De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kleurenblind denken.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kleurenblind denken."— Transcript van de presentatie:

1 Kleurenblind denken

2 Culturele normen en waarden: wát je denkt
Inhoud van het brein Culturele normen en waarden: wát je denkt Cultuur, tradities, gezag, angst, tijdbeleving en de waarde en betekenis die het brein geeft aan woorden en beelden. De conditionering bepaalt door welke gekleurde bril we kijken

3 Kleurenblind denken Het brein dat even vrij is van de inhoud, kan zien wat er aan de hand is:
hóe je denkt Het brein dat vrij is van alles wat aan het brein is verteld en voor alles wat het brein zichzelf vertelt, ziet wat er aan de hand is.

4 Daarom alleen voor nu: wees een onbeschreven blad om kleurenblind te denken en helder waar te nemen. Vergelijk de dingen die verteld worden niet met de normen en waarden in je hoofd om te vergelijken of je het er wel of niet mee eens bent. Maar luister en kijk en laten we samen deze zaken onderzoeken.

5 Deel 1: Tijdbeleving van het brein
Afhankelijk van de cultuur Bepaalt hoe wij ons leven leiden Monochroom - verleden-heden-toekomst (lineaire tijdbeleving) Polychroom nu Feitelijk is er alleen het NU Monochroom: Feitelijk een verschuiving van het denken uit het nu, waardoor de tijd lineair beleefd wordt. O.a. ontstaan door rekening te houden met verschillende seizoenen, stellen van doelen. Het leven is in hokjes gedeeld, agenda’s, planning, tijd is geld (iets kost tijd, je bespaart tijd, je kunt tijd stelen van de baas enz.) Het brein is continu met het verleden of de toekomst bezig en kan het ‘nu’ niet bedenken, maar reageert daar op vanuit zijn inhoud. De hersenen hebben geen idee welke gedachte er straks spontaan opkomt, daar heeft het brein geen grip op. Polychroom: Gericht op netwerken en hoe het voelt om op een bepaald tijdstip iets te ondernemen. Komt ook voor bij kinderen en mensen die leven in grote armoede. Zij zijn bezig met overleven en daardoor niet gericht op de toekomst. Interventie om leefstijl te veranderen werkt niet wanneer het brein geen toekomst ervaart. Zuid Europa, Latijns Amerika, het Middellandse zeegebied, het Middenoosten, Afrika en Azië

6 Post Traumatische Stress Stoornis PTSS
Wat gebeurt er bij PTSS? Alles wat de zintuigen registreren wordt ergens opgeslagen / is verbonden met een andere locatie in de hersenen.

7 Lineaire tijdbeleving
Verleden - positief Verleden - negatief Heden genieten van het moment Heden ervaren als het noodlot Toekomst - positief Transcendente toekomst (vorige levens) Philip Zimbardo, emeritus professor en psycholoog van de Stanford University, deed 30 jaar onderzoek en kwam tot het volgende.

8 PTSS / leefstijl verleden negatief - heden - geen toekomst (ongezond genieten) verleden positief - heden - toekomst positief Zimbardo Time Perspective Inventory om te testen hoe het brein de tijd ervaart. Door de bril van het negatieve verleden wordt het nu ook negatief beleefd, waarbij de toekomst wegvalt. Tijd in balans brengen is: respecteren en leren van het verleden, genieten in het heden, richten (dromen/plannen) op een mooie toekomst. Het NU is het enige dat telt. Speel met de tijdbeleving van het brein.

9 Deel 2: het denken Inhoud Werking Effecten en resultaten Het ‘ik’

10 De inhoud van het brein Erfelijke aanleg – DNA
Zintuigen (hersenen reageren met gedachten) Ervaringen (als herinneringen opgeslagen) Verzamelde (boeken) kennis De inhoud van het brein is oud, toeval en verandert continu Cultuur: als je nu in India, China of Polen zou wonen dan heb je grote verschillen van mening over een onderwerp.

11 De werking van het denken
Woorden Meten Wegen Vergelijken Het brein oordeelt en veroordeelt Een vertaling heeft een andere lading voor de vertaler dan voor de gebruiker van het woord. Meten: groot/klein, hou van/hekel aan Wegen: licht/zwaar, doe ik het wel/doe ik het niet. Vergelijken: mooi/lelijk, voordelen/nadelen. Het brein oordeelt en veroordeelt, dat is zijn gewoonte.

12 De werking van het denken
Beelden Verleden Toekomst Beelden worden in de tijd geplaatst: zandkastelen en luchtkastelen.

13 Feitelijk bestaat alleen het NU

14 Effecten en resultaten
Praktische toepassing Praktisch: van A naar B, boodschappen doen, een taal leren enz.

15 Effecten en resultaten
Praktische toepassing Normen, waarden, regels, rituelen, religies, gebouwen, kunst, technologie, medicijnen, politiek, geld enz.

16 WIJ ZIJN DE MAATSCHAPPIJ
De huidige maatschappij hebben alle breinen met elkaar neergezet. Wij staan er dus niet los van, wij zijn de maatschappij.

17 De inhoud van het denken is begrensd/beperkt
onderwerp De inhoud van het brein is begrensd/beperkt, want we kunnen over een onderwerp nooit alles 100 % weten. Vanuit het geloof, je beroep, je leeftijd kijk je bijv. ook door een gekleurde bril, waardoor je beperkt kunt kijken. Het brein wikt en weegt, meet en vergelijkt, trekt conclusies, kortom: de inhoud van het brein hoor je wanneer iemand zijn mening verkondigt. Verschillende breinen = verschillende meningen

18 De culturele achtergrond verschilt de basis is hetzelfde
De culturele normen en waarden zijn al eeuwen oud en wordt van generatie op generatie doorgegeven, maar de basis is hetzelfde. We zijn allemaal bang, alleen het onderwerp van onze angst verschilt. We lijden, zijn hebberig, verliefd, jaloers, hoopvol, uit op sexueel genot, enz.

19 Aanleg - instinct Aangeleerd - cultuur
Gedrag Aanleg - instinct Aangeleerd - cultuur

20 Lichaam met bewust/onbewust werkend brein
0 jaar: reflex beeld uit ervaring ontstaan van het denken 4 jaar: ‘ik’-besef 7 jaar: basis normen en waardenstelsel door belonen en straffen ‘Ik’-besef door ervaringen, belonen en straffen. 7 jaar basis gelegd van het normen- en waardenstelsel dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Je weet wat er van je wordt verwacht en hoe je daar aan kunt voldoen.

21 4 jaar: gedachte ontstaat over wie en wat ‘ik’ ben
Het ‘ik’ (zelfbeeld) Feitelijk is er een lichaam met hersenen die gedachten voortbrengen. Als het denken niet in werking is bestaat er geen denker en als er geen denker is, bestaat er ook geen denken. Denker en denken zijn dus één. Dick Swaab: wij zijn ons brein. Psychologen behandelen het ‘ik’ als een aparte identiteit door te sleutelen aan een deel van de inhoud van het denken. Negatieve gedachten worden vervangen voor positieve enz. Zo blijft er een ‘ik’ bestaan die zich identificeert met de inhoud van het brein en daar wel of niet tevreden over is. Dat is de reden waarom het brein blijft rondrennen in zijn inhoud zonder de werking ervan te begrijpen.

22 Van: Er zijn gedachten Naar: Ik heb gedachten

23 Het zelfbeeld zijn gedachten waarbij het ‘ik’ los staat van het denken: Ik ben verlegen, dus dat durf ik niet Ik heb nare gedachten en breng die onder controle Ik stel mijzelf op mijn gemak Ik geef mijn vervelende ervaring een ‘plekje’ In onze spreektaal zetten we het ‘ik’ los van het denken

24 Verlegenheid is volksziekte nr. 2 in Amerika

25 De inhoud van het brein is het eindresultaat
Het heeft geen kern en is geen rugtas

26 Culturele verschillen
Westers: Ik heb honger Arabisch: Heb honger Het brein richt zich tot ‘ik’ / God / de Profeet Individualisme - ik Collectiviteit - samen

27 Jij en ik en ziet ‘zichzelf’ als en ziet ‘mij’ als
‘mijn’ brein is als ‘ik’ zie ‘mijzelf’ als ‘ik’ wil dat jij ‘mij’ ziet als ‘jouw’ brein is als en ziet ‘zichzelf’ als en ziet ‘mij’ als De inhoud van het denken bekijkt het beeld dat door zichzelf is neergezet en heeft daar een oordeel over. Zowel het beeld van zichzelf als de ander wijken af. Er is geen ontmoeting tussen twee mensen maar tussen twee denkbeelden. Die breinen zijn in het heden de optelsom van het verleden en kijken door een gekleurde bril.

28 Geen ‘ik’ – geen ‘slachtoffer’
Het ‘ik’, het beeld is de conditionering. Er wordt alleen een beeld gekwetst. Gedachten ‘overkomen’ ons niet, de aandacht kan gericht worden op datgene waar het brein voor kiest. Het brein stuurt zichzelf aan.

29 Visualisatie Als je een gebeurtenis in gedachten neemt, dan reageert het lichaam alsof het die gebeurtenis op datzelfde moment meemaakt. Stel je maar eens voor dat je op het strand ligt, je voelt de zon op je huid, je hoort de vogels en het water, je ruikt de zeelucht, enz. Besef je wat het effect is op het lichaam als het brein steeds aan vervelende gebeurtenissen van vroeger blijft nadenken?

30 Conflicten in het brein
buiten = binnen = buiten Al die tegenstrijdige gedachten en gevoelens van al die verschillende breinen zitten in dat ene brein. Zo buiten, zo binnen. Wat we om ons heen zien in het groot, gebeurt in het klein in het eigen brein. Eén lijn aanhouden is onmogelijk – de basis van het brein is volgepropt met de tegenstrijdigheden uit de omgeving. Vanuit die chaos neemt het brein een beslissing en handelt daar naar. Het brein veroorzaakt zo weer chaos in de buitenwereld.

31 Conflict wanneer ‘ik’ (inhoud van het brein)
Iets wil bereiken / ergens vanaf wil komen Conflict in het brein (frustratie). Het heden kan een probleem zijn wanneer het brein de feiten in het nu wil veranderen terwijl het vasthoudt aan zijn conditionering. Conflict met de omgeving (manipulatie). Conflict tussen het nu en de gefantaseerde tijd. Strijd om het ‘ik ‘, het ‘eigen’ gelijk. Het ‘ik’, het beeld is de conditionering. Er is feitelijk geen ‘ik’ en toch identificeert de bedachte ‘ik’ zich met de inhoud van het brein. Die ‘ik’ denk iets te bereiken of ergens vanaf te kunnen komen door de inhoud van het denken in te zetten. Vervolgens stelt het brein zichzelf doelen, die weer de volgende conflicten veroorzaken. Het ‘ik’ geeft een idee van veiligheid en denkt daarmee de macht te hebben en controle uit te kunnen oefenen, terwijl het ‘ik’ juist de veroorzaker is van de problemen doordat het vasthoudt aan de conditionering en daarmee in conflict komt met anderen.

32 op de inhoud van onze breinen.
De huidige problemen zijn het antwoord op de inhoud van onze breinen. Problemen bijv. geldsysteem armoede honger en werkeloosheid, afwijzen andere sexuele geaardheden.

33 Speelt het brein een spelletje met zichzelf?
Is het mogelijk om iets ‘los te laten’ van vroeger? Herinneringen zijn onderdeel van de inhoud van het brein. De inhoud van het denken is het verleden, het resultaat van opgedane kennis en ervaringen. Het denken is een reactie van het geheugen, de herinnering, op het nu. Wanneer het brein iets wordt gevraagd, reageert het vanuit het geheugen met zijn beperkte inhoud. De interne, babbelende waarnemer behoort dus ook tot het verleden. Dikke billen kun je ook niet wegdenken. Spirituele groei: het toevoegen van ervaringen, normen, waarden en rituelen aan de inhoud van het brein.

34 IS HET MOGELIJK OM TE ZIEN WAT ER AAN DE HAND IS?
Zonder aandacht te besteden aan het interne gebabbel, kan het brein zien wat er feitelijk is en daarnaar handelen. Door helder waarnemen wordt een andere handeling ingezet. Wees je bewust van de begrensde, oude inhoud van het brein. Het bevordert de samenwerking, doordat de discussie vervangen wordt voor de dialoog. De strijd om het ‘eigen’ gelijk verdwijnt. We durven verder te kijken dan het begrensde brein, wat ons een schat aan informatie en inzichten oplevert.

35 Samenvatting deel 2 Het denken is begrensd/beperkt
Er is geen ‘ik’ dat los staat van het denken Ieder brein kijkt door een oude, gekleurde bril Er zijn verschillende meningen en ideeën Niemand/iedereen heeft gelijk

36 Deel 3: analyse (onderzoek)
Wat gebeurt er als je bang bent en hoe ga je daarmee om?

37 Gewoonte van het brein: problemen oplossen
Hebben we geen probleem, dan Bedenken Uitkauwen Opgelost, verdwenen, geen interesse Overstappen op een ander probleem Vanaf de kindertijd wordt het brein zo geconditioneerd.

38 Wat gebeurt er bij angst (wil ik vanaf) of plezier (wil ik vasthouden/meer)?
Gedachte Gevoel Er ontstaat een gevoel waaraan een gedachte wordt gekoppeld, of er is een angstige gedachte waardoor een gevoel ontstaat. Maakt niet uit wat als eerste ontstaat. Het onderwerp is afhankelijk van de inhoud van het denken. Het gevoel geeft chemische reacties.

39 Gedachte Gevoelens Gedachte Gedachte Gedachte Gedachte Gedachte
Gedachten: waarde, onderbouwing, vergelijkingen, conclusies, enz. versterken de gevoelens. Geen verschil tussen het bewuste of onbewuste. Gedachte Gedachte Gedachte

40 Wat gebeurt er bij analyse?
De inhoud van het denken denkt na over zijn eigen inhoud. Het zoekt binnen het begrensde denkkader naar een antwoord op het probleem. Het antwoord sluit aan bij het denkkader.

41 Wat gebeurt er bij angst?
Bij gevaar: vecht/vlucht reactie of ‘freeze’ Als het brein ‘kortsluiting’ heeft: rustig ademen Nee. In het nu is er geen angst, dat is er alleen wanneer het denken de factor tijd inbrengt om iets te bereiken of ergens vanaf te komen. Achteraf noemen we een ervaring angstig omdat we het vergelijken met andere ervaringen.

42 Er is angst als het brein de factor TIJD inbrengt.
Is er angst in het NU? Er is angst als het brein de factor TIJD inbrengt.

43 Angst is een gedachte, waarbij de aandacht wordt verschoven van het NU naar een denkbeeldige toekomst. Feitelijk bestaat alleen het NU.

44 Wat gebeurt er wanneer het brein de 1e gedachte of het 1e gevoel laat bestaan zonder er een netwerk aan op te hangen? Het gaat hierbij niet om accepteren of ‘loslaten’… NEEM ZONDER OORDELEN DE BEWEGING VAN HET BREIN WAAR Bekijk dat voor jezelf op het moment dat het gebeurt. Op een hete kachel leg je ook je hand niet neer.

45 Deel 4 Waarden Mogelijkheden Opgeteld resultaat Van begrip naar besef
Conclusie

46 Het geloof Een gelovige kan een aanhanger van een ander geloof, een niet-gelovige of iemand die is afgestapt van zijn geloof, aanduiden als heiden. Heiden: de betekenis van het woord ‘heiden’ is afhankelijk van het perspectief van degene (gelovige) die het woord gebruikt. In dit perspectief zijn wij dus allen zonder uitzondering heiden. Niemand wordt geboren met een geloof. Vanaf de geboorte wordt ons een ‘waarheid’ verteld. Wat als waarheid wordt aangenomen hangt af van de inhoud van het brein van de verteller van die waarheid (cultuur). De omgeving bevestigt ons van die waarheid.

47 Het geloof bedenkt -> gebedshuizen, <- aanbidt (kerk, moskee, synagoge) rituelen, heilige boeken bedenkt -> verschillende landen <- strijdt voor Wat gelooft het brein over belonen en straffen, geld, seks, ouderen, het milieu, eerlijk delen, symboliek enz.? Probleem: wanneer het brein wil dat anderen ook geloven wat het zelf gelooft en men daar zelfs een moord voor pleegt. We hebben alles zelf bedacht!

48 Er zijn duizenden meningen Er zijn duizenden vragen Er zijn duizenden antwoorden Voor elk probleem is er dus wel een antwoord dat in het denkpatroon van een brein past.

49 Hoeveel waarde heeft een waarde?
Hoeveel waarde (die door het brein is bepaald, al eeuwen geleden) heeft een waarde (die ook door diezelfde inhoud van het denken is bepaald), als daar nog duizenden waarden tegenover gesteld kunnen worden? Normen en waarden zijn onderdeel van het beperkte denkkader in het betreffende brein.

50 Hoeveel waarde heeft een waarde?
Er is geen universele meetlat De slager keurt zijn eigen vlees Er is geen universele meetlat waar die waarden langs gelegd kunnen worden, want de waarden zijn afhankelijk van de inhoud van het denken. Wat is dan de waarde van een waarde?

51 Internationale verdragen:
Rechten van de mens Rechten van het kind Waarden zijn omgezet in internationale verdragen. De Sharia wordt boven deze verdragen gesteld. Het handelen vanuit het denken staat uiteindelijk boven de Sharia. Want hoeveel we ook belonen en straffen, een mens reageert altijd vanuit de inhoud van het brein.

52 Mogelijkheden van het brein
De werking en gewoontes van het denkproces doorzien en anders gaan handelen De aandacht richten op iets waar je voor kiest De zintuigen richten op iets waar je voor kiest De tijdbeleving van het brein in balans brengen

53 Van begrip naar besef Ontdek zonder oordelen de werking van het denkproces. Schenk aandacht aan het brein dat in beweging is (wat je denkt, voelt, zegt, handelt, alle neuroses en gewoontes, enz.) Dan kent het brein zijn inhoud. Geen goeroe, geen methode: alleen het brein kan zichzelf wat leren. Geen goeroe kan het brein meer inzicht geven. En de ander… is jouw spiegel. Want in onze relaties komt de inhoud van het brein tot leven. Het brein zal zien dat het denkpatroon een repeteergeweer is van herhalende gedachten, hoe snel het in zo’n gedachtegroef zit, hoe automatisch de reacties zijn... Het denken in al zijn variaties veroorzaakt alle conflicten.

54 Kleurenblind denken Het brein dat even vrij is van de inhoud, kan zien wat er aan de hand is. Conclusie? Conditionering: wat is het brein verteld en wat vertelt het brein zichzelf? De keuzes die in het verleden zijn gemaakt waren gebaseerd op de inhoud van het betreffende brein. Er zijn nu gedachtes toegevoegd aan de inhoud van het denken. En gedachtes die het brein eenmaal heeft gedacht en begrepen, kan het niet meer ‘niet denken’. Door de werking en truukjes van het denken te begrijpen, ontstaat er wel een keuze tussen oorlog voeren en de dialoog aangaan. Gedachten dwarrelen langs. Daarom hoeven we ze nog niet achterna te rennen… Door helder waar te nemen wordt een andere handeling ingezet.

55 Wát je denkt is de toevallige inhoud van het brein Hóe je denkt is de toevallige gewoonte van het brein

56 Veel PLEZIER! met het in balans brengen van je brein ;-)
En speel met de tijdbeleving van het brein.

57 P. G. Zimbardo Boeken: De Tijdparadox The Time Cure Vragenlijst: Z. T
P.G. Zimbardo Boeken: De Tijdparadox The Time Cure Vragenlijst: Z.T.P.I. J. Krishnamurti Boek: Het web van het denken

58 www. kleurenblinddenken. nl www. colorblindthinking


Download ppt "Kleurenblind denken."

Verwante presentaties


Ads door Google