De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het ontwikkelen van een Nationale REDD+ Visie en Strategie voor Suriname Eerste Nationale Workshop

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het ontwikkelen van een Nationale REDD+ Visie en Strategie voor Suriname Eerste Nationale Workshop"— Transcript van de presentatie:

1

2 Het ontwikkelen van een Nationale REDD+ Visie en Strategie voor Suriname Eerste Nationale Workshop
Problemen in en buiten de bossector en hun impact op het bos en de gemeenschappen afhankelijk van het bos

3 Suriname’s Bos

4 Gemeenschappen direct afhankelijk van het bos
Ca inheemsen en marrons leven in het bos! Elke actie of beleid dat het bosgebied of het gebruik daarvan beinvloed, kan ook het leven van de gemeenschappen afhanklijk van het bos beinvloeden Dit geldt ook voor REDD+! Een beter begrip van de huidige problemen binnen de bossector en de gevolgen voor het bos en de gemeenschappen, is dus cruciaal voor het ontwikkelen van een nationale REDD+ Visie en Strategie.

5 Problemen gerelateerd aan de bossector
Resultaat van een kort onderzoek van relevante documenten – helemaal niet compleet! Doel: discussie opgang brengen rondom o.a. deze geidentificeerde problemen, ter voorbereiding op de eerste werksessie Documenten beschouwd: FAO Global Forest Resources Assessment Country Report Suriname. NH and SBB National Forest Policy of Suriname. Republic of Suriname Fifth National Report to the United Nations Convention on Biological Diversity. Smith, G Stakeholder Engagement Strategy for REDD+ Readiness in Suriname. UNIQUE Final Report: Background Study for REDD+ Implementation: Multi-Perspective Analysis of Drivers of Deforestation, Forest Degradation and Barriers to REDD+ Activities.

6 Problemen in de bossector
Probleem: Gebrek aan personeel en capaciteiten voor het implementeren van de Natuurbeschermingswet. Voorbeeld gevolg van bovenstaande: Slecht beheer van beschermde gebieden. Gebrek aan toezicht en controle.

7 Problemen in de bossector
Probleem: Onvoldoende vraag naar duurzaam afkomstig hout. Gevolg: Gebrek aan stimulans voor houtkapbedrijven om duurzaamheidsnormen toe te passen.

8 Problemen in de bossector
Probleem: Slechte handhaving concessies en rechten van lokale gemeenschappen op land en hulpbronnen. Gevolg: Concessies worden verleend in de nabijheid van de lokale gemeenschappen, die in het bos leven en afhankelijk zijn van het bos.

9 Problemen buiten de bossector
Probleem: Gebrek aan wetgeving inzake ruimtelijke ordening in het algemeen en van de zonering ter verbetering van de ruimtelijke ordening. Gevolgen: Overlappende vergunningen voor onverenigbaar landgebruik, zoals mijnbouw van grondstoffen, duurzame houtkap en biodiversiteitsbehoud. Concurrentie tussen grondgebruik: b.v. Mijnbouw en bosbouw. Probleem: Gebrek aan wetgeving inzake ruimtelijke ordening in het algemeen en van de zonering ter verbetering van de ruimtelijke ordening. Gevolgen die voortvloeien uit het bovenstaande: Overlappende vergunningen voor onverenigbaar landgebruik, zoals mijnbouw van grondstoffen, duurzame houtkap en biodiversiteitsbehoud. Concurrentie tussen grondgebruikt: b.v. Mijnbouw troeven bosbouw.

10 Problemen buiten de bossector
Probleem: Gebrek aan sociale en milieu standaarden voor mijnbouwactiviteiten. Gevolgen: Onvoldoende maatregelen om de vervuiling van lucht, water en bodem te verminderen, bijv. met kwik.

11 Problemen buiten de bossector
Probleem: Gebrek aan toegang tot school, werk, elektriciteit, gezondheids- en sanitaire voorzieningen voor minder toegankelijke lokale gemeenschappen. Gevolgen: Afhankelijkheid van werkmogelijkheden in de mijnbouw of bosbouwsector.

12 Problemen buiten de bossector
Probleem: Suriname's behoefte aan ontwikkeling! Gevolgen zijn ontwikkelingsplannen, waaronder bv: Infrastructuur: b.v. weg naar Brazilië Bio-energie: 7,500 ha suikerrietplantage Palmolie plantages: mogelijk beïnvloeden ha grond Paddy-teelt: ha moerasbos wordt opgeheven Veeteelt: ha in het binnenland aangestast

13 Effect op Mens en Natuur
Sociale effecten Milieu effecten Conflict met landenrechten en natuurlijke hulpbronnen Vernietiging van bos Mogelijk verlies van cultureel erfgoed Bos degradatie Machteloosheid Verontreiniging van water, lucht en bodem Verbeterde toegang tot educatie etc. door ontsluiting (verbeterde infrastructuur) Verminderde mogelijkheid voor bosbijproducten Verhoogde mogelijkheden voor werkgelegenheid Verminderde capaciteit om ecosysteemdiensten te leveren Er zijn dus ook positieve effecten

14 Conclusie Problemen binnen en buiten bossector leiden tot effecten op mens en natuur (positief en negatief) Ontwikkelingsplannen meestal negatieve effecten op milieu, maar ook positieve effecten op lokale gemeenschappen Elk ontwikkelingspad brengt afwegingen en compromis REDD+ is ontwikkelingspad gericht op ontwikkeling van Suriname combineren met behoud van onze bossen  Uw input is nodig om dit pad te volgen op basis van een gedeelde visie en de inzichten van alle betrokkenen mee te nemen Er zijn een aantal problemen in een buiten de bosbouwsector, wat leidt tot een verscheidenheid van impact op mensen en de natuur, waarvan sommige positief en wat negatief zijn; Huidige ontwikkelingsplannen zullen waarschijnlijk resulteren in meestal negatieve gevolgen voor het milieu, maar ook in sommige positieve effecten op bosafhankelijke gemeenschappen; Elke ontwikkelingsroute zal waarschijnlijk afbreuk doen aan de afwegingen; REDD + is een nieuwe ontwikkelingsroute die erop gericht is de ontwikkeling van Suriname te verzoenen met behoud van zijn bossen en bosbronnen; Je input is nodig om deze weg te vormen op basis van een gedeelde visie en de meningen van alle betrokkenen te overwegen.

15 Werksessie 1. Onzekere titels op land
2. Onzekere toegang tot hout- en houtproducten 3. Verlies van cultureel erfgoed 4. Conflict 5. Ontbossing 6. Degradatie 7. Vervuiling (lucht, water, bodem) 8. Werkloosheid 9. Beperkte toegang tot onderwijs 10. Slechte leefomstandigheden (bijv. Huisvesting, elektriciteit) 11. Beperkte inspraak in besluitvorming 12. Niet-duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen 13. Illegale activiteiten 14. Ontwikkelingsdruk Er zijn een aantal problemen in een buiten de bosbouwsector, wat leidt tot een verscheidenheid van impact op mensen en de natuur, waarvan sommige positief en wat negatief zijn; Huidige ontwikkelingsplannen zullen waarschijnlijk resulteren in meestal negatieve gevolgen voor het milieu, maar ook in sommige positieve effecten op bosafhankelijke gemeenschappen; Elke ontwikkelingsroute zal waarschijnlijk afbreuk doen aan de afwegingen; REDD + is een nieuwe ontwikkelingsroute die erop gericht is de ontwikkeling van Suriname te verzoenen met behoud van zijn bossen en bosbronnen; Je input is nodig om deze weg te vormen op basis van een gedeelde visie en de meningen van alle betrokkenen te overwegen.

16 Werksessie Thematisch veld Problemen 1. Wetten en voorschriften
Wet op bosbeheer geeft ruimte voor misbruik Gebrek aan overeenstemming bij de uitgifte van grondbezit Gebrek aan wetgeving inzake ruimtelijke /landgebruik planning en zonering 2. Personeel en capaciteiten Gebrek aan personeel en capaciteiten 3. Duurzaamheid Gebrek aan vraag naar duurzaam geoogst hout Gebrek aan standaarden voor mijnbouwactiviteiten 4. Leefomstandigheden Gebrek aan toegang tot school-, werk-, elektriciteits-, gezondheids- en sanitaire voorzieningen 5. Ontwikkelingsbehoeften Behoefte aan ontwikkeling 6. Anderen Potentieel ontstaan in discussie! Er zijn een aantal problemen in een buiten de bosbouwsector, wat leidt tot een verscheidenheid van impact op mensen en de natuur, waarvan sommige positief en wat negatief zijn; Huidige ontwikkelingsplannen zullen waarschijnlijk resulteren in meestal negatieve gevolgen voor het milieu, maar ook in sommige positieve effecten op bosafhankelijke gemeenschappen; Elke ontwikkelingsroute zal waarschijnlijk afbreuk doen aan de afwegingen; REDD + is een nieuwe ontwikkelingsroute die erop gericht is de ontwikkeling van Suriname te verzoenen met behoud van zijn bossen en bosbronnen; Je input is nodig om deze weg te vormen op basis van een gedeelde visie en de meningen van alle betrokkenen te overwegen.


Download ppt "Het ontwikkelen van een Nationale REDD+ Visie en Strategie voor Suriname Eerste Nationale Workshop"

Verwante presentaties


Ads door Google