De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Fysieke investeringen, gericht op water

Verwante presentaties


Presentatie over: "Fysieke investeringen, gericht op water"— Transcript van de presentatie:

1 Fysieke investeringen, gericht op water
POP3 - Water Fysieke investeringen, gericht op water Deze presentatie is vertoond in de stand van POP3, tijdens de Kennisdag Bodem & Water op maandag 12 februari 2018 door Esther van der Wijk (Provincie Flevoland) en Roelof Noord (RVO)

2 Achtergrond Deze cartoon verbeeldt het Nederlandse POP3-programma in een notendop. De drie overkoepelende doelen van het Plattelandsontwikkelingsprogramma zijn: 1. Concurrentiekracht en innovatie. Nederland gaat voor een modern en renderende agrosector in 2020, die schoon en effectief produceert en die in balans is met mens en omgeving. 2. Duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen, daarbij inbegrepen water. Het POP3 richt zich op het bijdragen aan het herstel van natuur- en milieukwaliteit in het licht van de doelstellingen van Europese richtlijnen, zoals de Vogel- en Habitatrichtlijn, de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water. 3. Goede conditie van het platteland met kwaliteit van natuur en landschap, door bij te dragen aan het behalen van doelstellingen op het gebied van biodiversiteit, natuur en landschap. Een Europees ‘POP’-subsidieprogramma is niet nieuw. De vorige versie, POP2, is beter bekend onder de naam p-MJP (Provinciaal Meerjaren Programma Landelijk Gebied). POP3 is sterk gericht op de landbouw / agrarische bedrijven. POP3-subsidies moeten landen ‘in en rondom’ het boerenerf. Dit laatste punt geldt niet voor het onderdeel LEADER.

3 Doelstellingen Behalen normen Kaderrichtlijn Water 2027
Behalen normen Nitraatrichtlijn 2027 Sluit aan bij Actieplan Bodem & Water (‘schoon water’) en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (‘100 % knelpunten opgelost’). De doelstellingen van deze openstelling zijn: (Het bijdragen aan) het behalen van de normen voor de Kaderrichtlijn Water 2027 (Het bijdragen aan) het behalen van de normen voor de Nitraatrichtlijn 2027 Dit sluit aan op het uitgangspunt van het Actieplan Bodem en Water Flevoland: schoon water. Én het sluit aan bij de eerste doelstelling van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer: 100 % van de knelpunten opgelost in 2027.

4 Thema’s Geringer grondstofgebruik en een gesloten kringloop, met als resultaat emissievermindering van milieuvervuilende stoffen Klimaatadaptatie: verminderen effecten watertekorten en overschotten en verzilting Thema’s die in deze openstelling worden nagestreefd zijn: * Geringer grondstofgebruik en gesloten kringloop * Klimaatadaptatie

5 Opgaves Flevoland Verbetering bodemkwaliteit
Verbetering waterkwaliteit door vermindering emissies gewasbeschermingsmiddelen Waterbesparing in de teelt (icm bodemdaling) Verbetering waterkwaliteit door vermindering emissies meststoffen Onder deze twee thema’s zijn in het Flevolandse beleid vier opgaves benoemd, op basis waarvan de verbetering van de KRW en de waterhuishouding wordt nagestreefd.

6 Subsidiabele activiteiten
Zie de investeringslijst in de folder: De Flevolandse wateropgaves zijn vertaald naar een lijst met subsidiabele activiteiten die opgenomen is in het openstellingsbesluit (link invoegen)

7 Wat Fysieke investeringen in modernisering van agrarische bedrijven die gericht zijn op (internationale) waterdoelen Productief: de investering mag bijdragen aan het bedrijfsresultaat Subsidiepercentage max: 40 % Op de eerste plaats gaat het om investeringen die bijdragen aan de modernisering van uw bedrijf én die bijdragen aan het behalen van de KRW richtlijn. De investering moet dus bijdragen aan de waterdoelen zoals in de voorgaande sheets genoemd. Bovendien mogen deze investeringen “productief” zijn; de investeringen mogen bijdragen aan het bedrijfsresultaat. Het subsidiepercentage is daarom maximaal 40%.

8 Voor wie Landbouwers Samenwerkingsverbanden van landbouwers
De volgende (rechts)personen kunnen een aanvraag indienen: Landbouwers (mensen die met hun bedrijf geregistreerd staan in het register van de KvK als agrarisch bedrijf) Samenwerkingsverbanden van landbouwers: een samenwerkingverband moet aangetoond worden door middel van een samenwerkingsovereenkomst. Een format voor een dergelijke overeenkomst is te vinden op de website van de Provincie Flevoland:

9 Welke kosten subsidiabel?
Onroerende zaken (bouw, verbetering, koop) Machines en installaties Adviseurs, architecten, ingenieurs Adviezen duurzaamheid Haalbaarheidsstudies De volgende kostensoorten zijn subsidiabel: Kosten bouw, verbetering, verwerving of leasing van onroerende zaken. Kosten koop of huurkoop van nieuwe machines en installaties Kosten adviseurs, architecten en ingenieurs, juristen Kosten adviezen duurzaamheid op milieu en economisch gebied Kosten voor haalbaarheidsstudies Aanvullend daarop: zijn ook de volgende kosten subsidiabel: Kosten van verwerving of ontwikkeling van computersoftware Personeelskosten Niet verrekenbare of aftrekbare BTW Let op: raadpleeg de Subsidieverordening Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) provincie Flevoland 2014 – 2020 en het Handboek POP3 Subsidie.

10 Kaders regeling Géén subsidie voor wettelijke vereiste investeringen
De wettelijke vereisten: alles wat opgelegd is binnen uw bedrijfstak met uw bedrijfsvoering (teelt- en bedrijfsspecifiek). Denk daar ook o.a. aan het Activiteitenbesluit Milieubeheer!

11 Overige informatie Minimaal € 100.000,- subsidiabele kosten
Totaal € beschikbaar 5 maart, 12 weken voor indienen aanvraag Adviescommissie beoordeelt aanvragen op kwaliteit Als de aanvraag minder dan € ,- aan subsidiabele kosten bedraagt, dan wordt deze afgewezen. Let op: mochten bepaalde kostensoorten in uw aanvraag niet subsidiabel zijn, dan kan het totaalbedrag onder deze drempel liggen! Uw aanvraag wordt dan, zonder inhoudelijke beoordeling, afgewezen. Er is in totaal € 2,170,000 beschikbaar voor deze openstelling. Dit is dus het plafond. In de periode van 5 maart t/m 25 mei :00 uur kunt u uw aanvraag indienen. Uw aanvraag wordt beoordeeld door een Adviescommissie. Deze bestaat uit ambtenaren van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht (landsdeel West). Zij doen dit aan de hand van selectiecriteria. Zie verderop in deze presentatie de sheets van de RVO.nl over het verloop van de procedure.

12 Overige informatie Landelijke selectiecriteria
effectiviteit efficiëntie Kans op succes innovativiteit Te behalen punten: 6 (30 punten) Uw aanvraag wordt door de Adviescommissie beoordeeld op vier criteria, die landelijk zijn vastgesteld: Effectiviteit: de mate waarin de activiteit/investering effect heeft op de te bereiken internationale waterdoelen (Kaderrichtlijn Water en Nitraatrichtlijn). Bronmaatregelen krijgen meer punten dan de zogenaamde ‘end of pipe’-maatregelen. Efficiëntie: dit wordt bepaald door de redelijkheid van de kosten van uw investering. Hoe redelijk zijn de opgevoerde kosten en in hoeverre wordt op een goede manier gebruik gemaakt van reeds bestaande bronnen? Kans op succes (haalbaarheid): wat is de kans dat uw project/activiteit ook echt uitgevoerd gaat worden? Zijn er vergunningen nodig? Zijn er andere partijen bij betrokken en hoe relevant is dat voor de uitvoering? En ziet het er wel naar uit dat het project snel uitgevoerd gaat worden? Belangrijk is dit goed in het projectplan te verwoorden. Innovatitiviteit: dit wordt beoordeeld door in samenhang te kijken naar de aard van de innovatie en het vernieuwende karakter van de innovatie. Voor elk van deze scores kan 0, 1, 2, 3, 4 of 5 punten worden behaald. De selectiecriteria hebben een verschillend gewicht: Effectiviteit heeft een wegingsfactor 4 Efficientie heeft een wegingsfactor 3 Kans op succes (haalbaarheid) heeft een wegingsfactor 2 Innovativiteit heeft een wegingsfactor 1. De minimale score is 0 punten. De maximale score is 50 punten. Bij minder dan 30 punten (60 % van maximaal) wordt uw aanvraag afgewezen.

13 Tips & Trics 1. Gebruik de formats op site provincie 2. Projectplan: - heldere doelstelling - activiteitenplan, tijdspad met mijlpalen - beschrijving van output - toelichting op selectiecriteria 3. Vraag op tijd e-herkenning aan. Type EH2+ !!

14 Tips & Trics 4. Begroting en toelichting aansluiten op kosten in digitale systeem RVO 5. Laat je aanvraag door een ander lezen 6. Sluitingstijd RVO: 25 mei om uur Uw aanvraag wordt door de Adviescommissie beoordeeld op vier criteria, die landelijk zijn vastgesteld: Effectiviteit: de mate waarin de activiteit/investering effect heeft op de te bereiken internationale waterdoelen (Kaderrichtlijn Water en Nitraatrichtlijn). Bronmaatregelen krijgen meer punten dan de zogenaamde ‘end of pipe’-maatregelen. Haalbaarheid: wat is de kans dat uw project/activiteit ook echt uitgevoerd gaat worden? Zijn er vergunningen nodig? Zijn er andere partijen bij betrokken en hoe relevant is dat voor de uitvoering? En ziet het er wel naar uit dat het project snel uitgevoerd gaat worden? Belangrijk is dit goed in het projectplan te verwoorden. Kosteneffectiviteit: dit wordt bepaald door de totaal aangevraagde subsidiabele kosten te relateren aan het effect op of de mate waarin het doel wordt behaald. Dit begrip is ook wel te vertalen als ‘value for money’’- krijg je voldoende ‘waar’ voor je geld. In consumententermen: niet de ‘beste uit de test’, maar de ‘beste koop’: de meest gunstige prijs-kwaliteit-verhouding. Urgentie: hoe urgent is uw project in relatie tot het bereiken van de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water en de Nitraatrichtlijn? Voor elk van deze scores kan 1, 2, 3 of 4 punten worden behaald. De selectiecriteria hebben een verschillend gewicht: Effectiviteit heeft een wegingsfactor 3 Haalbaarheid heeft een wegingsfactor 2 Kosteneffectiviteit heeft een wegingsfactor 2 Urgentie heeft een wegingsfactor 1. De minimale score is 8 punten. De maximale score is 32 punten. Bij minder dan 20 punten (62,5 % van maximaal) wordt uw aanvraag afgewezen.

15 Van idee naar subsidie(aanvraag)!
Toetsen voorwaarden regeling/openstelling Beoordelen projectplan beoordelen begroting en berekenen bedrag

16 Tenderprocedure bij POP3
Fysieke investeringen water Wettelijke termijn (22 wk) beoordelingsperiode 22 weken Voorbereiding indientermijn Week 8-10: Adviescommissie ‘Week 0” Sluiting tender Zie website prov. Week 2-6 ontvankelijkheidstoets Week 12-18: Vragen over o.a. begroting

17 Aandachtspunten Fysieke investeringen water
In het openstellingsbesluit (+ toelichting) staan de subsidiabele activiteiten en de daarbij horende voorwaarden. Subsidie voor fysieke investeringen Aanvrager: landbouwer of samenwerkingsverband van landbouwers Voorbereidingskosten (1 jaar voorwaarde) Onbetaalde eigen arbeid (bijdrage in natura) niet subsidiabel.

18 Aandachtspunten Fysieke investeringen water
Personeelskosten (betaalde loonkosten) wel subsidiabel Wettelijk verplichte investeringen zijn niet subsidiabel. Het gaat om bovenwettelijke fysieke investeringen voor activiteiten die voorkomen op de in het openstellingsbesluit opgenomen lijst van activiteiten (artikel 2, lid 4)

19 Aandachtspunten Startdatum project na indienen subsidieaanvraag, maar uiterlijk twee maanden na subsidiebeschikking. Opdrachtverstrekking voor uitvoeringsactiviteiten na het indienen van de aanvraag! Redelijkheid van kosten/marktconformiteit (bij opdrachten groter dan euro middels minimaal 3 offertes). Zie Handboek POP 3 (pagina 30).

20 Aandachtspunten Formats (zie website provincie) gebruiken: Projectplan, samenwerkingsovereenkomst (bij een aanvraag van een samenwerkingsverband van landbouwers), verklaring geen financiële moeilijkheden Aanvraag: digitaal (eHerkenning 2+) Bij de aanvraag hoort ook een begroting + toelichting In het format projectplan het voldoen aan de selectie criteria goed onderbouwen

21 Contactgegevens: Loket RVO telefoonnummer: Internet: Mailadres:

22 Tot slot Kijk ver vooruit!
Investeer in modernisering van eigen bedrijf en een duurzaam watersysteem! Pak deze kans!


Download ppt "Fysieke investeringen, gericht op water"

Verwante presentaties


Ads door Google