De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom les 9.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom les 9."— Transcript van de presentatie:

1 Welkom les 9

2 cursus Nieuwe Testament
opening cursus Nieuwe Testament welkom Zingen: Gezang 73 (Openbaring 21:1-6)

3 Ik zag de hemel nieuw en nieuw de aarde
1) Ik zag de hemel nieuw en nieuw de aarde want d’eerste schepping was voorbij gegaan, er was geen zee – haar dreigen is gedaan, nu onze God het koningschap aanvaardde.

4 Ik zag de hemel nieuw en nieuw de aarde
2) En uit de hemel zag ik nederdalen de heil’ge stad, een nieuw Jeruzalem, als bruid getooid voor hare man door Hem, Wiens gramschap brandd’ in zeven gouden schalen.

5 Ik zag de hemel nieuw en nieuw de aarde
3) En ‘k hoorde van de troon het luid verkonden: Zie, bij de mensen is de tent van God, Hij woont bij hen, die doen naar zijn gebod, God heeft zijn volk gered van al hun zonden.

6 Ik zag de hemel nieuw en nieuw de aarde
4) Ja, Hij, de Heer, zal al hun tranen drogen en dood en rouw en moeite zijn gedaan, want d’eerste dingen zijn voorbijgegaan. Hun lied zal ‘t Lam, dat voor hen stierf, verhogen.

7 Ik zag de hemel nieuw en nieuw de aarde
5) En Hij, die op de witte troon zit, zeide: Zie, ik maak alle dingen nieuw en rein. Schrijf deze woorden, die waarachtig zijn. Zij zijn geschied, uw hart zal zich verblijden.

8 egypte Assur babel israël juda rechters david na de ballingschap

9 De boeken van het NT Romeinen 1 en 2 Korintiërs Galaten Efeziërs
Matteüs Markus Lukas Johannes Handelingen Romeinen 1 en 2 Korintiërs Galaten Efeziërs Filippenzen Kolossenzen 1 en 2 Tessalonisenzen 1 en 2 Timoteüs Titus Filemon Hebreeën Jakobus 1 en 2 Petrus 1,2 en 3 Johannes Judas Openbaring

10 De boeken van het NT Historische boeken Romeinen 1 en 2 Korintiërs
Matteüs Markus Lukas Johannes Handelingen Romeinen 1 en 2 Korintiërs Galaten Efeziërs Filippenzen Kolossenzen 1 en 2 Tessalonisenzen 1 en 2 Timoteüs Titus Filemon Historische boeken Hebreeën Jakobus 1 en 2 Petrus 1,2 en 3 Johannes Judas Openbaring

11 De boeken van het NT Brieven van Paulus Romeinen 1 en 2 Korintiërs
Matteüs Markus Lukas Johannes Handelingen Romeinen 1 en 2 Korintiërs Galaten Efeziërs Filippenzen Kolossenzen 1 en 2 Tessalonisenzen 1 en 2 Timoteüs Titus Filemon Hebreeën Jakobus 1 en 2 Petrus 1,2 en 3 Johannes Judas Brieven van Paulus Openbaring

12 De boeken van het NT De algemene brieven Romeinen 1 en 2 Korintiërs
Matteüs Markus Lukas Johannes Handelingen Romeinen 1 en 2 Korintiërs Galaten Efeziërs Filippenzen Kolossenzen 1 en 2 Tessalonisenzen 1 en 2 Timoteüs Titus Filemon De algemene brieven Hebreeën Jakobus 1 en 2 Petrus 1,2 en 3 Johannes Judas Openbaring

13 De boeken van het NT Visioenen Romeinen 1 en 2 Korintiërs Galaten
Matteüs Markus Lukas Johannes Handelingen Romeinen 1 en 2 Korintiërs Galaten Efeziërs Filippenzen Kolossenzen 1 en 2 Tessalonisenzen 1 en 2 Timoteüs Titus Filemon Visioenen Hebreeën Jakobus 1 en 2 Petrus 1,2 en 3 Johannes Judas Openbaring

14 Wissel per tafel uit: De ervaringen met het lezen van Openbaring Bespreek evt. vragen

15 Openbaring – herhaling
Openbaring gaat over de periode van de laatste dagen (1240 dagen, 42 maanden, tijd, tijden en een halve tijd)

16 Openbaring – herhaling
Niet zo Hfst

17 Openbaring – herhaling
Maar zo Hfst 1-3 Hfst 4-7 Hfst 8-11 Hfst 12-14 Hfst 15-16 Hfst 17-19 Hfst 20-22

18 Openbaring – herhaling
Dezelfde periode verschillende keren beschreven Een troostboek voor de gemeentes toen  zo een troostboek voor ons gebruik van beelden en symbolen (ken je bijbel) Lees het als een film vanuit het geheel naar de delen

19 Openbaring – hfst 12-14 Hfst 1-3 Hfst 4-7 Hfst 8-11 Hfst 12-14

20 Hfst 13: de helpers van de draak
Hfst 12 : de vrouw en de draak (kind naar de hemel, draak eruit gegooid) Hfst 13: de helpers van de draak Hfst 14: het einde - zij die aan het oordeel ontkomen ( ) - de wijnpers van Gods toorn

21

22

23 Openbaring – hfst 12 Vers 9 De grote draak ……. Hij is de slang van weleer, die duivel of Satan wordt genoemd en die de hele wereld misleidt.

24 Openbaring – hfst 12 Gen. 3 Op.12

25 De geboorte van dit kind verandert alles. In de hemel:
Openbaring – hfst 12 De geboorte van dit kind verandert alles. In de hemel: daar de overwinning al geleverd Vers 7-8 Toen brak er oorlog uit in de hemel. Michaël en zijn engelen bonden de strijd aan met de draak. De draak en zijn engelen boden tegenstand maar werden verslagen; sindsdien is er voor hen in de hemel geen plaats meer.

26 De geboorte van dit kind verandert alles. In de hemel:
Openbaring – hfst 12 De geboorte van dit kind verandert alles. In de hemel: daar de overwinning al geleverd voorspraak in plaats van aanklacht Vers 10 ‘Nu zijn de redding, de macht en het koningschap van onze God werkelijkheid geworden, en de heerschappij van zijn messias. Want de aanklager van onze broeders en zusters, die hen dag en nacht bij onze God aanklaagde, is ten val gebracht.

27 De geboorte van dit kind verandert alles. Op de aarde:
Openbaring – hfst 12 De geboorte van dit kind verandert alles. Op de aarde: Vers 13 Toen de draak zag dat hij op de aarde gegooid was, achtervolgde hij de vrouw die een zoon gebaard had.

28 De geboorte van dit kind verandert alles. Op de aarde: vervolging
Openbaring – hfst 12 De geboorte van dit kind verandert alles. Op de aarde: vervolging Vers 17 De draak was woedend op de vrouw en ging weg om strijd te leveren met de rest van haar nageslacht, met allen die zich aan Gods geboden houden en bij het getuigenis van Jezus blijven.

29 De geboorte van dit kind verandert alles. Op de aarde: vervolging
Openbaring – hfst 12 De geboorte van dit kind verandert alles. Op de aarde: vervolging bescherming Vers 11 Maar de vrouw kreeg de twee vleugels van de grote adelaar om naar haar plaats in de woestijn te vliegen, waar gedurende een tijd en twee tijden en een halve tijd voor haar gezorgd zou worden, buiten het bereik van de slang.

30 ? Woestijn Openbaring – hfst 12
De geboorte van dit kind verandert alles. Op de aarde: vervolging bescherming Lijden Isolement Gods bijzondere zorg Route beloofde land ? Woestijn

31 Openbaring – hfst 12-13 Hoofdstuk 12 slot – 13 begin Hij ging op het strand bij de zee staan. Toen zag ik uit de zee een beest opkomen.

32 Pauze

33 Openbaring – hfst 13 vers 1-2 Toen zag ik uit de zee een beest opkomen. Het had tien horens en zeven koppen; het had een kroon op elke horen, en er stonden godslasterlijke namen op zijn koppen. Het beest dat ik zag leek op een panter, met poten als van een beer en een bek als de muil van een leeuw. De draak droeg zijn kracht en heerschappij en gezag aan het beest over.

34 Openbaring – hfst 12-14

35 goud De vier dieren in één leeuw zilver beer brons panter
Daniël 7 Daniël 2 Openbaring 13 goud De vier dieren in één leeuw zilver beer brons panter ijzer en leem 4e dier

36 Treedt op namens de draak
Openbaring – hfst 13 Treedt op namens de draak Vers 2 De draak droeg zijn kracht en heerschappij en gezag aan het beest over.

37 Treedt op namens de draak Als geslacht, en hersteld
Openbaring – hfst 13 Treedt op namens de draak Als geslacht, en hersteld Vers 3 Een van de koppen van het beest zag eruit alsof hij geslacht was; het was een dodelijke verwonding, maar de wond genas.

38 Treedt op namens de draak Als geslacht, en hersteld
Openbaring – hfst 13 Treedt op namens de draak Als geslacht, en hersteld Oogst verwondering en aanbidding Vers 4 Vol bewondering ging de hele wereld achter het beest aan. Iedereen aanbad de draak, omdat hij het beest gezag had gegeven. Ook het beest zelf aanbaden ze, met de woorden: ‘Wie is gelijk aan het beest? Wie kan het tegen hem opnemen?’

39 Treedt op namens de draak Als geslacht, en hersteld
Openbaring – hfst 13 Treedt op namens de draak Als geslacht, en hersteld Oogst verwondering en aanbidding Lastert God Vers 6 Het opende zijn bek en lasterde God, zijn naam en zijn woning en hen die in de hemel wonen.

40 Treedt op namens de draak Als geslacht, en hersteld
Openbaring – hfst 13 Treedt op namens de draak Als geslacht, en hersteld Oogst verwondering en aanbidding Lastert God Vervolgt en overwint de gelovigen Vers 6 Het mocht de strijd met de heiligen aanbinden en hen overwinnen.

41 Treedt op namens de draak Als geslacht, en hersteld
Openbaring – hfst 13 Treedt op namens de draak Als geslacht, en hersteld Oogst verwondering en aanbidding Lastert God Vervolgt en overwint de gelovigen Wereldmacht Vers 6 Ook kreeg het macht over alle landen en volken, over mensen van elke stam en taal.

42 Waar zie je dat beest? Openbaring – hfst 13 Toen (de eerste lezers)
Het romeinse rijk de keizercultus kerk vervolgd

43 Waar zie je dat beest? Openbaring – hfst 13 Nu (in onze tijd):
onderdrukkende regimes rijk van onrecht,egoïsme,oorlog en ellende persoonlijk lijden

44 Openbaring – hfst 13 vers 11 Toen zag ik een tweede beest, dat opkwam uit de aarde. Het had twee horens, net als een lam

45 doet tekenen als het lam
Openbaring – hfst 13 Lijkt op het Lam ziet eruit als een lam doet tekenen als het lam Vers 13 Het verrichtte indrukwekkende tekenen, het liet voor de ogen van de mensen zelfs vuur uit de hemel neerdalen op de aarde.

46 doet tekenen als het lam geeft mensen een merkteken
Openbaring – hfst 13 Lijkt op het Lam ziet eruit als een lam doet tekenen als het lam geeft mensen een merkteken Vers 16 Verder liet het bij alle mensen, jong en oud, rijk en arm, slaaf en vrije, een merkteken zetten op hun rechterhand of op hun voorhoofd.

47 Openbaring – hfst 13 Maar hoort bij de draak spreekt als de draak
Vers 11 Het had twee horens, net als een lam, en het sprak als een draak.

48 dwingt ieder het beest te aanbidden
Openbaring – hfst 13 Maar hoort bij de draak spreekt als de draak dwingt ieder het beest te aanbidden Vers 12 Het dwong de aarde en alle mensen die erop leefden het eerste beest, dat van zijn dodelijke verwonding genezen was, te aanbidden.

49 dwingt ieder het beest te aanbidden Zo niet: boycot en dood
Openbaring – hfst 13 Maar hoort bij de draak spreekt als de draak dwingt ieder het beest te aanbidden Zo niet: boycot en dood Vers 17 Alleen mensen met dat teken – dat wil zeggen de naam van het beest of het getal van die naam – konden iets kopen of verkopen.

50 Waar zie je dat beest? Openbaring – hfst 13 Toen (de eerste lezers)
de priesters, met hun staatsreligie de maatschappij de valse leer binnen de kerk

51 Waar zie je dat beest? Openbaring – hfst 13 Nu (in onze tijd):
beschaafd humanisme wetenschap, techniek consumptie, geld valse profetie persoonlijke voorspoed

52 Waar loopt het op uit? Openbaring – hfst 14 De 144.000 op de berg Sion
14:1-3 Toen zag ik dit: het lam stond op de Sion, en bij het lam waren honderdvierenveertigduizend mensen die zijn naam en die van zijn Vader op hun voorhoofd hadden.

53 Waar loopt het op uit? Openbaring – hfst 14 De 144.000 op de berg Sion
Hfst 7: 3-4 ‘Laat het land en de zee en ook de bomen nog ongemoeid! Eerst moeten wij het zegel van onze God op het voorhoofd van zijn dienaren aanbrengen.’ Toen hoorde ik het aantal van hen die het zegel droegen: honderdvierenveertigduizend in totaal

54 Waar loopt het op uit? Openbaring – hfst 14 De 144.000 op de berg Sion
De komst van de mensenzoon Vers 14 Toen zag ik dit: een witte wolk, en daarop zat iemand die eruitzag als een mens. Hij had een gouden krans op zijn hoofd en een scherpe sikkel in zijn hand.

55 Waar loopt het op uit? Openbaring – hfst 14 De 144.000 op de berg Sion
De komst van de Zoon des mensen Dubbele oogst

56 777 666 Openbaring – hfst 12-14 onderschat hem niet Vers 17-18
Alleen mensen met dat teken – dat wil zeggen de naam van het beest of het getal van die naam – konden iets kopen of verkopen. ….Laat ieder die inzicht heeft het getal van het beest ontcijferen; er wordt een mens mee aangeduid. Het getal is zeshonderdzesenzestig.

57 Openbaring – hfst 12-14 onderschat hem niet doorzie de imitatie
als geslacht en hersteld als een lam wereldwijde macht tekenen

58 Openbaring – hfst 12-14 onderschat hem niet doorzie de imitatie
zoek het bij het Lam Hij heeft je echt lief Hij heeft werkelijk macht

59 Openbaring – hfst 12-14 onderschat hem niet doorzie de imitatie zoek het bij het Lam kijk terug en vooruit naar de overwinning

60 Openbaring - duizendjarig rijk
ISRAEL KERK 1000 jr

61 Openbaring – duizendjarig rijk
Hfst

62 Openbaring - duizendjarig rijk
Hoofdstuk 19 Hoofdstuk 20

63 Openbaring - duizendjarig rijk
Hfst 1-3 Hfst 4-7 Hfst 8-11 Hfst 12-14 Hfst 15-16 Hfst 17-19 Hfst 20-22

64 Openbaring - duizendjarig rijk
Alle volken Het volk Israël Alle volken

65 Openbaring - duizendjarig rijk
1000 jr Augustinus: eerst periode van binding, dan korte periode van loslating, dan het einde.

66 Openbaring - duizendjarig rijk
1000 jr Het is maar één perspectief: dat van de binding van satan. Het is niet een chronologische lijn

67 Ter afronding Aplaus voor de koster!
Gelegenheid voor wie z’n ei kwijt wil

68 Cursus Oude Testament Start 7 januari 19.30 uur Zuidhorn

69 • Gebed

70 Welthuis Gezegende feestdagen Gods zegen gewenst aDios domie Jasper Klapwijk


Download ppt "Welkom les 9."

Verwante presentaties


Ads door Google