De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zorg op afstand.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zorg op afstand."— Transcript van de presentatie:

1 Zorg op afstand

2 ZORA Zora Dementie huis Emmen.
Wat is de toegevoegde waarde van de inzet van Zora. Bedenk bij welke zaken bij cliënten kan Zora worden gebruikt? Denk hierbij ook aan dementiehuis in Emmen (als de batterijen van Zora opgeladen zijn , bv Bewegen op muziek, muziek luisteren, geheugentrainingen, interactie, plezier! -Zie je ook nadelen? Kosten ,-

3 Zorg op afstand Bij het verlenen van zorg op afstand wordt er dus onderscheid gemaakt tussen "formele en informele zorgverleners". Wat is het verschil tussen beiden? Maak gebruik van internet om bovenstaande termen te verklaren!

4 Jouw hart voor de zorg Nieuwe technologieën veranderen de zorg voor zorgvragers, maar ook voor zorgverleners. Bekijk hier beneden de animatiefilm "Jouw hart voor de zorg" en beantwoordt daarna individueel de onderstaande vragen. Jouw hart voor de zorg" Wat levert het gebruik van nieuwe technologie op voor meneer en mevrouw de Vries? Wat betekent dit voor de zorgverleners? Wat vind jij (op dit moment in de module ZOA) van nieuwe technologie in  de zorg

5 Wat is zorg op afstand? Misschien lijkt het wat raar, maar zorg op afstand brengt de zorg dichter bij de cliënt. Dichterbij zijn of haar behoeften, dichterbij het echte leven van mensen thuis. Daarmee sluit zorg op afstand aan bij een moderne visie op zorg. Het is bij uitstek een manier om niet zozeer uit te gaan van beperkingen van mensen, maar van hun mogelijkheden. Zelfstandigheid, zelfredzaamheid en zelfsturing door de cliënt zijn daarbij sleutelbegrippen. Zorgverleners doen in deze visie veel meer dan "zorg leveren". Zij krijgen vooral ook een ondersteunende en begeleidende taak. ZOA is een hulpmiddel om mensen te helpen de regie over hun eigen leven te behouden. het einde van deze ontwikkeling is nog niet in zicht!

6 betaalbaar Niet alleen een mooi idee, maar pure noodzaak!
De zorg wordt onbetaalbaar in ons land. Verandering is noodzakelijk; we staan voor een grote maatschappelijke uitdaging om de zorg up-to-date te houden én de kwaliteit ervan te waarborgen.

7 Voordelen voor zorgvragers:
Veiligheid: - Een groot deel van de zorgvragers ervaart een toename van veiligheid. - Mantelzorgers, thuiszorgmedewerkers en centralisten zeggen ook dat het gevoel van veiligheid bij zorgvragers is toegenomen. -Mantelzorgers voelen zich geruster door de aanwezigheid van een videonetwerk (beeldschermzorg).

8 Voordelen voor zorgvragers:Zelfredzaamheid:
- Veel zorgvragers vinden dat hun zelfredzaamheid is toegenomen - Ze hebben minder fysieke professionele hulp nodig. - Ze hebben minder behoefte aan hulp door mantelzorgers. - Veel mantelzorgers zeggen dat zorgvragers minder vaak een beroep op hen doet.

9 Contactmogelijkheden:
- Door een videonetwerk is er meer contact met anderen, bijvoorbeeld familie op afstand. - De bereikbaarheid van zorgverleners is verbeterd. - Veel mantelzorgers zeggen zich meer ondersteund te voelen.

10 Zelfstandigheid: -Veel zorgvragers zeggen dankzij het videonetwerk langer thuis te kunnen blijven wonen. - Een derde van de zorgvragers zegt dat de zelfstandigheid  echt is toegenomen. - Zorgverleners hebben ook de ervaring dat mensen langer thuis kunnen blijven.

11 Voordelen voor zorgverleners:
Aanwezigheid: •- Zorgcentralisten en thuiszorgmedewerkers zeggen dat ze de situatie van de zorgvrager veel beter kunnen inschatten dan   alleen bij telefonisch contact. •- Men kan sneller signaleren of het minder goed gaat met een zorgvrager. •- Men kan sneller beoordelen of er hulp noodzakelijk is.

12 Contactmogelijkheden:
- Zorgverleners zeggen dat het fijn is om ook oogcontact te hebben. - Men vindt het handig dat zorgvragers ook dingen kunnen laten zien. - Men vindt het prettig om in de kamer van de zorgvrager te kunnen kijken.

13 De rol van zorg op afstand bij de veranderingen.
Kwetsbare mensen met een lichte zorgvraag moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen in de eigen omgeving. Mensen wonen dan in de eigen woning of in een kleinschalige voorziening met waar nodig professionele hulp die gepland of op oproep beschikbaar is.

14 Beantwoordt de onderstaande vragen.
1. Wat zijn de twee belangrijkste redenen waarom de zorg moet veranderen? 2. Waardoor komt het dat zorgvragers en mantelzorgers zich veiliger voelen? 3. Wat betekent de "toename van zelfredzaamheid" voor de zorgvragers en mantelzorgers? 4. Wat is het grootste voordeel van toename van de zelfstandigheid?

15 Ontwikkelingen De ontwikkelingen gaan heel snel in de technieken die gebruikt kunnen worden in de zorg, bijvoorbeeld bij ZOA. We hebben gezien dat het noodzakelijk is en, mits goed toegepast, veel voordelen heeft. Om een indruk te krijgen hoe snel de ontwikkelingen in de techniek gaan kun je kijken naar onderstaande video. Jullie hebben misschien allemaal een smartphone die "slimmer” is dan een computer uit de tijd van de video! Smartphones worden tegenwoordig ook gebruikt bij zorg op afstand en bij veel andere toepassingen van "techniek in de zorg"! Bekijk de onderstaande video   telefonie"lang geleden"

16 Ontwikkelingen: - De vraag naar zorg neemt toe door de vergrijzing en het stijgend aantal chronisch zieken. - De Nederlandse bevolking wordt steeds diverser. - Het aantal professionele zorgverleners neemt af. - Mantelzorgers en vrijwilligers staan onder druk.

17 zelfstandigheid - Mensen hebben behoefte aan een grotere zelfstandigheid. - Mensen die zorg nodig hebben willen zoveel mogelijk in hun eigen omgeving blijven. - Zorgvragers willen meer invloed op keuze en verloop van zorgprocessen. - Zorgvragers vragen om meer zelfstandigheid en minder toezicht en bureaucratie.

18 veranderingen De maatschappelijke verandering vraagt om creatieve en toekomstbestendige oplossingen. Meer van hetzelfde zal niet meer werken; het moet echt anders! Zorg op afstand is daarbij een middel, niet meer en niet minder. Techniek is het middel en passende zorg is het doel! De klassieke wijkverpleegkundige die op de fiets door de buurt gaat krijgt een andere rol!

19 Wat levert zorg op afstand concreet op?
Allereerst verwacht men winst te boeken op het terrein van kwaliteit van zorg. Het gevoel van veiligheid en zelfstandigheid zou bij zorgvragers moeten toenemen. Ze worden naar verwachting zelfredzamen en hun vraag naar zorg verandert. minder inzet van professionele zorg nodig is dan nu. Zorgorganisaties moeten straks met een zelfde aantal professionals  meer mensen goed kunnen bedienen. Een derde verwachting is dat het werk van professionals aantrekkelijker wordt. Dat was toen! Sinds enige tijd worden robots gebruikt om operaties uit te voeren, nu nog bediend door mensen. Een camera vergroot het beeld/zicht van de chirurg. De instrumenten zijn vrij van trillingen!  De stap naar een echte zorgrobot die zorgvragers kan ondersteunen bij allerlei taken is klein.

20 filmpje

21 Zoek op wat het volgende betekent
Beeldschermzorg leefstijlmonitoring Zelfmanagement Digitale communities

22 Cure en Care: Cure Cure betekent "genezen". Via een beeldscherm contact met de huisarts, specialist of een andere zorgverlener voor een consult. Cure is sterk in opkomst. Een aantal huisartsen experimenteren met "consult op afstand!" Care Care betekent "zorgen". Denk hierbij bijvoorbeeld aan hulp bieden bij het innemen van medicijnen of het oplossen van problemen waarbij niet direct de fysieke aanwezigheid van een zorgverlener gewenst is.


Download ppt "Zorg op afstand."

Verwante presentaties


Ads door Google