warmte of CO2. Net zoals de leerlingen op de geur van koffie. 1,2,3,4,5 teken; teek 5 Teek five = pauze


Download ppt "huidparasieten Wat is laboratorium werk?"

Verwante presentaties


Ads door Google