De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Tbm Fijnstof TBM – FIJNSTOF.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Tbm Fijnstof TBM – FIJNSTOF."— Transcript van de presentatie:

1 Tbm Fijnstof TBM – FIJNSTOF

2 Wat is fijnstof TBM – FIJNSTOF
deeltjes in de lucht met een diameter kleiner dan 10 micrometer. (een menselijke haar heeft gemiddelde dikte van 50 micrometer. Fijnstof is zo fijn dat je het met het blote oog niet waar kan nemen. Fijnstof = sluipmoordenaar TBM – FIJNSTOF Tegenwoordig hoor je veel over fijnstof, en dan vooral in onze leefomgeving. Vaak gaat het nieuws over dieselauto's en tweetakt brommers die fijnstof uitstoten, waardoor in vooral de stedelijke omgeving de wettelijke normen voor fijnstof worden overschreden. Maar ook op de werkplek is fijnstof een onderwerp wat aandacht verdient, zeker omdat het voorkomt bij gangbare apparatuur en werkzaamheden en het bijna ongemerkt schade toebrengt aan medewerkers.

3 Gevaren Grotere stofdeeltjes tijdens inademen gefilterd en gevangen door slijm in de neus, mond- en keelholte, luchtpijp en bronchiën. Fijnstof is zo klein dat het door kan dringen tot de long-blaasjes, waar de uitwisseling van zuurstof met bloed plaatsvindt. Dit wordt genoemd “respirabel stof”. Op de werkplek komt veelvuldig fijnstof vrij wat beschouwd moet worden als respirabel stof. TBM – FIJNSTOF Tegenwoordig hoor je veel over fijnstof, en dan vooral in onze leefomgeving. Vaak gaat het nieuws over dieselauto's en tweetakt brommers die fijnstof uitstoten, waardoor in vooral de stedelijke omgeving de wettelijke normen voor fijnstof worden overschreden. Maar ook op de werkplek is fijnstof een onderwerp wat aandacht verdient, zeker omdat het voorkomt bij gangbare apparatuur en werkzaamheden en het bijna ongemerkt schade toebrengt aan medewerkers.

4 Voorbeelden TBM – FIJNSTOF Kwartsstof, kankerverwekkend;
Houtstof sommige houtsoorten (berk, esdoorn, beuk, populier, iroko en mahonie) huiduitslag of eczeem. Stof van hardhout kankerverwekkend (neuskanker); Stof/vezels van glas- of steenwol, beschadiging van de longblaasjes (fibrose) Asbest, longkanker; TBM – FIJNSTOF Tegenwoordig hoor je veel over fijnstof, en dan vooral in onze leefomgeving. Vaak gaat het nieuws over dieselauto's en tweetakt brommers die fijnstof uitstoten, waardoor in vooral de stedelijke omgeving de wettelijke normen voor fijnstof worden overschreden. Maar ook op de werkplek is fijnstof een onderwerp wat aandacht verdient, zeker omdat het voorkomt bij gangbare apparatuur en werkzaamheden en het bijna ongemerkt schade toebrengt aan medewerkers.

5 TBM – FIJNSTOF Tegenwoordig hoor je veel over fijnstof, en dan vooral in onze leefomgeving. Vaak gaat het nieuws over dieselauto's en tweetakt brommers die fijnstof uitstoten, waardoor in vooral de stedelijke omgeving de wettelijke normen voor fijnstof worden overschreden. Maar ook op de werkplek is fijnstof een onderwerp wat aandacht verdient, zeker omdat het voorkomt bij gangbare apparatuur en werkzaamheden en het bijna ongemerkt schade toebrengt aan medewerkers.

6 Voorbeelden (2) TBM – FIJNSTOF Lasrook:
oppervlakteverontreinigingen (vetten/oliën) en de verhoogde concentratie metaaldampen die als fijnstof in de longen achter blijven Fijnstof bij hogedrukreiniger (de druppeltjes in de lucht vervuild met olie/vet/bacteriën etc.); Roetdeeltjes verbrandingsmotoren, longkanker Fijnstof van toner van laserprinters/ kopieer apparatuur, oog-, neus- en keelirritaties. TBM – FIJNSTOF Tegenwoordig hoor je veel over fijnstof, en dan vooral in onze leefomgeving. Vaak gaat het nieuws over dieselauto's en tweetakt brommers die fijnstof uitstoten, waardoor in vooral de stedelijke omgeving de wettelijke normen voor fijnstof worden overschreden. Maar ook op de werkplek is fijnstof een onderwerp wat aandacht verdient, zeker omdat het voorkomt bij gangbare apparatuur en werkzaamheden en het bijna ongemerkt schade toebrengt aan medewerkers.

7 Voorkomen TBM – FIJNSTOF Oppervlakte nat houden
Bronafzuiging toepassen indien mogelijk Regelmatig stofzuigen met een industriële stofzuiger voorzien van een HEPA filter dat voorkomt dat opgezogen fijnstofdeeltjes weer door de omgeving worden geblazen Slijpen/zagen/frezen van steen Ophoping van stof op de bouwplaats TBM – FIJNSTOF Tegenwoordig hoor je veel over fijnstof, en dan vooral in onze leefomgeving. Vaak gaat het nieuws over dieselauto's en tweetakt brommers die fijnstof uitstoten, waardoor in vooral de stedelijke omgeving de wettelijke normen voor fijnstof worden overschreden. Maar ook op de werkplek is fijnstof een onderwerp wat aandacht verdient, zeker omdat het voorkomt bij gangbare apparatuur en werkzaamheden en het bijna ongemerkt schade toebrengt aan medewerkers.

8 Voorkomen TBM – FIJNSTOF
Vaak erg lastig om met deze materialen een bronaanpak toe te passen. Daarom werken met een stoffilter of nog beter een verselucht systeem Stop met werken als je asbest tegenkomt! Asbest wordt verwijderd door gespecialiseerde bedrijven. Stof van glas- of steenwol Asbest TBM – FIJNSTOF Tegenwoordig hoor je veel over fijnstof, en dan vooral in onze leefomgeving. Vaak gaat het nieuws over dieselauto's en tweetakt brommers die fijnstof uitstoten, waardoor in vooral de stedelijke omgeving de wettelijke normen voor fijnstof worden overschreden. Maar ook op de werkplek is fijnstof een onderwerp wat aandacht verdient, zeker omdat het voorkomt bij gangbare apparatuur en werkzaamheden en het bijna ongemerkt schade toebrengt aan medewerkers.

9 Voorkomen TBM – FIJNSTOF
Lasrook Werken met hogedrukreiniger Als voorkomen niet mogelijk is Schoonmaken voor het lassen (verwijderen van olie/verfresten); Bronafzuiging toepassen; Lashelm gebruiken met verse lucht toevoer; Lasplek inrichten als een afsluitbare ruimte; Niet tegen de wind in werken, druppels/fijnstof dus van je af waaien; gebruik een stofmasker afgestemd op de risico’s! TBM – FIJNSTOF Tegenwoordig hoor je veel over fijnstof, en dan vooral in onze leefomgeving. Vaak gaat het nieuws over dieselauto's en tweetakt brommers die fijnstof uitstoten, waardoor in vooral de stedelijke omgeving de wettelijke normen voor fijnstof worden overschreden. Maar ook op de werkplek is fijnstof een onderwerp wat aandacht verdient, zeker omdat het voorkomt bij gangbare apparatuur en werkzaamheden en het bijna ongemerkt schade toebrengt aan medewerkers.

10 Voorkomen TBM – FIJNSTOF Bronafzuiging toepassen
Printers zoveel mogelijk gescheiden van de werkplek werkzaamheden aan auto’s Fijnstof van printers/kopieerapparatuur TBM – FIJNSTOF Tegenwoordig hoor je veel over fijnstof, en dan vooral in onze leefomgeving. Vaak gaat het nieuws over dieselauto's en tweetakt brommers die fijnstof uitstoten, waardoor in vooral de stedelijke omgeving de wettelijke normen voor fijnstof worden overschreden. Maar ook op de werkplek is fijnstof een onderwerp wat aandacht verdient, zeker omdat het voorkomt bij gangbare apparatuur en werkzaamheden en het bijna ongemerkt schade toebrengt aan medewerkers.

11 VRAGEN ?


Download ppt "Tbm Fijnstof TBM – FIJNSTOF."

Verwante presentaties


Ads door Google