De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zorg op afstand.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zorg op afstand."— Transcript van de presentatie:

1 Zorg op afstand

2 ZORA Zora Dementie huis Emmen.
Wat is de toegevoegde waarde van de inzet van Zora? Bedenk bij welke zaken bij cliënten Zora kan worden gebruikt. Denk hierbij ook aan dementiehuis in Emmen (als de batterijen van Zora opgeladen zijn ;-)) Zie je ook nadelen?

3 Zorg op afstand Bij het verlenen van zorg op afstand wordt er dus onderscheid gemaakt tussen "formele en informele zorgverleners". Wat is het verschil tussen beiden? Maak gebruik van internet om bovenstaande termen te verklaren!

4 Jouw hart voor de zorg Nieuwe technologieën veranderen de zorg voor zorgvragers, maar ook voor zorgverleners. Bekijk hier beneden de animatiefilm "Jouw hart voor de zorg" en beantwoordt daarna individueel de onderstaande vragen. Jouw hart voor de zorg" Wat levert het gebruik van nieuwe technologie op voor meneer en mevrouw de Vries? Wat betekent dit voor de zorgverleners? Wat vind jij (op dit moment in de module ZOA) van nieuwe technologie in  de zorg

5 Wat is zorg op afstand? Misschien lijkt het wat raar, maar zorg op afstand brengt de zorg dichter bij de cliënt. Dichterbij zijn of haar behoeften, dichterbij het echte leven van mensen thuis. Daarmee sluit zorg op afstand aan bij een moderne visie op zorg. Het is bij uitstek een manier om niet zozeer uit te gaan van beperkingen van mensen, maar van hun mogelijkheden. Zelfstandigheid, zelfredzaamheid en zelfsturing door de cliënt zijn daarbij sleutelbegrippen. Zorgverleners doen in deze visie veel meer dan "zorg leveren". Zij krijgen vooral ook een ondersteunende en begeleidende taak. ZOA is een hulpmiddel om mensen te helpen de regie over hun eigen leven te behouden. het einde van deze ontwikkeling is nog niet in zicht!

6 betaalbaar Niet alleen een mooi idee, maar pure noodzaak!
De zorg wordt onbetaalbaar in ons land. Verandering is noodzakelijk; we staan voor een grote maatschappelijke uitdaging om de zorg up-to-date te houden én de kwaliteit ervan te waarborgen.

7 Voordelen voor zorgvragers:
Veiligheid: Een groot deel van de zorgvragers ervaart een toename van veiligheid. Mantelzorgers, thuiszorgmedewerkers en centralisten zeggen ook dat het gevoel van veiligheid bij zorgvragers is toegenomen. Mantelzorgers voelen zich geruster door de aanwezigheid van een videonetwerk (beeldschermzorg).

8 Voordelen voor zorgvragers: Zelfredzaamheid:
Veel zorgvragers vinden dat hun zelfredzaamheid is toegenomen Ze hebben minder fysieke professionele hulp nodig. Ze hebben minder behoefte aan hulp door mantelzorgers. Veel mantelzorgers zeggen dat zorgvragers minder vaak een beroep op hen doet.

9 Contactmogelijkheden:
Door een videonetwerk is er meer contact met anderen, bijvoorbeeld familie op afstand. De bereikbaarheid van zorgverleners is verbeterd. Veel mantelzorgers zeggen zich meer ondersteund te voelen.

10 Zelfstandigheid: Veel zorgvragers zeggen dankzij het videonetwerk langer thuis te kunnen blijven wonen. Een derde van de zorgvragers zegt dat de zelfstandigheid  echt is toegenomen. Zorgverleners hebben ook de ervaring dat mensen langer thuis kunnen blijven.

11 Voordelen voor zorgverleners:
Aanwezigheid: Zorgcentralisten en thuiszorgmedewerkers zeggen dat ze de situatie van de zorgvrager veel beter kunnen inschatten dan alleen bij telefonisch contact. Men kan sneller signaleren of het minder goed gaat met een zorgvrager. Men kan sneller beoordelen of er hulp noodzakelijk is.

12 Contactmogelijkheden:
Zorgverleners zeggen dat het fijn is om ook oogcontact te hebben. Men vindt het handig dat zorgvragers ook dingen kunnen laten zien. Men vindt het prettig om in de kamer van de zorgvrager te kunnen kijken.

13 De rol van zorg op afstand bij de veranderingen.
Kwetsbare mensen met een lichte zorgvraag moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen in de eigen omgeving. Mensen wonen dan in de eigen woning of in een kleinschalige voorziening met waar nodig professionele hulp die gepland of op oproep beschikbaar is.

14 Beantwoordt de onderstaande vragen.
Wat zijn de twee belangrijkste redenen waarom de zorg moet veranderen? Waardoor komt het dat zorgvragers en mantelzorgers zich veiliger voelen? Wat betekent de "toename van zelfredzaamheid" voor de zorgvragers en mantelzorgers? Wat is het grootste voordeel van toename van de zelfstandigheid?

15 Ontwikkelingen De ontwikkelingen gaan heel snel in de technieken die gebruikt kunnen worden in de zorg, bijvoorbeeld bij ZOA. We hebben gezien dat het noodzakelijk is en, mits goed toegepast, veel voordelen heeft. Om een indruk te krijgen hoe snel de ontwikkelingen in de techniek gaan kun je kijken naar onderstaande video. Jullie hebben misschien allemaal een smartphone die "slimmer” is dan een computer uit de tijd van de video! Smartphones worden tegenwoordig ook gebruikt bij zorg op afstand en bij veel andere toepassingen van "techniek in de zorg"! Bekijk de onderstaande video   telefonie"lang geleden"

16 Ontwikkelingen: De vraag naar zorg neemt toe door de vergrijzing en het stijgend aantal chronisch zieken. De Nederlandse bevolking wordt steeds diverser. Het aantal professionele zorgverleners neemt af. Mantelzorgers en vrijwilligers staan onder druk.

17 zelfstandigheid Mensen hebben behoefte aan een grotere zelfstandigheid. Mensen die zorg nodig hebben willen zoveel mogelijk in hun eigen omgeving blijven. Zorgvragers willen meer invloed op keuze en verloop van zorgprocessen. Zorgvragers vragen om meer zelfstandigheid en minder toezicht en bureaucratie.

18 veranderingen De maatschappelijke verandering vraagt om creatieve en toekomstbestendige oplossingen. Meer van hetzelfde zal niet meer werken; het moet echt anders! Zorg op afstand is daarbij een middel, niet meer en niet minder. Techniek is het middel en passende zorg is het doel! De klassieke wijkverpleegkundige die op de fiets door de buurt gaat krijgt een andere rol!

19 Wat levert zorg op afstand concreet op?
Allereerst verwacht men winst te boeken op het terrein van kwaliteit van zorg. Het gevoel van veiligheid en zelfstandigheid zou bij zorgvragers moeten toenemen. Ze worden naar verwachting zelfredzamen en hun vraag naar zorg verandert. minder inzet van professionele zorg nodig is dan nu. Zorgorganisaties moeten straks met een zelfde aantal professionals  meer mensen goed kunnen bedienen. Een derde verwachting is dat het werk van professionals aantrekkelijker wordt. Dat was toen! Sinds enige tijd worden robots gebruikt om operaties uit te voeren, nu nog bediend door mensen. Een camera vergroot het beeld/zicht van de chirurg. De instrumenten zijn vrij van trillingen!  De stap naar een echte zorgrobot die zorgvragers kan ondersteunen bij allerlei taken is klein.

20 filmpje

21 Bij zorg op afstand zijn diverse toepassingen mogelijk:
Zoek op (internet) wat het volgende betekent: Zoek een afbeelding en een korte beschrijving. Beeldschermzorg Leefstijlmonitoring Zelfmanagement Digitale communities

22 Opdracht naar aanleiding van de vorige dia:
Maak groepjes van 5. Docent geeft je een onderdeel welke je gaat uitwerken op een flap. Het volgende moet erin : Uitleg over onderdeel. Waarom wordt het gebruikt,  bij welke ziektebeelden/aandoeningen? In welke Branche kan het worden gebruikt? Voordelen voor de zorgvrager ,mantelzorger en zorgverlener. Geef 2 voorbeelden.  Gebruik plaatjes. Hier heb je een uur voor. hierna presenteren aan de groep.

23 ZOA op verschillende terreinen:
Preventie: Beeldschermzorg kan helpen bij het voorkomen van gezondheidsklachten. Welzijn Cure Care

24 Cure en Care: Cure Cure betekent "genezen". Via een beeldscherm contact met de huisarts, specialist of een andere zorgverlener voor een consult. Cure is sterk in opkomst. Een aantal huisartsen experimenteren met "consult op afstand!“ Care Care betekent "zorgen". Denk hierbij bijvoorbeeld aan hulp bieden bij het innemen van medicijnen of het oplossen van problemen waarbij niet direct de fysieke aanwezigheid van een zorgverlener gewenst is.

25 In de video zie je een aantal toepassingsvormen en terreinen terug die bij ZOA gebruikt kunnen worden. Welke zijn dit?

26 Sectoren Zorg op afstand wordt momenteel ingezet in alle sectoren van "care" ingezet. Een aantal voorbeelden. Sector Ouderenzorg (Verpleeghuis, Verzorgingshuis, Thuiszorg) VVT Beeldschermzorg Leefstijlmonitoring Begeleiding op afstand Sector Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking (VGZ) Beluistering of akoestische bewaking Camerabewaking (slaapritme, epilepsie, agressie

27 Toepassen van GPS https://ztl.uglelms.com/mod/page/view.php?id=288
De zorgvrager heeft een bepaalde mate van vrijheid, maar door GPS weet men waar de zorgvrager is. Dit systeem wordt ook wel "dwaalbeveiliging" of "tracker" genoemd.  Van een simpel model dat omgehangen kan worden tot een model waarin de technologie in een inlegzool verwerkt is!

28 Begeleiding via het scherm:
Cliënten (licht verstandelijk beperkt) kunnen op een smartphone (met speciaal ontworpen apps) hun agenda en  "to do list" raadplegen. deze kunnen aangepast worden door begeleiders! Bij vragen of problemen kan met "facetime" of een andere techniek contact gemaakt worden met begeleiders. Sector Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) Begeleiding op afstand. Een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige neemt via schermzorg contact op met een zorgvrager die gewoon thuis is of die gebruik maakt van "begeleide kamerbewoning". Fysieke aanwezigheid is niet direct noodzakelijk. In de onderstaande video van PameijerTV zie je een korte impressie van hoe (ambulante) zorgvragers en hun begeleiders zorg op afstand gebruiken en hoe digitale ondersteuning hen stimuleert de regie te nemen in hun leven. Bekijk de video over GGZ.

29 Beeldschermzorg: Beeldtelefoon Tablet Smartphone TV
Niet alle zorgvragers zijn geschikt om via beeldschermzorg te begeleiden. Bespreek onderstaande vragen in groepjes: Welke zorgvragen zijn geschikt voor beeldschermzorg? (Denk hierbij bijvoorbeeld aan ziektebeelden, algemene toestand van de zorgvrager) Welke meerwaarde heeft een beeldscherm boven een telefoon? Wat is de meerwaarde van beeldschermzorg voor de zorgvrager, zorgverlener, zorgorganisatie?

30 Autonome monitoring Sensoren aan het lichaam of in de woning van de zorgvrager die het functioneren meten. Denk aan leefstijlmonitoring, GPS of geluidsapparatuur en software die veranderingen in het gedrag en de gezondheid van de zorgvrager meten. De informatie wordt automatisch naar de zorgverlener verstuurd. Bekijk de video over "Livind" (Buiten Livind zijn er ook nog andere systemen). Hierin worden het functioneren en het belang van leefstijlmonitoring uitgelegd. Video: Welke meerwaarde heeft leefstijlmonitoring voor de zorg?

31 Clientenoverzicht Bestudeer het cliëntenoverzicht van bijeenkomst 2, opdracht 9. Welke aspecten worden hier gemeten?

32 Slaapritme Bestudeer de afbeelding van opdracht 10. Op deze afbeelding zie je het slaapritme van een zorgvrager gedurende 14 dagen. De rode lijn noemt men een "trendlijn". Wat valt je op aan het slaapritme? Wat is het voordeel van een trendlijn? Wat is de meerwaarde van autonome monitoring voor de zorgvrager, mantelzorger en zorgverlener?

33 Zelfmanagement https://youtu.be/4u-zmOdTKnk
Zelf-management is het zodanig omgaan met de chronische aandoening (symptomen, behandeling, lichamelijke en sociale consequenties en bijbehorende aanpassingen in leefstijl) dat de aandoening optimaal wordt ingepast in het leven. In het kader van Zorg op Afstand gaat het hierbij bijvoorbeeld om: (Para)medische consulten op afstand Therapie of behandeling op afstand Systemen om chronische ziekte thuis te monitoren (meten vitale lichaamswaarden) Gezondheids-apps waarmee we onze gezondheid kunnen meten en verbeteren.

34 Opdracht Voor welke gezondheidsproblemen kan zelf-management toegepast worden? Zoek zelf nog voorbeelden op internet! Wat is het voordeel van zelf-management?

35 Digitale community: Een digitaal en lokaal georiënteerd platform waarover je allerlei diensten en toepassingen aanbiedt ter ondersteuning van (zorg aan) kwetsbare burgers met als doel de informele zorg te versterken en de coördinatie en afstemming tussen formele en informele zorgverleners te optimaliseren. Cubigo is een voorbeeld van een digitale community. Een aantal wijkplatforms gebruiken inmiddels Cubigo of een ander systeem, zoals Elise. Een voorbeeld van een digitaal wijkplatform is: Regio Westelijke Mijnstreek Bekijk nu de video over de mogelijkheden van Cubigo en maak de opdracht onder deze video:

36 Opdracht https://youtu.be/OIXkWZ5Tqy4
De giraffe is een goed voorbeeld van? autonome monitoring Beeldschermzorg digitale communities zelfzorgmanagement

37 Voorwaarden die nodig zijn voor een verantwoorde inzet van zorg op afstand.
Jij  hebt als zorgverlener in samenspraak met de cliënt en/of diens mantelzorger vastgesteld dat schermzorg wordt ingezet voor medicatiebegeleiding. Rest nu alleen nog het bestellen en plaatsen van de apparatuur en klaar, zou je denken. Helaas, zo eenvoudig is het niet.  Zowel vanuit de cliënt, de zorgverlener, mantelzorgers en de organisatie moeten er een aantal zaken geregeld worden, om ook goede en veilige zorg te kunnen leveren in dit geval met behulp van de inzet van technologie. De zorg moet goed en veilig zijn! Lees ‘werken met zorg op afstand’ en beantwoord de vragen van bijeenkomst 3, opdracht 1.


Download ppt "Zorg op afstand."

Verwante presentaties


Ads door Google