De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Fair Practice Code.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Fair Practice Code."— Transcript van de presentatie:

1 Fair Practice Code

2 Daarom is het zo gek dat de hele werking rond dat podium niet gevolgd is. Wel integendeel. Waar zijn het vrije denken en de verbeelding in hoe het theater zichzelf organiseert? Hoe meer we op het podium een alternatieve kijk verdedigen, hoe meer onze organisaties het doen zoals de rest van de wereld: harder werken als regel, vliegen tegen de sterren op, liefst een vent aan de top en de kleurlingen buiten de muren. Natuurlijk doen we ons best. Maar het klopt toch wel dat er iets niet meer klopt?

3

4

5 Nederlands Theaterfestival/ Nieuwe Grond: United we stand
September 2015

6 Solidariteit, Diversiteit, Transparantie, Duurzaamheid
Fair practice label Solidariteit, Diversiteit, Transparantie, Duurzaamheid

7 Zwart-wit Boek December 2015

8

9 Amendement 10 miljoen extra voor cultuur waarvan 2 miljoen voor verbeteren positie kunstenaar op de arbeidsmarkt December 2015

10 Rapport Sociaal Economische Raad en Raad voor Cultuur over positie kunstenaar op arbeidsmarkt
Januari 2016

11

12

13 Brief Transitiebureau naar Raad voor Cultuur fair practice label
Januari 2016

14 Fair Practice Label zoals de Code Cultural Governance

15 Advies Raad voor Cultuur hoe 2 miljoen te besteden
April 2016

16 "De raad adviseert om met belanghebbende partijen een code te laten ontwikkelen voor goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap; een en ander in lijn met de Code Governance Cultuur. Behalve de honoraria zouden bij deze maatregel ook de knelpunten op het gebied van verzekeringen en pensioenen kunnen worden meegenomen." ( "De kosten die verbonden zijn aan de ontwikkeling van codes, richtlijnen en/of protocollen kunnen grotendeels door de sector zelf worden gedragen").

17 Bijeenkomst door Transitiebureau en Platform BK tijdens IETM over fair practice label
April 2016

18

19 How do we practice what we preach?
Niet alleen aan de voorkant, maar ook aan de achterkant

20 Ergens komt de rekening terecht

21 Ergens komt de rekening terecht
Excuses aan Staatsecretaris Halbe Zijlstra

22 Systemen en collectieve verantwoordelijkheid
In plaats van blacklisting

23 Brief minister hoe 2 miljoen voor verbeteren positie kunstenaar op arbeidsmarkt te besteden
Mei 2016

24 "Ik roep daarom de partners in de culturele en creatieve sector op om een gezamenlijke arbeidsmarktagenda op te stellen, met sectorbrede uitgangspunten voor de korte en middellange termijn. Zo’n agenda hoeft zich niet te beperken tot maatregelen die worden gefinancierd uit het amendement. De SER heeft bij de presentatie van de arbeidsmarktverkenning aangeboden om ook in het vervolgtraject een rol te willen spelen. Dit lijkt mij zeer wenselijk. Dit moet leiden tot: 1) een code voor goed opdrachtgeverschap, goed werkgeverschap en goede omgang met vrijwilligers, in het verlengde van Governance Code Cultuur, 2) het vergroten van de bereikbaarheid van scholing (onder meer voor zzp’ers en een leven lang leren), en 3) de toepassing en kennisverspreiding van arbeidsmarktwet- en regelgeving. Daarnaast dient de agenda te voldoen aan de volgende uitgangspunten: - De agenda is discipline-overstijgend en betrekt partners uit kunsten, cultuurparticipatie, erfgoed, media en creatieve industrie. - Dienstverbanders en zzp’ers worden breder dan nu betrokken bij de sociale dialoog en de uitwerking van de agenda. - Er is breed draagvlak bij de stakeholders, bijvoorbeeld werkgevers, vakbonden, beroepsverenigingen, aanbieders van scholing, Kunsten ’92 en subsidieverstrekkers, zoals de private en rijkscultuurfondsen. - De verwachtingen ten aanzien van de rol van de overheden worden geëxpliciteerd. Ik stel maximaal euro uit het amendement beschikbaar om de uitvoering van deze agenda te ondersteunen. De middelen moeten bovenal ten goede komen aan kunstenaars zelf, bijvoorbeeld door de ondersteuning van kleinschalig ondernemerschap, door flankerend beleid en proeftuinen rond nieuwe verdienmodellen en door voorlichting omtrent verzekeringen, fiscale regelingen en subsidie- instrumenten van andere ministeries. Ik hecht sterk aan een sectorbrede kennisuitwisseling over de uitwerking van algemene arbeidsmarktwetgeving, omdat er vaak meer mogelijk is dan men denkt, bijvoorbeeld ten aanzien van een goede inzet van vaste en tijdelijke werknemers. Gezien de rol van zzp’ers voor de sector, is het van belang dat ook zij betrokken worden bij de sociale dialoog. Dit zal ook bijdragen aan hun onderhandelingspositie. Omdat er, met het oog op de grote diversiteit in de sector, behoefte is aan een discipline-overstijgende oplossing, vraag ik Kunsten ’92 om vanuit een onafhankelijke positie het initiatief te nemen en werkgevers, vakbonden, beroepsgroepen en andere partners uit de creatieve en culturele sector daarbij te betrekken. Bij de uitwerking zal, waar dat nuttig is, vanuit de fondsen en de rijksoverheid ook betrokkenheid zijn."

25

26 Bekendmaking structurele subsidies kunstenplan 2017-2020
August 2016

27

28 Presentatie eerste versie Fair Practice Code
3 oktober – Veem Huis voor Performance (Amsterdam) Solidariteit Duurzaamheid Diversiteit Transparantie Vertrouwen


Download ppt "Fair Practice Code."

Verwante presentaties


Ads door Google