De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman."— Transcript van de presentatie:

1 Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman

2 Welkom! Bijeenkomst 6

3 Thema van de dag: Aandacht
En de rol van het werkgeheugen

4 Programma van de dag We beginnen straks met ons te herinneren wat we de vorige bijeenkomst ook alweer hebben gedaan. Bespreken van de thuisopdracht. Wat is aandacht Oefeningen. De thuisopdracht voor de volgende keer. Nabrander

5 Wat herinnert u zich van de vorige bijeenkomst?
Maak groepjes van 3 of 4 personen (naast elkaar). U krijgt 1 minuut om met uw groepje te overleggen en uw geheugen op te frissen wat we de vorige bijeenkomst hebben gedaan. Het rad van fortuin (wordt op het scherm geprojecteerd), bepaalt wie het, namens het groepje mag vertellen.

6 De thuisopdracht van de vorige keer.
De thuisopdracht was: Gebruik associatie om je geheugen te trainen. Doe dat door ‘ezelsbruggetjes’ te bedenken voor iets wat je wilt onthouden. Gebruik visualisatie door in gedachten een beeld te maken van bijvoorbeeld hoe je boodschappen gaat doen in de supermarkt. Maak een mindmap van alle vormen van ordenen die we in de cursus tot nu toe hebben besproken.

7 De thuisopdracht van de vorige keer.
Wat is jouw favoriete ‘ezelsbruggetje’? Wanneer heb je ‘visualisatie’ gebruikt om iets te onthouden?

8 De thuisopdracht van de vorige keer.
Voorbeeld mindmap over ‘ordenen’ Hoe en/of wanneer zou je een mindmap zelf kunnen toepassen?

9 Aandacht Wat zijn je ervaringen met ‘aandacht’?
Wanneer verlies je je aandacht? Hoe lukt het je om je aandacht vast te houden?

10 Aandacht Aandacht is het cognitief proces van het gericht waarnemen van de omgeving. Het is verwant aan begrippen als: alertheid, concentratie en selectief verwerken van informatie. Voorbeelden zijn het naar iemand luisteren in een drukke omgeving, het kijken naar een spannende film op de televisie, of het geconcentreerd volgen van de bal door een tennisspeler.

11 Werkgeheugen Bij aandacht speelt ons werk- of tijdelijk geheugen een belangrijke rol. Het kan nieuwe informatie korte tijd (ca. 30 sec. tot 1 min.) vast houden, maar houdt ook informatie vast, die we ophalen uit ons blijvend geheugen. Het werkgeheugen heeft een beperkte capaciteit. Het kan 7 +/- 2 items tegelijk vasthouden.

12 Aandacht en werkgeheugen
Het werkgeheugen is de toegangspoort voor informatie tot ons brein. Omdat de capaciteit beperkt is, moet er ‘ruimte’ vrij gemaakt worden om nieuwe informatie toe te laten en verder te kunnen verwerken. Bij ‘aandacht’ maakt je brein ruimte vrij in het werkgeheugen om nieuwe informatie te kunnen verwerken.

13 (Kort sensorisch geheugen)
Blokschema geheugen Zintuiglijk geheugen Werkt snel en heel kort (Kort sensorisch geheugen) Werkgeheugen Actief Permanent geheugen Passief herkennen kiezen Coderen (betekenis geven) Herhalen Ordenen Associëren Kiezen van een ophaalstrategie Onbeperkt in capaciteit

14 Werkgeheugen en Parkinson
Een van de gevolgen van de ziekte van Parkinson is het afnemen van de kwaliteit van het werkgeheugen. Daardoor kunnen we vaak niet meer dingen tegelijk doen (multitasken). We worden ook gemakkelijk afgeleid, waarna het moeilijk is de oorspronkelijke taak weer voort te zetten. Maar we kunnen het werkgeheugen wel trainen! We kunnen de capaciteit trainen door te contrentreren en de toegankelijkheid trainen door te oefenen met ‘aandacht’.

15 Waarschuwing! Door alleen de oefeningen tijdens de cursus te doen leer je de benodigde vaardigheden niet! Het gaat niet (alleen) om kennis van omgaan met de beperkingen bij Parkinson. Het gaat om het aanleren van vaardigheden. Fietsen en autorijden heb je ook niet in een cursus van 2 uurtjes in een centrum in Purmerend geleerd. Dat heb je geleerd door veel te oefenen! Dit is niet anders!

16 Pauze

17 Bewegen onder leiding van Jan

18 Beperkingen van het werkgeheugen
Je krijgt een filmpje te zien waarin spelers in een witte en een zwarte T-shirt een bal overgooien. Opdracht: Tel het aantal keren dat de spelers met het witte T-shirt elkaar de bal toespelen. Opletten en goed tellen!

19 Filmpje

20 Verklaring Als je je aandacht sterk op één ding richt, blijft er te weinig ruimte over in het werkgeheugen om andere dingen waar te nemen.

21 Oefening 1 Op blz 40 vindt u oefening 1

22 Oplossing oefening 1 Ik heb 21 combinaties gevonden. En jij?

23 Oefening 2 geheimschrift ontcijferen
Vul op de plaats van de cijfers de bijbehorende letter in.

24 Ontcijfering Ontcijfering zin 1: Ontcijfering zin 2:
Concentratie alleen is niet altijd voldoende. Ontcijfering zin 2: Men moet ook gemotiveerd zijn om iets te willen onthouden. Ontcijfering zin 3: Gebruik de beschikbare energie goed. Ontcijfering zin 4: Probeer de aandacht te scherpen door bewust technieken toe te passen.

25 Oefening 3 bewust kijken
Woordzoeker Zoek de woorden uit de tabel op blz. 42 op in de woordzoeker op blz. 43. Bij tijdsgebrek wordt deze oefening de thuisopdracht.

26 Thuisopdracht Lees de tekst van deze bijeenkomst in de klapper nog eens door. Maak de oefeningen waar we niet aan toe zijn gekomen. Oefen met spelletjes om je werkgeheugen te stimuleren (sudoku, kruiswoordpuzzels, rummicub, klaverjassen/bridge, enzovoorts.) De volgende keer vragen we naar je ervaringen hiermee.

27 Nabrander Inzichten / ideeën die je hebt verkregen:
Conclusies die je voor jezelf hebt getrokken: Vragen waar je nog een antwoord op moet zoeken: Welke stappen ga je concreet zetten?

28 Thema van de volgende bijeenkomst
De bijeenkomsten 6 & 7 staan in het teken van aandacht en concentratie. Thema van bijeenkomst 7: Concentratie

29 Jan de Groot Henk Torreman
Tot de volgende keer! Jan de Groot Henk Torreman


Download ppt "Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman."

Verwante presentaties


Ads door Google