Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
1
Inzaaien grasvegetatie
2
Morfologie Grassen onderscheiden zich van elkaar door hun bovengrondse kenmerken. Voor grasvelden zijn hoofdzakelijk de vegetatieve delen van belang. De bloeiwijzen zijn slechts kort aanwezig of hebben helemaal geen kans om zich te ontwikkelen. De planten hebben twee manieren om zich te vermeerderen: generatief – generatief door middel van zaad; vegetatief – vegetatief door middel van stengels die overwinteren en in het voorjaar uitlopen.
3
Morfologie
4
Kiemen graszaad Om te kunnen groeien heeft zaad het volgende nodig:
voldoende zuurstof (het zaad is niet in staat tot fotosynthese en verbruikt dus zuurstof) De juiste temperatuur (tussen 12 en 20 graden) Voldoende vocht.
5
Fotosynthese (1) Water + koolstofdioxide + licht --> zuurstof + glucose Het doel van de fotosynthese is het maken van suiker (glucose) en het maken van het gas zuurstof (O2). Om de fotosynthese te kunnen uitvoeren heeft een plant drie dingen nodig: water via de wortels van een plant, koolstofdioxide (CO2) via de huidmondjes in de bladeren (zon)licht voor de energie. Zonder licht kan een plant niet aan fotosynthese doen
6
Fotosynthese (2) Verbranding
Een plant verbruikt energie, net als een mens. Deze energie kan een plant vrij maken door bijvoorbeeld glucose te verbranden, waarbij de afvalstof koolstofdioxide vrij komt. Glucose + zuurstof --> water + koolstofdioxide + energie Het resultaat is dat gedurende de dag wanneer de plant zowel aan verbranding doet als aan fotosynthese, er twee kanten op gaswisseling van zuurstof en koolstofdioxide plaats vindt. 's Nachts vindt er geen fotosynthese plaats. Verbranding nog wel. 's Nachts gebruikt de plant dus zuurstof en geeft koolstofdioxide af.
7
Wortelgroei Eigenschappen van wortelgroei
Wortels zorgen voor verankering van de plant in de grond. Wortels zorgen voor opname van vocht en voedingsstoffen. Vocht: Diep wortelgestel maakt plant minder kwetsbaar in droge perioden. Voedingsstoffen: Voor opname van voedingsstoffen is een uitgebreid wortelgestel in bovenste bodemlaag van belang.
8
Periode aanleg gras Voorjaar: Men zaait bij vochtig en groeizaam weer vanaf half april tot eind mei. Vooral de nachttemperaturen zijn van groot belang voor een goed resultaat (niet te koud) Nazomer: Dit is de beste periode om gras aan te leggen. Voordeel Nadeel Voorjaar april – mei Eerder gewenst resultaat - Slechte kieming door nachtvorst - Eenjarig onkruid groeit snel en kan zorgen voor verstikking jong gras Nazomer augustus – oktober - minder last van onkruid en door de langere, vochtige en warme nachten kiemt het graszaad snel en gelijkmatig
9
Grassoorten Grassoorten hebben verschillende eigenschappen die ze meer of minder geschikt maken voor bepaalde toepassingsgebieden. De keuze van een grassoort voor een toepassingsgebied is afhankelijk van de eisen die de gebruiker eraan stelt.
10
Grassoorten Overzicht verschillende grassoorten, toepassingsgebieden en eigenschappen.
11
Samenstelling grasmat
Welke grassoorten ga jij samenstellen in de volgende situatie Bij een voetbalveld? Op de green bij een golfterrein? In een doelgebied op een voetbalveld, waar over 8 weken weer wordt gespeeld? In een bostuin?
13
Grassoorten
14
Type gazon Siergazon Speelgazon Sportgazon Schaduwgazon
15
Type gazon Siergazon Mooi om naar te kijken, maar niet om op te lopen. Het bestaat uit fijne grassoorten, zoals struis- en (rood)zwenkgrassen. Speelgazon Geschikt om op te lopen en om op te spelen. Dit is het meest gebruikte gazontype. Het bestaat uit een mengsel van fijne en grovere grassoorten, zoals zwenk-, struis-, beemd- en Engels raaigras.
16
Type gazon Sportgazon Een sportgazon kan zwaar belopen worden.
Het grasmengsel bestaat voornamelijk uit grovere grassoorten, zoals veldbeemdgras en Engels raaigras. Schaduwgazon Dit gras gedijt in de schaduw en is bestand tegen droogte. Het mengsel bestaat uit rood- en veldbeemdgras. Bij een gazon op vochtige plekken en zware grond is ruwbeemdgras beter.
17
Vragen?
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.