De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Persmoment Start werken torenverdiepingen nieuw provinciehuis

Verwante presentaties


Presentatie over: "Persmoment Start werken torenverdiepingen nieuw provinciehuis"— Transcript van de presentatie:

1 Persmoment Start werken torenverdiepingen nieuw provinciehuis
Antwerpen, Open Wervendag Confederatie Bouw 19/05/2017 Op 15 september 2014 hebben we u hier uitgenodigd om de start van de werken aan het nieuwe provinciehuis te vertellen. We zaten toen met dezelfde mensen van de provincie Antwerpen en van aannemersbedrijf Democo en Denys en van architectenbureau Xaveer De Geyter Architects samen. We werken nu volop aan de elfde verdieping en op alle verdiepingen en plekken wordt momenteel gewerkt. We zijn blij dat de aannemers hun werf met Open Wervendag voor het publiek willen openstellen. Lijst lopende werken: verdieping 11 vlechten en betonneren, toren op hoogste punt voor bouwverlof ankers buitenschil isolatie gebouw plaatsing ramen plaatsing ventilatie, elektriciteit en kablering plaatsing ondervloer gieten pur en chape afwerking plafond congres

2 Agenda Persmoment open wervendag en einde twist torenverdiepen
Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor patrimonium … voor NV Denys … voor NV Democo Arch. Xaveer De Geyter, XDGA-architects Arch. Yannis Igodt, XDGA-architects Karl Cools, departementshoofd logistiek provincie Antwerpen Mogelijkheid tot filmopnames/foto’s nemen op buitenterras en tijdens werfbezoek De twee werfleiders Bart Scholten van DEMOCO en Birgen Willemyns van DENYS zijn ook aanwezig voor begeleiding van het werfbezoek. Onze gemachtigd ambtenaar Gert Alen is ook uitgenodigd, net als Katleen Daniëls. Daniël Verheyen, programma manager, zal deelnemen voor begeleiding werfbezoek. Bewaker is ook uitgenodigd.

3 Bouw van nieuw provinciehuis
De 58 meter hoge nieuwe landmark voor de provincie Antwerpen wordt een inspirerend provinciehuis, een visitekaartje voor een moderne en efficiënte administratie. Het nieuwe provinciehuis wordt een markant gebouw. Ik benadruk dat het nieuwe gebouw kleiner is dan het oude gebouw. (oude gebouw vierkante meter – nieuwe gebouw vierkante meter) en dus ook energiezuiniger en duurzamer. Er zullen minder (maar wel voldoende) werkplekken zijn, maar we benutten de ruimte optimaal, onder meer doordat we gaan waaierwerken, een aangepaste vorm van het ‘anders werken’. - daarover later meer. Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Die vorm is ook functioneel: door het gebouw te laten wegdraaien komt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Zo komt er minder zon maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen. Ook de driehoekige ramen geven het gebouw een aparte toets. Het gebouw werd ontworpen als een vrijstaande, maximaal compacte constructie. Het combineert een congresdeel dat dwars onder de ten staat en een kantoordeel als torengebouw met twee voeren langsheen het congresgebouw. Het congresgebouw heeft een auditorium van 350 stoelen en een raadzaal voor 110 personen en kan apart functioneren van het kantoorgebouw. Op het dak van dit congresgebouw gaat de rest van de persconferentie door. U kan daar de verschillende deelnemers interviewen en daar en onderweg naar daar, kan u foto’s nemen van de werf. Ontwerp Xaveer De Geyter (XDGA)

4 Waarom een nieuw gebouw?
- Oude provinciehuis kende tal van gebreken ->nieuwbouw voordeliger en duurzamer dan renovatie Deze investering getuigt van goed bestuur -> efficiënt, afgeslankt, modern, open, duurzaam en klantvriendelijk Meerwaarde voor de buurt & stad & provincie ->publiek park + parkeergelegenheid Nieuwe landmark voor Antwerpen Waarom een nieuw gebouw? 1. In de eerste plaats was een nieuw gebouw nodig omdat het vorige gebouw hopeloos verouderd, versleten en allesbehalve duurzaam (bvb in verbruik van energie) was. De kosten om dit te laten renoveren tot een functioneel, duurzaam en modern gebouw lagen minstens even hoog dan de prijs om een nieuw gebouw neer te poten. Het is beter om te investeren in een goede en milieuvriendelijke nieuwbouw met een lange en flexibele levensduur en een zeer lage energiekost. 2. Dit nieuwe gebouw ook een uiting van waar de provincie voor wil staan: efficiënt, afgeslankt, modern, open, klantvriendelijk, duurzaam. 3. Dit gebouw is een meerwaarde (park + parking) is voor de buurt, de stad en de provincie 4. Een nieuwe landmark voor Antwerpen

5 De inkom van het nieuwe gebouw
Een open gebouw met referenties naar het vorige gebouw: bijvoorbeeld de draaitrap in het congres. Ontwerp Xaveer De Geyter (XDGA)

6 Buitenaanleg Compact gebouw Publiek toegankelijk park
Ondergrondse parkeergelegenheid ( m²) – plaats voor 312 auto’s en 389 fietsen Verbindingspaden tussen Koningin Elisabethlei en Harmoniestraat -Het nieuwe gebouw wordt zeer compact met een minimale voetafdruk. -De volledige ruimte rond het nieuwe provinciehuis wordt ingericht als publiek toegankelijk park. Er is geen afscheiding met het voetpad aan de twee straatkanten. -Alle parkeerplaatsen komen ondergronds te liggen. De buurt kan van deze parking gebruik maken ( m²) . Er is plaats voor 312 parkeerplaatsen voor auto’s en 389 parkeerplaatsen voor fietsen. De auto’s verdwijnen dus uit het straatbeeld van het provinciehuis. -Voor voetgangers en fietsers komt er een pad dat de Koningin Elisabethlei met de Harmoniestraat verbindt. - Goedgekeurd op de provincieraad.

7 Duurzaamheid Kostprijs
Grootste passiefbouw in België bij start van de werf BEN – Bijna energie neutraal BREEAM – certificering: 4 sterren of excellent In 2016 het ‘Design Stage’ certificaat behaald Kostprijs 82,3 miljoen euro Afbraak: 3,2 miljoen euro De huidige voorziene investering is 82,3 mio euro, waarvan 3,2 mio euro voor de afbraak die is afgelopen.

8 Indeling nieuw provinciehuis
Toren Op twee voeten 14 verdiepingen: 57,7 meter hoog – capaciteit +/- 860 mensen 675 driehoekige ramen Glasmozaïek als buitenschil Congresgebouw 2 verdiepingen, dwars onder torengebouw Staalconstructie met glazen buitenzijde Verdieping -1: twee auditoria en polyvalente ruimte Verdieping +1: twee vergaderzalen en polyvalente ruimte Het nieuwe provinciehuis zal een gelijkvloers en 14 verdiepingen tellen, en wordt net geen 58 meter hoog. Dat is een klein beetje lager dan het oude provinciehuis (71 meter). Het gebouw zal schitteren in de zon met bijna 10 miljoen glasmozaïekjes waarvan de plaatsing nu start. Welke diensten zullen in het nieuwe provinciehuis werken? Het nieuwe gebouw heeft een capaciteit om 860 mensen in te laten werken. Vanaf 2018 zullen ongeveer 800 mensen in het nieuwe provinciehuis werken: enkel de provinciale beleidsorganen en de provinciale medewerkers van de centrale administratie. Nu werkt het personeel verspreid over verschillende gebouwen. In het nieuwe provinciehuis delen ze de werkvloer. In het totaal verhuizen 11 departementen, 51 diensten of 800-tal personen waaronder: *De medewerkers van de centrale administratie, nu tijdelijk gehuisvest in het Provinciehuis aan de Singel en het Coveliersgebouw in de Boomgaardstraat. Veel van deze diensten zijn bevoegd voor grondgebonden materie zoals waterbeleid, mobiliteit, milieuvergunningen, bouwberoepen, … Het congresgebouw biedt half ondergronds de ruimte voor twee auditoriums, een voor 350 personen en één voor 110 personen. Dit laatste heeft ook stemfaciliteiten en kan voor de provincieraad worden gebruikt. Bovengronds is een grote polyvalente ruimte, twee representatieve vergaderzalen en de verbinding russen de twee ruimten is met een monumentale draaitrap, met een knipoog naar het vorige provinciehuis.

9 Tijdslijn De tijdslijn in een notendop.
12 jaar geleden werd de bespreking in de deputatie aangevat over renovatie, verbouwen, nieuwbouw In 2008 werd beslist om een architect te zoeken. Renovatie of nieuwbouw werd nog open gelaten. In november 2011 werd Xaveer De Geyter Architects aangeduid om het nieuwe torengebouw te ontwerpen. In september 2013 werd met de afbraak van het oude provinciehuis gestart. In september 2014 is de afbraak afgerond. Eind september 2014 starten we met de ruwbouwwerken van het nieuwe gebouw. In augustus 2016 zal men aan het buitenschrijnwerk beginnen, en dit tot eind augustus 2017. In juni 2017 is het gebouw wind- en waterdicht. In het voorjaar 2018 start ook de buitenaanleg. In juni 2018 kunnen we dan met de inrichting beginnen nadat de toegangsweg Harmoniestraat – toren klaar is. Ingebruikname wordt eind 2018 gepland.

10 Open Wervendag Om 9 u nodigen we de buren uit op de koffie.
Vanaf 10 u tot 17 u open wervendag in een organisatie van Democo en Denys samen met de confederatie Bouw. Route rond het gebouw. Route in het gebouw.

11 Werfbezoek PerS– route te bevestigen op dinsdag door DEDE
Veiligheidskledij: helm, laarzen, hesje. ROUTE Ofwel: Ondergronds via parking en komen aan Mock up boven Ofwel: Bovengronds via opening naast draaideur – Heras open doen? Via aanzicht voorkant links en rechts via inkom naar -1 congres en +1 congres en keuken, trap via restaurant naar dak congres Interviews op dak congres (Plaats vrijmaken op kant zuid?) en mogelijkheid tot bezoek verdieping in opbouw. Gedeputeerde, aannemer en architect gaan mee voor toelichting en uw vragen. Terug ofwel uitzonderlijk individueel en iemand gaat telkens mee. Terug: bij voorkeur in groep 12u30: Lunch voorzien in Infopunt. Keuze veiligheidskledij: zonder laarzen gaat het natuurlijk een stuk sneller, alleen is de vraag of we dat riskeren? Route: Bovengronds is korter als het goed weer is. Openstellen Heras op parking nodig. Voordeel is ook de mogelijkheid tot foto’s buiten. Poging op de groep samen te houden in heen en terugweg. Op dak congres kunnen de interviews doorgaan. Beslissing om de Mock-up met de mozaïek erbij te nemen. Plaatsing mozaïek op Zuid-oost bezig? Of enkel ankers en isolatie?


Download ppt "Persmoment Start werken torenverdiepingen nieuw provinciehuis"

Verwante presentaties


Ads door Google