De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Lotgenoten Bijeenkomst 6.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Lotgenoten Bijeenkomst 6."— Transcript van de presentatie:

1 Lotgenoten Bijeenkomst 6

2 Welkom! Welkom! Welkom!

3 Herinnering Wat herinner je je van de voorgaande bijeenkomsten?
Kun je een voorbeeld uit de praktijk geven waar je het geleerde kon toepassen?

4 Uitwisselen van informatie
Zijn er ontwikkelingen in het verloop van je ziekte? Wat ging er goed de afgelopen periode en wat ging er minder. Wat is het leukste dat je de afgelopen periode hebt gedaan/beleefd. En hoe ben je omgegaan met mogelijke minder positieve ervaringen.

5 Tips en adviezen Wat heb je meegemaakt waar de andere deelnemers wellicht hun voordeel mee kunnen doen. Adviezen ten aanzien van de ziekte. Tips om met de ziekte om te gaan. Iets wat je gelezen hebt of op tv hebt gezien. Tips voor uitjes die geschikt zijn. Mooie films, muziek, (luister-)boek, tentoonstellingen, enz.

6 Pauze opdracht We drinken koffie in de hal.
Oefen daarbij in het stellen van ‘open’ vragen. Dat zijn vragen die beginnen met: Wat wie waar waarom en hoe

7 Een gesprek met de neuroloog voorbereiden

8 Het bezoek aan de neuroloog
We worden niet aan ons zelf overgelaten met de ziekte van Parkinson. Er is in Nederland een goede structuur van hulpverlening, die patiënten bijstaat en begeleidt. Neuroloog, Parkinsonverpleegkundige, fysiotherapeut en de logopedist. En daarnaast zijn er talloze organisatie’s voor lichamelijk welzijn, die kunnen ondersteunen.

9 Een gesprek voorbereiden
De moderne relatie met de neuroloog is een relatie van overleg met een deskundige. De neuroloog is niet de goeroe die vanuit de hoogte de patiënt verteld wat hij/zij moet doen. Er is een volwassen/volwassen relatie Dat vraagt van de patiënt een goede voorbereiding van het gesprek.

10 Een gesprek voorbereiden
Een goed gesprek met de neuroloog begint met een goede voorbereiding. Een goed hulpmiddel daarbij kan de ‘Parkinson-monitor’ van de Parkinsonvereniging zijn. Je kunt op de website van de vereniging inloggen en de monitor invullen.

11 De Parkinson monitor Wij hebben de monitor gedownload en afgedrukt.
U krijgt een exemplaar uitgereikt. U kunt het ook in pdf downloaden vanaf kies het kopje ‘Parkinson houd je aandacht erbij’

12 Parkinson monitor Opdracht Bekijk de monitor
Wat zou je invullen als geheugensteun bij het eerstvolgende gesprek met de neuroloog?

13 De belangrijkste zaken uit het gesprek kunnen benoemen

14 Veel informatie Er wordt tijdens het gesprek met de neuroloog veel informatie uitgewisseld. Helaas is informatie onthouden niet de sterkste kant van de Parkinson patiënt. Dat is de reden dat we er mee oefenen.

15 Onthouden van informatie
We hebben geen opname van een gesprek met de neuroloog, daarom een andere context. Je krijgt een filmpje te zien van een (nagemaakt) Polygoon journaal. Het gaat over mogelijke bezuinigingen in een verzorgings-/bejaardentehuis. Het filmpje duurt iets meer dan 2 minuten.

16 Opdracht Onthoud en noteer zoveel mogelijk kernbegrippen / sleutelwoorden van de tekst of in het beeld van dit filmpje. Dat mag tijdens en/of na het filmpje. Schrijf deze op in het formulier dat we uitreiken.

17 Bingo! Wij hebben ook een aantal begrippen genoteerd.
We lezen die in willekeurige volgorde op. Iedere keer dat u genoemd begrip ook hebt vinkt u dat op uw formulier af. Wie als eerste 5 van de genoemde begrippen heeft afgevinkt roept “Bingo!”

18 Bingo! De winnaar ontvangt een mooie prijs! (en de anderen ook)

19 Onze sleutelbegrippen
Een streep door het avondeten Participatie maatschappij Aanmelden voor den arbeid Reinaldahuis Bejaardenhuis van de toekomst Fietskoerier Eigen ondergoed Terug naar de familie Eigen stroom opwekken Zelf rolstoelen maken Bielsen sjouwen Bejaardenhuis van de toekomst Kickboks leraar Delft Belonen voor inspanning Een week de keuken gesloten Niet bijdragen, geen plaats Van Gent en Loos

20 Afsluiting Dit was de eerste bijeenkomst in het nieuwe seizoen ‘Lotgenoten’. Wat vind je het belangrijkste van de bijeenkomst van vandaag?

21 Volgende keer De volgende keer zoomen we in op het daadwerkelijke gesprek met de neuroloog en/of Parkinson verpleegkundige.

22 Tot de volgende keer Jan de Groot Henk Torreman


Download ppt "Lotgenoten Bijeenkomst 6."

Verwante presentaties


Ads door Google