De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VAN SLAVEN TOT ERFGENAMEN

Verwante presentaties


Presentatie over: "VAN SLAVEN TOT ERFGENAMEN"— Transcript van de presentatie:

1 VAN SLAVEN TOT ERFGENAMEN
Les 8 voor 19 augustus 2017

2 ZONEN EN ERFGENAMEN VAN GOD (Galaten 3: 26-29)
GOD ZOND ZIJN ZOON (Galaten 4: 4) ERFGENAMEN VÒÒR CHRISTUS: SLAVEN (Galaten 4: 1-3) ERFGENAMEN NA CHRISTUS: GEADOPTEERD (Galaten 4: 5-7) TERUGKEREN (Galaten 4: 8-11)

3 ZONEN EN ERFGENAMEN VAN GOD (Galaten 3: 26-29)
“En als u van Christus bent, dan bent u Abrahams nageslacht en overeenkomstig de belofte erfgenamen.” (Galaten 3:29) Hoe zijn we erfgenamen geworden nadat we kinderen zijn geweest onder een leermeester ? Zoals we eerder hebben bestudeerd, zijn we niet langer kinderen onder een leermeester na het ontmoeten van Jezus (vers 25). We worden volwassen zonen en dochters van God door het geloof in Christus — zonder een leermeester (vers 26). Wanneer we gedoopt worden, doen wij Christus aan (vers 27). Wij zijn een in Christus; ras, sociale status en geslacht maken niet meer uit (v. 28). Wij werden zonen en dochters van Abraham en "erfgenamen overeenkomstig de belofte." (vers 29). Nu hebben Joden en heidenen het eeuwige leven in Jezus Christus.

4 ZONEN EN ERFGENAMEN VAN GOD (Galaten 3: 26-29)
“Want zovelen als gij in Christus gedoopt zijt, hebt gij Christus aangedaan.” (Galaten 3:27 SV) Wat betekent het aandoen van Christus? Wanneer we gedoopt worden, nemen we deel aan de dood en opstanding van Jezus. Ons oude leven sterft en we worden geboren tot een nieuw leven in Christus. Nu hebben we een dagelijkse relatie met Hem en we imiteren Hem. Wij doen Zijn mantel van gerechtigheid aan. We worden als rechtvaardig beschouwd vanwege Zijn gerechtigheid, zodat we in overeenstemming met de Wet kunnen leven. "Ik leef niet meer, maar Christus leeft in mij." (Galaten 2:20). Dat is de sleutel tot een succesvol christelijk leven: Christus, Die in ons woont, toont Zijn vlekkeloos leven aan iedereen. De liefde van Christus dringt ons (2 Korintiërs 5:14) en Zijn gerechtigheid wordt realiteit in ons leven (Romeinen 8: 3-4).

5 SLAAF GEMAAKTE ERFGENAMEN
(Galaten 4: 1-3) “Ik zeg echter: Zolang de erfgenaam een onmondig kind is, verschilt hij in niets van een slaaf, hoewel hij heer is van alles.” (Galaten 4: 1) Paul legt een verhaal uit; een kind dat het familiebezit erft als zijn ouders sterven. Niettemin moet hij onder een leermeester en een beheerder zijn omdat hij nog te jong is. Daarom leeft hij eigenlijk als een slaaf. Dat is het type erfgenaam wat Israël was voordat Jezus kwam. Zij waren "in slavernij onder de elementen van de wereld." (Vers 3). Die "elementen" zijn het ABC, de basisprincipes van het geloof in deze situatie. Zij zijn de ceremoniële wetten die als leermeester van Israël optraden. Ze waren een basisevangelie, alleen maar een schaduw van wat er zou komen.

6 "De offerdienst en het priesterschap van het Joodse systeem, werden ingesteld om de dood en het bemiddelingswerk van Christus af te beelden. Al die ceremonies hadden geen betekenis en geen waarde zonder verbonden te zijn met Christus, Die hier zelf het fundament van vormde en Die het gehele systeem tot stand had gebracht. De Heer had bekend gemaakt aan Adam, Abel, Seth, Enoch, Noach, Abraham en de oude aanzienlijken, vooral aan Mozes, dat het ceremoniële systeem van offeranden en het priesterschap op zichzelf niet voldoende was om de redding van een ziel te verzekeren. ” E.G. White (Lift Him Up, January 10)

7 GOD ZOND ZIJN ZOON (Galaten 4:4)
“Maar toen de volheid van de tijd gekomen was, zond God Zijn Zoon uit, geboren uit een vrouw, geboren onder de wet.” (Galaten 4:4) De verovering door Rome van het Middellandse Zeegebied bracht vrede, een gemeenschappelijke taal, goede reismogelijkheden en een gemeenschappelijke cultuur die de snelle verspreiding van het Evangelie mogelijk maakte. Vanuit Bijbels perspectief was dit ook de tijd die God had bepaald voor de komst van de Messias. (zie Daniel 9:24–27). 70 weken (490 jaren) 7 weken 62 weken ½ week ½ week 457 VC 408 VC 27 NC 31 NC 34 NC Christus’ dood Het herbouwen van Jeruzalem Messias de Prins Decreet om Jeruzalem te herbouwen Israël verwerpt het Evangelie, Stefanus wordt gestenigd

8 GOD ZOND ZIJN ZOON (Galaten 4:4)
“Maar toen de volheid van de tijd gekomen was, zond God Zijn Zoon, geboren uit een vrouw, geboren onder de wet.” (Galaten 4:4) Jezus kwam naar de Aarde als deel van een voorspeld goddelijk plan; niet door toeval. Hoewel Hij God was, werd Hij uit een vrouw geboren. Hij nam onze mensheid aan om onze wettelijke plaatsvervanger, onze Verlosser en onze Hogepriester te zijn. Hij is geboren onder de wet. Hij heeft haar eisen vervuld en onze veroordeling gedragen. Door Zijn kruisdood kwam Hij tegemoet aan de rechtvaardigheid van de wet, die de dood van de zondaar vereiste, waardoor Hij het recht verkreeg om allen te verlossen, die in waar geloof en overgave tot Hem komen

9 GEADOPTEERDE ZONEN EN DOCHTERS
(Galatians 4:5-7) “om hen die onder de wet waren, vrij te kopen, opdat wij de aanneming tot kinderen zouden ontvangen.” (Galaten 4:5) Jezus kocht ons tegen een prijs — Hij heeft ons verlost — dus heeft Hij ons bevrijd van: De duivel en zijn listen (Heb.2: 14-15). Dood (1Cor. 15: 26-57). De macht van de zonde om ons tot slaven te maken (Rom. 6:22). De veroordeling van de wet (Gal. 4:5) Welke voorrechten heeft een aangenomen kind? Hij wordt behandeld als een echte zoon. Hij is goed opgevoed en in zijn behoeften wordt voorzien. Hij kan geen slaaf worden. Hij kan niet worden verstoten. Zijn oorspronkelijke ouders kunnen hem niet terug vragen. Hij heeft het recht om te erven.

10 TERUG GAAN NAAR SLAVERNIJ
(Galaten 4: 8-11) “En nu u God kent, ja wat meer is, door God gekend bent, hoe kunt u weer terugkeren naar de zwakke en arme grondbeginselen, die u weer van voren af aan wilt dienen?” (Galaten 4:9) Paulus liet de Galaten alle voordelen zien om Gods erfgenamen te worden door geloof in Jezus, dus is hij verbaasd dat zij ervoor gekozen hebben om terug te keren naar de "elementen" van het geloof. Volgens vers 10 besloten ze te houden: De dagen (de ceremoniële sabbatten). De maanden (de Nieuwe Manen). De tijden (de jaarlijkse feesten). De jaren (het sabbatsjaar en het jubileum). Zij waren erfgenamen, maar zij weigeren hun adoptie en werden weer slaven. Als we alleen een relatie hebben met God op basis van wetten en regels, missen we het voorrecht om als ZONEN EN DOCHTERS VAN GOD te leven.

11 "God wil dat alle mensen zouden worden gered; want er is voldoende voorziening getroffen, in het geven van Zijn eniggeboren Zoon om het losgeld van de mens te betalen. Zij die verloren gaan, zullen omkomen omdat ze weigeren te worden aangenomen als kinderen van God door Christus Jezus. De trots van de mens verhindert hem de voorzieningen van de verlossing te accepteren. Maar menselijke verdienste zal een ziel niet in de tegenwoordigheid van God brengen. Datgene wat een mens aanvaardbaar maakt voor God, is de toebedeelde genade van Christus door geloof in Zijn naam. Geen afhankelijkheid van werken of vluchtige gevoelens van geluk gelden als bewijs dat mannen door God gekozen zijn; want de uitverkorenen worden door Christus gekozen. " E.G. White (Sings of the times, 2 january 1893)


Download ppt "VAN SLAVEN TOT ERFGENAMEN"

Verwante presentaties


Ads door Google