De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Grote Bosatlas 54e editie

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Grote Bosatlas 54e editie"— Transcript van de presentatie:

1 De Grote Bosatlas 54e editie

2 De algemene inhoudsopgave: waar staat de kaart in de atlas?
blz. 4 – 11 kaarten op volgorde van blz. In de atlas is de volgorde: (Nederland - Europa – Azië – Australië - Afrika - VS - Zd.Amerika - Aarde

3 De bladwijzer: handig middel om overzichtskaarten te zoeken
Let op: Een land kan op meerdere overzichtskaarten staan!

4 In de Bosatlas staan verschillende soorten kaarten:
1. Overzichtskaarten Kaarten , op verschillende schaal- niveaus, geven een overzicht van een groter gebied. Men onderscheidt daarbij 2 soorten: a). Natuurkundige overzichtskaarten kaarten waarop de hoogte, rivieren of begroeiing (vegetatie) staan Bijv of b). Staatkundige overzichtskaarten Kaarten waarop landen, grenzen, wegen en steden staan bijv of

5 2. Thematische kaarten Kaarten , op verschillende schaalniveaus, waarop een bepaald onderwerp, thema, is afgebeeld. Bijv. Klimaat, toerisme, bevolkingsgroei, luchtvervuiling, delfstoffen,of, zoals deze “bevolkingsdichtheid in India “ (blz. 149a) Dit type kaart komt het meest voor in de Bosatlas.

6 3. Topografische kaarten
Kaarten met meestal een schaal van 1: of 1: Ze worden meestal gebruikt om een gebied zo nauwkeurig mogelijk in beeld te brengen.

7 4. Isolijnenkaarten Kaarten waarop punten met een gelijke waarde met elkaar worden verbonden. 5. Choropletenkaarten Met kleuren wordt de grootte van een verschijnsel in een gebied aangegeven.

8 Voor kaarten zonder eigen legenda moet je voor in de atlas kijken, daar staat de “algemene legenda”. (binnenkaft of voorschutblad)

9 In het namenregister staat elke in de atlas genoemde plek
In het namenregister (blz ) staan alle in de atlas gepubliceerde namen alfabetisch Naast een namenregister is er ook nog een landenregister én een trefwoordenregister (ook wel zaakregister genoemd)

10 In het trefwoordenregister (zaakregister) vind je de bladzijde waarop de thematische kaart is afgebeeld.

11 Oefenen met de Grote Bosatlas 54e editie

12 Beantwoord de volgende vragen:
1. Welke soort kaart staat er op de volgende kaartbladen ? 35A 179E 107C 141E 114A 2. Hoe heet het grootste meer van Ethiopië ? 3. Wat voor soort gebied is ‘Namib’ ? 4. Salar de Uyuni is niet zomaar een meer. Wat is het speciale aan dit meer ? 5. Wat betekent de kleur lichtpaars bij de Sloehaven ?

13 6. In hoeveel Afrikaanse landen zijn niet al te lang geleden gewelds- uitbarstingen geweest ?
7. Om een tropisch klimaat te hebben moet de temperatuur in de koudste maand hoger zijn dan 180C. Welke staat in de USA heeft (gedeeltelijk) een tropisch klimaat ? 8. Hoeveel millimeter neerslag valt er in juli Riad ? 9. Welk bodemgebruik komt het meest voor in North Dakota ? 10. Hoe heet de grens die loopt van de Tsjoeksjenzee tot de Rosszee ?

14 11. Welk verband bestaat er tussen 182A en B en kaart 183C ?
12. Goed of Fout ? a. Gebieden in de VS met de bevolkingsdichtheid hebben de grootste bevolkingsgroei b. Voor Mexico geldt: hoe dichter bij de VS-grens des te hoger het inkomen. c. De gebieden met de hoogste aantallen varkens brengen ook het meeste mest op het land

15 13. Wat zijn de belangrijkste 3 talen in de wereld ?
14. Welk niet-Aziatisch land produceert het meeste rijst ? 15. Hoe groot was het migratiesaldo buitenlandse migratie in Nederland in de periode ? 16. Hoeveel asielzoekers kwamen er tussen 2000 en 2010 vanuit Irak naar Europa ? Hoeveel mensen uit Irak kwamen er in die periode naar Nederland? 17. Hoeveel uren valt er neerslag uit de lucht in oktober in Nederland ?

16 18. Ligt de bevolkingsdichtheid van Zoetermeer onder of boven het gemiddelde van Zuid Holland ?
19. Welk Europees land gaf het minst uit aan onderwijs in 2006 ? Hoeveel % van het BNP was dat ? 20. Welk land buiten Europa had de hoogste militaire uitgaven in % van het BNP ?

17 einde


Download ppt "De Grote Bosatlas 54e editie"

Verwante presentaties


Ads door Google