Boedhisme: Het Leven van Sidartha Gautama De Dharma: De Leer.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Filosofie Op HAVO en VWO.
Advertisements

Klassiek compatibilisme
Preek Galaten 5:25 - 6:10.
De beroemdste persoon die er is …
INDIA, LAND VAN RELIGIES
Trouw God wil dat wij elkaar trouw BELOVEN
Hindoeïsme en reïncarnatie
De ontwikkeling van het ik
“Een reis naar Licht”.
Advent Advent is onderweg zijn Advent is op die lange weg zijn van verwachting naar vervulling, van droom naar werkelijkheid. Advent is geduldig wachten.
De Vrouw Toen God de vrouw schiep was hij nog laat bezig op de 6e dag.
Alles wat een begin heeft, heeft ook een einde
Pim Mady & Boeddhisme.
Inspirerende gedachten
Libertarisme Sartre Quantum mechanica Kant.
Reflecties van de waarheid
Positieve psychologie Wat is het Wat je aandacht geeft, groeit Positieve emoties hebben zin Wij zijn allen ok Hoe in te zetten bij depressie?
Wat is de zin van ons leven?
Vreemde werelden: India
De waarheid, het 9 e gebod Waar wordt het 9 e gebod concreet in ons leven?
Sigmund Freud Joycka Neirinck.
Woord van Leven Februari 2010.
ALS HET IN HET LEVEN TEGENZIT.
De dood, een metgezel voor het leven
Het Leven /04/2017.
Schijn en Werkelijkheid
Spreuken en gezegdes Muziek…Faith Hill…I believed in you.
Individuele- en groepsbehandeling.  1. Bevraging  Vragenlijst invullen ( niet anoniem)  Doelgroep zijn adolescente vrouwen  Nederlandse vrouwen tussen.
Oefening 3, powerpoint, 1BaMV
Medewerkers voor de “Goed voor elkaar” activiteiten voor de basisschoolkinderen uit groep 1-4.  19 september “Filmmiddag” vanaf 14:45 uur  26 september.
Yoga Flor Stickens Het maatschappelijke leven wordt alsmaar sneller Yoga wil oplossing bieden aan stressvolle situaties: door oefening en onthechting 
Godsdienst.
“Uit vrije wil” Burgerinitiatief “waardig levenseinde” Burgerinitiatief “waardig levenseinde” “uitzitten van de rit” “uitzitten van de rit” “aftakelen”
Woord van Leven November 2012.
Vrije wil… Vrije wil als voorwaarde voor verantwoordelijkheid
Is vrijheid. een illusie. Bart Engelen. Nacht van de Filosofie
Inleiding Filosofie en Ethiek Vierde Bijeenkomst: De tweede wetenschappelijke revolutie (2) Dinsdag 28 september 2004.
Openbaring 2 & 3: 7 Gemeenten. Let op positieve en negatieve dingen in deze Gemeenten…… Openbaring 2 & 3: 7 Gemeenten. Let op positieve en negatieve dingen.
Vrolijk Grappen maken Lol TREUREN??? Carnaval 26 februari.
Inl. & moderator Em. Prof. Guido Pitsi Emeritiforum KU Leuven 26 januari 2012 HET BOEDDHISME EN ZIJN ONTMOETING MET HET WESTEN Een religie of een filosofie?
Frans Goetghebeur Leuven 26 januari 2012 Emeritiforum KU Leuven.
Oktober 2014 Woord van Leven “Ik ben het brood dat leven geeft. Wie bij mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in mij gelooft zal nooit meer dorst.
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
Zonde en Gods reactie Seksualiteit (deel 2)
Dagelijkse gedachten Muziek : Gene Pitney & Marc Almond: Something’s gotten hold of my heart.
Zitten - Wandelen - Standhouden
Hoofdstuk 7: Vormen van sociale dwang
Volksuniversiteit Zwolle
SENECA STOA.
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 1
Hindoeïsme.
* Christus, het beeld en woord van God
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Hoofdstuk 1 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk Augustus 2015.
Genesis 1:1-6:8 (5) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan, wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
Brief aan de Galaten -28- Zwakheid van het vlees – geluk- niet uitstekend ijveren.
De koperen slang!. Heer’, wij komen vol verlangen, op Uw roepstem naar Uw dis, want door schuld met schrik bevangen zoekt ons hart vergiffenis: slechts.
Ethische Visies.
1 Introductie levo.
Het lukt me niet… 1.
Les 21 Jij en Genotsmiddelen
Vrijheid, spiritualiteit en macht
Weerbaarheid Ietske Siemann GZ psycholoog Radboudumc.
Herhaling Module 3 Basisstof 2-4.
Een mens te zijn op aarde
Ben jij een tevreden mens…?
BenT U een tevreden mens…?
de waarheid die mij leidt.
want van hen is het Koninkrijk der hemelen
Transcript van de presentatie:

Boedhisme: Het Leven van Sidartha Gautama De Dharma: De Leer

De leer van de Boeddha 1. De vier edele waarheden: de waarheid van het lijden de waarheid van de oorsprong van het lijden de waarheid van de mogelijkheid van de opheffing van het lijden. De waarheid van de weg naar de opheffing van het lijden

De leer 2. De eerste waarheid: het leven is getekend door lijden Drie soorten van lijden: Lijden van het lijden Lijden van de verandering Allesdoordringend lijden In al zijn vormen: Fysiek Onrust Angst Frustratie ontevredenheid

De Leer 3. De waarheid van de oorzaak van het lijden veroorzaken ondeugdzame daden Van de geest: kwaadwilligheid afgunst verkeerde inzichten Van het woord: liegen tweedracht zaaien babbelen over onbenulligheden Van het lichaam: doodslag diefstal onjuist sexueel gedrag Storende emoties Begeerte/gehechtheid Afkeer Mentale vertroebeling Hoogmoed Jaloezie Gierigheid

De Leer 3. De waarheid van de oorzaak van het lijden Karma: Wet van de oorzakelijkheid: alles heeft een reeks van gevolgen. Bewustzijn-basis-van-alles: latente aanwezigheid en reactivatie. Negatief karma Positief karma Wedergeboorte: Mentale continuïteit: zijn is bewust.

De leer 4. De waarheid van de mogelijkheid tot het opheffen van het lijden. De vrije wil.

De Leer 5. De weg die leidt naar de opheffing van het lijden. De Boedhastaat realiseren: gebeurt in eigen geest. Raadgevingen over de weg toepassen: deugdzame dingen doen (taal, lichaam en geest) De Weg van het Midden volgen: los van begeerte naar het resultaat.

De Leer 5. De weg die leidt naar de opheffing van het lijden. Het achtvoudige pad volgen: Juiste/volmaakte visie Juiste/volmaakte intentie Juiste/volmaakte spraak Juiste/volmaakte handeling Juiste/volmaakte levensonderhoud Juiste/volmaakte inspanning Juiste/volmaakte oplettendheid Juiste/volmaakte concentratie

De Leer: 6. Samsara en Nirvana Samsara: werkelijkheid in haar totaliteit Cyclus van bestaansvormen: 6 graden van zijn: Hogere bestaansvormen: (+ ‘geluk’) Goden Halfgoden Mensen Lagere bestaansvormen: (- ‘geluk’) Dieren Hongerige Geesten helwezens Niet meer dan een som van illusies: cfr. Droom: lijkt werkelijkheid tot men ontwaakt.

De Leer: 6. Samsara en Nirvana Nirvana = Ontwaken = Verlichting = Boeddha-staat = Ontsnappen aan oeverloze cyclus van geboorte-lijden-dood = Staat van totaal inzicht = Geen fysieke toestand maar een geestelijke ingesteldheid van aanvaarding, genieten en relativeren.

De Leer 7. Het afhankelijk ontstaan Deel van de psychologie: wat ons bindt aan het materieel bestaan: o.a. Onwetendheid (kortzichtigheid, mede veroorzaakt door storende emoties) Conditionering: karmische formaties vormen de persoonlijkheid. … Naam en vorm ontstaan Dorsten naar herhaling Vastgrijpen Geboorte ouderdom en dood

De Leer: 8. De Leegte (filosofie) Basisvragen: Kleinste partikel? Kleinste eenheid van tijd? Wat is het dat iets maakt tot wat wij het noemen? Meest individuele van het zelf? Conclusies: Wijsheid van het niet-bestaan van het ik van de fenomenen en de personen: Alles vervaagt voortdurend Niets is nauwkeurig afbakenbaar Leegheid is de basis van alles Niets bestaat uit zichzelf: vorm is Leegte Maar!!: Leegte is oorsprong van de vorm: het is niet zo dat we niets ervaren.