Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdBertha van der Laan Laatst gewijzigd meer dan 7 jaar geleden
1
Voedselverspilling In kader van VROM programma Ketengericht Afvalbeleid >> Als het gaat om milieu en leefomgeving
2
Programma Ketengericht Afvalbeleid
Afvalbeleid succesvol Weinig verbeteringen te verwachten in afvalbeleid om milieudruk te verminderen Voor verder succes: terugdringen milieudruk in ketens LAP2: integrale ketenaanpak verankeren in beleid Opmaat voor Duurzame Materiaalketens >> Als het gaat om milieu en leefomgeving
3
Aanpak voor 7 prioritaire stromen (=ketens)
GHA, BSA, papier/karton, textiel, voedsel, aluminium, PVC Richtinggevende doelstelling: 20% minder milieudruk Aanpak op basis van levenscyclusanalyse (LCA): waar ligt de grootste milieudruk in de keten 2009: LCA studie CE Delft/Blonk Milieuadvies >> Als het gaat om milieu en leefomgeving
4
Milieudruk van producten in huishoudens
>> Als het gaat om milieu en leefomgeving
5
Waar vindt milieudruk plaats?
prod & cons >> Als het gaat om milieu en leefomgeving
6
Wat zijn de oorzaken van de milieudruk?
>> Als het gaat om milieu en leefomgeving
7
Milieudruk in de voedselketen
30-35% van totale milieudruk in consumptiedomein door voeding Vlees en zuivel (dierlijke eiwitten) leveren overgrote deel van milieudruk Landbouw geeft de grootste milieudruk in de keten Milieudruk in afvalfase verwaarloosbaar (t.o.v. productiefase) >> Als het gaat om milieu en leefomgeving
8
Grote winstpakkers voor milieu in de voedselketen
Technische maatregelen in de landbouw- en productiefase (MJA/ROB) Eiwittransitie: veranderingen in voedselconsumptiepatroon (LNV) Voedselverspilling: beperken van de verliezen in de keten (LNV/VROM) Programma Ketengericht Afvalbeleid: verspilling bij uitgiftepunten Landbouw 10-15% Voedingsmiddelen Industrie 0-5% Retail 1-5% Huishoudens 15-20% Foodservice 15-20% >> Als het gaat om milieu en leefomgeving
9
De impact van voedselverspilling bij huishoudens
Vermijdbare verliezen leiden per huishouden tot: Verspilling: 120 kg per jaar Derving: van €350 per jaar Indirecte emissies: 600 kg aan CO2-equivalenten = 25% van het elektriciteitsverbruik Onnodige kosten voor het afvalbeheer >> Als het gaat om milieu en leefomgeving
10
Voorbeeld voor Circulus/Berkel Milieu
7 gemeenten met inwoners Verspilling: ton per jaar Onnodige uitgaven huishoudens: 74 miljoen euro per jaar Onnodige kosten voor het afvalbeheer: 2,1 miljoen euro* per jaar Indirecte emissies: 134 kton CO2-eq = elektriciteitsverbruik van huishoudens *€70/ton >> Als het gaat om milieu en leefomgeving
11
Uitvoeringsplan Ketengericht Afvalbeleid 2010
Studie: monitoring voedselverliezen Studie: gedragsveranderingen t.a.v. voedselverspilling Opzetten project voor vermindering van voedselverspilling in huishoudens Opzetten project voor vermindering van voedselverspilling in de catering >> Als het gaat om milieu en leefomgeving
12
Voedselverspilling bij huishoudens
Formuleren projectplan met stakeholders (voor 3 jaar) Ondersteuning VROM en LNV Samenwerking in InterReg project GreenCook Initiatief tot sluiten Convenant met VROM (samen met GHA) Kernthema’s: preventie en blijvende gedragsverandering >> Als het gaat om milieu en leefomgeving
13
Gedragsverandering t.a.v. voedselverspilling
Bewustwording en campagnes geeft geen blijvende gedragsverandering Rescon studie naar blijvende interventies: Welke (verklarende) factoren bepalen de voedselverspilling bij huishoudens? Welke actoren zijn belangrijk en in staat om het gedrag van voedselverspilling te beïnvloeden? Wat zijn beïnvloedbare motiverende, in staat stellende en versterkende factoren? Welke instrumenten passen het beste bij de beïnvloedbare factoren? >> Als het gaat om milieu en leefomgeving
14
Planning, implementatie en evaluatie model
>> Als het gaat om milieu en leefomgeving
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.