De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Twenty-second Conference on Food Microbiology

Verwante presentaties


Presentatie over: "Twenty-second Conference on Food Microbiology"— Transcript van de presentatie:

1 Twenty-second Conference on Food Microbiology
Bert Matthijs Directorate general Laboratories 22 September 2017 Brussels

2 Meldingsplicht

3 Meldingsplicht Wettelijk kader
Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen Ministerieel besluit van 22 januari 2004 betreffende de modaliteiten voor de meldingsplicht in de voedselketen

4 Meldingsplicht Wie ? Alle exploitanten uit de voedselketen Laboratoria
Certificerings- en keuringsinstellingen (OCI’s) Dierenartsen Uitzondering: Geen melding indien ze beschikken over het bewijs dat de operator (klant van het laboratorium of de OCI) zelf de melding gedaan heeft.

5 Meldingsplicht Wanneer ?
Indien men denkt dat een product schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mens, dier of plant (ingevoerd, bewerkt, geteeld, gekweekt… product). Steunen op een risico-analyse. Document « Meldingsplicht en meldingslimieten » In geval van twijfel  steeds melden, het FAVV voert dan de risico-analyse uit. Binnen de 48 uur! Dienstnota BP/LABO/ van 20/01/2013

6 Meldingsplicht Niet noodzakelijk als :
Wanneer ? Niet noodzakelijk als : het een tekortkoming betreft mbt de kwaliteit (indien dit geen gevolgen heeft voor de veiligheid van de voedselketen) vb. samenstelling : X% proteïne ipv Y% → niet melden vb. allergenen, GGO → melden Indien het gevaar ontstaat in het bedrijf en daar wordt beheerst (autocontrole + traceerbaarheid) vb. omgevingsstalen als er geen risico is op contaminatie van het eindproduct→ niet melden vb. grondstof → melden (het gecontamineerde lot zou immers ook aan andere klanten geleverd kunnen zijn)

7 Meldingsplicht Deze documenten zijn dynamisch ! Wanneer ?
Meldingsplicht en meldingslimieten Inventaris acties en actiegrenzen en voorstellen voor harmonisering in het kader van de officiële controles Deel 1: Chemische contaminanten, residuen en additieven Deel 2: Microbiologische contaminanten in levensmiddelen Tabel met reglementaire criteria en actielimieten Deze documenten zijn dynamisch ! Bv Water : zal toegevoegd worden in het document meldingsplicht en meldingslimieten  intussen reeds melden!

8 Meldingsplicht Monsters van operatoren
Wanneer ? Monsters van operatoren vb. Analyses in het kader van hun autocontrolesysteem FAVV-monsters ten laste van de operator: vb. Tegenanalyses, vooroogstcontroles

9 Meldingsplicht Wanneer ? FAVV-monsters  Procedure LAB P 504 : « Meedelen analyseresultaten van FAVV-laboratoria via Foodlims en van externe labs via Extlab » (binnenkort volgt de publicatie van een nieuwe versie) Ook hier « melden » ook al krijgt het FAVV sowieso het resultaat : door de melding wordt een bijzonder opvolgingssysteem geactiveerd

10 Conclusie : alle monsters !
Meldingsplicht Wanneer ? Conclusie : alle monsters ! Enige uitzondering : NC-resultaat van monsters genomen door BMO tijdens veterinaire expertise in slachthuis. Deze moeten wel ASAP meegedeeld worden aan de BMO.

11 Meldingsplicht Hoe ? Onmiddellijk!
Nooit uitstellen als info in formulier niet beschikbaar  Indien nodig in 2x melden Melding naar: +

12 Meldingsplicht Naargelang het geval Versturen van een klacht
Maatregelen in het geval van niet-naleving ? Naargelang het geval Versturen van een klacht Onderzoek ter plaatse  PV van de inbreuk Opschorting van de erkenning Intrekking van de erkenning

13 Meldingsplicht Vragen ?

14 Enjoy the Twenty-second Conference on Food Microbiology

15 Brusselsesteenweg 370a 9090 MELLE


Download ppt "Twenty-second Conference on Food Microbiology"

Verwante presentaties


Ads door Google