De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

italiaanse villa’s en tuinen

Verwante presentaties


Presentatie over: "italiaanse villa’s en tuinen"— Transcript van de presentatie:

1 italiaanse villa’s en tuinen
giardini all’italiana italiaanse villa’s en tuinen

2 Italië vanaf de 15-de eeuw villa's op het platteland: landhuis van de stadsaristocratie. Vorm samengaan van castello en boerderij. Visie het leven op het platteland is een aanvulling en tegenstelling van de cultuur van de aristocratie in de stad. De villa stond in de onbedorven natuur. De tuin kwam er bij. b. De villa - tuin - natuur rondom werden volgens vaste regels vormgegeven, aangepast aan het landschap

3 De Medici hadden in de 15-de eeuw verschillende villa's rondom Florence. ( Villa Di Careggi, Guidi, Di Artimino, La Petraia, Di Castello en in Pratolino Villa Demidoff.)

4 Het mooiste voorbeeld hiervan is La villa Medicea in Poggio a Caiano.
Aandachtspunten: de topografie, de geometrie en het perspectief. De villa moest het panorama domineren (moest het meest opvallend element zijn in het landschap).

5

6 is een veilige investering tegen het failliet gaan van de bank.
De villa is een veilige investering tegen het failliet gaan van de bank. twee functies:  - cultureel aspect: lustoord - praktisch aspect: landbouw (wel scheiding in gebouwen). Tekst 1

7 De fresco's in dit buitenverblijf zijn gemaakt naar het voorbeeld van de Stanza van Heliodoro in het Vaticaan (door Rafael). In Poggio a Caiano zijn gebeurtenissen geschilderd uit de Romeinse geschiedenis die tegelijk slaan op de politieke verrichtingen van de Medici. De architectuur is van Giuliano da Sangallo. Er is geen hof meer, maar 2 symmetrische vleugels, die in het midden zijn verbonden door een dwars bouwsel. De facade heeft een allegorische voorstelling die het landleven verheerlijkt in verschillende jaargetijden..

8

9 Er zijn duidelijk klassieke vormen; welke?

10 voorportaal tympaan en de constructie van de tongewelven, de cassettes De architectonische indeling is gebaseerd op het ritme van bepaalde getallenreeksen.

11 Alberti schreef over de kenmerken van het landhuis (omstreeks 1450).
Zo moet er licht, lucht en uitzicht op het open veld zijn, rekening houdend met de geografie en het klimaat. Het moet op redelijke afstand van het stedelijk paleis staan, en het gebied mag niet te druk zijn.

12 youtube "giardini all'Italiana“: villa
tuin met loggia (=open stukje architectuur), arcade of exedra,  terrassen panorama, horizon, perspectief fonteinen bosjes cypressenlaan grotten amfitheater  isolotto (eilandje omgeven door water) geheime plekjes standbeelden (pastoraal, realistisch, grotesk of grappig van aard) plantenkassen, oranjerie exotische plantenteelt De tuinen waren soms een soort botanisch laboratorium: in de Boboli tuinen werd voor het eerst de patata geteeld. (aardappel) Verder kweekte men er allerlei exotische vruchten en gewassen. (moerbei, dwergpeer bv) De tuin en de villa liggen altijd in een bepaalde hoofdas. Meestal waren de elementen van de tuin symmetrisch om de hoofdas geordend. De facades waren gekeerd naar open landschap of tuin. gardin francais: geometrie: Op wiskundige wijze werd de tuin ingedeeld. heggen en rijen bomen werden kaarsrecht geknipt. Planten geleid langs hekwerk en trellis. doolhof kunstmatige ruïne Alles is gericht op representatie. De tuin moet groter en indrukwekkender lijken dan deze in werkelijkheid was. Op geraffineerde manier werd gewerkt met vijvers en watervalletjes. Hier en daar werden doorkijkjes gemaakt waarmee diepte werd gesuggereerd. De paden werden diagonaal aangelegd om de tuin groter te laten lijken. youtube

13 Palazzo Pitti Florence
Achter dit paleis liggen de wereldberoemde Boboli-tuinen. Toen de familie Medici het paleis in 1550 aankocht, werd er tegelijkertijd ook begonnen met de aanleg van het park, dat oorspronkelijk vierkante meter omvatte en tegen de helling van de Boboliheuvel werd aangelegd. Hierdoor zijn er ook hoogteverschillen te overbruggen tijdens een bezoek aan deze tuinen. Het is ontworpen door de tuinarchitect Niccolò Pericoli. Zijn ontwerp zou als voorbeeld dienen voor vrijwel alle koninklijke tuinen in Europa met inbegrip van Versailles.

14

15

16

17 Het belangrijkste deel is
de hof of het atrium: het hart van het geheel; dan was er een eetkamer voor de zomer, uitkomend op de tuin, een eetkamer voor de winter met een haard; een slaapkamer voor de man en een voor de vrouw (om rustiger te kunnen slapen), en verschillende woonvertrekken.

18 Vanaf eind 16-de eeuw werd er steeds gewisseld van buitenverblijf.
's Winters ook voor de jacht, maar ook voor het betere klimaat. Oorspronkelijk waren het oude vestingen voor verdediging en ontspanning. (omstreeks 1450). De vesting stond op een heuvel. Er was een binnenhof, loggia's, zalen, kamers en veel schilderingen. Cosimo I gebruikte de villa als plaats voor lichamelijke en geestelijke ontspanning in een landelijke omgeving. (humanistisch idee).


Download ppt "italiaanse villa’s en tuinen"

Verwante presentaties


Ads door Google