De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zomertijd en wintertijd

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zomertijd en wintertijd"— Transcript van de presentatie:

1 Zomertijd en wintertijd

2 Zomertijd en wintertijd
In het voorjaar gaat de klok vooruit!  één uur vooruit om 02:00 naar 03:00 uur Een uur minder = dus één uur minder slapen! Zaterdag 25 maart 2017 – zondag 26 maart 2017 In het najaar gaat de klok achteruit. één uur achteruit om 03:00 naar 02:00 uur  Een uur extra = dus één uur extra slapen! Zaterdag 29 oktober 2016 – zondag 30 oktober 2016

3 Waarom zomer- en wintertijd?
In de oudheid werd het dagritme flexibel aangepast aan de lengte van de dag. Zo begon de dag voor de Romeinen bij zonsopgang en eindigde hij bij zonsondergang. Die dag werd verdeeld in twaalf uren, en dus waren de uren in de winter korter dan in de zomer. In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker, en blijft het 's avonds juist langer licht. Zo is het licht als de meeste mensen wakker zijn. Waarom? Zo kan er bezuinigd worden op verlichting.

4 Sinds wanneer zomer- en wintertijd?
In Nederland sinds 1976

5 Wie gebruiken de zomer- en wintertijd?
Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

6


Download ppt "Zomertijd en wintertijd"

Verwante presentaties


Ads door Google