Tijd van steden en staten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 2 - Investituurstrijd.
Advertisements

Tijd van steden en staten
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 3: Het Grote Schisma van 1054.
1.5 Vorsten in Europa Republiek De Nederlanden waren een republiek: - De macht lag bij de Staten Generaal - Opvolgers werden gekozen. Monarchie Frankrijk,
Late Middeleeuwen.
Karel en grote problemen
Seculiere en Reguliere Geestelijken
De Bourgondische Nederlanden
Kerstening van Noordwest-Europa - werkwijze
Hfd. 1.4 opkomst van machtige vorsten
De samenleving in de Vroege Middeleeuwen
5 kenmerken van het tijdvak
De Christelijke Kerk in West Europa valt uiteen
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
De standen Door God gegeven taak:
Paragraaf 4.4 Vorige les: staatsvorming en centralisatie
1.1 De koningen van Engeland en Frankrijk
4 De keizer, de paus en de grenzen van de macht
De Republiek in een tijd van vorsten
Kenmerk 9: De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 1: Clovis, de Kloosters en Tijdvak 3: Vroege Middeleeuwen; de tijd van ridders en.
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 44 Ontstaan der Gewesten.
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
H2 De tijd van pruiken & revoluties
 INTRODUCTIE  HOOFDSTUKKEN  VAARDIGHEDENOVERZICHT  CHRONOLOGIE  REGISTER  CHIEDENIS.NL CHIEDENIS.NL.
Machtsstrijd in de Middeleeuwen
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 1 - Verzet en.
4 De keizer, de paus en de grenzen van de macht
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
Het begin van staatsvorming en centralisatie
Tijd van steden en staten ( n. Chr.)
Bij welk kenmerkend aspect hoort de bron?
DE LATE MIDDELEEUWEN Het conflict in de christelijke wereld over de vraag of de wereldlijke dan wel de geestelijke macht het primaat behoorde te hebben.
Tijd van steden en staten
Wat moet je weten aan het eind van de les?
1.3 Karel V en de reformatie
Leg uit welk schilderij hoort bij de Republiek en waarom je dat denkt.
Bestuur in andere landen
Tijd van steden en staten
Wat moet je weten aan het eind van de les?
4.5 De Nederlanden onder de Bourgondiërs - de Gewesten
Een Christelijke samenleving
Rond 1500 was Europa een standenmaatschappij
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Les 5: De Reformatie, Calvijn en de contra-reformatie
Renaissance en Opstand
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Late middeleeuwen
§4 Christendom in Europa
H 3 Monniken en ridders§ 3.4 Christendom in Europa Wat moet je weten aan het eind van de les? Hoe de hiërarchie van de rooms katholieke kerk in elkaar.
Staatsvorming en centralisatie
1.5 Vorsten in Europa Absolute vorsten
H4.3 De Strijd tussen paus en keizer om de macht
Kenmerkend aspect: Staten werden gevormd en door centralisatie werd het bestuur efficiënter.
Tijd van Grieken en Romeinen v.Chr. – 500 na Chr.
Monniken en ridders 5.2 De kerstening van Europa
De vroege middeleeuwen
Paragraaf 4.4 Het ontstaan van machtige staten
Paragraaf 4.3 De strijd tussen paus en keizer
Hoofdstuk 4 Steden en Staten
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 42: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 32: Het Grote Schisma van 1054.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 27 - Verzet en.
KA 12 - Het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur KA 09 - De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 22: Karel de Grote.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 28 - Investituurstrijd.
Tijd van Steden en Staten
Tweede pijler: Institutionele macht
Transcript van de presentatie:

Tijd van steden en staten Kerk en staat Tijd van steden en staten

Kenmerkend aspect: Het conflict tussen de wereldlijke en geestelijke macht

Geestelijke en wereldlijke macht Tweezwaardenleer: Wereldlijke macht Geestelijke macht Beslissen over geloofszaken: besturen van de kerk Orde in de wereld bewaren: besturen van het land Maar wie heeft het primaat? Paus Gregorius VII (1075): Paus vertegenwoordiger van christus, dus boven de keizer/koning!

Geestelijke en Wereldlijke macht Paus keizer Opvolger van Jezus, dus hoogste macht Mag keizers en koning benoemen Leken moeten zich niet bemoeien met de kerk Bepaalt wie er in zijn gebied grond en dus macht heeft. met zelf bisschoppen benoemen kan hij zijn centralisatiebeleid versterken.

De Investituurstrijd (1075-1122) Vorsten hadden invloed op de geestelijkheid: zij kozen zelf de bisschoppen in hun gebied. Gregorius VII: alleen de paus mag bisschoppen benoemen: het is een geloofszaak! 1075: Duitse Keizer benoemt zelf de bisschop van Milaan, terwijl de paus al een ander had benoemd: Investituur: plechtige overhandiging van de tekenen van gezag Investituurstrijd Keizer Hendrik IV (midden) vraagt aan abt Hugo van Cluny (links) en gravin Mathilde van Toscane (rechts) voor pauselijke kwijtschelding van de kerkban.

De Investituurstrijd leidt tot de scheiding tussen kerk en staat

Richten zich op strengere naleving van het christendom Tweezwaardenleer Ketters Geestelijke zaken wereldlijke zaken Ambtenaren Inquisitie Richten zich op strengere naleving van het christendom Gaan door met centralisatie en staatsvorming Huurlegers Heksen