De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Van harte welkom op de 18 de officiële avond ! Beter bier in je bast dan linnen in de kast want dat kun je vouwen en plooien en bier kun je zo in je donder.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Van harte welkom op de 18 de officiële avond ! Beter bier in je bast dan linnen in de kast want dat kun je vouwen en plooien en bier kun je zo in je donder."— Transcript van de presentatie:

1 Van harte welkom op de 18 de officiële avond ! Beter bier in je bast dan linnen in de kast want dat kun je vouwen en plooien en bier kun je zo in je donder gooien! Presentatie door: Gerard Jansen, John Heerskens en Renee Bonestroo

2 Programma 19.30 - Koffie 19.45 - Welkomstwoord 19.50 - Mededelingen EBG 20.00 - Proeverij 21.45 - Afsluiting

3 Stand van zaken leden  Opzegging: Joel Achterdemolen  Uitnodigen voor volgende bijeenkomst: Willem Junte  Nog op de wachtlijst: Sabina Junte

4 Bijeenkomsten  voortgang bijeenkomst 15 juni; - Marcel Vlieger - Rosalie Vos - Henri Cortjaens  organisatie bijeenkomst 21 september; -...  Beoordeling vorige bijeenkomst: Henk de Heer Eric Prins Joel Achterdemolen

5 Rechtspositie Aanvraag bij de notaris voor vereniging: Het Elburger BierGenootschap Het Witte Paard

6 Initiatief: Eigen bier: -Rondom de Botterdagen een “Elburgs” bier -Op fust of fles bij de lokale horeca -In geschenkverpakking tijdens het Botterweekend Bier: Belgisch etiketbier (etiket nog te ontwerpen) Glazen: Zoals vorige bijeenkomst bepaald (750 stuks) Flyers/posters: nog te ontwerpen Geschenkverpakkingen: plastic koker (Haribo)

7 Bokbierdag 2009

8 Bokbier: - afspraken met horeca Elburg - plaatsing diverse bokbieren - hulpmiddelen (kleine plastic bekers e.d.)

9 P.R.: - posters en flyers - media (lokale kranten, LOE, …) - teksten voor spreker / omroeper

10 Logistiek: - luidsprekerwagen - vlaggen en overige aanduidingen - hesjes voor begeleiders - afzetten / vrijhouden locaties (haven, horeca, route, …) - veiligheid op de route (paarden, omstanders,…)

11 Begeleiding: - genodigden en vrijwilligers begeleiden gedurende de dag - genodigden en vrijwilligers voorzien van hapje / drankje

12 Commercie: - sponsoring - samenwerking koetsentocht - inzet botters - regelen platte wagen - regelen koets brouwerij

13 Bier geeft ons kracht, Bier geeft ons macht Daarom drinken wij het iedere dag en iedere nacht. Het geeft ons weer hoop voor de toekomst. En maakt dat ons hart ieder moment van de dag lekker snel bonst. Want bier geeft ons adrenaline, En vervangt bij ziekte de bekende aspirine. Want bier is voor alle problemen de oplossing. Zelfs al brengt het je tot de dood, want je wist toch dat je ooit eens ging. De oplossing bij problemen

14 1871: De Oorsprong In 1871 staat Jan-Leonard Moortgat, een afstammeling van een brouwersfamilie uit Steenhuffel, samen met zijn vrouw Maria De Block aan de wieg van de toenmalige boerderij-brouwerij Moortgat. Op dat moment is de nieuwgeborene slechts één van de 4000 brouwerijen die rond de eeuwwisseling actief zijn in België. De beginperiode is dan ook niet bepaald gemakkelijk: Jan-Leonard probeert die eerste pioniersjaren een reeks hoge gistingsbieren zoals Stavelot aan de man te brengen. Met wisselend succes. Dankzij een combinatie van gedrevenheid, brouwerspassie en vakmanschap, weet Jan-Leonard echter na verloop van tijd een trouw klantenbestand uit te bouwen, niet enkel in de omgeving van Breendonk, maar zelfs tot bij de Brusselse burgerij. Getuige hiervan: de opening van een depot in Laken. Het begin, zo blijkt, van een nu al ruim honderd-dertigjarig durend succesverhaal...

15 De groep Duvel Moortgat, opgericht in 1871, is vandaag een onafhankelijke producent van authentieke speciaalbieren en premium merken. De groep geniet wereldwijd erkenning als de referentie bij uitstek in het segment van blonde hoge gistingsbieren met hergisting op de fles, en dit vooral dankzij hoofdmerk Duvel. Als nichespeler bekleedt Duvel Moortgat een leidende positie in de strategische segmenten van speciaalbieren en premium merken als Duvel, Maredsous, Bel Pils en Vedett. Vandaag worden de bieren van de groep uitgevoerd naar ruim 40 landen. Verder heeft Duvel Moortgat ook vaste voet aan de grond gekregen in Centraal-Europa door de participatie van 50% binnen de Tsjechische brouwerij Bernard, gereputeerd dankzij de gelijknamige premium pilsen. Met de overname van de Amerikaanse brouwerij Ommegang. lanceerde groep zich in de Amerikaanse markt van artisanale bieren. Sinds 1999 staat de groep ook genoteerd op de Brusselse Euronext-beurs. In 2001 behaalde de brouwerij als eerste Belgische brouwerij het HACCP- certificaat, een kwaliteitscertificaat voor het vervaardigen en conditioneren van bieren. Dit HACCP-certificaat is de bekroning voor het productveiligheidsbeleid van Duvel Moortgat.

16 Vedett Extra Blond

17 Vedett is momenteel het Cult-bier van Vlaanderen. Het wordt al verkocht sinds 1945, maar beleeft sinds 2003 een tweede jeugd in trendy cafés en restaurants, vooral binnen de grote Vlaamse steden. Volgens Moortgat is het de (opgefriste) retrolook en een nieuw aangemeten imago. Vedett wil zich vooral positioneren als een ongewone pils met een speels, vernieuwend, en in zekere mate zelfs een absurd imago. Een strategie die blijkt aan te slaan, vooral bij een jonge, trendy Vlaamse doelgroep, mannen en vrouwen. Biertype: Pilsener Alcohol: 5,2% alcoholgehalte Gisting: Ondergistend Serveren: 6 - 8 graden Celsius Symptoom: taxi vertoont plots vreemde kleuren. Oorzaak: bierconsumptie heeft persoonlijke limiet overschreden. Oplossing: hand voor de mond.

18 Visueel: Mooi helder, lichte kleur, mooie bubbels Aroma: Weinig geur, beetje hop en koolzuur Smaak: Hoppig, mout, lichte citrus Nasmaak: Licht zuurtje, beetje droog maar niet te! Er wordt wel eens gezegd dat Vedett Extra Blond het helderste bier is. Hoe beïnvloed je de helderheid tijdens het brouwen?

19 De gebruikte mout: Soms wordt er ongemoute granen gebruikt omdat die een lichtere kleur geven De maatregelen die getroffen zijn oxidatie te voorkomen: Oxidatie van het wort zorgt namelijk voor een donkere kleur De wijze waarop het wort verwarmd wordt: Bij directe verhitting heb je meer kleurvorming dan bij indirecte verhitting (veel brouwerijen werken met stoom); De pH-waarde bij het spoelen en koken van het wort: Een lagere pH bij het spoelen zorgt voor een kleinere uitspoeling van kleurstoffen. Een pH van pH van 5,0 tot 5,2 bij het koken zorgt voor een betere uitvlokking van eiwitten. De intensiteit waarmee gespoeld wordt: Hoe meer je spoelt des te meer kleurstoffen uit de kafdeeltjes vrijkomen. De duur van het kookproces: Hoe langer je kookt des te meer kleurvorming. Een factor van belang is de snelheid van het koelen:Hoe sneller dit gaat des te minder kleurstoffen aangemaakt worden. De gist kan stoffen absorberen en is daarom ook een factor die een rol speelt bij de uiteindelijke kleur van een bier.

20 Sterk met bier Oh, wat een heerlijke smaak het is iedere dag weer raak we blijven er niet vanaf totdat we liggen in ons graf er komt geen einde aan de drang Want samen met bier voelen wij ons de man

21 Vedett Extra White is het nieuwe witbiertje van Vedett. Het biertje is in 2008 op de Japanse markt gebracht om de Japaners met het Vedett merk kennis te laten maken. Inmiddels is Vedett Extra White in veel landen te verkrijgen en is dit biertje naast de Vedett Extra Blond erg succesvol. Biertype: Wit bier Alcohol: 4,7 % alcoholgehalte Gisting: Ondergistend Serveren: 6 - 8 graden Celsius

22 Visueel: Mooie heldere goudkleurige body. Goeie witte schuimkraag Aroma: Limoen/citrus, beetje zuur Smaak: Groot citruskarakter, waterig Nasmaak: beetje droog en bitter Symptoom: plafond of vloer beweegt. Oorzaak: je wordt naar buiten gedragen. Oplossing: informeer of je naar een andere drankgelegenheid kan worden gedragen.

23 Hergisting op fles Het gebottelde bier hergist gedurende een periode van 10 dagen in de warme kelders van de brouwerij (24 °C). Ten slotte wordt het bier gedurende 6 weken gekoeld (5°C) bewaard in de zogenaamde koude kelders. Deze gekoelde opslag is uniek en draagt bij tot de verfijnde smaak en het geraffineerde aroma van de Duvel Moortgat-bieren. Symptoom: mond vol sigaretten peuken. Oorzaak: je bent voorover gevallen. Oplossing: laat jezelf tegen de bar aanleunen.

24 Ik drink stapels bier met mijn maten Het is gezellig, zelfs zonder te praten Want iedereen begrijpt elkaar niemand is boos en niemand zegt maar we kijken elkaar aan en weten precies wat we denken het bier is bijna op, laten we nog maar een keertje inschenken En zo gaat de avond weer voorbij we drinken veel bier en zijn heel erg blij Met mijn maten

25 Sinds 1679 is Liefmans een van de cult brouwerijen in het Belgische bierlandschap. De onderscheidende smaken van Liefmans zijn afkomstig van de gemengde gisting in open gistkuipen, de melkzure rijping tijdens een warme lagering in de kelders in Oudenaarde en het mengen van jong en oud bier. Liefmans is een mengbier. De oorsprong van het mengproces lag in de noodzaak het in de winter gebrouwen bier te bewaren tot de warme zomer. Liefmans is gebrouwen van lichte, donkere en geroosterde mout. Na een gisting van een week rijpt het bier verder gedurende twee tot vier maanden in de warme kelders. Het kriek bier rijpt op krieken voor minstens één jaar. Oudere bieren worden gemengd met jonger, frisser en zoeter bier om de smaak te vernieuwen. Het pronkstuk van het mengproces is de Goudenband. Liefmans was de eerste brouwerij die elke fles in een zijde papier wikkelde. Alle flessen worden met de hand ingepakt Liefmans Goudenband is een bruin bier van hoge gisting dat gebrouwen wordt met speciale mouten. Dit bier zal 4 tot 8 maanden rijpen in de lagerkelders. Dit is een typisch privisiebier met lange houdbaarheid dat met de tijd positief evolueert qua smaak.

26 Brouwerij Liefmans heeft een nieuw bier gelanceerd. Liefmans Fruitbier bestaat uit een mengeling van het gewone kriekbier met vruchtensappen van aarbeien, frambozen, krieken, vlierbessen en bosbessen. Daarnaast maakte Duvel Moortgat, eigenaar van Liefmans, bekend dat de bestaande portfolio wordt opgefrist. Voor Liefmans Kriek, Goudenband en Oud Bruin werd een nieuwe look bedacht. Het kriekbier wordt ook herdoopt in Liefmans Cuvée- Brut. Michel Moortgat, chief executive van Duvel Moortgat, zegt dat na de overname van de failliete brouwerij uit Oudenaarde werd nagedacht hoe Liefmans nieuw leven kon ingeblazen worden, met respect voor het verleden, maar zonder in nostalgie te vervallen. Liefmans ging vorig jaar failliet, maar werd nadien overgenomen door Duvel Moortgat

27 De kriek van Liefmans, tegenwoordig de Liefmans Cuvée-Brut, wordt op een totaal andere manier gemaakt dan een kriek Lambic. Het vertrekpunt van deze kriek is oud bruin waaraan verse krieken worden toegevoegd elke 100 liter bruin bier bevat 13kg krieken. Het bier rijpt vervolgens voor 1 jaar, waarna er Liefmans Oud Bruin en Liefmans Goudenband van verschillende ouderdom en zuurtegraad worden toegevoegd. Het resultaat is een evenwichtige zure en zoete kriek. Biertype: Kriek Alcohol: 6,0 % alcoholgehalte Gisting: Spontane gisting Serveren: 6 - 10 graden Celsius

28 Als een van de weinigen beheerst Liefmans nog de kunst van het versnijden van lambic bieren, die iets wat zurige bieren van spontane gisting, die men wel de champagnes onder de bieren noemt. Dat is natuurlijk onzin, want de bierstijl is ouder dan de bubbeltjeswijn en champagne zou dus eigenlijk “de lambic van wijnland” moeten heten. Visueel: Dieprode/bruine kleur met een stevige licht roze schuimkraag Aroma: Kersen, fruitig Smaak: Zeer fruitig, kersen, zuur/zoetige smaak Nasmaak: Zacht, koolzuur verdwijnt snel

29 . Het interesseert me allemaal geen zier, zolang ik maar niet hoef te leven zonder bier Want dan zou mijn leven echt zijn verwoest En zou mijn ziel al lang ergens vast zijn geroest Want zo'n soort leven kan niemand aan En waren er meer mensen, misschien onbewust, van ons heen gegaan Geen bier?

30 Liefmans Goudenband is een bruin bier van hoge gisting dat gebrouwen wordt met speciale mouten. Dit bier moet 4 tot 8 maanden rijpen in de lagerkelders en heeft een lange houdbaarheid. Met de tijd zal de smaak positief evolueren. Biertype: Oud Bruin Alcohol: 8,0 % alcoholgehalte Gisting: Bovengistend Serveren: 4 - 6 graden Celsius

31 Visueel: Donkerbruine kleur met een rode gloed Aroma: Complexe moutgeur met kruidige accenten Smaak: Kruidig, gecarameliseerde moutsmaak, noten, gedroogde rozijnen Nasmaak: Zacht en verfrissend

32 Op het einde van de jaren zeventig beslisten twee schoonbroers, Pierre Gobron en Christian Bauweraerts, hun eigen bier te brouwen en dat ook in hun eigen brouwerij. Met het weinige geld waarover ze op dat ogenblik beschikten (200 000 BEF, iets minder dan 5 000 €), begon wat de fans van de brouwerij noemen de “Chouffe story”. Wat voor de stichters begon als een hobby, kende al vlug zo'n uitbreiding dat de één als de ander besliste zich voltijds aan de brouwerij te wijden. Op 27 augustus 1982 was het eerste brouwsel van La Chouffe (maar liefst 49 liter) klaar. De Achouffe kaboutertjes wilden al vlug andere horizonten ontdekken en Momenteel worden vanuit de Ardense bossen meer dan 20 landen wereldwijd met zoals Achouffe zegt, onze godendrank bevoorraad. Deze unieke smaak wordt jaar na jaar door zeer begeerde internationale prijzen bekroond. Op het einde van de zomer 2006 verkozen de stichters van de brouwerij het lot van hun lieve kabouters toe te vertrouwen aan de brouwerij Duvel-Moortgat. De groep wil in Achouffe investeren en het potentieel van de brouwerij uitbreiden.

33 Symptoom: natte koude voeten. Oorzaak: glas wordt met opening in de verkeerde richting gehouden. Oplossing: glas draaien totdat de opening naar het plafond wijst. De brouwerij Achouffe, gelegen in het hartje van de groene Ardennen, werd opgericht in 1982 en is gespecialiseerd in het brouwen van speciale hoge kwaliteitsbieren. De topper, la Chouffe, is een goudblond bier dat zich onderscheidt door zijn frisheid en fruitig aroma. Vervolgens bestaat er ook een bruine tegenhanger, de Mc Chouffe, met een donkere kleur en pikante smaak Op het einde van de jaren zeventig beslisten twee schoonbroers, Pierre Gobron en Christian Bauweraerts, hun eigen bier te brouwen en dat ook in hun eigen brouwerij. Op de dag van vandaag is Nederland de belangrijkste buitenlandse bestemming van het Achouffe bier.

34 . Oh wat is het weer een heerlijke dag vooral, omdat ik vandaag weer bier drinken mag Het is weer een gebeurtenis om niet te vergeten Want van bier ben ik bezeten Ik vind het niet erg om 10 biertjes te nemen Het is zo bepaald, het zit in mijn genen Erfelijk bepaald

35 De brouwerij Achouffe, gelegen in het hartje van de groene Ardennen, werd opgericht in 1982 en is gespecialiseerd in het brouwen van speciale hoge kwaliteitsbieren. De topper, la Chouffe, is een goudblond bier dat zich onderscheidt door zijn frisheid en fruitig aroma. Vervolgens bestaat er ook een bruine tegenhanger, de Mc Chouffe, met een donkere kleur en pikante smaak. Op het einde van de jaren zeventig beslisten twee schoonbroers, Pierre Gobron en Christian Bauweraerts, hun eigen bier te brouwen en dat ook in hun eigen brouwerij. Op 27 augustus 1982 was hun eerste brouwsel van La Chouffe klaar. Op de dag van vandaag is Nederland de belangrijkste buitenlandse bestemming van het Achouffe bier. Momenteel worden meer dan 20 landen wereldwijd met dit bier bevoorraad. Sinds 2006 behoort Achouffe tot de groep Duvel Moortgat.

36 La Chouffe is een Belgisch blond bier, voor het eerst gebrouwen in 1982 door de zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts. Het brouwen van La Chouffe begon als hobby, maar is onderhand uitgegroeid tot de brouwerij/stokerij en taverne Brasserie d'Achouffe. Sedert 2006 is deze volledig in handen van de brouwerij Duvel Moortgat Biertype: Ardense Blonde Alcohol: 8,0% alcoholgehalte Gisting: Bovengistend Serveren: 4 – 10 graden Celsius

37 La Chouffe is een niet gefilterd blond bier, zowel in de fles als in het vat hergist. Het is aangenaam fruitig, gekruid met koriander en een lichte hopsmaak. Visueel: Goudblond bier, bruisend Aroma: Kruidig Smaak: lichte hopsmaak, kruidig, koriander, zoetig Nasmaak: Droog, kruiden en koolzuur blijven hangen, bitterige nasmaak Symptoom: bier smaakt enorm droog. Oorzaak: glas is leeg. Oplossing: zorg dat iemand het glas voor je vult.

38 Zoals de naam al doet vermoeden is dit een Scotch Ale: de donkere broer van het blonde kabouterbier. De term Scotch Ale slaat op het hogere alcoholgehalte in vergelijking met de meeste Engelse ales en de donkere kleur. McChouffe is een tikje zwaarder dan de blonde broer: met een alcoholgehalte van 8,5% per volume heeft het een hoog rock ’n roll gehalte. Ook de Mc Chouffe heeft hergisting in de fles en het vat, er worden geen additieven toegevoegd en het bier is ongepasteuriseerd. Biertype: Scotch Ale Alcohol: 8,5% alcoholgehalte Gisting: Bovengistend Serveren: 4 – 10 graden Celsius

39 La Chouffe en Mc Chouffe zijn unieke, onvergelijkbare biersoorten. Ze worden in grote flessen, champagnestijl, van 75 cl verkocht. Dit geeft een ongewone maar wel zeer voorname presentatie. Door hun formaat zijn deze flessen erg geschikt om gezellig te proeven met familie of vrienden. Visueel: Donker Bier, bruisend, troebel Aroma: Kruidig, bruine suiker, vers gebakken bruin brood Smaak: fruitig, kruidig en sterk, bruine suiker Nasmaak: licht bitter

40 .

41 Het Elburger Bier Genootschap bedankt: De DUVEL Moortgat groep voor de sponsoring van de bieren die we deze avond hebben genuttigd!! En wij danken iedereen die hier vanavond was voor jullie aandacht!.

42 Oh, wat een heerlijke smaak het is iedere dag weer raak we blijven er niet vanaf totdat we liggen in ons graf er komt geen einde aan de drang Want samen met bier voelen wij ons de man Sterk met bier


Download ppt "Van harte welkom op de 18 de officiële avond ! Beter bier in je bast dan linnen in de kast want dat kun je vouwen en plooien en bier kun je zo in je donder."

Verwante presentaties


Ads door Google