De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Pieter Bruegel de Oude Ca Olieverf op paneel. 60x74,5 cm

Verwante presentaties


Presentatie over: "Pieter Bruegel de Oude Ca Olieverf op paneel. 60x74,5 cm"— Transcript van de presentatie:

1 Pieter Bruegel de Oude Ca. 1560. Olieverf op paneel. 60x74,5 cm
De toren van Babel Pieter Bruegel de Oude Ca Olieverf op paneel. 60x74,5 cm

2 Bruegel was toen rond de 35 jaar
Gemaakt omstreeks 1560 Bruegel was toen rond de 35 jaar Er komen zo’n duizend mensen voor. Er is een loep voor nodig om ze te kunnen zien Links , aan de voet sjouwen mannen met witte metselspecie… De toren van Babel

3

4 Een witte stofbaan markeert het traject
Zoals daarnaast een rood spoor aangeeft waar de bakstenen naar boven gaan. Zelfs een processie is er op de derde trans aan de gang. En een verdieping lager rijden zelfs ruiters.

5

6 Waar is denk jij de onderkant van de toren van Babel op geinspireerd?
Waar lijkt juist de bovenkant op? Wat was Antwerpen voor een stad in de zestiende eeuw?

7 Babylonische spraakverwarring was actueel In Antwerpen
Het verhaal: Babylonische spraakverwarring was actueel In Antwerpen In dat verhaal straft God de mensen voor hun hoogmoed een toren te willen bouwen die tot in de hemel zou reiken God bedenkt een list, van de ene op andere dag kunnen de mensen elkaar niet meer verstaan Bovenaan is de vers gemetselde baksteen nog rood, maar aan de voet is de steen alweer verweerd en heeft de kleur van de omgeving

8

9 Maniërisme. De tijd na de Renaissance. Kenmerken?
Cornelis Cornelisz van Haarlem. De val van Ixion (192 x 152 cm) circa 1588

10 Een naakte schreeuwende man tuimelt omlaag in het vuur
Een naakte schreeuwende man tuimelt omlaag in het vuur. Het is Ixion, die geprobeerd heeft de vrouw van oppergod Zeus te verleiden. Voor zijn overmoed wordt hij gestraft en hij is gedoemd eeuwig in de onderwereld op een brandend rad rond te draaien. Naaktfiguren in overgecompliceerde houdingen waren een typische uitdaging voor de schilders van het maniërisme. Hoe kon de schilder zijn model zo lang in deze positie kunnen laten denk jij?

11

12

13 Leuk filmpje over wat kunstwerken in het museum Boijmans van Beuningen

14

15 Iuno ontvangt van Mercurius de ogen van Argus 1615
Schilderij van Hendrik Goltzius

16

17 Op het schilderij van Hendrik Goltzius is te zien hoe Mercurius de honderd ogen van Argus aan Juno geeft, die er de staart van een pauw mee versiert. De jaloerse Juno gaf opdracht aan Argus met de honderd ogen om Io, de geliefde van haar man Jupiter, te bewaken. Jupiter beval echter Mercurius om Argus te doden. Mercurius slaagt er in Argus in slaap te laten vallen waarna hij hem onthoofdt.

18

19 De uitdrukking "iets met argusogen gadeslaan" wil dan ook zeggen dat men ergens waakzaam en met enig wantrouwen naar kijkt.

20 Plaats in de juiste volgorde:

21 Pierre et Gilles (Fr) : Saint Sébastien de la mer (1994)
Pierre et Gilles (Fr) : Saint Sébastien de la mer (1994). Private collection, Buenos Aires. Painted. Photograph, 109x88 cm. Model Laurent Combes, costume: Tomah.

22 Antonella de Messina San Sebastiano 1475-1476 Renaissance Of?
Kenmerken:

23

24 Satirisch cabaret Cabaret heeft zich na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld tot een theatervorm waar het publiek massaal op afkomt. Binnen het cabaret zijn weer verschillende vormen ontstaan, waaronder het satirisch cabaret.

25 Cabaret? is een vorm van entertainment die vaak bestaat uit een combinatie van komedie, zang, dans en theater. Iemand die aan cabaret doet noemt men een cabaretier. Cabaret wordt meestal opgevoerd in theaters, maar men kan het ook aantreffen in bijvoorbeeld nachtclubs.

26 literair satirisch de cabaretier speelt met taal, soms is dat poëtisch, maar soms is hij/zij keihard en hatelijk. Voorbeeld: Wim Sonneveld, Herman Finkers. maatschappijkritisch de cabaretier analyseert op eigenzinnige wijze actuele, maatschappelijk en politieke gebeurtenissen. Voorbeeld: Wim Kan, Freek de Jonge, Theo Maassen, Javier Guzman verhalend de cabaretier vertelt een, meestal licht absurd, verhaal met een moraal erin verpakt. Voorbeeld: Youp van 't Hek, Harrie Jekkers muzikaal de cabaretier speelt met muziek, bijvoorbeeld door bekende melodieën te verdraaien of te combineren. Voorbeeld: Hans Liberg, Kees Torn

27 nonsens de cabaretier vertelt (schijnbaar) onzinnige en absurde verhaaltjes en speelt idiote typetjes. Voorbeeld: Hans Teeuwen, Urbanus, Najib Amhali, Bert Visscher fysiek in de voorstelling ligt de nadruk minder op tekst, maar meer op acrobatische stunts en grappen met voorwerpen en apparaten. Voorbeeld: Waardenberg en De Jong, Schudden en de Ashton Brothers. Sit-downcomedy hier onttrekt de cabaretier zich aan zijn 'door de lach bevrijdende' rol. Met het omzeilen van lach en applaus, ziet de cabaretier af van zijn ontladende functie en verwijst hij het publiek naar zichzelf, waardoor het publiek ophoudt publiek te zijn en wordt teruggeleid naar de eigen zelfstandigheid. Voorbeeld: het Spinvis-pauzeprogramma in de theatertournee van 2005. stand-upcomedy vergeleken met het Nederlandse cabaret is het theatrale element bij stand-upcomedy beperkt. In plaats van langere nummers en muzikale onderdelen bestaat het slechts uit korte humoristische anekdotes. Voorbeeld: Raoul Heertje, Jörgen Raymann. Zap-cabaret er wordt binnen een voorstelling snel geschakeld tussen diverse vormen van cabaret, typetjes of liedjes. Voorbeeld: De Vliegende Panters, Jochem Myjer. cabaret op maat de cabaretier is te gast bij een overheid, instelling, of bedrijf en richt zijn satire op het onderwerp ter plekke. Voorbeeld: Gemeentereiniging.

28 Guus Vleugel ( ) Wordt gezien als een van de belangrijkste cabaretschrijvers van het naoorlogse Nederland. Voorbeeld was eerst Annie M.G. Schmidt later gaat hij meer zijn eigen stijl creëren Voor Wim Sonneveld schreef hij zijn eerste cabaretliedjes. Hele handige link naar allerlei filmpjes!

29 Wim Sonneveld: Showroom een programma:

30 Hele handige site met zeer veel info
1. Ga op zoek naar 3 verschillende soorten cabaret en vertel wat er specifiek voor dit soort theater/cabaret is. 2. Noem de namen van de drie personen en welke stijl zij spelen. 3. Laat ook een filmpje zien en stel en beantwoord er een vraag bij.

31 Ballen in mijn buik 1e filmpje:
Keek op de week hierboven te zien. Stoned als een garnaal.

32 Jasperina de ~Jong call girl:
Hallo? Oh hallo schat Allright, allright vanavond half acht in de Schillerbar, bye Elke man is wel eens eenzaam 's avonds in de grote stad En hij loopt zich te verkniezen En hij wil dan wel eens wat En dan raakt zo'n man natuurlijk In de warme buurt ...

33 De lurelei. Kabaret.

34 Ik ben geen snol-girl
Maar ik ben call-girl
Zo'n kleine fijne porseleine babydoll-girl
Zo heel wat anders dan zo'n vuile dweil
Want ik ben een dweil met stijl
Ik heb mijn eigen flat in Zuid
Al waar ik zeer geriefelijk woon
Met al mijn boeken en mijn planten
En mijn eigen telefoon
Ik lees Dante in een duster met een noppie
Want ik heb koppie koppie koppie
Bel maar eens een keertje uit de stad meneer
Als u nog een rooie rug te missen had meneer
Heus u zult zeggen wat een snoezig tiep
Tele-Miep de call-girl 

Hallo
Met wie zegt u?
Albert? Hmm Albert?
Ach natuurlijk Albert
Ja natuurlijk kan ik je nog zeg
Stel je voor, ik zou me daar Albert niet meer kunnen he
Mijn eigen Albert, mag ik wel zeggen jaaaaa
Wat of ik zit te doen?
Nou niks he, ik zit net wat te lezen in dat leesboek van Harry Mullisch, weet je wel?
Ja nou, reuze boeiend hoor ja
Maar ehh Albert hmmhmm
D'r zijn een paar dingetjes in dat boek he Albert
Die eh die eh die zijne me nog niet geheel en al duidelijk
Zeg Albert, ehh zou je mij die niet eens een keertje uit kunnen liggen?
Allright, allright, morgenavond half acht in de Schillerbar, bye 



Download ppt "Pieter Bruegel de Oude Ca Olieverf op paneel. 60x74,5 cm"

Verwante presentaties


Ads door Google