De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Armoede in België Camille taecke.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Armoede in België Camille taecke."— Transcript van de presentatie:

1 Armoede in België Camille taecke

2 Groei op ongelijke maat
1. Geboren worden in een gezin met armoederisico 1.1. Vroegere signalen voor armoede: gezondheid en taal De gezondheid De taal

3 Gezondheid Van bij de geboorte is er al een achterstand & dit groeit alleen maar met de jaren. Hoe komt dat? Vanaf de conceptie al nefaste omgevingsfactoren: -> Inadequate voeding; -> infecties; -> ontstekingen -> luchtverontreinigingen.

4 Gezondheid Deze schadelijke invloeden komen vaker voor bij moeders in armoede: -> Eten minder gezond; -> stress tijdens de zwangerschap; -> roken. Zo is er meer kans op laag geboortegewicht en een korte zwangerschap niet voldoende tijd om de foetus de nodige ondersteuning te geven kans op gezondheidsproblemen stijgt. Structuur lichaam en hersenen blijven ook achter.

5 Taal Armoede heeft ook een invloed op de taalontwikkeling
Achterstand bij instap kleuterschool Lagere slaagkansen: -> Kind niet dezelfde expressiekwaliteiten als de rest. De kans op een speciale onderwijsvorm stijgt.

6 Taal Wat is de reden hiervan? Wat ontbreekt er in het milieu van armoede? Besef van het nut van taalvaardigheid Hoge scholingsgraad Deze ontbreken in milieus van armoede -> lage scholingsniveaus van kinderen.

7 Bedankt voor uw aandacht.
Camille taecke DE KEYSER, L., VAN ROSSEM, R., LIEGEOIS, M., LAHAYE, W. (2016). Armoede in België. Gent: Academia Press.


Download ppt "Armoede in België Camille taecke."

Verwante presentaties


Ads door Google