Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdJacobus van der Horst Laatst gewijzigd meer dan 8 jaar geleden
1
Zuurstof voor de horeca
2
INLEIDING België horecaland bij uitstek Uniek in Europa Horeca belangrijke economische sector: Eén van de grootste werkgevers in ons land 55.000 horecazaken en 120.000 personeelsleden
3
INLEIDING Uitdagingen zijn groot: Zeer arbeidsintensief Nood aan flexibiliteit Concurrentie groot Veel falingen: na drie jaar 67% nog actief en na vijf jaar slechts 53% Fraudegevoelige sector met veel zwartwerk 10 steunmaatregelen voor de horeca
4
1) Flexi-jobs: onbeperkt bijverdienen Voor iedereen met minstens 4/5 de hoofdjob bij een andere (horeca)werkgever Zowel voor restaurants met verplichte kassa als cafés zonder kassa Werknemer bouwt bijkomende sociale rechten op Geen mini-jobs Sinds 1 december 2015 in voege
5
1) Flexi-jobs: onbeperkt bijverdienen Werknemer verdient minimaal 9,5 euro netto/uur Vakantiegeld inbegrepen Werkgever: netto + 25% RSZ Let wel: sectorale afspraken (tussen sociale partners) blijven bestaan € 2/u zon- en feestdagen (max. € 12/dag) € 1,22/u nachtwerk Ook 25% sociale bijdrage
6
2) Versoepeling gelegenheidsarbeid = arbeidscontracten van max. 2 opeenvolgende dagen Staat open voor iedereen (gepensioneerde, deeltijdse hoofdjob, werkloze mits melding, enz.) Reeds versoepeld in 2013 Toegelaten aantal dagen voor horecazaken werd verhoogd van 100 naar 200 dagen Sinds 1 juli 2015 in voege
7
3) Vaste contracten: meer overuren 4) Vaste contracten: goedkopere overuren Voor vast personeel met een voltijdse tewerkstelling breiden we het aantal overuren uit: Voor horecazaken zonder GKS: 300 overuren Voor horecazaken met GKS: 360 overuren (bijv. ook cafés indien vrijwillig) Zonder verplichte inhaalrust Mits motief (cf. infra)
8
3) Vaste contracten: meer overuren 4) Vaste contracten: goedkopere overuren Bruto = netto (sectorale akkoorden blijven wel gelden) Motief “buitengewone vermeerdering van werk”: toestemming lokale inspectie TSW op voorhand Motief “onvoorziene noodzakelijkheid”: melden lokale inspectie TSW Nood aan eenvoudiger en moderner procedure Volledige opbouw sociale rechten Sinds 1 december 2015 in voege
9
Vergelijking minima gewoon uur, flexi-uur en overuur (laagste loonbarema 11,24 €/u of 9,50 €/u flexi-job) 14,30 11,88 11,24
10
N.B.: leidinggevenden en vertrouwensfuncties Horeca = arbeidsintensieve sector KB van 1965 Koks (leiding over 3 personeelsleden) & leidinggevend zaalpersoneel Vallen niet onder de wet op arbeidsduur Kunnen > 48u/week werken (ontsnappen dus aan Europese grens) Maandloon i.p.v. uurloon is mogelijk, wel steeds minimaal barema van leidinggevende functie (cat. 9) toepassen
11
5) Vaste contracten: RSZ-korting voor 5 werknemers RSZ-korting voor horecawerkgevers met GKS Begrensd tot horecazaken met -50 vaste personeelsleden Voor voltijds vast personeel 500 of 800 euro RSZ-korting per kwartaal Afhankelijk van leeftijd: +26 jaar en -26 jaar Lineaire lastenverlaging van max. 16.000 euro/jaar, onbeperkt in de tijd
12
6) Tax shift Meer dan 10 miljard euro tegen 2020 Meer koopkracht door verlaging personenbelasting (6,1 mia) Alle lonen stijgen maar vooral de lage en middeninkomens 65% van de werknemers meer dan 100 euro netto extra per maand tegen 2019 Meer koopkracht = horeca en handel profiteren als eerste Mix van maatregelen: Verhoging belastingvrije som Schrapping 30%-schijf en beperktere 45%-schijf Verhoging beroepskostenforfait Versterking werkbonus: lage lonen extra netto maandloon
13
65% van de werknemers meer dan 100 euro netto extra per maand
14
6) Tax shift Loonkosten verlagen (3,6 mia) + gerichte maatregelen voor KMO’s en zelfstandigen (580 mio) 0 euro patronale bijdragen voor 1 ste aanwerving vanaf 2016 Korting eerste 5 werknemers wordt doorgeschoven naar 2 de tot 6 de werknemer Verlaging van 33% RSZ-tarief naar 25%, met extra inspanning voor lage en middenlonen Verlaging sociale bijdragen zelfstandigen van 22% naar 20,5% Versterking investeringsaftrek voor zelfstandigen en KMO’s van 4% naar 8% waardoor vennootschapsbelasting daalt
15
7) Studentenarbeid in uren 85% van jobstudenten tewerkgesteld in horeca of handel Vandaag mogen studenten 50 dagen presteren Systeem omzetten van dagen naar krediet van uren per student per jaar: vanaf 1 januari 2017 Studenten zullen krediet soepeler kunnen inzetten, minder zwartwerk Werkgevers zullen flexibeler jobstudenten kunnen inzetten
16
8) Charter met sociale en fiscale inspectiediensten GKS niet om systematisch retroactief vaststellingen te doen Focus controles op die horecazaken die niet of laattijdig kassa registreerden Controles mogen goede werking zaak niet onmogelijk maken + eigenaar en klanten respecteren Controles verschillende inspectiediensten zoveel mogelijk in 1 keer Sinds 1 mei 2016 in voege: regering, inspecties, sector
17
9) Vereenvoudigd kassaticket Standaard ontvangt men een gedetailleerd ticket Privacy klant waarborgen, dus: Nieuw: indien gewenst kan de klant een vereenvoudigd ticket bekomen (bedrag voeding, bedrag dranken, aantal couverts) Horeca-ondernemers die reeds beschikken over een witte kassa kunnen update laten uitvoeren door hun kassa-producent Kassa-producenten zijn bezig met implementatie in de nieuwe kassa’s
18
10) 12% BTW op voeding: Sinds 2010 daling van BTW op voeding van 21% naar 12% Visie regering dat nu investeren in lastenverlagingen meer opbrengt qua tewerkstelling dan investeren in lagere BTW Investeringsaftrek van 13,5% voor digitale betalingssystemen, waaronder GKS, sinds 01/01/2015. Aangeven via belastingaangifte 2016, inkomsten 2015 en volgende.
19
Regering volgt cijfers op de voet > 11.000 flexi-jobs (bij bijna 4.000 werkgevers) Ca. 5.000 werknemers met bruto = netto overuren Tewerkstelling in horeca voorlopig positief: +1,4% in 2015 (t.o.v. 2014) en +2,6% in voltijds equivalenten (meer witte uren) Faillissementen horeca: +0,1% eerste 4 maanden 2016 (t.o.v. jaar eerder) Meer RSZ-inkomsten Meer BTW-inkomsten Meer investeringen
20
CONCLUSIE Als regering zijn we voor een bloeiende en performante horeca Horecaplan en tax shift regering Michel I zijn belangrijke stappen vooruit Geen eindpunt maar wel een nieuwe start Om vooruit te gaan moet de sector zichzelf blijven heruitvinden De wereld waarin we op restaurant gaan verandert fundamenteel Nood aan professionalisering is groot Regering = echte partner voor de horeca
21
Bedankt Philippe De Backer @debackerphil info@debacker.fed.be
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.