De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

JEUGDWERK NGK NUNSPEET

Verwante presentaties


Presentatie over: "JEUGDWERK NGK NUNSPEET"— Transcript van de presentatie:

1 JEUGDWERK NGK NUNSPEET
Goedenavond allemaal. Graag wil ik jullie wat meer vertellen over het jeugdpastoraat. Als jeugdwerkers samen met de jeugdouderlingen hebben we de afgelopen tijd eens goed gekeken naar de pastorale zorg voor onze jeugd. Inmiddels hebben we een plan van aanpak ontwikkeld waar we u via deze presentatie graag van op de hoogte willen brengen.

2 Wat is jeugdpastoraat? ‘Herder’ zijn, meelopen, klankbord en vraagbaak voor jongeren willen zijn Ander woord: Zielzorg Doel is: Er zijn voor de jongeren! Als we het hebben over pastorale zorg voor onze jongeren, spreken we dus over jeugdpastoraat. Misschien is het goed om deze term eerst even toe te lichten. We moeten samen met de jongeren optrekken en ze zo helpen te groeien in hun (geloofs-)leven. Onze kinderen worden gedoopt. De ouders zijn in de 1e plaats verantwoordelijk voor de zielzorg van hun kinderen. Maar als gemeente hebben we vanaf de doop ook de taak deze kinderen te helpen in hun verdere leven. Pastoraat sluit hier helemaal bij aan. Het jeugdpastoraat is van belang om jongeren te helpen/te ondersteunen bij de vragen die zij tegenkomen in hun (jonge) leven. Doel is niet om de jongere in de kerk te houden of te halen. Nee, het doel is om er voor hen te zijn! En hierdoor iets van Gods liefde voor hen te laten zien.

3 Huidige situatie Veel jongeren moeten bezocht worden
Lastige gesprekken Sommige jongeren hebben veel ‘lijntjes’, anderen verliezen we uit het oog De jeugdouderlingen moeten veel jongeren bezoeken Er volgen vaak lastige gesprekken, dit komt vaak doordat er weinig band is met de jongeren. Het is makkelijker om op bezoek te gaan bij een jongere die nog op catechisatie of club komt, dan bij een jongere die nergens meer komt. Dit betekent dat de jongere die naar club of catechisatie gaat, daarnaast ook nog eens bezoek krijgt. En dat we de jongere die nergens heen gaat uit verder het oog verliezen.

4 Opzet nieuwe vorm Pastoraat wordt uitgevoerd door:
Clubleiders en catecheten (Basis Pastoraat) Team van pastoraal werkers (Pastoraat) Specifieke problemen worden per geval bekeken en opgepakt door mensen met meer kennis/ervaring (Plus Pastoraat) Het geheel wordt aangestuurd door een Kernteam; zij houden het totaal overzicht en voorkomen dat er jongeren geen ‘lijntje’ hebben. Hoe gaan we dit dan doen? Vertel eerst: We hebben de afgelopen periode gekeken naar verschillende vormen van jeugdpastoraat. Hierbij hebben we diverse gesprekken gevoerd, ook met andere gemeenten. We hebben daarbij rekening gehouden met de huidige werkwijze en structuur in onze kerk; naar de ouderlingenbezoeken, de clubs en de catechisatie. Dan de opzet zoals die op de sheet staat toelichten! Als we deze nieuwe opzet in een kleine organogram zetten, ziet deze er als volgt uit: (klik naar volgende pagina)

5 Nieuwe situatie in schema
Kernteam Clubwerk Catechisatie JPW-team Plus Pastoraat De nieuwe situatie zoals we die voor ogen hebben ziet er dan zo uit. Bovenaan ziet u het kernteam, daaronder hangen direct het clubwerk, de catechisatie en het JPW-team. Daarnaast spreken we bij specifieke problemen van Plus Pastoraat. Ik zal het schema kort toelichten per onderdeel.

6 Basis Pastoraat - Club/Catechisatie
Kernteam Clubwerk Catechisatie JPW-team Plus Pastoraat Basis Pastoraat - Club/Catechisatie Jongeren die in beeld zijn bij club en/of catechisatie. Deze ‘lijntjes’ vormen de basis van het jeugdpastoraat Relatiegericht werken is hierbij erg belangrijk! Binnen het clubwerk en de catechisatie liggen veel goede banden tussen de leiders en tieners. Deze banden zijn erg waardevol! We moeten erg zuinig zijn op die lijntjes. De ene jongere zal naar een clubleider stappen als er iets is (waar hij/zij mee zit). En een andere jongere gaat naar de catecheet. Prachtig! We willen per jongere in beeld zien te krijgen met wie hij/zij een goede band heeft; oftewel een lijntje. Dit zullen we binnenkort met de clubs en catecheten in kaart gaan brengen. Doel: Dit willen we in beeld brengen om te voorkomen dat er jongeren geen lijntje hebben, MAAR OOK om te voorkomen dat we dubbel bezig zijn. (BASIS PASTORAAT)

7 Kernteam Clubwerk Catechisatie JPW-team Plus Pastoraat Pastoraat - JPW team De jongeren die niet (meer) in beeld zijn bij club en catechisatie Het JPW-team bestaat uit leden die ‘feeling’ met jongeren hebben (o.a. jeugdouderlingen) Jongeren die niet op club komen of naar catechisatie gaan hebben daar dus geen lijntjes. Vaak hebben deze jongeren nog wel contacten of anders gezegd lijntjes in de kerk. Bijvoorbeeld met oud club leiders of catecheten. Daarom zullen we bij deze groep per persoon gaan kijken wie er wel nog een lijntje met hen heeft. Hierbij wordt een team van jeugdpastoraal werkers betrokken. (PASTORAAT)

8 Kernteam Clubwerk Catechisatie JPW-team Plus Pastoraat Plus Pastoraat Dit betreft problemen waarbij professionele kennis vereist is (denk aan eetproblemen, homofilie, suïcideneigingen, etc.) Doorverwijzen en contact houden Kennis van sociale kaart is hierbij belangrijk In het Plus Pastoraat gaat het om specifieke problemen waarbij het basispastoraat niet toereikend is. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld eetproblemen. Wanneer dit speelt is het van belang dat de jongere hierbij wordt begeleid, maar ook wordt doorverwezen naar professionele hulp indien nodig. Dit betekent niet dat het jeugdpastoraat hier op houdt. Nee, juist dan moeten we moeten contact blijven houden met deze jongere. Dit is Plus Pastoraat. Kennis van de sociale kaart is hierbij van belang, om de jongere te kunnen doorverwijzen naar professionele hulp.

9 Kernteam Totaaloverzicht
Plus Pastoraat Clubwerk Catechisatie JPW-team Kernteam Totaaloverzicht Het kernteam zal per jongere in kaart brengen: Welke ‘lijntjes’ hij/zij heeft in de kerk Eventuele aandachtspunten Biedt ondersteuning aan de clubleiders, catecheten en JPW-ers Het kernteam heeft het totaaloverzicht over het jeugdpastoraat. Het kernteam coördineert de betrokken mensen. Belangrijk voordeel van een zogenaamd ‘kernteam’ is dat er op deze manier mensen zorg dragen voor het geheel. Zij hebben inzichtelijk wie met wie contact heeft en zij begeleiden waar nodig. Andere taak van het kernteam is om contact te houden met de wijkouderlingen. U kunt zich voorstellen dat bijvoorbeeld ziekte van een ouder, belangrijk informatie is voor het jeugdpastoraat. Deze samenwerking zal daarom belangrijk zijn.

10 Voordelen nieuwe vorm Door de duidelijke structuur is iedere jongere in beeld Relatief makkelijk in te passen in huidige werkwijze Aandacht voor specifieke problemen goed ondervangen door JPW-team en Plus Pastoraat Meer aansturing en overzicht Het voordeel van de nieuwe opzet zit hem met name in de structuur. We willen voorkomen dat we de jongeren uit het oog verliezen. (en dat de jongeren God uit het oog verliezen) Op dit moment ligt het bezoeken van ongeveer 70 jongeren van boven de 18 jaar bij de drie jeugdouderlingen. Dit is een zware belasting. Daarbij komen nog de jongeren die niet of nauwelijks een club of catechisatie bezoeken. Het is niet haalbaar om jaarlijks met al deze jongeren contact te hebben. Met de nieuwe structuur is er meer mogelijk. In de nieuwe opzet gaan we vanaf de leeftijd van 12 jaar per jongere zoals gezegd bekijken welke lijntjes er zijn. Er is op een goede manier aandacht voor specifieke problemen, in de leeftijd van 12 t/m 25 jaar. Meer aansturing en overzicht, doordat deze taak specifiek bij het kernteam ligt. (bijhouden van een administratie)

11 Aandachtspunten nieuwe vorm
Zoeken van geschikte JPW-ers (man/vrouw) Relatiegericht werken vraagt extra aandacht bij club en catechese (toerusting) Afstemming tussen club/catechisatie/JPW-team/Kernteam Overleg met kernteam en kerkenraad Focus is: Het doorgeven van God liefde voor de jongeren! We zullen de komende periode bezig gaan met het JPW team. Overleg tussen de wijkouderlingen en het kernteam is van groot belang.

12 BEDANKT!


Download ppt "JEUGDWERK NGK NUNSPEET"

Verwante presentaties


Ads door Google