De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les 10 Respecteer je ouders

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les 10 Respecteer je ouders"— Transcript van de presentatie:

1 Les 10 Respecteer je ouders
Wat doe ik hier vandaag? Ik leer hoe ik in de praktijk mijn ouders, leraren en andere gezagsdragers kan respecteren. Ik weet dat het vijfde gebod twee kanten kent: het vraagt iets van mijzelf maar ook van mijn ouders.

2 Het vijfde gebod: Respecteer je ouders
Les 10 Respecteer je ouders Het vijfde gebod: Respecteer je ouders

3 Les 10 Respecteer je ouders
1 Samuel 14: 23-30 Verteller: Zo schonk de HEER Israël die dag de overwinning. De strijd zette zich voort tot voorbij Bet-Awen. Van de Israëlieten werd die dag het uiterste gevergd, want Saul had de soldaten onder ede bezworen: Saul: ‘Vervloekt wie het waagt om vóór de avond iets te eten, voor ik me op mijn vijanden heb gewroken.’ Verteller: Dus nam niemand ook maar iets te eten. Op een gegeven moment kwamen ze in een dichtbegroeid gebied waar veel bijennesten waren, die dropen van de honing. Maar zelfs toen waagde niemand het zijn hand uit te steken om uit die nesten, die werkelijk boordevol honing zaten, iets te eten te halen, zo bang waren ze voor de vervloeking.

4 Les 10 Respecteer je ouders
1 Samuel 14: 23-30 Verteller: Jonatan had echter niet gehoord dat zijn vader de soldaten een eed had opgelegd. Hij doopte de punt van zijn stok in een honingraat en bracht de honing naar zijn mond. Meteen stonden zijn ogen weer helder. Een van de soldaten sprak hem aan en zei: Soldaat: ‘Uw vader heeft ons dringend bezworen om vandaag niet te eten, ook al hebben we nog zo’n honger.’ Jonatan: ‘Mijn vader stort het land in het ongeluk. Kijk toch hoe helder mijn ogen weer staan nu ik wat van die honing heb geproefd. Als de soldaten vandaag wel hadden gegeten van de buit die ze op de vijanden hebben veroverd, hadden ze een veel grotere overwinning op de Filistijnen kunnen behalen!’

5 Les 10 Respecteer je ouders
Exodus 21:15 Wie zijn vader of moeder mishandelt, moet ter dood gebracht worden.

6 Les 10 Respecteer je ouders
Gezagsdragers

7 Les 10 Respecteer je ouders
Gehoorzamen in alles?

8 Les 10 Respecteer je ouders
Kolossenzen 3: 21 Vaders, vit niet op uw kinderen, want dat maakt ze moedeloos. Efeziërs 6: 4 Vaders, maak uw kinderen niet verbitterd, maar vorm en vermaan hen bij het opvoeden zoals de Heer dat wil.

9 Het gebod geldt ook omgekeerd
Les 10 Respecteer je ouders Het gebod geldt ook omgekeerd

10 Les 10 Respecteer je ouders
Genesis 9:20-23 20 Noach was landbouwer en legde als eerste een wijngaard aan. 21 Hij dronk van de wijn, werd dronken en ging in zijn tent liggen, zonder kleren aan. 22 Toen Cham, de vader van Kanaän, zag dat zijn vader naakt was, vertelde hij dat aan zijn twee broers, die buiten waren. 23 Daarop namen Sem en Jafet een mantel, legden die over hun schouders, liepen achteruit de tent binnen en bedekten het naakte lichaam van hun vader, met afgewend gelaat, zodat zij hem niet naakt zagen.

11 Les 10 Respecteer je ouders
Het doel: liefde

12 Les 10 Respecteer je ouders
Hebreeën 12: 9 en 10 9 Daar komt nog bij dat wij voor onze aardse vaders, door wie we werden opgevoed, respect hadden; hoeveel te meer zullen we ons dan niet onderwerpen aan het gezag van de Vader van alle geesten, en dan leven? 10 Onze aardse vaders berispten ons maar voor korte tijd en naar eigen goeddunken, maar hij berispt ons voor onze eigen bestwil, om ons te laten delen in zijn heiligheid.


Download ppt "Les 10 Respecteer je ouders"

Verwante presentaties


Ads door Google