De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Regelhulpen Een regelhulp is een digitaal instrument, een rule engine. Een regelhulp vertelt een ondernemer aan de hand van een aantal vragen welke regels.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Regelhulpen Een regelhulp is een digitaal instrument, een rule engine. Een regelhulp vertelt een ondernemer aan de hand van een aantal vragen welke regels."— Transcript van de presentatie:

1 Regelhulpen Een regelhulp is een digitaal instrument, een rule engine. Een regelhulp vertelt een ondernemer aan de hand van een aantal vragen welke regels op zijn bedrijf van toepassing zijn en wat dit voor hem betekent. Bijvoorbeeld een overzicht van maatregelen, een advies, berekeningen of andere uitkomsten, toegesneden op zijn bedrijf. Maart 2017

2 Wat is een regelhulp? Een regelhulp is een digitaal instrument, een rule engine. Een regelhulp is een interactieve vraagboom en vertelt een ondernemer aan de hand van een aantal vragen welke regels op zijn bedrijf van toepassing zijn en wat dit voor hem betekent. Bijvoorbeeld een overzicht van maatregelen, een advies, berekeningen of andere uitkomsten toegesneden op zijn bedrijf. Voorbeeld Premiekorting LIV Voorbeeld Mest

3

4

5 Voor wie is een regelhulp bedoeld?
Een regelhulp is bedoeld voor De Ondernemer. De ondernemer is de eindgebruiker die met de regelhulp antwoorden krijgt op zijn vragen. Maar ook voor de ambtenaar: van beleidsmaker tot uitvoerder tot handhaver. Als ambtenaar vind je het belangrijk dat ondernemers de regelgeving begrijpen en kunnen toepassen voor hun eigen situatie. Dan leven zij de regels beter na want fouten die ontstaan naar aanleiding van het niet kunnen vinden, snappen of toepassen van regelgeving kost de ondernemer extra tijd en geld. Dit leidt tot minder uitvoeringskosten voor de overheid. Denk dan bijvoorbeeld aan minder vragen van ondernemers die wel beantwoord moeten worden. Let op: een goeie regelhulp geeft de ondernemer antwoord op zijn vraag. Die concrete vraag van de ondernemer is dan ook het startpunt om een regelhulp te gaan bouwen. Startpunt is dus niet (per se) een complexe wet die in zijn geheel in een regelhulp gewrongen moet worden! Het startpunt van de concrete ondernemersvraag biedt de mogelijkheid om de regelhulp – hoewel die dus staat in een context van een complexe wet of regel – redelijk compact en eenvoudig te houden.

6 Wanneer is het verstandig om een regelhulp in te zetten?
Geen vastomlijnde criteria, maar wel deze punten: Gaat het om complexe wet- en regelgeving? Zijn er signalen dat ondernemers dat echt moeilijk vinden? Gaat het om een significante groep van ondernemers? Hoe is de context waarin de regelhulp straks wordt geplaatst? Politieke gevoeligheid en actualiteit vs robuustheid lange termijn Een regelhulp verandert de complexe wet- en regelgeving natuurlijk niet, maar biedt de ondernemer globaal inzicht en antwoord. Een regelhulp staat daarin niet alleen, maar moet zijn ingebed in een context van heldere informatievoorziening. De hoofdvraag: wat is het probleem en waarom lost juist een regelhulp dat probleem op?

7 Hoe komt een regelhulp tot stand?
Het begint met een lead en een intakegesprek. We maken vervolgens afspraken over hoe we het aan gaan pakken: eigenaarschap, inzet van mensen en financiering. De eigenaar voert ook een intakegesprek met de softwareleverancier, die kan daar een kostenindicatie op geven. Als we het eens zijn, maken we een business case. Op basis hiervan besluit MinEZ over de ontwikkeling van de regelhulp. We vormen een projectgroep waarmee we de regelhulp gaan ontwikkelen. We werken zo snel mogelijk naar een vragen-antwoorden-boom. Op basis daarvan werken we verder (iteratief proces). We testen de eindversie op functionaliteit en techniek. We publiceren en ontsluiten op juiste platforms. RVO zorgt voor technisch beheer, de eigenaar voor inhoudelijke actualiteit.

8 Welke regelhulpen zijn er al?
Premie-korting & LIV (SZW) Afval (ILT) Legionella (ILT) Brandveilig-heid (BZK) Mest (RVO.nl) BTW privégebruik auto (BD) Vrijwilligers-regeling (BD)

9 Welke regelhulpen zijn er al? (toelichting bij vorige slide)
Premiekorting & LIV Lage Inkomens Voordeel (SZW): Deze regelhulp van de Rijksoverheid helpt werkgevers om vast te stellen of zij recht hebben op het lage- inkomensvoordeel en/of een premiekorting voor oudere of gehandicapte werknemers. Afval (ILT): Deze regelhulp helpt de ondernemer om de juiste vergunningsprocedures te volgen bij het transporteren van afval over de landsgrenzen. Legionella (ILT): Wat zijn precies de regels voor legionellapreventie in leidingwaterinstallaties en welke maatregelen moet ik nemen? Brandveiligheid (BZK): Met deze regelhulp kan de verantwoordelijke voor het gebruik van een bouwwerk nagaan of hij voldoet aan de wettelijke eisen voor het brandveilig gebruik van bouwwerken. Mest (RVO.nl): hiermee controleert de veehouder of hij voldoet aan het stelsel van de gebruiksnormen ( ). De Regelhulp Mest berekent de gebruiksruimte voor de gebruiksnorm dierlijke mest, de stikstofgebruiksnorm en de fosfaatgebruiksnorm. BTW privégebruik auto (Belastingdienst): Met deze rekenhulp berekent de ondernemer de btw die hij voor het privégebruik van zijn dienstauto moet betalen. Vrijwilligersregeling (Belastingdienst): Deze regelhulp is bedoeld voor commerciële organisaties en non-profitorganisaties in de sport en voor non-profitorganisaties in het algemeen, om te bepalen of zij voor vrijwilligers loonheffingen moeten inhouden en betalen.

10 Welke regelhulpen zijn er al?
Premie-korting & LIV (SZW) Afval (ILT) Tegemoet-koming wgv (SZW) Legionella (ILT) Afval-DNA (ILT) Brandveilig-heid (BZK) Kinder-opvang Mest (RVO.nl) BTW privégebruik auto (BD) BTW in de sport (BD) Transformatie van gebouwen (RVO.nl) Vrijwilligers-regeling (BD)

11 Welke regelhulpen zijn er al?
Premie-korting & LIV (SZW) Afval (ILT) WAS (SZW) Tegemoet-koming wgv (SZW) Legionella (ILT) Afval-DNA (ILT) Beslagvrije voet (SZW) Brandveilig-heid (BZK) Drones (ILT) Kinder-opvang Betrouwbaar-heid digi-dvl (Logius) Mest (RVO.nl) BTW privégebruik auto (BD) BTW in de sport (BD) Octrooikostencalculator (OCNL) Transfor-matie van gebouwen (RVO.nl) Vrijwilligers-regeling (BD)

12 Waarvoor wilt u morgen een regelhulp laten maken?
Als u te maken heeft met complexe wet- en regelgeving die leidt tot een concrete (informatie)vraag bij ondernemers (of bij burgers), dan kan een regelhulp een goed instrument zijn. Denkt u erover na om een regelhulp te laten ontwikkelen? Wij denken graag met u mee! Neem contact met ons op voor een afspraak: Contactgegevens:


Download ppt "Regelhulpen Een regelhulp is een digitaal instrument, een rule engine. Een regelhulp vertelt een ondernemer aan de hand van een aantal vragen welke regels."

Verwante presentaties


Ads door Google