De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Waterhuishouding Zwolsehoek

Verwante presentaties


Presentatie over: "Waterhuishouding Zwolsehoek"— Transcript van de presentatie:

1 Waterhuishouding Zwolsehoek
Zwolsehoek – waterhuishouding voor dit gebied Project pakken we samen op met de partners in dit geval het waterschap en de BKU. Waarom staan we hier? Vaststelling vGRP Bij het vaststellen van het vGRP is de raad van november vastgesteld is gekozen om de discussie over de maatregelen en de rioolheffing te scheiden. Afgesproken is dat in 2011 een voorstel voor de herziening van de rioolheffing aan de raad voorgelegd zou worden. Forse uitdaging De gemeente staat voor een mooie uitdaging om het rioleringstelsel op een aantal onderdelen te renoveren, zodat het voldoet aan de opgelegde normen en beter bestand is om heftige neerslag te verwerken. Huidig tarief? In de huidige situatie betalen zowel huishoudens als bedrijven hetzelfde tarief. De vraag is die je jezelf kunt stellen of dit nog eerlijk is. Als uiterste; een alleenstaande betaalt hetzelfde als de visafslag. Keuze mogelijkheden? Sinds de invoering van de wet gemeentelijke watertaken in 2008 bestaat de mogelijkheid om een gedifferentieerde heffing in te voeren. Christophe Meijer Gemeente Urk

2 Inhoud Doel avond Waar komen we vandaan Aanleiding
Knelpunten Zwolsehoek Gezamenlijke aanpak (gezamenlijke aanpak) Planning Organisatie Waarom staan we hier? Vaststelling vGRP Bij het vaststellen van het vGRP is de raad van november vastgesteld is gekozen om de discussie over de maatregelen en de rioolheffing te scheiden. Afgesproken is dat in 2011 een voorstel voor de herziening van de rioolheffing aan de raad voorgelegd zou worden. Forse uitdaging De gemeente staat voor een mooie uitdaging om het rioleringstelsel op een aantal onderdelen te renoveren, zodat het voldoet aan de opgelegde normen en beter bestand is om heftige neerslag te verwerken. Huidig tarief? In de huidige situatie betalen zowel huishoudens als bedrijven hetzelfde tarief. De vraag is die je jezelf kunt stellen of dit nog eerlijk is. Als uiterste; een alleenstaande betaalt hetzelfde als de visafslag. Keuze mogelijkheden? Sinds de invoering van de wet gemeentelijke watertaken in 2008 bestaat de mogelijkheid om een gedifferentieerde heffing in te voeren.

3 Waar komen we vandaan. 2006 onduidelijkheid over de riolering, grote risico’s etc. Focus geweest de afgelopen jaren op de waterhuishouding in het woongebied. Hierin zijn belangrijke stappen gezet. Zie de gerealiseerde projecten

4 Wat is gerealiseerd Sinds 2010 is er veel gebeurt zie overzicht. De concentratie ligt voornamelijk op het industrieterrein. Het nieuwe GRP heeft ook aandacht gevraagd voor het bedrijventerrein Zwolsehoek.

5 Aanleiding Zwolsehoek
Waarom nu de focus verleggen naar het industrieterrein. Het rioolstelsel zelf is van goede kwaliteit. Toch krijgen wij de nodige meldingen met klachten variërend van stank klachten, wateroverlast, etc. Dit zijn beelden die wellicht niet onbekend voorkomen. We hebben een stelsel dat Waarom staan we hier? Vaststelling vGRP Bij het vaststellen van het vGRP is de raad van november vastgesteld is gekozen om de discussie over de maatregelen en de rioolheffing te scheiden. Afgesproken is dat in 2011 een voorstel voor de herziening van de rioolheffing aan de raad voorgelegd zou worden. Forse uitdaging De gemeente staat voor een mooie uitdaging om het rioleringstelsel op een aantal onderdelen te renoveren, zodat het voldoet aan de opgelegde normen en beter bestand is om heftige neerslag te verwerken. Huidig tarief? In de huidige situatie betalen zowel huishoudens als bedrijven hetzelfde tarief. De vraag is die je jezelf kunt stellen of dit nog eerlijk is. Als uiterste; een alleenstaande betaalt hetzelfde als de visafslag. Keuze mogelijkheden? Sinds de invoering van de wet gemeentelijke watertaken in 2008 bestaat de mogelijkheid om een gedifferentieerde heffing in te voeren.

6 Wolk analyse Waarom staan we hier? Vaststelling vGRP Forse uitdaging
Beschrijving globaal wat dit GRP is Het is een beleidsdocument Samen met de regio tot stand gekomen Maatwerk voor de Urkersituatie Het is een breed GRP , zowel afvalwater, hemelwater, grondwater als oppervlakte water En heel belangrijk aspect is de betaalbaarheid van nu maar zeer zeker ook op de lange termijn. Waarom staan we hier? Vaststelling vGRP Bij het vaststellen van het vGRP is de raad van november vastgesteld is gekozen om de discussie over de maatregelen en de rioolheffing te scheiden. Afgesproken is dat in 2011 een voorstel voor de herziening van de rioolheffing aan de raad voorgelegd zou worden. Forse uitdaging De gemeente staat voor een mooie uitdaging om het rioleringstelsel op een aantal onderdelen te renoveren, zodat het voldoet aan de opgelegde normen en beter bestand is om heftige neerslag te verwerken. Huidig tarief? In de huidige situatie betalen zowel huishoudens als bedrijven hetzelfde tarief. De vraag is die je jezelf kunt stellen of dit nog eerlijk is. Als uiterste; een alleenstaande betaalt hetzelfde als de visafslag. Keuze mogelijkheden? Sinds de invoering van de wet gemeentelijke watertaken in 2008 bestaat de mogelijkheid om een gedifferentieerde heffing in te voeren.

7 Conclusies Genoeg aanleiding voor gezamenlijke verkenning van de knelpunten op het industrieterrein Zwolsehoek. De hoofdpunten uit het GRP, Waarbij ik zeker even het risico/kwaliteit gestuurd beheer zou aantippen. Het doel is het riool zo lang mogelijk te laten functioneren tegen de laagst maatschappelijke kosten. Gaat niet om een mooi riool, maar dat het afvalwater afgevoerd wordt naar de zuivering in Tollebeek Door de financiële besparing op beheer kunnen we nu de belangrijke stap zetten om meer direct af te schrijven. Niet meer voor alle grote investeringen een “hypotheek afsluiten”, maar zoveel als mogelijk directe betalen. Hierdoor nemen de schulden af en op termijn ook lagere kosten voor rente en afschrijving. Nu is deze post ca. € 85 euro van de heffing, bij ongewijzigd beleid zou dit bedrag alleen maar toenemen. De Heffing laten we zoals die is, in de praktijk bevalt de heffing. Iets wat goed is moeten we niet wijzigen. Waarom staan we hier? Vaststelling vGRP Bij het vaststellen van het vGRP is de raad van november vastgesteld is gekozen om de discussie over de maatregelen en de rioolheffing te scheiden. Afgesproken is dat in 2011 een voorstel voor de herziening van de rioolheffing aan de raad voorgelegd zou worden. Forse uitdaging De gemeente staat voor een mooie uitdaging om het rioleringstelsel op een aantal onderdelen te renoveren, zodat het voldoet aan de opgelegde normen en beter bestand is om heftige neerslag te verwerken. Huidig tarief? In de huidige situatie betalen zowel huishoudens als bedrijven hetzelfde tarief. De vraag is die je jezelf kunt stellen of dit nog eerlijk is. Als uiterste; een alleenstaande betaalt hetzelfde als de visafslag. Keuze mogelijkheden? Sinds de invoering van de wet gemeentelijke watertaken in 2008 bestaat de mogelijkheid om een gedifferentieerde heffing in te voeren.

8 “Uitkomst brainstorm 30 maart 2016”
Aanzet Probleemanalyse “Uitkomst brainstorm 30 maart 2016” Zwerfvuil Vervuild en stinkend oppervlaktewater Inrichting van de waterlopen Overlast van grondwater Onduidelijkheid over de riolering Discrepantie en voorzuivering Gebrek aan handhaving Om een beeld van de omvang van het probleem te krijgen is op 30 maart gebrainstormd over dit vraagstuk met een delegatie van de BKU / VVU – gemeente – waterschap. Doel was om het probleem te verkennen. Er is heel veel gestickerd en uiteindelijk gerubriceerd in de volgende onderwerpen. Zwerfvuil werd menigmaal benoemd als probleem Het oppervlaktewater is volgens meerdere deelnemers regelmatig vervuild en stinkend. Enkelen spreken over drijvende vissenkoppen. Sommigen spreken verdenkingen uit van bewuste lozingen, anderen zoeken het meer in afspoelend vuil bij het schoonspuiten van kratten, wagens en verharding. Enkele deelnemers maken melding van problemen met de inrichting van de waterlopen. Het gaat onder meer over steile taluds, slechte schouwpaden en verdrinkingsgevaar. Enkele meldingen gaan over grondwateroverlast, al of niet direct achter de dijk. Daarbij wordt melding gemaakt van kwelsloten die in het verleden zijn dichtgegooid terwijl nu blijkt dat ze van nut waren. Enkele deelnemers melden dat de riolering naar hun idee niet goed functioneert. Het gaat over illegale pijpjes met lozingen tot detailconstructies in het verbeterd gescheiden rioolstelsel die anders functioneren dan de bedoeling was. Enkele keren werd gesignaleerd dat bedrijven teveel afvalwater lozen in vergelijking met de heffing die ze betalen, terwijl anderzijds sommige bedrijven zelf voorzuiveren en daardoor minder hoeven te betalen terwijl het waterschap Zuiderzeeland wel moet opdraaien voor het zuiveren van het restafvalwater met daarin de moeilijk verwijderbare componenten Enkelen noemen het gebrek aan handhaving een bron van ergernis omdat het een voedingsbodem geeft voor wetsovertreding. Dat kan gaan over zwerfvuil of over illegale lozingen of over discrepantie of over landjepik richting een waterloop. Hebben wij hiermee de problemen in beeld?

9 Projectmatige aanpak Project Planjaar (vz = voor de zomer; nz = na de zomer) Coördinatie 2016 2017 2018 vz nz Schouw Gemeente Urk Zwerfvuil en bewustwording Bedrijven Kring Urk Riolering in beeld Grondwaterbeheer Waterschap Zuiderzeeland Discrepantie en voorzuivering Maatregelen De geformuleerde knelpunten hebben we als project benoemd en willen we de komende periode op gaan pakken. Dit is een voorlopige aanpak. Naar aanleiding van deze avond willen we kijken of we volledig zijn of dat er bepaalde thema’s onder belicht zijn.

10 Samen Verschillende partijen participeren
Graag de betrokkenheid vanuit de bewoners / bedrijven Denktank / Klankbordgroep ……… De geformuleerde knelpunten hebben we als project benoemd en willen we de komende periode op gaan pakken. Dit is een voorlopige aanpak. Naar aanleiding van deze avond willen we kijken of we volledig zijn of dat er bepaalde thema’s onder belicht zijn.

11 aan een duurzame waterhuishouding voor het industrieterrein Zwolsehoek
Wij werken graag samen aan een duurzame waterhuishouding voor het industrieterrein Zwolsehoek De geformuleerde knelpunten hebben we als project benoemd en willen we de komende periode op gaan pakken. Dit is een voorlopige aanpak. Naar aanleiding van deze avond willen we kijken of we volledig zijn of dat er bepaalde thema’s onder belicht zijn.

12 Waarom staan we hier? Vaststelling vGRP Forse uitdaging
We gaan door op de ingeslagen weg, om het Urker rioolstelsel robuust te maken en dat in staat is om goed hevige neerslag te verwerken. Waarom staan we hier? Vaststelling vGRP Bij het vaststellen van het vGRP is de raad van november vastgesteld is gekozen om de discussie over de maatregelen en de rioolheffing te scheiden. Afgesproken is dat in 2011 een voorstel voor de herziening van de rioolheffing aan de raad voorgelegd zou worden. Forse uitdaging De gemeente staat voor een mooie uitdaging om het rioleringstelsel op een aantal onderdelen te renoveren, zodat het voldoet aan de opgelegde normen en beter bestand is om heftige neerslag te verwerken. Huidig tarief? In de huidige situatie betalen zowel huishoudens als bedrijven hetzelfde tarief. De vraag is die je jezelf kunt stellen of dit nog eerlijk is. Als uiterste; een alleenstaande betaalt hetzelfde als de visafslag. Keuze mogelijkheden? Sinds de invoering van de wet gemeentelijke watertaken in 2008 bestaat de mogelijkheid om een gedifferentieerde heffing in te voeren.


Download ppt "Waterhuishouding Zwolsehoek"

Verwante presentaties


Ads door Google