DRONES Presentator ~ Fred Baltus ~ 13 november 2015

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
POWERPOINT door Seniorweb Hulst Willem Steenbeek.
Advertisements

Laurens van der Maaten IKAT / ROB
Basiselementen in een goede schoolslag (tips en tricks)
Les 2 : MODULE 1 STARRE LICHAMEN
flying surveillance (vliegende bewaking)
De patiënte staat recht, houdt de voeten gelijk en de schouders tijdens het meten recht. De patiënte geeft aan wanneer tijdens het meten het maximale van.
Themaweek Water Sectie Techniek.
GPS Met de natuur in.
Trailer Deepsea challenger
© Copyright HyTEPS B.V. 1 Universele Energie Controller.
Walk-in Pinnacle 14.
1.Er wordt als groep gereden, dus: Samen uit, samen thuis! 2.Cycletime is een toerfietsvereniging, de tochten zijn geen wedstrijd 3.ledereen houdt zich.
23 maart 2011 Presentatie ATC ‘75 Hugo Veenker Haren
OVV Technische lijn Theorie en praktijk. Basistechnieken  Technieken standaard binnen OVV  Onze aandachtspunten op papier en de selectiespelers kunnen.
uitleg (nieuwe) regels 2 december 2010
Dé complete online werkplek met de kracht van Office 365
muzikale bewerking van
Voorzetsels.
Krachten.
Krachten.
Luchtweerstand wordt overal verwaarloosd
Donderdag 24 november 2011 waren alle wijzers gerepareerd de volgende wijzer staat al buiten om weer op de toren geplaatst te worden de andere wijzers.
Boudewijn De Groot Verdronken Vlinder.
BEWEGINGEN.
Allerleikring Thara Schiphol Vliegveld Gemeente Haarlemmermeer Vroeger (1850) Stoomgemalen Stoomgemaal: stoom armen ringvaart zeespiegel 4 meter.
Piloten Ashutosh bhairosingh.
Vragen en antwoorden Burger Initiatief Arnhem 27 mei 2014 Olthoff Wind Consultancy.
Bijeenkomst kader 1 december 2013 Zaalhockey.
PADS4 maakt het eenvoudig om informatie te verspreiden naar een specifiek publiek op de juiste plaats en het juiste moment PADS4 is een professionele oplossing.
Algemene voorziening Huishoudelijke hulp (en plan voor HHT)
Visie informatievoorziening
DAG De tijd die de aarde erover doet om één volledige beweging om zijn as te maken. Dit is 23 uur en 56 minuten óf De tijd die ligt tussen twee opeenvolgende.
Tijd, afstand, snelheid.
Lokaliseren en volgen van personen en objecten met behulp van camera’s Informatie Scriptieprijs November 2007 Sofie De Cooman.
Robotica Ze gaan een belangrijke functie in nemen in de maatschappij
Les 3 sjablonen (templates), briefpapier maken
INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Inleiding 2. Wat is de GSM-Deurbel
EEN LES VAN DE GANZEN Auteur Hotze ♫ Zet het geluid aan!
Presentatie Van:Sjemmik,Daan,Robin en Remo Veiligheidsplan.
van MICRO tot MACRO cosmos
Congres Rechtmatige zorg: Een kijkje in de keuken van de medisch specialist Herman-Jan Pennings, longarts Michael Ehlen, Manager F&C Laurentius ziekenhuis,
Charlie PPS manueel Vertaald door de firma “Schudden en Beven”
VEILIG WERKEN LANGS DE WEG
De koffie drone.
Optimale final glide Baer Selen, 28 oktober 2006.
Verschillende rollen en stijlen
Valérie van ‘t Lam VMR Actualiteitendag 2016 Wabo en omgevingsvergunning milieu.
Technische toelichting ontwerp - structuurvisie windenergie Adviescommissie Fysiek 17 november 2015 Woensdag 21 oktober.
N32 N42 Tekenen met drones. PROGRAMMA 8:45 stand van zaken 9:00 wet- en regelgeving 9:15 groep1: dronefoto maken; groep 2: Aerosim groep 3 en 4: AutoCAD.
Waarom een Probus website? Gerard Vogel (webmaster Probus Tubantia) – Welke informatie mag je verwachten en wat is het nut daarvan? 2.Waar en hoe.
Presentatie Vliegen Paul Hu T4B. Inhoudsopgave Geschiedenis van luchtvaart De wet van Bernoulli Krachten Motoren Wat heb ik geleerd?
EEN LES VAN DE GANZEN AUTEUR ONBEKEND Klik voor de volgende dia ♫ Zet je sprekers aan! ♫ Zet je sprekers aan!
19 januari 2011 Technische briefing Wetsvoorstel introductie Geluidproductieplafonds (Swung-1) Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Spelregels 2013 – 2017 Zie altijd voor laatste spelregels: Blijf voor correcties de nieuwsbrief goed volgen! 1.
Homcom Ledenvergadering 16/05/2016.
Vliegen met een drone in België
Mathematical Sciences prof.dr Richard Boucherie
De Les van de Ganzen.
Drones Inhoud: introductie van drones
Training : 9 Teamfunctie : Verdedigen Doelstelling technisch
Ilse Franken 3MAVO1 Design&innovation Opdracht 1
Kandidaat: Marnix Deroo
Krachten op de surfplank en hun gevolgen
Drones Iris De Smet.
Datum : Teamfunctie : Verdedigen Doelstelling technisch
Geografische Informatie Systemen (GIS) woensdag 1 november 2017
Fidget Spinner Workshop
Vliegproef ingenieur Afdeling Military Operations Research
VIMTAG Keuzehulp voor het vinden van de juiste IP camera.
Single Pilot Instrument Flight Rules
Transcript van de presentatie:

DRONES Presentator ~ Fred Baltus ~ 13 november 2015 Auteur ~ Rob van Geuns ~ Oktober 2015

INHOUD Wat is een drone? Hoe werkt een drone? Gebruiksdoelen Regelgeving Wat heb ik nodig? HCC!drones

Drone= Onbemand luchtvaartuig Drone – Militaire benaming

VEELVOORKOMENDE TERMEN UAV=Unmanned Aerial Vehicle RPAS=Remotely Piloted Aircraft System MAV=Micro Air Vehicle AAR=Autonomous Aerial Robotics SUAS=Small Unmanned Aircraft System Multicopter

Hoe werkt het?

ONDERDELEN Drie tot acht, of meer, armen Iedere arm zijn eigen propeller Propellers zijn verticaal gemonteerd Flight controller voor automatische aanpassing Gimbal voor camera stabilisatie

HOE VLIEGT EEN VLIEGTUIG Door de kromming is de luchtdruk boven de vleugel lager dan er boven Werkt alleen bij beweging Flaps tijdens start en landing voor verdere versterking van het effect

HOE VLIEGT EEN MULTICOPTER Iedere rotor heeft meerdere (2,3,4) rotorbladen Boven de rotorbladen ontstaat onderdruk boven het blad Snelheid en grootte van het blad bepalen het drukverschil, dus de opwaartse kracht Helft van de rotors draait met de klok mee, de andere helft tegen de klok in, hierdoor worden de rotatie krachten gecompenseerd (de juiste rotorbladen op de juiste rotor!

HOE VLIEGT EEN MULTICOPTER Om de quadcopter in beweging te brengen zijn er vier verschillende mogelijkheden. Om de quadcopter te laten stijgen/dalen moeten de vier motoren tegelijkertijd versneld/vertraagd worden. Dit zorgt ervoor dat de opwaartse kracht vanuit de motoren gaat stijgen/dalen. Om de quadcopter om zijn verticale as te laten draaien, dus te laten gieren, moet de snelheid van twee motoren met dezelfde draairichting verhoogd worden. Het koppel op deze motoren wordt via deze handeling vergroot en zorgt zo voor een koppel op de quadcopter waardoor de quadcopter zal gieren. Om de quadcopter vooruit/achteruit of links/rechts te laten bewegen in +-formatie is het noodzakelijk dat één motor sneller draait dan de andere. Hierdoor gaat de quadcopter kantelen en zo wordt de kracht zowel horizontaal als verticaal verdeeld met als gevolg dat de quadcopter zich verplaatst. In X-formatie daarentegen moeten 2 motoren tegelijkertijd worden aangestuurd om de quadcopter te laten hellen. Door de juiste motoren te kiezen kan men dus in alle richtingen manoeuvreren. https://nl.wikipedia.org/wiki/Quadcopter Met gieren wordt in de luchtvaart een beweging om de top-as aangeduid. De top-as is een denkbeeldige lijn die verticaal door het zwaartepunt van het vliegtuig loopt. Een draai om de top-as is dus een verandering van de richting waarin de neus van het vliegtuig staat. Dit gaat al dan niet gepaard met een koersverandering. De term gieren is afkomstig uit de scheepvaart. Met stampen wordt in de luchtvaart een beweging om de dwars-as aangeduid. De dwars-as is een denkbeeldige lijn die horizontaal door het zwaartepunt van het vliegtuig loopt van vleugeltip tot vleugeltip. Bij een beweging om de dwars-as verandert de stand van het vliegtuig ten opzichte van de horizon, ofwel de invalshoek verandert waardoor de liftkracht wordt verkleind of vergroot.

STAMPEN, ROLLEN EN GIEREN https://nl.wikipedia.org/wiki/Quadcopter Met gieren wordt in de luchtvaart een beweging om de top-as aangeduid. De top-as is een denkbeeldige lijn die verticaal door het zwaartepunt van het vliegtuig loopt. Een draai om de top-as is dus een verandering van de richting waarin de neus van het vliegtuig staat. Dit gaat al dan niet gepaard met een koersverandering. De term gieren is afkomstig uit de scheepvaart. Met stampen wordt in de luchtvaart een beweging om de dwars-as aangeduid. De dwars-as is een denkbeeldige lijn die horizontaal door het zwaartepunt van het vliegtuig loopt van vleugeltip tot vleugeltip. Bij een beweging om de dwars-as verandert de stand van het vliegtuig ten opzichte van de horizon, ofwel de invalshoek verandert waardoor de liftkracht wordt verkleind of vergroot.

Gebruiksdoelen

GEBRUIKSCATEGORIEËN Militair Werk Hobby

MILITAIR Verkenning Aanval Begeleiding Let op: de grootte kan enorm variëren en ze hebben ook niet allemaal een groot aantal propellers. Sommigen zijn gewoon onbemande vliegtuigjes.

WERK Besproeien Transport Luchtfotografie (film) Surveillance Brandweer Ambulance 3D Mapping

HOBBY Speelgoed Foto/film Competities Racen

WIKIPEDIA Infrastructuur Cinematografie Geografie Bouwtoezicht Wegennet Gebouwinspectie Bruggen RFID Pijpleidingen Remote sensing Rioolinspecties Landbouwkundige bewaking Hoogspanningsleidingen Hulpdiensten Zendmasten Ambulance drone Klimaatonderzoek Telefoon opsporing Radioactieve bronnen Pepperspray drone/ taser drone Archeologie Bevoorrading Bescherming wilde dieren Vogels Journalistiek

BESTURING Remote control met joystick etc. Tablet/Telefoon Virtual Reality headset

GIMBAL Gyroscoop voor de camera Houdt camera in dezelfde positie tijdens het vliegen Maakt kanteling mogelijk

Regelgeving

UITDAGINGEN BIJ GEBRUIK Afstand (signaalsterkte) Accuduur Windsterkte Vogels Wetgeving Waar loop je zoal tegen aan

UITDAGINGEN VOOR DERDEN Privacy Geluid Hinderen andere luchtvoertuigen

WETGEVING Wisselt steeds! Regeling modelvliegtuigen Enkele punten (niet compleet) Tijdens vlucht altijd zichtbaar (line of sight) Alleen overdag Niet boven gebouwen of kunstwerken, mensenmenigtes, spoorlijnen, verkeerswegen Buiten bebouwde kom, wel bij 60km wegen Binnen bebouwde kom, wel bij 30km wegen Buiten no-fly zones, stilte en rust gebieden Maximaal 120 meter hoog Geen commercieel belang

Wat heb ik nodig?

SELECTIE SERIEUZE HOBBY-DRONES DJI Phantom 3 Standaard 3DRobotics Solo PAS OP: dit verandert natuurlijk dagelijks! Prijzen rond de 1000 euro afhankelijk van controller. Meestal exclusief camera Parrot Bebop en Skycontroller

GoPro CAMERA Meerdere versies (van €135-400) HD filmen Tot 4K Waterdicht

GEÏNTERESSEERD? Interessegroep HCC!drones Aanmelden via website Nieuwsbrief Overal activiteiten €10/jaar (indien je al HCC-lid bent) PC-Active 278 (november 2014) Komende PC-Active

Presentatie gemaakt door Rob van Geuns, oktober 2015 Deze presentatie (vs 2) bevat als notities een groot deel van de tekst van de syllabus vs. 1 Presentatie gemaakt door Rob van Geuns, oktober 2015