De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat brengt ons de provinciale omgevingsverordening?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat brengt ons de provinciale omgevingsverordening?"— Transcript van de presentatie:

1

2 Wat brengt ons de provinciale omgevingsverordening?
Prof. mr Peter van Buuren 29 maart 2017 IPO

3 Provinciale omgevingsverordening brengt grote veranderingen
Moeilijker dan bij start Wro Noodzaak samenhang te doorgronden met bijv omgevingsplan Wat kan er bij een omgevingsplan? Functies toedelen aan locaties? Maatwerkregels en maatwerkvoorschriften. Waarden! Omgevingsverordening kan ook zelf functies aan locaties toedelen, regels over milieubelastende activiteiten bevatten en regels over waterschapsverordeningen, leggers, beheer van water, waterveiligheid en over provinciale wegen en vaarwegen

4 Veranderingen in omgevingsverordening
Ov moet onder meer regels bevatten over stiltegebieden Hoe kunnen die regels luiden? Kunnen regels uit de milieuverordening één o één worden overgenomen?

5 Wat komt aan de orde? Verplichte en mogelijke inhoud van verordeningen; Betekenis van subsidiariteitsbeginsel dat in de Omgevingswet een grote rol speelt; Vraag hoe kan de naleving van omgevingsverordeningen worden; Zijn er alternatieven voor de verordening? Techniek van de regelgeving en het belang van duidelijkheid van de regels; Voorbeelden van ogenschijnlijk duidelijke regels die dat niet zijn.

6 Subsidiariteitsbeginsel art 2.3 lid 2
‘Een bestuursorgaan van een provincie oefent een taak of bevoegdheid, als dat bij regeling daarvan is bepaald, alleen uit als dat nodig is: a. met het oog op een provinciaal belang en dat belang niet op een doelmatige en doeltreffende wijze door het gemeentebestuur kan worden behartigd, of b. voor een doelmatige en doeltreffende uitoefening van de taken en bevoegdheden op grond van deze wet of de uitvoering van een internationaalrechtelijke verplichting.’ Verschil tussen a en b? Betekenis voor regeling stiltegebieden?

7 Inhoud verordening Art. 2.23 Ow: instructieregels over….
Kunnen ook verplichtingen voor grondgebruikers worden voorgeschreven? Onderhoudsverplichting om landschappelijk waardevolle hagen of boomwallen in stand te laten? Of gebouwen met een dak groter dan 40 m2 binnen 5 jaar van zonnecollectoren te voorzien?

8 Inhoud verordening II Art. 2.31: mogelijkheid van ontheffingen biedt (weer) meer mogelijkheden Art. 4.1 Ow: Regels rechtstreeks gericht tot burgers: regels over activiteiten die gevolgen hebben of kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving. Met subsidiariteitsbeginsel ! Al dan niet met vereiste van omgevingsvergunning. Verbodsbepalingen gebruik drones in door GS aangewezen gebieden? Omgevingswaarden, maatwerkregels. Beoordelingsregels gericht tot GS voor uitoefening bevoegdheden.

9 Afdwingen naleving provinciale omgevingsverordening
Interventiebesluit van art Ow Blokkerende werking als bij reactieve aanwijzing Alleen als provinciaal belang wordt gediend dat is genoemd door provincie openbaar gemaakt document Voorts: beperkt tot functietoedelingsregels in omgevingsplan

10 Kanttekening bij IB B&w besluiten tot afwijken van een omgevingsplan voor het toestaan van een nieuw agrarisch bouwvlak zonder dat GS een interventiebesluit kunnen nemen. Onder Wabo kan dat wel. Ow kent wel alternatief. Art en 16.15a: in het Omgevingsbesluit moeten GS worden aangewezen als het orgaan waaraan in daar genoemde gevallen verplicht advies moet worden gevraagd alvorens de daar aangewezen besluiten door b&w mogen worden genomen. Art 16.15a Ow: voor geval dat b&w besluiten tot vergunnen omgevingsplanactiviteit van afwijken van omgevingsplan.

11 Kanttekeningen bij IB (vervolg)
Art Ow: in die gevallen is in beginsel ook de instemming van GS vereist is. Wat als b&w die verplichting over het hoofd zien? Mogelijkheden van gerevitaliseerd toezicht Gemeentewet: schorsing en spontane vernietiging. Of beroep van GS op bestuursrechter

12 Instructie in plaats van interventiebesluit?
Instructie voor een concreet geval als bedoeld in art Ow? Adder onder gras in lid 4 van art. 2.33: . ‘Instructie kan niet gegeven worden als toepassing kan worden gegeven aan art. 124 of 273a van de Gemeentewet of art. 156 lid 1 Waterschapswet.’ Art. 124 Gemw: verplichting tot indeplaatsstelling: GS nemen i p v bestuursorgaan gemeente het besluit. Art. 156 lid 1 Waterschapswet idem Hoe ga dat uitpakken?

13 Overgangsrecht Invoeringswet geen eerbiedigend overgangsrecht voor bestaande verordeningen (wel voor bestemmingsplan: gelden als omgevingsplan) Onmiddellijke invoering provinciale verordening nodig. Vroegtijdig vaststellen (vóór inwerkingtreding wet) Wel noodzaak voortbestaan oude verordeningen voor korte periode na de inwerkingtreding van de Ow voor besluiten die nog krachtens het overgangsrecht Invoeringswet door gemeenten onder het oude recht genomen mogen worden.

14 Geen integrale nieuwe vaststelling!
Bij wijziging provinciale omgevingsverordening wordt compleet nieuwe tekst + toelichting vastgesteld ook als er beperkt veranderingen zijn. Wijzigingsbesluiten moeten ook als zodanig vastgesteld + openbaar worden en voor het publiek beschikbaar blijven Integrale tekstplaatsing is iets anders. O a belang van onnodig opschuiven peildatum

15 Onduidelijke regel II Vestiging van nieuwe Lidl in Nijkerk binnen de bebouwde kom, maar buiten of grenzend aan eigenlijke centrum. Bestemmingsplan is herzien om vestiging toe te staan. Jumbo vecht vergunning bouwen aan en stelt dat bestemmingsplan i s m verordening Gelderland is. Verordening: bestemmingsplan mag vestiging van detailhandel in voedings- en genotsmiddelen op perifere locaties niet toestaan. Definitie: p.d.f. = detailhandelslocatie buiten bestaande dan wel bestemde winkelgebieden Er zijn enkele winkels (5 – 8) in directe omgeving waarvan enkele illegaal. Vestiging Lidl mogelijk? -412`


Download ppt "Wat brengt ons de provinciale omgevingsverordening?"

Verwante presentaties


Ads door Google