De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Interview met een voormalig topsporter

Verwante presentaties


Presentatie over: "Interview met een voormalig topsporter"— Transcript van de presentatie:

1 Interview met een voormalig topsporter
Dag Rudy , zou je jezelf eens willen voorstellen a.u.b.. ? Ik ben dus Rudy van Petegem en ben geboren in 1956 en je kent mij als hoofdtrainer van Koninklijke Judo club Aalst. Waarom ben je met judo begonnen ? Vroeger speelde ik voetbal, maar door een kwetsuur moest ik daarmee stoppen. Dus ben ik overgestapt op judo op mijn veertiende jaar. Hoe lang doe je eigenlijk al judo ? Ik ben begonnen op 14 jaar en ben nu bijna 60, dus dit is bijna 46 jaar ! Hoe lang hoop je nog judo te doen ? Ik hoop dit zo lang mogelijk te kunnen doen indien ik geen zware kwetsuren oploop . Op welke leeftijd ben je begonnen met competitie ? Ik ben dus op mijn 14de jaar met judo begonnen met judo en was reeds Belgisch kampioen op mijn 16de . Mijn eerste tornooi deed ik als ik vijftien jaar was en reeds een jaar later was ik dus al kampioen. In welke gewichtsklasse vocht je ? Ik vocht in de halfzwaargewichten . Dit was eerst -93 kg en is daarna naar -95 kg gegaan en nu is dit de categorie -100 kg.

2 Hoeveel keer heb je een belangrijke wedstrijd gewonnen ?
Tussen 1970 en 1980 ben ik 9 keer Belgisch kampioen judo geworden. -Internationaal heb ik 2e en derde plaatsen gehaald en zelfs een aantal internationale tornooien gewonnen zoals de Open Nederlandse kampioenschappen. Wat was dan je grootste overwinning ? Mijn tweede plaats op de militaire wereldkampioenschappen in Italië in 1976

3 Wat was je grootste vernedering?
Dat moet mijn eerste wedstrijd zijn geweest. Toen had ik mijn tegenstanders nog niet eens vastgenomen of ik werd al gesmeten.. Hij nam mij direct vast en draaide in naar Tai o toshi en ik lag er direct over. Hoeveel jaar heb je in totaal competitie gedaan ? Internationaal heb ik van 1974 tot 1986 competitie beoefend Heb je nog aan wereldkampioenschappen deelgenomen? Ik heb de tweede plaats gehaald bij de militaire wereldkampioenschappen in Italië . Maar ik heb ook deelgenomen aan de algemene wereld kampioenschappen in Madrid en in Finland Rudy, je hebt hier enkele dingen meegebracht om ons te tonen. Kan je hierover iets uitleggen ? Dit aandenken heb ik gekregen omdat ik twee keer een maand training heb gevolgd in Japan aan de Tokai universiteit. Er zijn maar een beperkt aantal judoka’s die dit ooit hebben mogen doen. Ook die dasspeld heb ik toen gekregen. Zoals je kan zien waren er dus buiten de Belgen, ook Canadezen en Italianen aanwezig op die stage.in Japan. Kan je nog een aantal andere topjudoka’s noemen van in jouw periode ? Er waren toen in mijn gewichtscategorie een zestal topjudoka’s. Er was de Oostenrijker Köstenberger, een Italiaan, Numan ( een Nederlander ) en een Pool en nog een Canadees.

4 Wat kan je ons vertellen over dit boekje ?
Dit boekje van 1978 is nog één van de vele boekjes die ik gekregen heb omdat ik geselecteerd was voor de B-selectie van de Olympische spelen . In die tijd mocht er echter maar 1 atleet per land per gewichtsklasse naar de Olympische Spelen. In mijn gewichtscategorie was dat natuurlijk altijd Robert Van de Walle en dus ben ik nooit naar de Olympische Spelen mogen gaan. Ik heb dus wel Pre-Olympische Spelen meegedaan maar niet meer. Welke blessures heb je al opgelopen ? Mijn zwaarste blessure was toen mijn ellenboog helemaal uit de kom was gekomen. Toen heb ik bijna een heel jaar geen judo kunnen doen. Ik moest toen elke maand op controle bij Jacques Rogge, die je wel kent als voormalig voorzitter van Het Internationaal Olympisch Comité Rudy , kan je ons vertellen welke dan-graad je nu hebt ? Ik ben op dit moment 3de Dan en was reeds eerste dan in en 3de dan in Ik zou dus zeker al veel verder kunnen gestaan hebben. Maar het boeide mij niet om verdere dan-graden te behalen. Waarom ben je begonnen met judoka’s te trainen ? Ik heb altijd een competitiegevoel gehad en ik wou die ervaring delen met andere judoka's. Waarom vind jij dat iemand judo zou moeten doen ? Omdat dit een veelzijdige sport is , vind ik. Je kan judo doen voor het grondwerk , voor techniek, als ontspanning of voor de competitie. Dus het is een veelvoudige sport waarbij verschillende spieren worden getraind.

5


Download ppt "Interview met een voormalig topsporter"

Verwante presentaties


Ads door Google