De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het managen en monitoren van de energievoorraad in de bodem

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het managen en monitoren van de energievoorraad in de bodem"— Transcript van de presentatie:

1 Het managen en monitoren van de energievoorraad in de bodem
GeoComfort BV, Jeffrey Siemes

2 Beheren Bouwen Bedenken

3 Agenda ATES, hoe werkt dat ook alweer?
Succesfactoren en aandachtspunten Tips voor het succesvol monitoren en managen van een ATES-systeem Datacenters hebben toch alleen koelvraag, hoe kom ik dan in balans? Ik ben al in onbalans, geen koelvermogen beschikbaar, provincie dwangsom. Hoe kan ik dit voorkomen in de toekomst?

4 Wat is ATES? Wat is ATES? ATES staat voor Aquifer Thermal Energy Storage. In Nederland beter bekend als WKO (Warmte Koude Opslag). Warmte- koude opslag (WKO) is een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. Waar slaan we dit dan op? WKO techniek gebruik hiervoor het grondwater in watervoerende (zand) pakketten, zogenaamde aquifers.

5 Watervoerende pakketten

6 Dwarsdoorsnede Nederland

7 Monobron -en doubletsystemen
Waken voor “kortsluiting”

8 WKO bij DC (herfst / lente)
Herfst / Lente bedrijf: Vrije koeling

9 WKO bij DC (winter) Winter bedrijf: Vrije koeling Koude bron laden

10 Koelen met vrije koeling en WKO
WKO bij DC (zomer) Zomer bedrijf: Koelen met vrije koeling en WKO

11 Succesfactoren Oneindige hoeveelheid ‘gratis’ koelwater beschikbaar
Kost weinig energie om op te pompen PUE<1,1 Meer Power to IT Onafhankelijk van buitencondities koelen Maakt opslaan van energie en hergebruik van restwarmte mogelijk

12 Aandachtspunten beheerfase
Beschikbaarheid koeling garanderen Voldoen aan Wetgeving (Waterwet) Actief energiebeheer voor beter rendement Onze les: Bedenken, bouwen, beheren moeten in harmonie samenwerken Warmte-overschot Thermische ‘kortsluiting’ Koelvermogen ATES neemt af

13 Filterlengte cruciaal
m3 waterverplaatsing per seizoen Filters zijn duurste van een bron, bronnen met veel filter zijn het duurste maar hebben de minste kans op kortsluiting. Let op! Grove lagen kun je soms beter overslaan. Specialistisch werk dus. Des te meer filterlengte, des te minder invloed op de omgeving en kans op kortsluiting. Exacte energiehoeveelheid moeilijk te bepalen, reken meerdere scenario’s door! Tips: Vraag een koude-overschot aan, en een uitzondering op 30 grC infiltratietemperatuur. Dit brengt voordeel in beheer

14 Kortsluiting voorkomen
Warme en koude bel kunnen op deze manier over elkaar heen schuiven. Dit is standaard bij de monobron maar kan ook bij een doublet mits er voldoende watervoerend pakket aanwezig is. Een bel is nooit een echt mooie bel. Waar het zand grover is zal meer water en dus meer energie heen gaan. Deze ader zit aan beide zijden!!

15 Zie warmte als kans Uitwisseling met de buurman. Positioneer bronnen slim, warme bronnen bij elkaar. Ondergrondse energieuitwisseling heeft wel de voordelen

16 Eerder koude laden is mogelijk
Grafiek is gebaseerd op graaddagen ron Schiphol. Koude laden is al effectief bij 10 grC buitentemp. Dat zijn veel uren, lage temperaturen in de koude bron zijn niet per definitie nodig bij datacentra maar wel prettig. Vergunning moet dit wel toestaan, dT wordt kleiner dus zal meer water verplaatst worden.

17 Laden onafhankelijk van koelproces
ATES circuit Zaal circuit Dry-cooler circuit Ontkoppel hydraulischeopwekking van de afgifte, hierdoor in beheerfase koude laden onafhankelijk van proces/last op zaal. Moet nog beter plaatje en stromingsrichtingen in.

18 Reserveer een koude voorraad
Bij opstart is DC niet gevuld, installatie is wel volledig getest en operationeel. ATES kan dan worden geladen met kou. Koude overschot is toegestaan mits aangevraagd! Leg alvast een koude overschotje aan. 1 jaar geen koude geladen, lastig om weer recht te trekken. Actief beheer is dus strikte noodzaak!

19 Monitoren van energiebalans
Maak actief beheer onderdeel van de aannemersverplichting, BRL vereist slechts 2 jaar (poets)onderhoud. Kijk goed naar terminologie, koude laden is normaalgesproken verwarmen. Vergunning eist een energiebalans eenmaal per 5 jaar, vraag aan het publiek, wordt hier aan voldaan bij dit systeem?

20 De SPF Toezicht op energiebalans maar sinds kort ook SPF (Seasonal Performance Factor) in vergunning. Stel realistische doelen! SPF is de totaal geleverd koude en warmte per seizoen, gedeeld door de benodigde elektra-input. Juiste meters op de juiste plek? Conform Isso 39 is het toegestaan dat componenten met een dubbelfunctie (lees HDC’s) forfatair meegenomen mogen worden. dit betekend dat deze rekenkundig bepaald mogen worden op basis van de geladen hoeveelheid koude.

21 BRL certificering Selecteer uitsluitend BRL erkende bedrijven voor beheer van ATES, BRL11000 ondergrondse deel, BRL bovengrondse deel. Check via RWSleefomgeving Kennis via BodemenergieNL cursussen Maak er een sport van

22 Contactgegevens GeoComfort BV Dorpsstraat 30, 7234 SP Wichmond Standnummer 42


Download ppt "Het managen en monitoren van de energievoorraad in de bodem"

Verwante presentaties


Ads door Google