De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Regionale Visie Werklocaties

Verwante presentaties


Presentatie over: "Regionale Visie Werklocaties"— Transcript van de presentatie:

1 Regionale Visie Werklocaties
Noord-Limburg Bedrijventerreinen

2 Programma POL 2014 Analyse Visie en Werkwijze uitvoeringsprogramma
afstemmingsprotocol

3 POL 2014 Bestaande voorraad uitgangspunt
Nieuw aansluiten op marktvraag Dynamisch voorraad beheer Regionale uitwerking POL2014 neemt als vertrekpunt de ladder voor duurzame verstedelijking. In de basis eerst kijken naar bestaand vastgoed of bestaande voorraad. Het gaat er om kwaliteit toe te voegen en niet blind nieuwe zaken tot ontwikkeling te brengen. Voor toekomstige plannen wordt bekeken of er behoefte aan is en of het binnen bestaande voorraad gerealiseerd kan worden. Is dat niet het geval dan wordt bekeken welke nieuwe locatie het beste voldoet aan de marktvraag. Ook bestaande plancapaciteit wordt opnieuw beoordeeld. Bepaalde reserves kunnen in de huidige tijd wellicht niet meer voldoen aan de marktvraag en voegen daarmee geen kwaliteit toe.

4 Analyse bedrijventerreinen
Gemiddeld 31 ha uitgifte per jaar Ongeveer 50% bovenregionaal Restcapaciteit goed voor 12 jaar Leegstand rond frictieleegstand Proces gestart met een analyse van de huidige voorraad. Het gaat dan om bestaande uitgegeven terreinen (en restcapaciteit op deze terreinen) en de planvoorraad die nog tot ontwikkeling gebracht moet worden. Voor de gehele regio is per gemeenten een overzicht gemaakt van de voorraad. Daarmee is duidelijk geworden welke mogelijkheden er voor de regio nog zijn en op welke punten wijzigingen opgepakt kunnen worden. Regio beschikt over 2550 ha waarvan nog 180 ha plancapaciteit is. Daarnaast is er op de bestaande terreinen nog 435 ha uitgeefbaar. Grote taak van de regio is de 615 ha bedrijventerrein die als verouderd bestempeld is en waar herstructurering opgepakt zou moeten worden. Belangrijk is wel dat de huidige voorraad goed in gebruik is. De leegstand is beperkt en ligt rond het frictieniveau. Een leegstandspercentage van 5% is wenselijk om beweging in de markt te houden. Natuurlijk zijn er concentratieplekken waar de leegstand een probleem is. Dat zijn de punten die in herstructureringsprogramma’s opgepakt dienen te worden maar over het algemeen doet noord limburg het goed voor wat betreft de bedrijventerreinenvoorraad. Schrappen is niet direct aan de orde. Wel zal voor sommige plannen opnieuw bekeken moeten worden of deze voldoen aan marktvraag en kwaliteit toevoegen voor de regio.

5 Analyse bedrijventerreinen
Bedrijfsdynamiek Groei op bestaande locatie Verplaatsing en opwaardering Verplaatsingsdynamiek Verplaatsing vooral binnen gemeente / regio Beperkt nieuw vestigers van buiten de regio Er ontstaat ruimtevraag door twee bewegingen. Eén de ontwikkeling van een bedrijf. Een bedrijf groeit op zijn huidige plek en begint de kavel intensiever te benutten waar mogelijk. We bereiken een moment waarbij het bedrijf niet meer vooruit kan op de huidige kavel waarna het bedrijf vertrekt. De locatie blijft leeg achter. Goed gelegen locaties worden opnieuw ingevuld. Anders volgt waarschijnlijk sloop en komt een hoogwaardiger pand terug. Dit is een dynamiek die vooral voor herstructurering van belang is. Een tweede beweging is de verplaatsingsdynamiek. We zien dat bedrijven die verplaatsen in de meeste gevallen dat op zeer kleine afstand doen. De meeste bedrijven verplaatsen niet buiten de gemeente/regio. Daarom is aandacht voor de bestaande bedrijvigheid erg van belang. Als regio ook de afspraak dat individuele gemeenten voor dit contact (en inventarisatie ruimtebehoefte) verantwoordelijk zijn. Alleen het beperkt aantal bedrijven dat zich van buiten de regio komt vestigen willen we op regionale schaal oppakken. Het gaat dan ook vaak om grote bedrijven die je op regionale bedrijventerreinen dient te huisvesten.

6 Visie en werkwijze bedrijventerreinen
Vertrekpunt zijn de bestaande bedrijventerreinen intensiveren en beter benutten herstructurering heeft prioriteit verouderde locaties inruilen voor nieuw Nieuwe plannen zijn mogelijk, maar beperken huidige planvoorraad beoordelen en faseren nieuw acquisities op bovenregionaal terrein saldering is, bij realisatie nieuw, noodzakelijk Uitzondering Milieucategorie 5 Watergebonden bedrijvigheid bestaande bedrijventerreinen: ontwikkel toekomstvisie voor de terreinen maak inzichtelijk waar nog ruimte is kijk naar parkmanagement, onderhoud en BIZ herstructurering: momenteel staan volledige terreinen op de herstructureringsagenda vaak gaat het echter om kleinere delen van het terrein maak de herstructureringsopgave inzichtelijk zodat de totale omvang van de opgave beter in beeld komt Baken daarbij de rol overheid versus ondernemer/eigenaar goed af nieuwe ontwikkeling: grote acquisities landen in Greenport Venlo gebied doorgroei grootschaligheid in Venray mogelijk gemaakt voor bestaande bedrijvigheid saldering bij nieuwe ontwikkeling noodzakelijk uitzonderingen: hoge milieucategorie 10%-regel watergebonden bedrijvigheid

7 Ruimtebehoefte bestaande bedrijven
Niet mogelijk dan …. Niet mogelijk dan …. Niet mogelijk dan ….

8 Nieuw vestiger buiten de regio
Niet mogelijk dan …. Niet mogelijk dan …. Niet mogelijk dan ….

9 Uitvoering bedrijventerreinen
Actie Actor(en) Termijn Inzicht bedrijventerreinen Lokaal 2017 – 2018 Toekomstvisie per bedrijventerreinen Aanscherpen herstructureringsopgave Fasering planvoorraad Regionaal 2017 Inzicht specifieke ruimte Monitoring 2017 – continu Enkele zaken zijn al in uitvoering. Zo zijn we bezig met het verkrijgen van inzicht in de hoge milieucategorie en watergebonden bedrijvigheid. Op korte termijn zal ook begonnen worden met het opnieuw beoordelen en faseren van de planvoorraad. Beide taken pakken we op regionaal niveau op. Op lokaal niveau is het van belang dat iedere gemeente afzonderlijk haar eigen voorraad in beeld krijgt. Het gaat dan om een toekomstvisie van het terrein en de aanpak van de herstructurering. De monitor wordt samen met de provincie gemaakt. We willen ieder jaar kunnen zien welke resultaten geboekt zijn ten aanzien van de plancapaciteit, herstructureringsopgave en beperking van de leegstand.

10 Afstemmingsprotocol Informeren Afstemmen Instemmen
Iedere gemeente informeert over plannen die spelen Gaat om plannen waarbij saldering niet aan de orde is Afstemmen Plan met saldering binnen eigen gemeente Transformatie waarbij ander POL thema speelt Instemmen Verplaatsing binnen de regio (ivm optimale locatie) Ontwikkeling en realisatie nieuwe (plan)voorraad Jaarlijkse monitor Mandaat voor besluitvorming. Alle zaken eerst in afzonderlijke college’s zodat bestuurder met mandaat kan spreken. PHO Ruimte stelt vast, RCO Ruimte bereid voor! Indien geen consensus wordt bereikt kan casus team worden ingeschakeld (onafhankelijk advies) Elkaar aanspreken als de regels niet worden nagekomen. Provincie kan ook instrumentarium inzetten om zaken terug te draaien.

11 Vragen?

12 Vragen?

13 Casus 1: Bedrijf aan de rand van een bedrijventerrein heeft ruimtebehoefte
Intensiveren op eigen kavel kan altijd. Individuele gemeente regelt dit. Geen saldering binnen dynamisch voorraad beheer. Via 10% regel kan een beperkte uitbreiding aan de rand vorm gegeven worden. Bedoeld voor efficiëntere inrichting van de kavel Individuele gemeente regelt dit. Geen saldering binnen dynamisch voorraad beheer. Grotere uitbreiding (> 10%) kan worden vormgegeven. Individuele gemeente pakt dit op met melding aan de regio. Er dient wel gesaldeerd te worden via dynamisch voorraad beheer. Kan dat niet binnen de eigen gemeente dan salderen met areaal regiogemeente.

14 Casus 2: Bedrijf midden op het bedrijventerrein heeft ruimtebehoefte
Intensiveren op eigen kavel kan altijd. Individuele gemeente regelt dit. Geen saldering binnen dynamisch voorraad beheer. Kleinschalig tot 1 hectare Lokaal georiënteerd bedrijf (werkgelegenheid, binding, etc.) 10% regel kan niet worden toegepast vanwege de ligging. Bedrijf zal in dit geval zelf buurkavels moeten kopen. Geen saldering binnen dynamisch voorraad beheer. Verplaatsing naar ander vrij bedrijventerrein of uitbreiding van dit bedrijventerrein noodzakelijk. Individuele gemeente pakt dit op in afstemming met de regio. Er dient gesaldeerd te worden via dynamisch voorraad beheer. Kan dat niet binnen de eigen gemeente dan salderen met areaal regiogemeente.

15 Casus 3: Bedrijf midden op het bedrijventerrein heeft ruimtebehoefte
Intensiveren op eigen kavel kan altijd. Individuele gemeente regelt dit. Geen saldering binnen dynamisch voorraad beheer. Grootschalig 6 hectare wil doorgroeien naar 12 hectare Logistieke onderneming Regionale locaties voor aangewezen 10% regel kan niet worden toegepast vanwege de ligging. Bedrijf zal in dit geval zelf buurkavels moeten kopen. Geen saldering binnen dynamisch voorraad beheer. Verplaatsing naar regionaal aangewezen grootschalige logistieke locaties. Wordt op regionaal niveau opgepakt. Via een nieuw voor oud regeling proberen de achterblijvende locatie weer geschikt te krijgen voor de markt. Bekijken welke financiële verevening ingericht kan worden Regionaal logistiek bedrijventerrein


Download ppt "Regionale Visie Werklocaties"

Verwante presentaties


Ads door Google