De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WELKOM OP HET BURENOVERLEG ESSEN 25 februari 2015

Verwante presentaties


Presentatie over: "WELKOM OP HET BURENOVERLEG ESSEN 25 februari 2015"— Transcript van de presentatie:

1 WELKOM OP HET BURENOVERLEG ESSEN 25 februari 2015

2 DOEL VAN DEZE BIJEENKOMST kennis te maken met de werkwijze van de burgerinitiatieven welke zijn genomen aan beide zijden van de grens om inbraken te voorkomen. Contacten te leggen welke kunnen leiden naar een samenwerking.

3 BUURTINFORMATIENETWERKEN
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË het ontstaan -het doel -de wettelijke basis

4 BUURTINFORMATIENETWERKEN
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË De aanleiding: In 1994 werden in de West Vlaamse grensstreek herhaaldelijk overvallen gepleegd door de KAPPA-bende. Het waren bendes uit Noord- Frankrijk die in die streek ramkraken pleegden om kleding van het merk Kappa te stelen

5 BUURTINFORMATIENETWERKEN
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË recht in eigen handen: Handelaars namen gezamenlijk acties om deze overvallen een halt toe te roepen. De overheid voelde zich genoodzaakt om regels uit te vaardigen om escalatie te voorkomen. Dit bracht mee dat “buurtinformatienetwerken” konden opgericht worden mits voldaan werd aan een aantal voorwaarden.

6 BUURTINFORMATIENETWERKEN
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË Definitie van een Buurtinformatienetwerk: Een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers en politiediensten opzetten binnen een bepaalde omgeving met de bedoeling informatie uit te wisselen volgens een vooraf uitgewerkt communicatieplan.

7 BUURTINFORMATIENETWERKEN
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË Drie partners werken samen: -de burgers -de politie -het gemeentebestuur

8 BUURTINFORMATIENETWERKEN
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË Twee soorten BIN’s: BIN : bedoeld voor de inwoners van een bepaalde wijk / omschrijving BINZ: bedoeld voor handelaars binnen een omschrijving / gemeente.

9 BUURTINFORMATIENETWERKEN
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË Doel van een BIN: -Samen inbraken voorkomen -wederzijds informatie uitwisselen -Verhogen van het veiligheidsgevoel -Versterken sociale samenhang -Samenwerking politie-burgers optimaliseren -Het realiseren van een veilige en leefbare omgeving in samenwerking met de burgers Veiligheid = gedeelde verantwoordelijkheid

10 BUURTINFORMATIENETWERKEN
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË informatie-uitwisseling: -Politie geeft informatie aan de BIN’s -Bin bestuur geeft deze informatie verder door aan haar leden. -Maar…. de Bin leden blijven meldingen of informatie wel rechtstreeks aan de politie doorgeven.

11 BUURTINFORMATIENETWERKEN
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË De wettelijke basis: De Belgische overheid heeft deze vorm van organisatie erkend en neergeschreven in verschillende omzendbrieven: 1998: Omzendbrief I/VSPP/8 2001: Omzendbrief I/VSP/2001/ : Omzendbrief (10/12/2010)

12 BUURTINFORMATIENETWERKEN
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË Hoe kunnen we samen inbraken voorkomen: -Door BIN-leden te verwittigen of attent te maken op onveilige situaties kan in meerdere gevallen erger voorkomen worden. -Burgers gaan zich meer betrokken voelen, letten op onveiligheden en melden deze ook vlotter bij de politie. -Het aanreiken van preventieve tips kan hierbij nuttig zijn !

13 BUURTINFORMATIENETWERKEN
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË BIN-werking: -een BIN is een feitelijke vereniging met een bestuur. Het zijn de leden die het bestuur kiezen. -Binnen de BIN moet een financieel beleid gevoerd worden (lidgelden/ betalen oproepen) -Eens per jaar moet een algemene vergadering worden gehouden, alle leden moeten uitgenodigd worden.

14 BUURTINFORMATIENETWERKEN
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË wat kan binnen de BIN-werking NIET: -Het organiseren van patrouilles, interventies of het op zich nemen van politionele taken. -een voorrecht afdwingen bij contacten met politie

15 BUURTINFORMATIENETWERKEN
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË wanneer worden BIN leden dringend verwittigd ? -bij heterdaad (poging) inbraak -na melding of vaststelling van een verdachte situatie -als medewerking bij een opsporing gevraagd wordt (vb. bij een verdwijning, …)

16 BUURTINFORMATIENETWERKEN
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË Hoe worden BIN leden dringend verwittigd ? -via een telefonische boodschap op een door de leden zelf gekozen toestel. (vaste lijn/ GSM) -er kan een keuze gemaakt worden : -tussen 8u en 22u -altijd.

17 BUURTINFORMATIENETWERKEN. IN BELGIË wie zorgt voor het verwittigen
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË wie zorgt voor het verwittigen ? -Het versturen van dringende boodschappen gebeurt uitsluitend door de politiediensten. -in principe is het de dispatcher van het commando-centrum van de politie die de dringende boodschap inspreekt en verstuurt.

18 BUURTINFORMATIENETWERKEN. IN BELGIË de niet-dringende boodschappen
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË de niet-dringende boodschappen ? -Op regelmatige tijdstippen reikt de lokale politie ook niet-dringende informatie aan. -deze informatie omvat preventieberichten, waar-schuwingen bij een inbrakenplaag in de regio, een bepaalde modus-operandi, oproep om meer info te verkrijgen, enz…... -dit wordt samengevat in een BIN-FLASH die aan de coördinator wordt verzonden.

19 BUURTINFORMATIENETWERKEN
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË feedback na iedere BIN-oproep -nadat een BIN via het communicatiesysteem is gestart zal de politie feedback geven. -dit gebeurt met een FEEDBACK-FLASH die aan de coördinator wordt gezonden.

20 BUURTINFORMATIENETWERKEN
BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË alle informatie komt terug bij de politie -het mag niet de bedoeling zijn dat BIN-leden politionele informatie gaan uitwisselen met hun BIN-bestuur . -dergelijke meldingen moeten rechtstreeks bij de politie gedaan worden.

21 BIN’s IN DE POLITIEZONE GRENS

22 BIN’s IN DE POLITIEZONE
BIN’s IN DE POLITIEZONE GRENS De politiezone GRENS omvat het grondgebied van de gemeenten: ESSEN KALMTHOUT WUUSTWEZEL

23 BIN’s IN DE POLITIEZONE
BIN’s IN DE POLITIEZONE GRENS In deze politiezone zijn er momenteel 45 actieve BIN’s. Twee BINs zijn nog in een oprichtingsfase. ESSEN (+ 1 in oprichting) KALMTHOUT 15 WUUSTWEZEL 17 (+ 1 in oprichting)

24 BIN’s IN DE POLITIEZONE. GRENS aantal inbraken in de politiezone 2013
BIN’s IN DE POLITIEZONE GRENS aantal inbraken in de politiezone inbraken inbraken inbraken (tot 2/2/2015)

25 BIN’s IN DE POLITIEZONE
BIN’s IN DE POLITIEZONE GRENS aantal dringende BIN-oproepen in de politiezone (tot 8/2/2015)

26 BIN’s IN DE POLITIEZONE
BIN’s IN DE POLITIEZONE GRENS aantal BIN-flashes verzonden in de politiezone

27 BIN’s grenzend aan NEDERLAND
AFBAKENING BIN BORDEN BIN STICKERS

28 BIN’s GRENZEND AAN NEDERLAND

29 BIN NIEUWMOER-CITY

30 BIN KAMMENSTRAAT en omgeving

31 BIN HORENDONK

32 BIN HOENDERHEIDE

33 BIN HOEK ESSEN

34 BIN BRAKEN

35 BIN WITHOEFSE HEIDE

36 TAAK VAN DE GEMEENTE Zorgen voor het plaatsen van BIN borden
Steun van de gemeente Gratis ter beschikking stellen lokalen Gratis drukwerk Betaling borden Subsidies Financiële steun

37 STAPPENPLAN OPRICHTING BIN
Evaluatieverslag min 1x/3j Jaarlijkse ledenvergadering Stappenplan Ondertekening charter en opstart Stuurgroepvergadering Infovergadering buurt (beslissing +opgave kandidaten) Proloog eeste gesprek met initiatiefnemers

38 HOE VERDER. Waarom deze bijeenkomst
HOE VERDER ? Waarom deze bijeenkomst ? - om elkaars werking te leren kennen - om elkaar als persoon beter te leren kennen - om afspraken te maken rond informatie-uitwisseling

39 DE LOKALE POLITIE ZONE GRENS “excellente dienstverlening” “altijd en overal”

40 DE LOKALE POLITIE ZONE GRENS www. pzgrens. be info@pzgrens. be 0032. 3


Download ppt "WELKOM OP HET BURENOVERLEG ESSEN 25 februari 2015"

Verwante presentaties


Ads door Google