De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom Havo 5..

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom Havo 5.."— Transcript van de presentatie:

1 Welkom Havo 5.

2 Agenda: Les 1: oefenopgaves verdienen en uitgeven.
Les 2: (40 min rooster) oefenopgaves europa.

3 Les 1: Herhalen theorie vorige lessen
Aantal oefenopgaves verdienen en uitgeven.

4 Stof vorige vorige les: vrijhandel en protectionisme.
Wanneer je door bepaalde regels probeert je binnenlandse productie te beschermen van het buitenland spreken we van protectionisme. Redenen: Infant industry-argument : beschermen van jonge binnenlandse industrie Bescherming van de eigen werkgelegenheid. Anti dumping: om te voorkomen dat het buitenland voor een lagere prijs producten hier dumpt.

5 Hoe beschermen we de binnenlandse productie
2 mogelijkheden: Optie 1: tarifaire maatregelen Invoerrechten/importheffingen Exportsubsidie. Subsidie binnenlandse productie. Optie 2: non-tarifaire maatregelen Invoerquota Zware kwaliteitseisen.

6 Stof vorige les: hoofdstuk 2 Europa, wel of niet samenwerken.
Binnen Europa wordt er op verschillende vlakken samengewerkt. 2 redenen: Samen staan we sterker, 1 Europese munt, 1 Europees beleid. We kunnen alleen samen het probleem oplossen. Milieubeleid.

7 Milieuprobleem en milieubeleid:
Het milieuprobleem kent geen grenzen: vervuiling stopt niet bij een landsgrens. Toch zou je kunnen zeggen dat als elk land gewoon milieuvriendelijke produceert, het probleem wordt opgelost. Waarom lukt dit niet?

8 Het gevangen-dilemma Stel, een milieubeleid kost 150 miljoen euro
Maar als het milieubeleid succesvol is levert het 200 miljoen euro op. Elk land mag afzondelijk bepalen of ze wel of geen beleid voeren. Stel: alle andere landen voeren een milieubeleid wat gaan wij doen? Geen milieubeleid voeren, tenslotte als alle landen milieubeleid voeren wordt dat milieubeleid succesvol. We verdienen door niks te doen 200 euro terwijl als we wel wat doen we ( = 50) verdienen. Stel, alle andere landen voeren geen milieubeleid, wat gaan wij doen? Geen milieubeleid voeren, tenslotte als alle andere landen milieubeleid voeren wordt het milieubeleid niet succesvol. We verdienen door niks te doen niks, maar door wel wat doen we (0 – 150 = -150) verlies zouden maken. Cq: als alle landen zo denken gebeurd er niks.

9 Maak oefenopgave 1:Recessie en beleid
10 9 11 12 15 14 13 8 7 2 1 6 3 4 5 15 minuten de tijd Gebruik lesbrief als je er niet uit komt. Eerder klaar? 2de oefenopgave.

10 1. 2p Er is sprake van (grote) onderbezetting van de productiecapaciteit zodat aan de toename van de vraag (gemakkelijk) voldaan kan worden (zonder dat de prijzen stijgen).  2. 2p Yr stijgt bij gelijkblijvende P; als P × Yr op een hoger niveau komt, moet ook M × V op een hoger niveau komen en (bij een constant veronderstelde V) moet M dus toenemen.  3. 2p Bij een renteverlaging zullen bedrijven/consumenten meer lenen/minder sparen zodat de bestedingen en de productie zullen toenemen.  4. 2p De centrale bank kan de rentetarieven wel verlagen, maar het is twijfelachtig of consumenten en producenten gezien hun pessimisme daardoor worden aangezet meer krediet op te nemen om meer te besteden.  5. 2p Door de recessie bij de handelspartners, daalt de productie/inkomen en bestedingen en zullen zij minder importeren uit de handelspartners. De export en dus de bestedingen en productie in het land zullen dalen.  6. 3p Een verhoging van de overheidsbestedingen leidt tot een grotere import en dus tot een beperkte toename van de binnenlandse productie tenzij ook andere landen de overheidsbestedingen vergroten zodat hun import en dus de export van het land toeneemt.

11 Maak oefenopgave 2: Portugal en de EU
10 9 11 12 15 14 13 8 7 2 1 6 3 4 5 15 minuten de tijd Gebruik lesbrief als je er niet uit komt. Eerder klaar? Handstand radslag oefenen in je hoofd.

12 1. 1p 1990.  2. 1p Afnemende economische groei.  3. 2p Een recessie betekent dalende bestedingen. Een recessie in de Eurozone zal voor een lagere Portugese export zorgen en daarmee voor een lagere economische groei in Portugal.  4. 2p In de periode en De economische groei in Portugal steeg, terwijl die van de Eurozone daalde. in De economische groei in Portugal daalde, terwijl die van de Eurozone steeg.  5. 2p In 1995 was het nationaal inkomen hoger dan in 1994, immers gegroeid met 3,3%. 3,3% van een groter bedrag is natuurlijk een groter getal. Dus was de groei in euro’s in groter dan in 1995.  6. 2p De belastinginkomsten zullen stijgen door het hogere nationale inkomen, de uitgaven aan werkloosheid dalen door de groei van productie/werkgelegenheid.  7. 2p Procyclisch beleid. Ze heeft blijkbaar haar uitgaven vergroot of haar inkomsten(belastingen) verlaagt, zodat de bestedingen in een voorspoedige (hoog)conjunctuur zijn gestimuleerd. Het tekort is immers niet verdwenen.

13 8 9 10 12 11 7 5 1 2 3 6 4 Maak oefenopgave 1: 12 minuten de tijd
Gebruik lesbrief als je er niet uit komt. Eerder klaar? 2de oefenopgave.

14 1. 2p Slechte infrastructuur betekent hogere transportkosten, waardoor de internationale concurrentiepositie verslechtert. Daardoor daalt de export en neemt de internationale handel af.  2. 2p Door onstabiele maatschappelijke omstandigheden, zoals arbeidsconflicten en corruptie, zijn de productiekosten hoger en verslechtert de internationale concurrentiepositie. Hierdoor daalt de export.  3. 2p - Voor voedingsmiddelen als er een tekort dreigt. - Voor grondstoffen die van strategisch belang zijn voor een land. 4. 1p Uit het gegeven dat sommige Afrikaanse landen hun importen belasten.  5. 1p Internationale arbeidsverdeling. 6. 2p Door de exportsubsidies op EU-landbouwproducten worden deze goedkoper dan Afrikaanse landbouwproducten, waardoor afzet / productie /werkgelegenheid / inkomen in Afrika dalen. 7. 2p Door afschaffing van handelsbelemmeringen kan de export van Afrikaanse landen en daardoor de welvaart in de Afrikaanse landen toenemen, 1p zodat deze meer kunnen importeren, hetgeen de export van en dus de welvaart in de EU ten goede komt p  8. 2p Een betere economie / meer productie in Afrika zorgt voor meer werkgelegenheid voor de Afrikaanse bevolking, zodat de trek naar Europa van Afrikanen minder noodzakelijk / aantrekkelijker wordt.  

15 Maak oefenopgave 2a en 2b 10 9 11 12 14 13 8 6 2 1 7 3 4 5 14 minuten de tijd Gebruik lesbrief als je er niet uit komt. Eerder klaar? Schrijf een gedicht voor je geliefde

16 1. 2p 2013 en 2015. In deze jaren is de arbeidsproductiviteit procentueel meer gestegen dan de loonkosten.  2. 2p Indexcijfer loonkosten per product = (101,8 / 99,7) × 100 = 102,11. Een stijging van 2,11%.  3. 2p Verslechterd. In land P stijgen de loonkosten per product met 2,11%. Bij de concurrerende landen bleven de loonkosten per product gelijk.  4. 3p Natuurlijke omstandigheden. Door meer zonuren kunnen Zuid-Europese landen bepaalde groenten, fruit en wijn goedkoper en kwalitatief beter produceren. In sommige landen kunnen de grondstoffen goedkoper uit de grond gehaald worden. - Technische ontwikkeling / innovatie / scholingsgraad van de beroepsbevolking. Landen kunnen door betere vaardigheden betere / goedkopere producten maken. - Infrastructuur. Door betere en meer havens, wegen en communicatiemiddelen kunnen de kosten van productie lager zijn. - Stabiele verhoudingen. Als er weinig stakingen zijn, bevordert dit de voortgang van productie, zodat de kosten lager zijn en de kwaliteit beter.

17 1. 2p De productie van broeken is arbeidsintensief; de kosten van het maken van een broek bestaan dus voor een groot deel uit loonkosten. 2. 2p - de kosten van de stof. - de kosten van huisvesting. - de kosten van de machines. - vervoerskosten.  3. 2p Land X = / 900 = € 11 Land Y = / = € 14 Land Z = / = € 12 Dus in land X, want daar zijn de loonkosten per product het laagst.  4. 2p Bij modieuze broeken geldt dat snelle levering die inspeelt op de trends alleen mogelijk is als de productie dicht bij de afzetmarkt plaatsvindt.


Download ppt "Welkom Havo 5.."

Verwante presentaties


Ads door Google