De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ziektebeelden en pathologie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ziektebeelden en pathologie"— Transcript van de presentatie:

1 Ziektebeelden en pathologie
21 november 2016

2 Programma Planning Inleiding op vak Thema 2.1 Begrip ziekte
Thema 2.2. De verschillende visies op ziekte

3 Planning Duur van dit vak is 10 weken!
Lees de thema’s, het liefst voor de les! Alle theorie is belangrijk voor het eindproduct! Houding en inzet is belangrijk! Eindopdracht Doel van het vak: Kennismaken met ziektebeelden die je kunt tegenkomen in je werkveld.

4 Inleiding op vak Pathologie is een medische term voor ziekteleer
Ziekte leer houdt zich bezig met: Het ontstaan > Het verloop > Indeling WHO (World Health) is een organisatie die zich bezig houdt met alle rondom gezondheid en ziekte over de hele wereld. WHO probeert er voor te zorgen dat iedereen wereldwijd dezelfde ‘taal’ wordt gesproken.

5 Thema 2.1. Het begrip ziekte
Het woord ‘ziek’ heeft verschillende betekenissen: Je hebt een ziekte: De diagnose is door een arts gesteld. Je voelt je ziek: De beleving van ziekte, een ziek gevoel hebben. Je bent ziek: De toestand waarin je je bevindt, je meld je ziek, je zegt je afspraken af De betekenissen zijn per persoon en per cultuur verschillend!

6 Definitie van ziekte: “ Ziekte is een lichamelijke of geestelijke stoornis in het functioneren van een organisme, niet veroorzaakt door letsel. Wat onderscheid letsel van ziekte? Letsel is schade aan of in het lichaam door geweld van buiten. Geweld? Mishandeling, verkeersongelukken, verbranding, giftige stoffen, sporten en klussen. Zowel lichamelijk als psychisch

7 Indeling van ziekten Lichamelijk en geestelijk *
Naar medisch specialisme * Naar doelgroep * Kortdurend en langdurend(chronisch) Besmettelijk en niet besmettelijk * Wordt verder toegelicht

8 Lichamelijk en Geestelijk
Lichamelijk (somatisch) Geestelijk (psychisch) Lichamelijk en geestelijk (psychisch somatisch) Psychopathologie (wetenschap die zich bezig houdt met psychische ziekten) Huisarts eerstelijns zorg Specialist tweedelijns zorg

9 Medisch specialisme Ziekte van het zenuwstelsel ( neurologie )
Hartziekten (cardiologie) Keel- neus- en oorziekten (KNO) Maag- darm- en leverziekten (MDL) Huidziekten (dermatologie) Botziekten (orthopedie) Bloedziekten (hematologie) Ziekten van de vrouwelijke geslachtsorganen (gynaecologie)

10 Naar doelgroep Kinderen met kinderziekten Kinderarts
Ouderen met ouderdomsziekten Geriater

11 2.2. Verschillende visies op ziekte
Traditionele benadering – richt zich op het lichaam en de ziekte zelf Alternatieve benaderingen – kunnen niet of nauwelijks wetenschappelijk bewezen worden maar blijken soms wel te werken Homeopathie – Genezen door dezelfde stoffen waardoor het is veroorzaakt. Acupunctuur – Chinese geneeskunde. Energieën. Wie kent er nog andere alternatieve benaderingen??

12 Einde van de les


Download ppt "Ziektebeelden en pathologie"

Verwante presentaties


Ads door Google