De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Filmen met je smartphone

Verwante presentaties


Presentatie over: "Filmen met je smartphone"— Transcript van de presentatie:

1 Filmen met je smartphone
Filmtips voor je Smartphone Up en Downloaden van films

2 Filmen met je smartphone
Het bezit van een smartphone is tegenwoordig niets bijzonders meer. Bovendien wordt de kwaliteit van de camera’s van zo’n smartphone elk jaar beter. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat er heel veel foto’s, vaak momentopnames, mee gemaakt worden. Maar wij kunnen meer met de smartphone camera. FILMEN! Een filmpje tijdens een feestje, of als je kleinkind toevallig logeert en er valt iets leuks voor. Snel een filmpje om te delen met vrienden en/of familie. ( of voor jouw lokale omroep ) Er zijn steeds meer accessoires, zoals statief, selfiestick, etc. Soms wordt zo’n filmpje slechts één keer bekeken, maar vaak is het verstandig om ze toch op een veilig plek te bewaren. Het is dan mogelijk het filmpje te bewerken om de beelden meer waarde te geven, zodat het waardevol is ze te behouden. Tijdens deze avond volgen er enkele tips om de smartphone als videocamera te gebruiken. Dus tips om de kwaliteit van de filmpjes te verbeteren. Maar ook om ze veilig te stellen.

3 Tips 1 Hou de smartphone horizontaal ( Landscape )
I.P.V verticaal ( Portret ) Onze Monitoren,Televisies , Beamer’s ,Tablets , hebben een verhouding van 16:9 Dus horizontaal is wat we gewend zijn.

4 Tips 2 Zorg dat je vIngers niet voor de lens komen, plaats ze op de hoeken van de smartphone Druk je ellebogen tegen je lichaam voor stabiliteit Maak gebruik van een muurtje of een boom om tegen aan te leunen Uiteraard is het werken met een statief het beste evt. met afstandsbediening Zorg voor een knik in je armen, dan tril je minder snel

5 Tips 3 Laat de beelden je film maken , dus verplaats je smartphone minimaal. Wil je het beeldpunt veranderen draai dan met je bovenlichaam en laat je voeten staan. Zoom liever niet in !!! . je verliest hierdoor pixels en dus scherpte in het beeld , maar soms kun je niet anders. Beweeg je smartphone langzaam bij het pannen ( links, rechts, links ) snelle bewegingen zijn vervelend om naar te kijken.

6 Tips 4 Zorg ervoor dat je 3 sec. voor de daadwerkelijke scene/opname de camera al laat opnemen en aan het einde ook 3 sec laat doorlopen. Een goede achtergrond is erg belangrijk voor de sfeer van je video ,staan er bijvoorbeeld lelijke uitspraken op de muur waartegen jij je filmen film maakt. Licht. De zon is prachtig om bij zonsondergang/opkomst te filmen om mooie effecten te creëren. Maar tegen de zon in filmen maakt het beeld donker of overbelicht.

7 Tips 5 Beeld scherpte . Voordat je begint te filmen tik dan op het object op je scherm, dan stelt de camera zich hier op scherp hier door kan de lichtsterkte wel veranderen. Geluid. Als alleen een video maakt met geluid eronder, dan is geluid niet belangrijk. Als je er voor kiest om het omgeving ’s geluid te gebruiken, let dan op waar je filmt. Lawaai van een snelweg is een storende factor.

8 Tips 6 De lengte van de film/video. Niemand heeft meer zin om naar een lange video’s te kijken, maar 5 sec is tekort ook om evt. te monteren. Filmen betekent grote bestanden , zorg dus dat je genoeg opslagruimte hebt en je smartphone volledig opgeladen is. Zorg voor een back-up als je klaar bent

9 Tips 7 Heb je tijd maak dan een proefopname en kijk ter controle naar de belichting, focus en beeldtotaal. De microfoon van je smartphone is een omgevingsmicrofoon, deze registreert dus heel veel omgevingsgeluid zoals wind , brom/lawaai van machines , mensen enz. Kies dus voor een rustige omgeving als dit mogelijk is. Ga daarom niet te ver van je onderwerp staan bij je interview. Je kunt ook een dasspeldmicrofoon gebruiken. Een handmicrofoon bij een interview. Of ga bij een presentatie bij een geluidsbox staan.

10 Tips 8 Maak de scenes niet te lang en probeer uit verschillende hoeken te filmen , dit maakt de film leuker en interessanter. Probeer altijd na te denken over de 7 basis principes van film en fotografie, dit zijn ruimte, lijnen, vorm, tone, kleur, beweging en ritme.

11 Tips 9 Tips voor als je gaat vloggen.
Gebruik van een selfiestick hierdoor kom je zelf in beeld of kun je over mensen heen filmen enz.. Als je beelden gaat delen denk er dan wel aan dat je collega’s je baas, klanten of toekomstige werkgevers jouw beelden ook kunnen zien in zwemkleding en negatieve uitlatingen of als je gekke dingen doet het ligt dan wel vast. Maar kijk ook waar je staat, er zijn gevallen bekend waarbij mensen te enthousiast een shot wilden maken en dit niet overleefden.

12 Tips 10 Lamp ! Wil je in het donker filmen ? Div. mogelijkheden met led verlichting los maar ook op jouw smartphone. Aparte lens voor op je smartphone voor het inzoomen of scherp stellen. Mobile cases waarmee je ook onder en/of in het water kunt filmen.

13 Tips 11 de videomontage De videomontage begint al voor het filmen.
Voor je film bedenk je evt. een verhaal lijn. Hoe kun je het dan het beste monteren Voor wie ( familie, vrienden of iedereen ). De kijker vult beelden zelf in/bij in zijn hoofd ( bv. auto ongeluk ). Wees terughoudend met muziek en effecten, probeer harde overgangen te maken. Maak een totaal shot/beeld van wat je Wildt filmen + en tussen beelden. Gebruik evt. een inleiding’s gesprek.

14 Tips12 Maak deze tussen beelden die je verhaal ondersteunen, later evt. met teksten er overheen, gesproken tekst ( voice-over ). Gebruik rechten-vrije muziek ( buma stemra ). Kijk naar de sfeer die je in de film wilt uitstralen, die ook past bij wat de gemiddelde kijker prettig vindt. Muziek kan je film maken maar ook afbreken. Zodra er gesproken wordt in de film zorg dan dat de muziek geheel of slechts als zachte achtergrond muziek te horen is.

15 Tips 13 Zorg voor een goed montage programma.
Dat kan een app op je mobiel zijn of op je laptop. Of direct live via you-tube en andere app ’s. Monteer kort en snel met mooie beelden. Montage op je laptop/pc geeft veelal meer mogelijkheden. Monteren en plaatsen. Hierover volgende keer meer.


Download ppt "Filmen met je smartphone"

Verwante presentaties


Ads door Google