De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

BEI-BLS en bijbehorende VWI’s

Verwante presentaties


Presentatie over: "BEI-BLS en bijbehorende VWI’s"— Transcript van de presentatie:

1 BEI-BLS en bijbehorende VWI’s
Implementatie wijzigingen 2015 Expertgroep E 10 februari 2015

2 BEI BLS + VWI’s wijzigingen 2015
Aanleiding Jaarlijkse update BEI BLS en de bijbehorende VWI’s. Niet in deze presentatie meegenomen Tekstuele wijzingen. (Volgens de expertgroep hebben deze geen invloed op de werkwijzen en/of veiligheidsmaatregelen) Presentatie bestaat uit 3 hoofdstukken: 1. Wijzigingen in BEI BLS 2. Wijzigingen in Bijlagen 3. Wijzigingen in de VWI’s

3 BEI BLS 2.2.5 Raamopdracht (RO). Raamopdracht niet meer geldig per kalender jaar maar wordt uitgegeven voor maximaal 12 aaneengesloten maanden. 3.4. Aanwijzingen tijdens opleiding De duur van de opleidingssituatie is beperkt en wordt vooraf besproken, met instemming van de leidinggevende. 3.7. Sleutelverstrekking en toegang. Toegang bij werkzaamheden door leken Als leken op, aan of in een LS-ruimte werkzaamheden gaan uitvoeren, moeten zij vooraf een instructie krijgen over de mogelijke gevaren door minimaal een VP. De instructie mag ook door een THP worden gegeven voor de werkzaamheden die de THP zelf ook mag uitvoeren. Hoofdstuk 2 Begrippen, definities en afkortingen: Raamopdracht (RO): besluit door de groep Veiligheid Regelgeving (GVR) van Netbeheer Nederland vanwege administratieve redenen: voortaan voor maximaal 12 maanden een Raamopdracht uitgeven. Dit maakt het mogelijk om jaarlijks na de nieuwe release op een raamopdracht uit te geven die geldig is tot de nieuwe release van het volgend jaar. Hoofdstuk 3 Aanwijzing en sleutelverstrekking: 3.4. De tekst “opdracht voor de opleiding wordt gegeven door of namens de directie of door de IV” is verwijderd. De (team)manager maakt nu “zelfstandig” de afspraken met de medewerker in opleiding. 3.7. Tekst toegevoegd

4 4. Veilige Bedrijfsvoering 4.1.2. Verplichtingen medewerker
De medewerker heeft in relatie met de BEI BLS ook een aantal verplichtingen. De medewerker: moet zich houden aan de normen, eisen, regels en instructies. Zorgt dat hij de periodieke instructies voor medewerkers die betrokken zijn bij activiteiten met aan of nabij elektriciteitsvoorzieningsystemen, heeft gevolgd. Helpt mee om elektriciteitsvoorzieningsystemen in goede staat te houden. Overtuigt zich ervan dat hij veilig kan werken voordat hij de activiteiten uitvoert. Houdt de volgende middelen in goede staat: beschermingen, blokkeringsmiddelen, opschriften, waarschuwing- en verbodsborden enz. Enz.. Hoofdstuk 4 veilige bedrijfsvoering Tekst toegevoegd m.b.t. eigen verantwoording medewerker. Niet de volledige opsomming is zichtbaar, ook de volgende onderdelen horen bij de verplichtingen van de medewerker: Houdt gereedschappen, meetapparatuur, persoonlijke en algemene beschermingsmiddelen in goede staat. Werkt voorzichtig en zorgvuldig en voorkomt dat er gevaar ontstaat. Gebruikt de (veiligheids-)hulpmiddelen en de persoonlijke beschermingsmiddelen. Ziet erop toe dat anderen geen gevaren kunnen veroorzaken. Draagt de voorgeschreven kleding. Handelt bij ieder deel van het elektriciteitsvoorzieningssysteem alsof het onder spanning staat; dat hoeft niet als spanningsloosheid is aangetoond.

5 4. Veilige Bedrijfsvoering.
Overige verplichtingen Wie ter plaatse betrokken is bij de uitvoering van activiteiten aan, met, of nabij een elektriciteitsvoorzieningssysteem, (dus niet de IV, OIV, BD en THP), moet zijn opgeleid om levensreddende eerste hulp te kunnen verlenen bij activiteiten waarbij explosie en/of verbrandingen kunnen optreden. 4.2. Basisprincipes De verantwoordelijkheid voor het beheer is gescheiden van de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van activiteiten. De verantwoordelijkheid voor het beheer ligt bij IV, OIV en BD. De verantwoordelijkheid voor de operationele bedrijfsvoering van de bedieningssituatie (schakeltoestand) ligt bij de BD. De BD geeft opdracht voor bedieningshandelingen. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering ligt bij de WV als opdrachtgever en de uitvoerende medewerkers als opdrachtontvangers THP zijn ook Engineers dus de geen ELH. Zijn BD-ers volledig operationeel op 15 april 2015 of krijgen we nog een escape. Vanuit de BEI is er een escape, Door het niet aanwijzen van een BD-er komt hiervoor automatisch de OIV-er in de plaats.

6 4. Veilige Bedrijfsvoering 4. 5. 2
4. Veilige Bedrijfsvoering Taken en verantwoordelijkheden bij bediening Taken en verantwoordelijkheden van de WV De WV neemt SBH (en zo nodig ook BBH) op in het werkplan. Hij is verantwoordelijk voor de juistheid ervan. De WV stelt zo nodig zelf bedieningshandelingen op in het werkplan voor BBH en SBH. De WV geeft opdracht om de bedieningshandelingen in het werkplan uit te voeren. De WV geeft aan de BD door welke gewenste bedrijfssituaties opgeleverd moet worden via een bedieningsplan. De WV zorgt ervoor dat gekwalificeerde mensen zijn om de bedieningshandelingen uit te voeren. Hij zorgt ervoor dat zij de juiste instructies krijgen, zoals algemene bedieningsinstructies en gebiedsgebonden instructies. Gebiedsgebonden instructies bevatten algemene contactgegevens (bijvoorbeeld van het meldpunt) , kenmerken van het voorzieningssysteem en relevante bedrijfsprocedures/ werkinstructies. Bespreken met IV. WV mag bedieningsplannen opstellen voor SBH en BBH. In principe niet voor UBH. BD te allen tijde verantwoordelijk voor bedieningsplan. Mate van toezicht wordt bepaald door WV.

7 4. Veilige Bedrijfsvoering 4. 5. 2
4. Veilige Bedrijfsvoering Taken en verantwoordelijkheden bij bediening (2) De WV geeft bedieningsplannen uit aan de uitvoerende medewerker (het is de BD die de feitelijke opdracht geeft voor de uitvoering van het bedieningsplan. De WV is verantwoordelijk voor een veilig verloop van de bedieningshandelingen en voor de communicatie daarover. De communicatie houdt in dat de uitvoerende medewerkers om opdracht/ toestemming vragen en/of meldingen doen aan de BD (meldpunt). De WV voert zo nodig zelf de bedieningshandelingen uit.

8 4. Veilige Bedrijfsvoering 4. 6
4. Veilige Bedrijfsvoering Uitgangspunten en voorwaarden bij werkplannen Geldigheidsduur De geldigheidsduur van een werkplan is beperktdrie maanden, tenzij de IV een andere termijn heeft bepaald. De IV bepaalt de geldigheidsduur. Bij werkzaamheden die langer dan 1 week duren, moet de WV minstens elke week controleren of het werkplan nog klopt met de actuele situatie. Als dat niet meer zo is moet het werkplan worden aangepast en met de betrokkenen worden besproken. Bewaartermijn Een werkplan moet tot twee jaar na uitvoering worden bewaard, tenzij de IV een andere termijn heeft bepaald. De WV voert zo nodig zelf de bedieningshandelingen uit.

9 6. Werkzaamheden 6.9. Beproevingen
Werkwijze bij beproevingen met spanningen > 1000 V Onderstaande werkwijze moet worden gevolgd bij beproevingen met spanningen > 1000 V om personen te beschermen die tegelijkertijd werken in delen van het LS-voorzieningsysteem: De beproever (de persoon die de beproeving uitvoert) informeert vooraf bij het meldpunt of er activiteiten zijn in het betreffende net(deel). Als dat zo is, neemt hij 9 of zijn WV) contact op met de betreffende WV voor nadere afspraken. De beproever controleert ter plaatse of er inderdaad geen activiteiten zijn in het betreffende net(deel). Hij daarbij het kabeltracé na. De beproever controleert ter plaatse of er geen activiteiten zijn bij aansluitingen en OV-masten. De beproever brengt ter plaatse ook markeringen aan. Open aansluitingen/OV-masten/installaties mogen niet zonder toezicht worden achtergelaten en op koppelpunten moeten markeringen worden aangebracht. De beproever informeert het meldpunt na afloop (en verwijdert de markeringen). Mate van toezicht wordt bepaald door WV.

10 7. Activiteiten door aannemingsbedrijven 7.4. Bedrijfsspecifieke zaken
Medewerkers van aannemingsbedrijven moeten goed weten welke bedrijfsspecifieke zaken er zijn bij de netbeheerder waar ze activiteiten uitvoeren. Ze moeten kennis en kunde hebben van bedrijfsspecifieke procedures, (veiligheids)werkinstructies en eigenschappen van de infrastructuur van die netbeheerder. Hiervoor gelden de volgende regels: - De uitvoerende medewerkers van het aannemingsbedrijf mogen pas starten met activiteiten als ze weten welke bedrijfsspecifieke zaken en regels gelden. De betreffende (O)IV zorgt ervoor dat alle informatie daarvoor beschikbaar is. Het aannemingsbedrijf zorgt voor een instructie en/of een toets over alle bedrijfsspecifieke zaken. De netbeheerder IV bepaalt hoe dit moet gebeuren. Als de medewerker geïnstrueerd is, maakt het aannemingsbedrijf een aantekening in zijn persoonsgebonden document van de medewerker (veiligheidspaspoort). Als de medewerker een nieuwe aanwijzing krijgt (ook na een herhaaltoets bij het verstrijken van de geldigheidstermijn), moet hij opnieuw de instructie volgen of de toets afleggen, voor zover de IV van de desbetreffende netbeheerder dit heeft bepaald. 1) IV bepaalt hoe dit moet gebeuren. Aannemingsbedrijf is zelf verantwoordelijk voor de instructie.

11 8. Beschrijving processchema’s 8.2. Processchema LS bij DO en GO
8.2.7 Oplevering De ploegleider of (A)VP meldt aan de WV dat werkplan en bedieningsplan uitgevoerd zijn. De WV meldt, bij een Goedgekeurde Opdracht (GO), aan de OIV en het meldpunt dat het werkplan en het eventuele bedieningsplan uitgevoerd zijn. De WV meldt bij een Directe Opdracht (DO) aan het meldpunt dat het werkplan en het eventuele bedieningsplan uitgevoerd zijn. Terugmeldingen kunnen plaatsvinden via X-up. Hierdoor wordt de OIV ook geïnformeerd. 2) Voor werkzaamheden EBS is het BVC het aanspreekpunt. staat 2 achter elkaar in de BEI.

12 Bijlage BEI BLS Bijlage 8; Registratie van instructie bij toegang tot elektrische bedrijfsruimten Personen met een pacemaker worden niet toegelaten krijgen alleen toegang als zij continue een stralingsmeter dragen. Ook is de toegang volledig voor eigen risico . (verder toelichten..) Bijlage 11; Het gebruik van gereedschappen, veiligheidsmiddelen en (persoonlijke) beschermingsmiddelen Handschoenen met mechanische bescherming: Bij het aansnijden van kabels gebruiken om snijverwondingen tegen te gaan (snijhandschoen). Vlamboogvaste kleding: Bij het werken aan of nabij spanningsvoerende delen die zijn beveiligd met een smeltpatroon van meer 630A of een automaat van meer dan 80A. Vlamboogvaste handschoenen (schakelhandschoen): Bij het werken aan of nabij spanningsvoerende delen die zijn beveiligd met een smeltpatroon van meer 630A of een automaat van meer dan 80A. Rest van bijlage 11 is ongewijzigd gebleven. Medewerkers met een pacemaker moeten zich wenden tot de manager, samen met de manager wordt er gekeken voor een oplossing. Voor zover bekent zijn er geen mensen werkzaam binnen Enexis met een pacemaker. Vermeld in presentatie dat mensen met een pacemaker zich melden bij hun leidinggevende. Daarna vanuit IV een aanpak voorstellen. Men zou zich bijv. kunnen wenden tot fabrikant. Snij handschoenen zijn toegevoegd. Moet dit 630A of 63A zijn. Is een NEN norm. Beveiligingswaardes: Waarom niet bij meszekeringen? Antwoord: moet uiteraard ook bij messen en doorverbind messen. Optie om dit in de volgende versie beter te verwoorden. Tevens de kreet vlamboogvaste kleding in een volgende versie beschrijven als vlamvertragende kleding.

13 Pauze

14 Veiligheid Werk Instructies (VWI’s) algemeen
De wijzigingen in de VWI’s zie zijn beperkt tot het toevoegen of verwijderen van een PBM worden in deze presentatie niet meegenomen. Per VWI wordt benoemd welke extra risico’s het werk in deze VWI met zich meebrengt met een verwijzing naar de algemene risico’s en maatregelen welke staan benoemd in hoofdstuk 4.4. van de BEI-BLS: Voorbeeld: Risico’s en maatregelen In hoofdstuk 4.4 van de BEI-BLS kun je lezen welke algemene risico’s en maatregelen er zijn. Het werk in deze VWI brengt extra risico’s mee: Risico: Persoonlijk letsel door aanraking van spanningvoerende delen, aard- of kortsluiting Maatregel: Gebruik PBM’s. Scherm spanningvoerende delen af. In elke VWI is een extra regel opgenomen. Dat er algemene risico’s zijn. De VWI vermeld de extra risico. 2) PBM. De VWI geeft aan welke je kan gebruiken. Niet voor alle activiteiten verplicht. Medewerker en mogelijk WV zijn hiervoor verantwoordelijk.

15 VWI E04 Een LS netdeel in- en uitbedrijf nemen en veilig stellen
Aanwijzing en Opdracht Uitgebreide bedieningshandelingen en veiligstellen Voor het bedienen krijg je opdracht van de BD middels een door de BD Ggoedgekeurd Bedienplan Voor het veilig stellen krijg je opdracht van een de WVLS-distributie via minimaal een DO. Je moet een AVPLS-distributie of AVPLS-service zijn. Standaard bedieningshandelingen en veiligstellen Je krijgt de opdracht van een WVLS-netten of WVLS-LNB/Transport of WVLS-distributie via minimaal een RO, maar in combinatie met een werkplan is het minimaal een DO. Je moet minimaal een VPLS-netten of VPLS-meterkast of VPLS-LNB/Transport of AVP zijn. Beperkte bedieningshandelingen en veiligstellen Je krijgt de opdracht van een WV via minimaal een RO. Je moet minimaal een VOP zijn. SBH, oude versie van de VWI stond hier DO. WV-er mag wel schakelen, staat in de BEI. Minimaal is overal weggehaald. Mogelijk ontstaat hierdoor discussie, maar WV-er mag dit!!! BEI LS hoofdstuk 4.5.2: 4.5.2 Taken en verantwoordelijkheden bij bediening Bij bediening hebben WV, BD, OIV en IV specifieke verantwoordelijkheden en taken. Taken en verantwoordelijkheden van de WV - De WV neemt SBH (en zo nodig ook BBH) op in het werkplan. Hij is verantwoordelijk voor de juistheid ervan. - De WV geeft opdracht om de bedieningshandelingen in het werkplan uit te voeren. - De WV geeft aan de BD door welke gewenste bedrijfssituaties opgeleverd moeten worden via een bedieningsplan. - De WV zorgt ervoor dat er gekwalificeerde mensen zijn om de bedieningshandelingen uit te voeren. Hij zorgt ervoor dat zij de juiste instructies krijgen, zoals algemene bedieningsinstructies en gebiedsgebonden instructies. Gebiedsgebonden instructies bevatten algemene contactgegevens (bijvoorbeeld van het meldpunt), kenmerken van het voorzieningsysteem en relevante bedrijfsprocedures/werkinstructies. - De WV geeft bedieningsplannen uit aan de uitvoerende medewerker (het is de BD die de feitelijke opdracht geeft voor de uitvoering van een bedieningsplan). - De WV is verantwoordelijk voor een veilig verloop van de bedieningshandelingen en voor de communicatie daarover. De communicatie houdt in dat de uitvoerende medewerkers om opdracht/toestemming vragen en/of meldingen doen aan

16 VWI E-11 Een LS-kabel selecteren
Uitvoering In stap 2C en 2D zijn de uit te voeren handelingen gesplitst in: In/uit bedrijf nemen en veiligstellen met een verwijzing naar de VWI-04 Het daadwerkelijke selecteren In de getoonde presentatie wordt nog gewerkt volgens de oude werkwijze! Fouten in de film, Enexis mag de WV netten dit uitvoeren is niet meer van toepassing. VWI E-01 staat in de opsomming deze kennen we niet meer. Kabelselectie animatie

17 VWI E23 Een spanningsloze LS-kabel op een LS-rek monteren of demonteren
Aanwijzing en Opdracht Montage aansluitkabel zonder demonteren en/of monteren hulpaderrek. Je krijgt de opdracht van een WVLS-netten of WVLS-distributie via een DO. Voer deze opdracht met 2 personen uit. Je moet een VPLS-netten of AVPLS-distributie zijn. Bij deze werkzaamheden word je door minimaal een VOP geholpen. Overige situaties Je krijgt de opdracht van een WVLS-netten of WVLS-distributie via een GO. Toegevoegd bij Werkwijze, Voorbereiding, Stap 1 Monteer en demonteer de kabel ALLEEN als de aansluiting van de hoofdaders aan de onderkant én de voorkant van de LS-groep zit.

18 VWI E25 Een (in) directe kWh-meting op of bij een LS-rek of indirect kWh-meting bij een aansluiting (de) monteren Uitvoering In stap 2A, 2B en 2C is de volgorde van de uit te voeren handelingen gewijzigd. Ze zijn nu meer in lijn met de praktijk gebracht. In de getoonde presentatie wordt nog gewerkt volgens de oude werkwijze! Fouten film: Stap 2B Schakel de installatie uit, in overleg met de klant.   Controleer het draaiveld.   Verwijder de hoofdzekering(en) of schakel de automa(a)t(en) uit en verwijder de tariefzekering, als die aanwezig is.   Controleer op spanningsloosheid.   Scherm in de directe nabijheid zijnde blanke spanningvoerende delen af.   Knip de tarief- /stuurdraad boven in de aansluitkast af als deze niet meer nodig is en isoleer hem.   ……. Plaats de nieuwe kWh-meting .   Haal de afscherming weg die je hebt aangebracht.   Plaats de hoofdzekering(en) of schakel de automa(a)t(en) in. ……..     Controleer of er spanning aanwezig is en controleer de richting van het draaiveld.   Verwijder de afschermingen. kWh meting animatie

19 VWI E27 Niet-elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren in stations of verdeelkasten
Doel Veilig niet-elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren en/of toezicht houden in stations of verdeelkasten. Dit zijn werkzaamheden als schouwen, meteropname, asbestherkenning en asbestinventarisatie, sloten vervangen, lamp(en) vervangen, thermografische inspectie, schilderwerk, deuren of kozijnen vervangen, werk aan kabeldoorvoeringen, invoering/verwijdering van kabels, schoonmaken van de E-ruimte. Aanwijzing en Opdracht Schouwen, meteropname, asbestherkenning, asbestinventarisatie, sloten vervangen, lamp(en) vervangen en thermografische inspectie BUITEN de gevarenzone Buiten de gevarenzone heb je hiervoor geen opdracht nodig. Je moet minimaal een THPLS zijn of een medewerker zonder aanwijzing met een instructie en onder toezicht door minimaal een THPLS.

20 VWI E27 Niet-elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren in stations of verdeelkasten (2)
Schilderwerk en schoonmaken van de E-ruimte BUITEN de gevarenzone Je krijgt de opdracht van een WVLS-distributie of WVLS-LNB/transport via minimaal een RO. Je moet minimaal een THPLS zijn of een medewerker zonder aanwijzing met een instructie en onder toezicht door minimaal een THPLS. Schouwen, meteropname, asbestherkenning, asbestinventarisatie, sloten vervangen, lamp(en) vervangen en thermografische inspectie BINNEN de gevarenzone door TWEE personen Je moet minimaal een THPLS of VOPLS-meters of VPLS-meterkast of een medewerker zonder aanwijzing met een instructie zijn. Er moet ALTIJD toezicht zijn door een VPLS-netten of VPLS-LNB/Transport of AVPLS-service of AVPLS-distributie of AVPLS-LNB/Transport.

21 VWI E27 Niet-elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren in stations of verdeelkasten (3)
Overige werkzaamheden BUITEN de gevarenzone Je krijgt de opdracht van een WVLS-distributie of WVLS-LNB/transport via minimaal een DO. Je moet minimaal een THPLS zijn of een medewerker zonder aanwijzing met instructie en onder toezicht van een VOPLS-assistent of VPLS-netten of VPLS-LNB/Transport of AVPLS-service of AVPLS-distributie of AVPLS-LNB/Transport. Gewijzigd: bij Werkwijze, Voorbereiding, Stap 1 Verplaats voorwerpen die langer dan 230 cm zijn horizontaal met twee personen. Zorg dat kabels die ingevoerd of verwijderd moeten worden, zijn veiliggesteld volgens VWI E-04. Het vrije eind moet een isolerende kap hebben.

22 VWI E42 Een aftakmof monteren
Toegevoegd aan Werk, Voorbereiding Stap 1: Je mag pas met het werk beginnen als aan de volgende voorwaarden is voldaan. Klopt er iets niet? Begin dan niet met de werkzaamheden, maar bel direct de WV. Controleer of de opdracht klopt met de situatie op de werkplek. Je mag NOOIT een aftakmof monteren op een Hakatel kabel die onder spanning staat tenzij het op een hulpadernet wordt aangesloten. Je mag NOOIT een aftakmof monteren op een Ravo-G kabel die onder spanning staat tenzij de IV anders heeft bepaald of op een hulpadernet wordt aangesloten. Antw: Hulpadernet wordt separaat OV net bedoeld. Hakatel kabel dient ten alle tijden spanningsloos gemaakt te worden, IV besluit. De kennis kunde zijn onvoldoende aanwezig.

23 VWI E44 Een OV-aftakmof monteren
Aanwijzing en Opdracht Je krijgt de opdracht van een WVLS-netmontage of WVLS-netten of WVLS-distributie via minimaal een RO. Je moet een VPLS-aansluiting of VPLS-netten of AVPLS-distributie zijn. De pictogrammen “Helm met gelaatscherm” en “Veiligheidschoeisel” zijn toegevoegd aan Persoonlijke beschermingsmiddelen:

24 VWI E44 Een OV-aftakmof monteren (2)
Toegevoegd Werkwijze, voorbereiding, Stap 1: Je mag NOOIT een aftakmof monteren op een Hakatel kabel die onder spanning staat, TENZIJ het op een hulpadernet is. Je mag NOOIT een aftakmof monteren op een Ravo-G kabel die onder spanning staat, TENZIJ de IV anders heeft bepaald of het op een hulpadernet is.

25 VWI E46 Een LS-kabel verleggen
Aanwijzing en Opdracht De aanwijzing VPLS-aansl is toegevoegd: Let op! Een medewerker zonder aanwijzing mag, zonder opdracht, een kabel zonder moffen maximaal één meter verleggen. De medewerker zonder aanwijzing moet wel een instructie hebben gekregen van zijn werkgever (toolbox).

26 VWI E46 Een LS-kabel verleggen (2)
Toegevoegd aan Werkwijze, Voorbereiding, Stap 1: Je mag kabels met Gurosin moffen niet onder spanning verleggen.

27 VWI E47 (Onder toezicht) een LS-kabel die buiten gebruik is, uit de grond verwijderen of invoeren
Doel (Onder toezicht) een LS-kabel die buiten gebruik is, veilig uit de grond verwijderen of een kabel in een station of kast invoeren of verwijderen. Aanwijzing en Opdracht LS-kabel in een station of kast invoeren of verwijderen: BUITEN de gevarenzone Je krijgt de opdracht van een WVLS-netmontage of WVLS-netten of WVLS-distributie via minimaal een DO. Je moet een VOPLS-assistent of VPLS-aansl of VPLS-netten of AVPLS-distributie of een medewerker zonder aanwijzing met instructie en onder toezicht van een VOPLS-assistent of VPLS-aansl of VPLS-netten of AVPLS-service of AVPLS-distributie zijn.

28 VWI E47 (Onder toezicht) een LS-kabel die buiten gebruik is, uit de grond verwijderen of invoeren
BINNEN de gevarenzone Je krijgt de opdracht van een WVLS-distributie via minimaal een DO. Je moet een VOPLS-assistent of VPLS-aansl of VPLS-netten of AVPLS-distributie zijn. De WV bepaalt het toezicht, instructie en veiligheidsmaatregelen die nodig zijn.

29 VWI E47 (Onder toezicht) een LS-kabel die buiten gebruik is, uit de grond verwijderen of invoeren
LS-kabel die buiten gebruik is, veilig uit de grond verwijderen: De aanwijzing VPLS-aansl is toegevoegd:

30 VWI E47 (Onder toezicht) een LS-kabel die buiten gebruik is, uit de grond verwijderen of invoeren
Toegevoegd aan Werkwijze, Voorbereiding, Stap 1: Controleer of de kabel die uit de grond moet worden verwijderd geen onderdeel meer is van het LS-distributienet. Zorg dat er kloppende tekeningen zijn. Zorg dat kabels die ingevoerd of verwijderd moeten worden bij een doorvoering van een station of kast zijn veiliggesteld volgens VWI E-04. Het vrije eind moet een isolerende kap hebben.

31 VWI E48 Toezicht houden bij het uitvoeren van civiel werkzaamheden in de grond
Aanwijzing en Opdracht Je krijgt de opdracht van een WVLS-netten of WVLS-distributie via minimaal een RO. Je moet een VOPLS-assistent of VPLS-aansl of VPLS-netten of AVPLS-service of AVPLS-distributie zijn. Let op! De medewerker (schadepreventie) houdt toezicht op basis van het “risicoprofiel graafschade”. Er is geen aanwijzing nodig voor de uitvoering van de civiele werkzaamheden. Gewijzigd bij Werkwijze, Voorbereiding, Stap 1: Controleer of de opdracht klopt met de situatie op de werkplek. Zorg dat de actuele netsituatie is vastgesteld met tekening, schakelschema's en/of opschriften Zorg dat er tekeningen op de werkplek aanwezig zijn.

32 VWI E60 een (mogelijk) gevaarlijke situatie bij een beschadigde lichtmast of ander straatmeubilair opheffen Toegevoegd bij Werkwijze, uitvoering, Stap 2: Moet er WEL op minder dan 50 cm afstand tot het voorwerp worden gewerkt? Volg dan deze stappen: Stel de lichtmast veilig. Werk volgens de E-41E-04. Selecteer de aansluitkabel volgens E-11: Een LS-kabel selecteren Onderbreek de aansluitkabel . Werk volgens de E-41. De E-11 (een LS-kabel selecteren) wordt later in de presentatie behandeld

33 VWI E61 Een lichtmast of ander straatmeubilair vervangen
Toegevoegd bij Werkwijze, Uitvoering, Stap 2B: Verwijderen van de aansluitkabel uit een voorwerp dat NIET is veiliggesteld: Voer een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) uit. Schakel de aansluiting uit. Maak een eindmof . Werk volgens de VWI E-41 of een tijdelijke afsluitmof volgens VWI E-70. Verwijder de aansluitkabel uit het voorwerp. Hier was verwarring over. Nu moet je voor OV andere VWI toepassen.

34 VWI E62 Een aansluiting monteren incl. de aftakmof
Doel Een aansluiting ≤ 3x80A met de aftakmof veilig monteren op een onder spanning staande kabel. Let op! Gebruik deze VWI NIET voor een aftakking voor de openbare verlichting of straatmeubilair niet deze VWI maar wat daar op lijkt, maar gebruik VWI E-44. Toegevoegd in Werk, Voorbereiding, Stap1: Je mag NOOIT een aftakmof monteren op een Hakatel kabel die onder spanning staat tenzij deze op een hulpadernet wordt aangesloten. Je mag NOOIT een aftakmof monteren op een Ravo-G kabel die onder spanning staat tenzij de IV anders heeft bepaald of op een hulpadernet is aangesloten. Hier was verwarring over. Nu moet je voor OV andere VWI toepassen. E-44 is VWI E-44 Een OV-aftakmof monteren De presentatie 1x6A wordt gesteld dat straat meubilair niet meer aangesloten mag worden op het OV net. Dit is een Enexis besluit, vanuit netbeheer Nederland is dit wel gedoogd. Haketel en ravo-g zie vorige sheet.

35 VWI E63 Een tijdelijke leiding vanuit een huisaansluiting aanleggen en verwijderen
Toegevoegd in Werkwijze, Uitvoering: Stap 3: Schakel de installatie na overleg met van de klanten in allebei de aansluitingen af. Stap 3A: Voer een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) uit. Stap 3B: Pictogram “Veiligheidsschoeisel” toegevoegd aan Persoonlijke beschermingsmiddelen:

36 VWI E65 Een kunststof aansluitkast verplaatsen
Verwijderd bij Werkwijze, Voorbereiding, Stap 1: Verplaats GEEN onder spanning staande: kunststof kasten met een metalen grondplaat of rail; Metalen kast Pictogram “Veiligheidsschoeisel” toegevoegd aan Persoonlijke beschermingsmiddelen: Pictogram “E-isolerende mat” toegevoegd aan Veiligheidsmiddelen: Kasten met metalen onderdelen mogen nu wel verplaatst worden.

37 VWI E66 Een zekeringhouder of installatieautomaat onder spanning verwisselen of bijplaatsen in een kunststof aansluitkast Verwijderd bij Werkwijze, Voorbereiding, Stap 1: Je mag NOOIT onder spanning een zekeringhouder of installatieautomaat wisselen of plaatsen bij: kunststof kasten met een metalen grondplaat of rail. metalen kasten. Kasten met metalen onderdelen mogen nu wel verplaatst worden.

38 VWI E69 Een direct aangesloten kWh-meting plaatsen of verwisselen bij aansluitingen ≤ 3x80A
Aanwijzing en Opdracht Je krijgt de opdracht van een WVLS-netmontage of WVLS-meterkast of WVLS-netten of WVLS-distributie via minimaal een RO. Je moet een VOPLS-meters of VPLS-aansl of VPLS-meterkast of VPLS-netten of AVPLS-service of AVPLS-distributie zijn. “Als VOPLS-meters mag je een onder spanning staande tariefdraad alleen knippen als deze na het knippen niet meer gebruikt wordt en in een kunststof aansluitkast zonder metalen achterplaat zit. Je moet de tariefdraad na het knippen direct afisoleren.” Als VOPLS-meters mag je niet werken aan een tariefdraad die onder spanning staat. De pictogrammen “Veiligheidsschoeisel” en “E-ioslerende handschoenen” zijn toegevoegd aan Persoonlijke beschermingsmiddelen:

39 Vragen voor de groep De WV geeft op 1 mei de raamopdrachten uit. Wanneer verloopt deze? a. 31 december b. 15 april c. 30 april Welke PBM’s moet je gebruiken bij het aansluiten van een laagspanningskabel? a. helm met gelaatsscherm b. snijhandschoen c. lashandschoen Je hebt een pacemaker. Onder welke voorwaarde mag je het station betreden? a. Goede pacemaker b. stralingsmeter c. reserve batterij Wat mag een Toezichthouder met de aanwijzing THP? a. instructie geven b. toezicht houden op (enkele) niet elektrotechnische werkzaamheden c. a en b Antw: 1) 30 april. Strikt genomen 1 mei 2) 3) B 4) C

40 Vragen voor de groep (2) Ik ga met een 125A smeltpatroon doorschakelen. Aan wie vraag ik toestemming? a. WV b. Meldpunt c. BD 6. Wanneer mag er een coupe niet onder spanning worden vervangen? a. Kunststof kast b. kast met metalen grondplaat c. metalen montagestrip 5) C 6) C


Download ppt "BEI-BLS en bijbehorende VWI’s"

Verwante presentaties


Ads door Google